Šta je novo?

Škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove

Gradi se novi objekat u Studenjaku na poziciji 1 na slici.


Конкурсом је обухваћен Студентски град у Улици Тошин бунар 143–157а, односно простор између Тошиног бунара (на западу), Булевара Зоран Ђинђића (на северу), Студентске улице (на истоку) и саобраћајне везе ауто-пута (из правца Ниша) са улицама Тошин бунар и Студентском која није реализована.

Сви постојећи објекти у обухвату конкурса за смештај, боравак и исхрану студената планирани су за задржавање и реконструкцију, док је група мањих комерцијалних објеката на углу Тошиног бунара и Булевара Зорана Ђинђића предвиђена за уклањање.

Нови дом за хиљаду студената укупне површине од 24.500 квадратних метара и висине објекта до 32 метра са пратећим садржајима, комуникацијама, техничким и помоћним просторима биће у јужном делу комплекса и обухвата простор између Студентске улице и саобраћајне везе ауто-пута ка Улици Тошин бунар и дома четири. У оквиру овог простора сада се налазе спортски терени намењени корисницима „Студењака”.

– Уколико предлог решења нове изградње подразумева уклањање ових терена са постојеће локације, неопходно их је предвидети на другој позицији у оквиру комплекса у складу са концептом партерног уређења просторне целине – наведено је у програму конкурса.
 

Prilozi

  • studenjak novo.jpg
    studenjak novo.jpg
    253,8 KB · Pregleda: 136
Pa da su se konačno setili da srede i taj Studenjak. Mada mogli su lepo da ulože i u neke druge, manje, domove.
 
Ja bih skoro sve objekte koji se ne mogu prodati (tipa Geneks, Beobanka na Zelenjaku) pretvorio u studentske domove.

Ti objekti se ne mogu prodati prvenstveno zbog nemanja parkinga i zato što su nefunkcionalni za poslovni prostor koji se trenutno traži.
Одличан предлог, додао би ту и зграду рада на списак.
 
Genex kula mi nije baš najsrećnije rešenje. Rekao bih da tu ima daleko više posla nego li pretvaranje zgrade Beobanke.
 
Бивша зграда Беобанка би била пун погодат - на чворишту јавног превоза, близу факултета у центру (филозофски, филолошки, ПМФ, ФАСПЕР) као и ЕКОФу доле низ Каменичку, а превозом близу и групацији факултета између Правног и Вука, као и медицинској групацији факултета.
 
Evo još nekoliko slika renoviranja IX gimnazije. Rekao bih da je ovo više od rekonstrukcije, jer se veći deo zgrade iznova gradi. Predlažem administratoru da nekoliko poruka u vezi sa IX gimnazijom prebaci u posebnu temu (pošto se polako renovira jedna po jedna gimnazija, možda bi imalo smisla napraviti zajedniču temu za renoviranje svih tih škola).
viber_image_2022-08-13_14-44-42.jpg
viber_image_2022-08-13_14-44-41.jpg
viber_image_2022-08-13_14-44-30-1.jpg
viber_image_2022-08-13_14-44-30.jpg
viber_image_2022-08-13_14-44-29.jpg
viber_image_2022-08-13_14-44-43.jpg
 
@filipmaric

Kao neko ko je 4 godine proveo u devetoj, ništa mi niie jasno, ne mogu da prepoznam ništa. Sa koje strane su ovi stubovi?
 
Goce Delčeva, a ne prepoznaješ ništa jer očigledno dograđuju tu stranu i prave novu veću sportsku salu... Stara je bila krš, long overdue.
 
@filipmaric

Kao neko ko je 4 godine proveo u devetoj, ništa mi niie jasno, ne mogu da prepoznam ništa. Sa koje strane su ovi stubovi?
"Ostali samo dugmići" :) Ti zeleni stubovi su bili u glavnom holu, odmah kod ulaza u školu. Desno od njih (na slici) je bio ulaz ka zbornici i kancelarijama (to je sve sada srušeno, vide se samo ostaci nastavničkog toaleta), a levo je hodnik ka kabinetima za matematiku. Zgrade iza toga (bivša sala za fizičko) su sve strušene.
 
Hvala!

Dakle bukvalno sam 5 minuta gledao, okretao, razmišljao i nisam skapirao o čemu se radi! Sećam se da je sa frontalne strane čini mi se isto bilo stubova u onom delu levo kad se gleda na glavni ulaz, ne sećam se koliko, ali taj deo je bio natkriven, odmah do zbornice i pokušavam te stubove da uklopim, a oni bukvalno presekli zgradu na pola onog ulaznog hodnika. Nikad mi na pamet palo ne bi. :ROFLMAO:

Porušeno je onda i ono krilo koje vodi ka fiskulturnoj sali, tada smo tu imali jezičke predmete i astronomiju. :)
 
I likovno, muzičko dole kod sale. I to je srušeno.

Si zatekao ti, Ljubo tamo, Jelisavku, Bujoševića i te prastare legende, a? Na granici si mi tu negde, ako je ovo 82 godište, između nas mučenika i kasnijih - učenika;)
 
Poslednja izmena:
A ne, likovno smo imali u onom delu gde su učionice za matematiku, samo se za matu išlo levo, a za likovno desno!

Kako ne, Buja mi je predavao jednu godinu samo koliko se sećam, nakon toga je otišao u penziju. Kod njega sam uvek naibolje prolazio kad nisam učio i kad nas izvede po troje, nego kad sam učio hahahaha. Ne znam ko je Jelisavka, sećam se Angeline. :)
 
Jelisavka Luković, biologičarka. Iako baba kada su se prvi put sreli, nekim mojim drugarima i dalje se javlja u snovima... tj. noćnim morama😃
 
Da, bio nam je šok svima taj prelaz, još nivo IX elitne. :ROFLMAO:

Nismo kapirali to tada, osim da smo se cimali više nego drugari u bilo kojim drugim gimn. Zvali su nas molekuli. :ROFLMAO: Posle do mature smo se navikli, a nekako se i promenila ekipa, ne znam da li nam je na jednom predmetu ostao originalni profa, relaksiranije je bilo. 5 generacija posle je bilo zjbncija, znam zbog sestre. Kako je danas, ne znam.
 
Не знам да ли је неко преносио вест, БУ је ове године на 431. месту на Шангајској листи


Хвала Петру Сеферовићу :)
 
Пошто је прошло више од месец дана од слика радова на Деветој гимназији које је окачио @filipmaric, да поставим нове па видите да ли има неког напретка:
deveta-1.jpg
deveta-2.jpg
deveta-3.jpg
deveta-4.jpg
deveta-5.jpg
deveta-6.jpg
deveta-7.jpg
deveta-7.jpg
deveta-8.jpg
deveta-9.jpg


Да би се боље оријентисали нумерисао сам слике (број је на свакој слици у горњем левом углу) а на мапи испод је отприлике приказано одакле је свака слика фотографисана.

deveta-pozicije.jpg


На сликама 2, 3, 4, и 6 се виде радници што значи да се нешто ради. Само да напоменем да су слике фотографисане јутрос у 8:30 а у питању је недеља.
 

Fondacija „Bogdan Bogdanović“ obnovila teren na Mirijevu


Fondacija „Bogdan Bogdanović“ u saradnji sa Osnovnom školom “Pavle Savić” otvorila je renovirani košarkaški teren u sklopu škole u beogradskom naselju Mirijevo.

Projekat fondacije “Bogdan Bogdanović” je prvi u nizu, koji će imati dobrotvorni karakter i biti usmereni ka deci i sportskoj infrastrukturi.

Teren koji je obnovljen je teren na kojem je košarkas Atlante Bogdan Bogdanović počeo da se bavi košarkom.

Povodom otvaranja terena prisutnima su se obratili predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, direktor OŠ “Pavle Savić” Milan Krstić i predsednica fondacije “Bogdan Bogdanović” i sestra srpskog košarkaša Bojana Bogdanović.

„Redovno smo obaveštavali Bogdana i jako je zadovoljan. Posebno mu je drago što smo uključili osnovce, oni su imali priliku da na tribinama ostave otiske svojih šaka i nadam se da su i oni uživali u rekonstrukciju terena. Bogdan će teren posetiti u junu mesecu, nadam se posle osvajanja NBA titule. Krivo mu je naravno što sada nije mogao da bude ovde. Ovakvih projekata će biti još, želimo da se posvetimo unapređenu trenažnih uslova za omladinu ali i nekim ekološkim radionicama” izjavila je predsednica fondacije.

Vladan Jeremić ukazao je da otvaranje ovog terena prevazilazi sportske okvire.

“Zahvalio bih se Fondaciji što je izabrala da sa projektima krene iz naše opštine i ovo predstavlja veliku čast za nas. Posebno mi je drago jer ovo je doprinos onome čemu svi težimo a to je deca imaju što više ovakvih sadržaja. Ja verujem da će na ovom terenu za par godina nastati jedan novi Bogdan Bogdanović i da ćemo se tada sećati kako je sve počelo” izjavio je predsednik opštine Zvezdara.

Milan Krstić izjavio je da su svi u školi zadovoljni zbog novog terena.

”Ovo je poseban dan za našu školu. Darivao nam je teren i upotpunio naš projekat koji se zove “Eko škola u prevenciji agresije”. Ideja nam je da stvorimo što više uređenih površina i sportskih terena koji umanjuju agresiju i sve one pojave kojima su izloženi naši mladi naraštaji”, zaključio je direktor OŠ “Pavle Savić”.

Prisutnoj deci se preko video poruke javio i Bogdan Bogdanović koji je odgovarao na pitanja koja su mu osnovci poslali.

„Školski dani su najlepši period života svakog čoveka, jer su tada prijateljstvo, iskrenost i otvorenost osobine koje nas najviše krase. Tada smo spremni da učimo, otkrivamo nove stvari. Tada rastemo. Zato je od ogromne važnosti da svako dete ima jednake šanse da se igra, razvija, uživa uz školu, sport, drugare, nastavnike. Bez obzira na to iz kog su dela grada ili države. Imajući sve to u vidu, veliko mi je zadovoljstvo što će deca na ovom mestu imati odlične uslove da se bave košarkom, da stiču nova poznanstva, da uče i budu srećna”, zaključio je srpski košarkaš.

Na renoviranom terenu postavljena je kvalitetna sportska podloga po FIBA standardima u plavim nijansama koji je dizajnirala arhitekta Julija Džogaz.

Koševi su dobili nove konstrukcije i moderne table od pleksiglasa, a kako bi školsko dvorište bilo što bezbednije, unapređen je video nadzor, dok će igralište u večernjim satima uskoro osvetljavati reflektori.

 
Kao takođe bivši devetar zabrinut sam za sudbinu spomen-ploče iz hola škole postavljene povodom početka izgradnje Novog Beograda.
 
А ја као садашњи деветарски родитељ могу само да будем забринут да ли ћу догодине на родитељски ићи у Девету, јер у званични рок (30. април) мислим да више нико не верује.
 
Vrh