Šta je novo?

Škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove

Ali najace je da je sve to od BU i od države n kraju oni se makljaju kao da je od nekog drugog
 
Meni je jedan profesor emeritus nedavno pričao da je davne 1966. na Novom Beogradu prisustvovao postavljanju kamena temeljca za novu zgradu ETFa ali je posle tadašnji dekan prof Branko Raković sve učinio da od toga ništa ne bude pošto većina nastavnog kadra ima stanove blizu sadašnje lokacije.
 
Vrlo vrlo moguće iz tog razloga je i geografski na 3 lokacije
 

Градоначелник Београда Александар Шапић: Нови слоган града ће бити – Београд град радости


Шта је још град Београд од новитета припремио за све родитеље?

Што се тиче неких новитета које смо увели, ево рецимо новитети су да су родитељи све деце до 19 година за Нову годину добили ваучер од града Београда у вредности од 6.000 динара, подсетићу вас, и оне деце која иду у јаслице, која иду у вртиће, и то ће добити и следеће године, То нема везе са уписом у вртић, али има везе са родитељима, има везе са васпитачицама, спремачицама и свима онима који раде са нашом децом, како у предшколским установама, тако и у основним и средњим школама, свима њима смо такође то обезбедили у прошлој години и то ћемо обезбедити и ове године. Предвиђени су и бесплатни уџбеници за све основце и средњошколце, што је историјска одлука која ће бити на снази и наредних школских година. Град Београд се одлучио да обезбеди новац за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана . Од пре неки дан смо донели одлуку да за све наше средњошколце јавни превоз такође буде бесплатан што никада до сада није био случај, они сада упадају у категорију основаца и њихови родитељи неће морати ни у том сегменту више да одвајају новац и троше кућни буџет.

 
Уопште ми није јасно како се неко може хвалити одлуком да паре грађана преусмери на једну приватну спортску радњу, и да то прође онако без икаквих видљивих критика јавности па и осталих спортских радњи које су овом одлуком остале оштећене јер су неке куповине које би завршиле код њих преусмерене на другу компанију.
 

„Skandalozna poseta“: Kristijan Golubović i Crni Cerak u osnovnoj školi, roditelji zabrinuti


ristijan Golubović, poznat kao učesnik rijaliti programa i bivši kriminalac, na svom Instagram profilu je objavio snimak na kom se vidi da je bio u poseti jednoj osnovnoj školi.

U ovoj objavi na Instagramu se ne vidi koja je škola u pitanju ali jedan zabrinuti roditelj koji nam je povodom ovoga pisao tvrdi da je u pitanju OŠ „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu.

Danas je ovu informaciju pokušao da proveri u toj školi, ali nam je rečeno da direktorka i sekretar škole nisu tu i da rade popodne, te da o sporu ništa ne znaju.

Direktorka škole Tamara Jelić do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na poziv i poruku koju smo joj uputili.

Prema našim saznanjima, snimak jeste nastao u OŠ „Đura Jakšić“ u Rakovici.

Zabrinuti roditelj je u imejlu poslatom našoj redakciji naveo da su sa Kristijanom Golubovićem u toj školi bili i članovi hip-hop sastava Crni Cerak, ali to je nemoguće utvrditi samo na osnovu snimka.

„Kao zabrinut roditelj molim Vas da objavite ovu skandaloznu posetu OŠ ‘Đura Jaksic’, Kanarevo brdo, Beograd od strane Kristijana Golubovica. Crni Cerak je nešto sa njim snimao i to ni manje ni više nego u Osnovnoj školi, molim Vas ispratite ovo“, napisao je u pismu naš čitalac.

Na snimku se vidi Kristijan Golubović koji sedi za katedrom a ispred njega su đaci svi obučeni u crne majice, što je najverovatnije povezano sa Crnim Cerakom.

Đaci uzvikivali rečenice iz klipova čiji je glavni akter Kristijan Golubović.

 

Промоција дуалног образовања за београдске основце


Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је промоцији дуалног образовања коју је организовала Привредна комора Србије. Догађај под називом „Дан отворених врата за дуално образовање: Корак до практичног знања” одржан је у просторијама ПКС-а.

Циљ догађаја била је промоција дуалног модела образовања међу ученицима завршних разреда основних школа са територије града Београда, али и информисање и ученика и родитеља како би им се разјасниле све недоумице и појаснио овај модел стручног образовања.

Весна Видовић је захвалила Привредној комори Србије и Канцеларији за дуално образовање на организацији оваквог догађаја који је, како је рекла, веома важан за основце који долазе са територије града Београда.

– Ученике завршних разреда очекује доношење важне животне одлуке која се тиче избора средње школе и наставка школовања. Свесни смо да будуће професионалне каријере умногоме зависе од избора који направе приликом избора средње школе. Дан отворених врата дуалног образовања пружа могућност основцима да се упознају са предностима и погодностима које нуде компаније током процеса учења кроз рад. Ученици ће такође моћи да се лично упознају са искуствима својих вршњака, што ће им додатно приближити поменути образовни модел, али их и охрабрити да упишу неки од профила који ће се реализовати по дуалном моделу образовања – рекла је Весна Видовић.

Она је истакла да је Привредна комора Србије отворила врата многобројним представницима компанија, као и представницима релевантних образовних институција, који су се максимално потрудили да информације о дуалном образовању прилагоде узрасту ученика и најједноставније им представе овај модел образовања.

– Овакав вид образовања доноси обострану корист и добробит како ученицима тако и компанијама. Кроз систем дуалног образовања је већ прошло скоро 13.000 ученика који су имали прилику да упишу неки од 65 образовних профила до сада. За наредну школску годину биће 72 образовна профила по дуалном моделу у преко 150 средњих школа док је преко 850 компанија у Србији отворило своја врата ученицима како би прошли процес учења кроз рад – додала је заменица градоначелника.

Према њеним речима, компаније које послују на територији Београда исказале су потребу за пријем око 750 ученика у наредној школској години.

– У понуди ће се наћи 37 образовних профила по дуалном моделу образовања, а ученици ће имати прилику да упишу неку од 22 средње школе које нуде школовање по поменутом образовном моделу – закључила је Весна Видовић.

 
Kad smo vec kod skola, prica se kako se nastavnici ugradjuju za ekskurzije?
Da li je to istina i kako to ide?
 
Da mi je znati gde ti živiš. Pa to postoji bukvalno od raspada SFRJ. A sve zavisi kako se dogovore profesori i određena turistička agencija, odnosno prevoznik.
 
Kad smo vec kod skola, prica se kako se nastavnici ugradjuju za ekskurzije?
Da li je to istina i kako to ide?
То није никаква тајна. Често се родитељи у образложењу цена и обавештавају о овој цифри, барем сам ја био обавештен. Мислим да се те цифре крећу око 500 динара по детету по дану, при чему би на то требало да се одбију порези (барем ако се ради по законима). Можда то некоме изгледа као велика цифра, али пошто имам у породици просветног радника знам да већина и поред тога нерадо иду на екскурзије. Искрено, да сам наставник, гледајући све обавезе, малтретирање и одговорност ни мене не би никако привукло, гледао бих да по сваку цену то избегнем.
 

Градоначелник Шапић: Вртићи и уџбеници од септембра бесплатни - као што сам и обећао!


Сви ученици ће имати бесплатне уџбенике, као што сам и обећао. Рекао сам то 100 пута и опет ме питате, само зато што су, како кажете, у „неким школама рекли да ће бити, највероватније” – овим речима Александар Шапић, градоначелник Београда, одговорио је у интервјуу дневном листу „Блиц” на питања и дилеме око тога хоће ли од септембра сви основци и средњошколци у престоници добити бесплатне комплете уџбеника, како је најавио.

– Имате саопштења Секретаријата за образовање, званично упућена писма свим школама, буџетска средства обезбеђена, више пута од свих инстанци Града најављено... И вама је све то једнако, колико и оно што је изречено на неком родитељском састанку. Да поновим, сви основци и средњошколци, као што сам и обећао, добиће од свог града цео комплет уџбеника у септембру. Као и вртићи који ће од септембра бити потпуно бесплатни, као што сам и обећао, и од сад ће Град плаћати ону разлику од 5.500 динара коју су морали родитељи да плаћају до пуне цене. Да ме не бисте у следећем питању питали да сте чули негде на пијаци да је неко рекао да и то неће бити – нагласио је Шапић.

 

Ученици би у оквиру тог предмета требало да се обуче за припрему здравих оброка, израду плана потрошње, пружање прве помоћи, једноставну поправку обуће и одјеће и слично.
 
 

Општина Земун финансира пројекте за прикључење основних школа на гас


Градска општина Земун финансира израду пројектно-техничке документације за гасну инсталацију. Од наредне школске године на гас ће се грејати основне школе „Светислав Голубовић Митраљета” и „Бошко Палковљевић Пинки” из Батајнице, као и ОШ „Сава Шумановић” у Алтини, саопштила је Општина Земун.

Будући да се у Угриновцима ускоро завршава изградња гасне мреже, средства су обезбеђена и за израду пројекта система за централно грејање на гас, који ће бити инсталиран у Основној школи „Станко Марић”.

Због лошег квалитета лож-уља, у појединим школама често је долазило до кварова и прекида у снабдевању топлотном енергијом, као и ванредних интервенција радника Јавног комуналног предузећа „Београдске електране”. Ова инвестиција ће умногоме смањити трошкове одржавања, али и загађење ваздуха.

Општина Земун ће настојати да и у наредном периоду што више установа пређе на коришћење гаса као енергента уместо чврстог горива или лож-уља, наводи се у саопштењу.​

 
Danas sam prosao prvi put posle pola godine pored devete gimazije. Odlicno izgleda, bukvalno ne lici na staru a i deluje da su dogradili dosta. Kad ce druge skole doci na red koje se raspadaju bukvalno i nista nije ulozeno 50+ godina?
 
Boze koliko ne mastovitosti ne funkcionalnosti i su pokazale arhitekte svaka im čast
 
Ама одакле та идеја да се мешају боја брескве (или чак наранџаста) и црвена цигла

Исто су урадили на вртићу у блоку 45

vrticblok1.jpg


То је као да мешају црно и тегет потпуно су оперисани од осећаја за естетику
 
Vrh