Šta je novo?

Škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove

Трећи сајам средњих школа


У организацији Градске општине Земун, 6. јуна одржан је Сајам средњих школа, трећи по реду, у Канцеларији за младе, Косовска 9. На својеврсној берзи знања мали матуранти су имали прилику да се информишу шта која средња школа нуди, какви су програми, специфичности и перспективе школовања, саопштили су из ове општине.

– Ово је трећи пут како Градска општина Земун одржава сајам образовања. Имали смо мали прекид због ковида, а сада настављамо у пуном капацитету. Општина Земун је једна од ретких средина која на својој територији има седам стручних средњих школа. Ђаци у земунске школе долазе не само са територије Београда него и из Срема. У ту сврху смо организовали овај сајам да би се деца упознала са квалитетом образовања који нуде стручне школе. Такође, у континуитету се улаже у школску инфраструктуру, јер за резултате које ђаци остварују и које Општина награђује потребни су најбољи могући услови за усавршавање и развој – рекао је заменик председника градске општине Земун Жарко Дроњак, нагласивши да је сајам прилика да се будући средњошколци информишу о школама како би се лакше одлучили у ком правцу ће ићи њихова професионална каријера.

На Сајму средњих школа су учествовале Електротехничка школа „Земун”, Медицинска школа „Надежда Петровић”, Правно-биротехничка школа „Димитрије Давидовић”, Земунска гимназија и Економска школа „Нада Димић”.

 
Screenshot (338).png
 

Весић: Бесплатни уџбеници у школама од 20. јуна


Све ђаке који ће од 1. септембра похађати први и други разред у јавним школама на територији града Београда сачекаће од 20. јуна у њиховим школама основни пакет уџбеника које је купио Град Београд – рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б. Он је рекао да је као представник Града Београда о томе данас обавестио родитеље писмом.

– Град Београд је за школску 2022/23. годину обезбедио бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда јавних основних школа на територији нашег града. Град Београд је 31. маја потписао уговор о јавној набавци за куповину основног пакета уџбеника који чине предмети: математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас и страни језик као обавезан предмет. Одлуку о избору уџбеника донеле су школе – рекао је Весић.

Он је подсетио да у Београду први и други разред у јавним школама похађа око 34.000 деце.

Према његовим речима, Београд је на овај начин помогао 34.000 породица чија деца похађају први и други разред, јер неће морати да купују уџбенике чија је вредност око 50 евра по комплету, у зависности од издавача.

– Настављамо да улажемо у децу Београда. Прошле године купили смо 67.000 таблета, бесплатне дигиталне уџбенике и обезбедили бесплатан интернет за децу која похађају од 3. до 6. разреда основне школе. Купили смо штампане уџбенике за ученике првог и другог разреда. Никада Београд није улагао толико у образовање и срећан сам због тога – рекао је Весић.

 
Tih 67k tableta niko ne koristi. Ja došao u Beograd u aprilu, našao neki uređaj kod malog brata u sobi, pitao ga šta je ovo. Kaže: "ma to je onaj tablet iz škole, ne treba nam uopšte". Pitam mamu jesu li ga koristili, kaže ne, prvo što su imali problema da mu pristupe jer u školi nisu dobili te podatke na vreme za ulogovanje, a posle toga na kraju nisu ni koristili, sad samo skuplja prašinu.

Tako da, lepo se ugradio tu neki kum bata teča.
 
Podseća me na svojevrstan cirkus koji smo imali još davne 97' sa nekim frulama. Neki tamo mudrac odlučio da svi đaci moraju da kupe frule i da sa učiteljima uče da ih sviraju (da sviramo u frulu što bi rekli). Pošto je inače bilo jako bogato i uspešno vreme, pa nam povrh svega trebaše još samo kupovina frule i drndanje sa istom.

Pa smo tražili okolo naokolo i na kraju kupili u onoj knjižari za prosvetu prekoputa Doma Omladine. Odsvirali par nota na tri časa i... to je manje više to. Nikad više nisu bile ni korišćene. :D Krasile su tavane i podrume i skupljale prašinu, pošto tada nije bilo Kupujem prodajem, a i da jeste, ko bi kupovao frule, pogotovu đačke.


Elem, umesto što im daju tablete, mislim da bi bilo pametnije da napokon standardizuju i uvedu red u haotično stanje sa udžbenicima i praksom da svaki nastavnik ima svoje prohteve što se tiče gradiva i udžbenika. Kao da studiraju engleske dijalekte ili bm li ga, filozofiju, pa da svaka dalabu ima svoje vizije i kriterijume.

Mislim nisu tableti loša ideja, uvodi ih u informatiku i sve to, ali... očigledno da nešto tu ne ide po planu. A i mislim da treba ulagati u reformu samog gradiva i osoblja, ne davati im tablete. To mi malo liči na ono kada roditelji neće da se posvete malom detetu na pravi način pa mu daju tablet pa kao evo sine, rokaj se, da budeš miran i ćutljiv...
 
Разни пројекти

Представљање идејног пројекта сале за физичко у Гимназији "Патријарх Павле" на Лабудовом брду од стране арх. Н. Јовановића:







Имам и сам пројекат који је штедро послат присутнима путем ел. поште. Можда ћу га накнадно објавити овде.
 
Poslednja izmena:
Kao bivši učenik gimnazije mogu reći da je prekopotrebna. Zgrada u kojoj se nalazi gimnazija takodje u sebi sadrži osnovu školu “14. Oktobar” i muzičku školu “Davorin Jenko”. Fiskulturna sala postoji u okviru same zgrade, ali ona pripada osnovnoj školi i konstantno je zauzeta. Mi smo morali da idemo do SC Rakovica koji se nalazi na Bulevaru Patrijarha Pavla i do koga je trebalo u najboljem slučaju pola sata autobusom da se dodje i da se pretrčava preko pruge.
 
Dzaba su zgrade, Znate li koliko je nizak novo nastave u srednjim skolama u Beogradu?
 
Zna li neko sta je sa izgradnjom nove zgrade u Studenjaku i renoviranjem Karaburme? Ruzic je to najavio prosle godine
 

Градоначелник Шапић одржао реч да ће прихватити сваки конструктиван предлог опозиције


Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да је прихватио предлог опозиције који је стигао у Скупштину Града пре неколико дана, а тиче се удаљености кладионица од школа.

На тај начин, додао је Шапић, одржао је реч коју је дао на последњој седници Скупштине града да је спреман да прихвати сваки добар и конструктиван предлог опозиције.

– Драго ми је што су се сетили да сам пре десет година управо ја радио на томе иако, нико тог посла тада није био спреман да се лати. Апсолутно прихватам њихов предлог да пошаљемо захтев свим школама и да добијемо списак кладионица које су супротно закону ближе школама него што је предвиђено. Упутићемо захтев Министарству финансија, односно Управи за игре на срећу, да све кладионице које се налазе на непрописној удаљености од школа буду затворене, као што је то био случај пре више од десет година, када сам био помоћник градоначелника. Показаћемо да је могуће сарађивати и да ћемо сваки добар предлог да прихватимо, а конкретно овај надам се врло брзо и дареализујемо – рекао је Шапић за Беоинфо.

Градоначелник је упутио позив опозицији да, уколико и они имају списак кладионица непрописно удаљених од школа, пошаљу Скупштини града, а он ће бити допуњен оним што школе буду послале.

Контрола и излазак на терен могли би да се обаве током јула и августа, те да од септембра почне и затварање непрописно удаљених кладионица, закључио је Шапић.

 
Шта има опозиција да шаљ списак кладионица, све се лако нађу на гугловој мапи.
 
Drago mi je zbog ovoga, kladionice su jedna od pošasti ove zemlje. Ogroman deo naroda su patološki kockari zahvaljujući njima.

 
Bili bi ti kockari i bez kladionica. A osim njih, imamo i kockarnice.
Problem kod nas je što se kao vodi računa o svemu i svačemu, a u suštini se ne vodi računa ni o čemu.
 
Vrh