@boca-ica
Не замери, нисам ишла редом како си ти писао али свеједно ће ти бити јасан мој елаборат. :mrgreen:
Не знам шта ТВ емитује, не гледам у ту кутију већ годинама. Знам да постоје ђаци пешаци међутим, говорила сам о Београду сходно имену сајта.
Око мобилнте телефоније - није ми јасно шта си хтео рећи и која то мобилна направа може функционисати без интернет конекције? Ако је удаљеност и по 10 км, како је то изводљиво због техничких услова?
Идем редом, можда ћу нешто прескочити а то ће значити да на питање немам одговор односно коментар или да се потпуно слажем с тобом:
Трошкови школе - кажеш “неколицина деце”. Колики су трошкови за неколицину деце, рецимо 12 њих како ти пишеш?
Зар је за неколицину деце потребан објекат школе? Нпр. Једна школа може да прими преко 1000 ђака и они су у објекту а не неколицина који могу да стану у просечно велику дневну собу.
Одржавање просторија 0 динара, све нека буде на добровољној основи. Да сам учитељица или мајка ђака пешака, на себе бих преузела део посла.
Грејање – довољна је једна пећ за једну учионицу. Дрва донети из шуме и све до бољег решења.
Шта подразумеваш под “одржавање објекта”? Кречење, чишћење, замена сијалица и остало текуће одржавање? То ће сваки савесни родитељ да одради, сигурна сам. Не мислиш ваљда да је потребан домар и теткица?
Уштеда на учитељици – један више на бироу рада!
Учитељске плате су мале да од те уштеде не би било много вајде, напротив. Како оставити човека па још учитеља (један од најхуманијих и најважниих послова) без посла, плате?
Зар још има ужине по школама, а и тамо где је има плаћа ко жели.
Ово би значило да смо добили једног незапосленог а мобилна телефонија узнапредовала до српских беспућа.
Истина је да на часу доста њих углавном ништа не науче али зато ће учитељица питати да ли некоме нешто није јасно. Ако се нико не јави она нека проконтролише да ли је то стварно тако. Е, ту долазимо код појма
бити добар педагог. Она објасни, они код куће савладају па контрола и ето добрих резултата. Где зашкрипи, рекох већ, позабавити се учеником у сарадњи са родитељима.
Састав ученика свих узраста не би требало да је проблем јер ту су уџбеници па уместо кликтања и буљења у монитор ученик листа књигу како и колико жели, а да ли ће поред њега бити првак, то и није толико важно. Ко жели да учи, тај ће и научити на било који начин.
Нажалост што је све тако али то је судбина тих насеља и заиста мислим да се то питање мора решити на нивоу државе ако је уопште решиво. Нешто мора да се истрпи, можда мање него што трпе деца у градским срединама и већим градовима.
Нисам ти рекла да си суров због дигитализације већ због кецељица, а о њима сам горе писала.
Наш највиши орган када нешто одлучи, онда је то одлучено само не знам да ли ће одредити рок.
Допунска настава је за лењу децу и неодговорне родитеље. Вежбај бато, сто пута једну математичку операцију па да видиш да ли ћеш је научити. Него лакше је платити допунске часове (често учитељици код које предмет шкрипи). :evil:
Замишљам клинца који седи за компјутером и чита “Орлови рано лете”. :lol: ico-boco, не зезај. Мој посао је делом везан за рачунар али врага, мало мало па гвирнем да видим шта је писао Гага, Жика или Траволта. Астродуле или ХенриЛи, па ти и остали… Уместо за сат времена ја посао одрадим за два, па шта онда очекивати од трећака а PC игрицаааа, ничу ко печурке.
Ево ја ћу да направим неколико узорака лепих кецељица и блузица а ти све ово што си написао поднеси у Скупштину као амандман. Имаш моју моралну подршку.
@Гага
Прочитала сам чланак из линка.