Šta je novo?

Energetika

dafuq.gif

Ajde odakle im ideja, nego šta li su to radili pa da izazivaju požare i da se pritom i sami ne sprže odnosno ne opale strujom...
 
Potrošnja večeras posle 19h otišla na skoro 4300MW. Gotovo zimska potrošnja struje.
 
Пратим већ данима производњу, и само констатујем колико је ветар код нас стохастичка ствар и колико се на то не може ослонити...
НЕго, браћо, отворише ли ново копове за Обреновац?
 
Proizvodnja u TE u 07.00 2789MW. Prouizvodnja u TE 10 minuta kasnije, znaci u 07.10 2259 MW. Znaci pad od 530 MW za samo 10 minuta.
Moze neko da mi to objasni. Znaci to nisu normalne stvari.
 
To se bukvalno dešava od kako postoji Eflux. Taj pad se od prilike uvek poklapa sa snagom jednog bloka.
 
ali se isto tako vremenski približno slaže sa momentom isključenja pumpi na reverzibilnoj, tačnije dešava se malo posle gašenja pumpi. Jer u punom pogonu vidim da se njihovo opterećenje računa kao dobrih 312 MW
 
Znaci ako struja za privredu toliko poskupi bice skuplje sve.
Narocito proizvodi iz pekare, keksovi itd...
Neka.
Zasluzili smo, Pecenjar nam nije smetao.

Zna li se da li grejna sezona pocinje 15.10. ? A do tada ima jos skoro 25 dana.
 
Ti nagli padovi proizvodnje nikako ne mogu da budu planski. Ispada da su ugasili ceo blok, da bi onda angazovali prazne HE na maksimum. To jednostavno nije normalno.
Sada je proizvodnja u TE pala na samo 2100MW, ali zato su ocigledno odvrnuli sve moguce brane pa HE cepaju na skoro 1800MW iako su akumulacije prazne.

Drugo koliko ja znam TE ne rade tako sto se blok ugasi na dugme kao na prekidac, nego jednostavno prestane da se lozi pa proizvodnja krene da opada jer dok se ne ugasi vatra i dalje se neka voda greje i neka para se pravi.
 
Znaci ako struja za privredu toliko poskupi bice skuplje sve.
Narocito proizvodi iz pekare, keksovi itd...
Neka.
Zasluzili smo, Pecenjar nam nije smetao.

Zna li se da li grejna sezona pocinje 15.10. ? A do tada ima jos skoro 25 dana.
zar nije 1. okrobra?
 
zar nije 1. okrobra?
Grejna sezona u Beogradu počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu manju od 12°C.

Izveštaj o stanju sistema (snabdevanje toplom vodom i grejanje u toku grejne sezone), možete da pročitate na ovoj strani web-prezentacije JKP „Beogradske elektrane”.

Nekad je gornji limit bio 15 stepeni, sada je na naprdnjacki kvaran nacin smanjen na 12 stepeni.
 
Ukoliko i prevazidjemo ovu sezonu trosenjem 3+ milijarde na uvoz energenata, da li postoji mogucnost znacajnog smanjenja/uklanjanja ove stavke i "oporavka" EPS za sezonu 2023/2024 posto ozbiljni iznosi dospevaju na naplatu?

 
To je pola pumpe. Ful kapacitet na Zaovinama je 600MW
To je jedna pumpa od dve koliko ih ima. Tačnije radi se o dve turbine sa generatorima koje kada se vrte u jednom smeru proizvode struju, a u kontra smeru postaju motori i pumpaju vodu...
 
Nisam bukvalno mislio pola pumpe, zaboga ja sam čovek iz struke :D
 
Na sajtu Energy flux su vidljive samo trenutne vrednosti pojedinih parametara, u inkrementima od 10 minuta. Zna li neko da li je moguće dobiti zbir vrednosti određenog parametra u nekom dužem periodu, jer je jedino TO ono što je važno javnosti kojoj je WEB sajt očigledno namenjen? Osoblje koje kontroliše mrežu ionako ima direktan pristup podacima pa im WEB sajt i ne treba. Trenutne vrednosti koje se svakih 10 minuta toliko menjaju nisu baš previše upotrebljive publici kojoj je sajt namenjen. Zašto toga nema? I šta je ACE?
 
Poslednja izmena:
Znači TENT B G2 je "pokvaren" i ne radi.

Uzevši u obzir Putinovu objavu delimične mobilizacije u Rusiji, rat će sigurno trajati još VEOMA dugo, a sa njim će i cene energije ostati ogromne. Uz to je pitanje ko će uopšte biti spreman da nama prodaje struju (bolje da trenutne viškove čuva u akumulacijama hidroelektrana, za svaki slučaj), ali i da li će biti rezervnih delova i mogućnosti da se brzo normalizuje stanje u rudnicima uglja i elektranama.

Trebaće nam neka jasna web "oglasna tabla" (dashboard) gde se bez uobičajenih manipulacija i skrivanja jednim pogledom lako vidi koliko trenutno proizvodi svaka veća elektrana, koje nisu ili jesu spremne za veću proizvodnju, i koja ima koliko zaliha, uglja ili vode u nekom jezeru. Sa povećanjima cene struje koje se najavljuju, i posledičnim povećanjem troškova života, pitanje energije postaje pitanje preživljavanja. Tačno kako je odavno najavljivano, samo mnogo ranije od očekivanja. Takođe ne bi bilo loše da se na vreme obrati ista pažnja i na sledeća dva strateška resursa za koja znamo da će pre ili kasnije takođe postati kritični: na vodu i hranu.
 
Inače to se vidi i na dijagramu. Tamo gore, na Evropskom sajtu, piše da je TENT B G2 ispao iz sistema u 7:10. I na našem sajtu vidimo da se oko sedam ujutro desio nagli pad proizvodnje termoelektrana (siva boja) i naglo povećanje proizvodnje hidroelektrana (plava boja) koje su naglo morale da kompenzuju nastali manjak u proizvodnji od 650 MW. Dakle počinje naglo pražnjenje akumulacionih jezera, a zima još nije ni počela.

Ustvari, nije počela ni jesen.

Potrosnja el. energije 2022.09.21.jpg
 
Ajde lagano malo, imamo ovih dana dovoljno apokaliptičnih vesti i strahova (nažalost, mnogi su osnovani). To što je u jezerima u jugozapadnoj Srbiji i dalje nizak vodostaj ne znači da je svuda. Bilo je puno kiša ovih dana u Srbiji, sve ono što je isparavalo tokom leta širom Evrope, sada se i vraća. Isto tako, u Hrvatskoj su prethodnih dana bile poplave na reci Kupa, koja se uliva u Savu. Za nekoliko dana, i ta vodena masa će doći do Srbije i ovde povećati vodostaje nekih reka.

Nije idealno, ali nije ni da nema lepih vesti. Ovako ispada da nikad ništa ne valja. Nema kiše - ne valja. Pada kiša - ne valja....

Meteorolozi su se pokazali prethodna dva meseca da veze s mozgom nemaju, tako da bilo kakve prognoze kakva će nam zima biti i sa koliko padavina, su čista nagađanja. Možemo da gledamo samo 5 do 10 dana unapred i to je to. I da se molimo da psihopate u Kremljima, Briselima, Vašingtonima, Pekinzima i Rijadima smire doživljaj i da ne otežavaju svetu u već teškoj situaciji.

P.S.
Hrvatska je pre dva meseca isto imala sušu, pa evo, sada se delovi nje našli u poplavama. Iz jedne krajnosti u drugu. Sve je moguće. Kako će na kraju biti, ostaje nam da vidimo. Ja se nadam temperaturno blagoj zimi sa puno padavina. To bi nam omogućilo da se ne troši previše na grejanje, a napunile bi se reke i samim tim i akumulacije.
 
Poslednja izmena:
Problem je što je u poslednje vreme bio dosta kiše, ali sve to nije bilo dovljno da vodostaj Save i Dunava dođe makar do proseka na kome bi trenutno trebao da bude. Pa nam baš nije trebalo naglo i neplanirano pražnjenje akumulacija. Tek se sada najavljuje veći rast vodostaja, prvi put od početka godine. Videćemo koliko će to trajati.

Vodostaj Save u Beogradu 2022.09.21.gif
 
Inače, ako sam dobro razumeo, odustali su od presmešne odluke da se struja štedi zakidanjem i škrtarenjem na školama.
 
Da, takodje mislim da nije sve crno. Dotok vode i vodostaji rastu. Akumulacije ce se na vecim tokovima ubrzano puniti.


Sava kod Jamene (ulaz u Srbiju):
protok danas oko 1000 m3/s, pre dva dana oko 600 m3/s.

Vodostaji Save kod Jamene u 19 h po danima:
21.09. U 19 h - 491 cm
20.09. U 19 h - 400 cm
19.09. U 19 h - 221 cm
18.09. U 19 h - 179 cm
Dakle u poslednja 3 dana Sava je kod Jamene porasla za oko 3 m. Taj talas jos uvek nije dosao do Beograda, pa zatim voda ide u Djerdap i na turbine...

Dunav kod Smedereva danas protok 2650 m3/s, prethodnih dana ispod 2200 m3/s. Na danasnji protok kod Smedereva jos uvek nije uticao znacajno dotok iz Save nakon poslednjih kisa u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, kao ni iz sliva Drine, ta voda ce tek da stigne.

Takodje Drina ce ubrzano rasti zbog kisa koje su bile i tek dolaze u Crnoj Gori, BiH, zapadnoj Srbiji...
 
Vrh