Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

@Nikolai NS Da upravo tako u potpunosti si u pravu. Na celom pravcu ka Crnoj Gori I u Cg su korisceni Atlas Copko bumre, /zadnja generacija je jako automatizovana sa jako dobrim sigurnosnim sistemam sa automatskim prekidom svih funkcija u slucaju bilo cega ne predvidjenog/. Na ovim slikama koliko mi se cini je neki kineski brend, na zalost losa je rezolucija, ali to je to. Po jedan po tunelskoj cevi iz svakog pravca.
Inace da dodam da prave masine " krtice" kod nas uopste u regionu, jedino su koriscene za probijanje zeleznickog tunela ispod Vracara u obe cevi.
Svi ostali tuneli su se uglavnom probijali ranije starom, a u novije vreme tzv. novom austrijskom metodom. Tako se trenutno buse svi tuneli I kod nas I u regionu.
Evo uspostavljam neke kontakte, pa se nadam da cu za par meseci kad dodjem na odmor obavezno otici I obici I ""fruskogorski" I da ce biti I koja reportazica sa informacijama.
 
Bravo Dragane. Jubbo Drill najviše liči na ono što sam video. Izglada da su tamo bila parkirana i dva Jumbo Drill-a.
Može li neko da objasni kakve će se mašine koristiti za kopanje? Znamo da TBM sigurno neće.
 
Не знам какав је материјал на траси тунела, али могуће је копати багером (песак, глину итд.) или минирати (стеновити материјал).
 
Ne znam šta još treba da stigne iz Konstance ?
Možda neka oprema za betoniranje tunela oplatama i sl., a možda je već sve stiglo. Ovde kod Paragova su dva kompleta za dve cevi i trebalo bi da to imaju i za ulaze sa druge strane kod Iriga.
Uglavnom to će biti slično ili isto bušenje kao i dve tunela kod Požege. (video 0:30)

 
Danas sam prošao putem Loznica-Prnjavor-Badovinci-Bogatić itd. Između Badovinaca i Prnjavora se nalazi Azvirtov kamp i nešto što liči na deo trase ka Loznici.
Ono što mogu reći za puteve Mačve je sledeće: u samim selima se skoro asfaltiralo i putevi su ok. Asfaltira ae trenutno kroz Badovince. No, komunikacija između sela je očajna. Očigledno da se na asfaltu nije štedelo u selima zbog izbora, ali veze između sela su takve da točkovi otpadaju.
 
Ово баш лепо напредује! Изгледа да у Србији мостови одлично напредују за разлику од тунела. Зашто је то тако има ли неко подробније информације?
 
Ово баш лепо напредује! Изгледа да у Србији мостови одлично напредују за разлику од тунела. Зашто је то тако има ли неко подробније информације?
Kad radis most znas kakvi te '' izazovi" ocekuju. Kod tunela radis geoloska ispitivanja na nekoliko lokacija, pravis geolosku kartu, ali na ostalim mestima pravis pretpostavku kakva bi geologija trebala biti. I onda krene busenje, naidjes na nesto sasvim deseto.

Poslato sa STK-L21 pomoću Tapatoka
 
Pritom, mostovi mogu na više lokacija istovremeno (stubovi, pristupne, grede), a tunel, sa jedne i sa druge strane po cev pa ti kopaj :D I tek kad se iskopa kreće sređivanje i lickanje.
 
Nije tačno da mostovi bolje napreduju. Evo na Fruškogorskom i most i tunel napreduju istim tempom.
 
Retko se pominje da će i Sremska Mitrovica koristiti "Fruškogorski koridor", jer je i sada preko Iriga to najkraća veza sa Novim Sadom.

IMG_20220428_065449.png
 
Koliko se sećam, pogodili su izgradnju puta onako "đuture". Kažem "đuture jer nije postojao projekat. Cena nija ista ako je tunel 1000m ili 2000m. Ili ako je most od 2000m na 10m visine ili na 65m visine. Svakom je jasno da se tu cena menja u nekim sličajevima i drastično i da je takva pogodba ekonomski besmislena. Pošto to "đuture" znači i izradu projekta, pretpostavljam da su radli na projektu. Vršili ispitivanja i ostalo. Tako da nije baš da nisu ni mrdnuli nego nema vidljivh radova na terenu. S obzirom da mašine za bušenje pristižu, očekujem da počnu sa vidljivim radovima u skorjie vreme.
 
Na kraju ce ovaj most poceti prvi da se radi, pored mnogo veceg medijskog pumpanja price o mostu u produzetku bulevara Evrope.
 
Da li iko zna kako će izgledati ovaj most? S obzirom da to kriju od nas, ne očekujem ništa dobro.
 
Kinezi "kriju" most od vas?! . . Evo da ti otkrijem tajnu.
Biće vrlo sličan Pupinovom mostu, jer je sličan teren.

Pogledajte prilog 135383

Ovo na slici je Pupinov most.

Ne interesuju me nagađanja da li će biti sličan ili ne. Mislim da još nismo videli kako će taj most izgledati, makar na renderu. Više verzija je prikazano za most preko Ribarskog ostrva tj produžetka bulevara Evrope, a za ovaj nijedna jedina sličica. Ne znam da li se krenulo u izgradnju nekog većeg mosta u Srbiji a da se ljudima nije pokazalo arhitektonsko rešenje.
 
Nije se još krenulo u izgradnju mosta, a biće "svečano otvaranje radova" sa renderima, po običaju. Ovo je tek početak nekih pripremnih radova i nema još ni kampa, pa verovatno će se tokom leta oformiti neka baza.
 
Vrh