Šta je novo?

Energetika

Ako sam dobro shvatio, akumulacija RHE Bistrica je na Uvcu, a turbine su na Limu?
 
Da, buduća brana "Klak" je na Uvcu i to četvrta u kaskadnom nizu. Uzvodno od nje je jezero "Radoinja" koje služi za postojeću HE "Bistrica" koja je na Limu, tj. na počektu jezera za HE "Potpeć".

Uzvodno na Uvcu su i HE "Kokin Brod" i HE "Uvac" tako i one mogu da pune buduće jezero "Klak", kao i reka Uvac. A kada se pojavi višak vode na Limu, onda bi RHE "Bistrica" pumpala vodu u svoje jezero "Klak" na Uvcu.
https://www.ekapija.com/news/3525734/po ... umentacije

Brana "Klak" će biti višlja za 7 metara od brane na jezeru "Radoinja", pa će prema potrebi poplaviti čitavo to jezero do Kokinog Broda i tako povećati svoj kapacitet, a tako i vodu za obe "Bistrice". Kada se bude praznilo onda će opet biti dva zasebna jezera koje će deliti brana na jezeru "Radoinja".

IMG-20211225-045911.png
 
Na Radoinjskom jezeru je i vodozahvat pijaće vode za Opštinu Priboj. Pre nekih 15ak godina sam se peo po tim cevima sve do vodostana, mozda iskopam koju sliku.

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911219#p911219:gcioq4td je napisao(la):
Пантограф » Pet Dec 24, 2021 9:23 pm[/url]":gcioq4td]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911196#p911196:gcioq4td je napisao(la):
branik » 24 Dec 2021 07:36 pm[/url]":gcioq4td]
Možemo o SFRJ, o komunističkoj vlasti da pričmo šta hoćemo, ali neko jw genijalno smislio i konfigurisao proizvodni sistem EPS. Koliko puta jedna ista voda Uvca, (Drine) i Lima prelazi preko mašina?
Uistinu - možemo. Sećam se dugih restrikcija u Beogradu u zimu 1983, bez rata, bez kovida. Bogme, i posle je bilo restrikcija. Sve dok Sloba nije otvorio Kostolac negde 1987. i posle 70 godina povikao 'Živela Srbija', nismo bili mirni.

Da budem truo - ne volim Slobu, ali: 'Živela Srbija'. Da gradimo elektrane.
Da, ako se ne varam, te 1983.ili 1982. dogodio se raspad sistema, struje je falilo, a nije bilo ni havarijske rezerve. Tada otprilike biva završen sistem na Zaovinama kao rezerva Tentu. Završava se Drmno i sistem postaje kao danas. Stariji će se setiti reklama na tv: "Štedimo struju", ali i setiti se da je uz izvesne probleme, elektrosistem izgurao period sankcija i vreme kad je struja bila osnovni, a inflatorno besplatan, energent. Ni kasnije, posle uvođenja monetarne stabilnosti, struja nije bila mnogo skupa. A tada, nije stana ili kancelarije bilo bez kvarcne grejalice, jer se mazut prodavao skuplje pd zlata.
 
"EPS je raspisalo tender za konsultante za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i prečišćavanje otpadnih voda termoelektrane Kostolac A. . . . prethodno je postrojenje za odsumporavanje izgrađeno u TE Kostolac B, . . gde je u jednom bloku emisija sumpor-dioksida smanjena 115 puta, a u drugom oko 40 puta."
https://www.ekapija.com/news/3527054/te ... voda-trazi
 
То је интерес оних који су уложили у ветрењаче. А то је приватан инострани капитал.

Србији треба производња хитно а не складиштење.
 
Нека Бистрицу зидају они који су уложили ветроелектране
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911685#p911685:3teofrxj je napisao(la):
vradovic » Ned Dec 26, 2021 11:02 am[/url]":3teofrxj]Ubode ga Dragan jer nam vec neko vreme prica o tome :)
Na forumu pričam o Bistrici 3 nedelje, ali već 6 meseci pišem raznim institucijama.

Snimio sam deo u kojem se govori o Bistrici, jer novinari uvek imaju svoju verziju priče.
Dakle, okupljeni narod je tražio izgradnju HE i potvrdio da će biti iseljeno samo 15 domaćinstava koja su ionako na lošem terenu i koji će da "saradnuju". Tako da neće biti nekih demonstracija i protesta.

Drugo, Grčić je prilično lupio da Bistrica može da bude na mreži već 2025, pa i AV koji je rekao "onda 2026". Tender koji je raspisan predvidja 18mes za izradu Idejnog projekta, tako da po mojoj prognozi radovi neće početi pre proleća 2024., a u najboljem slučaju će se završiti u 2028.
 
Selo Seništa u kojem je bio razgovor sa meštanima, nalazi se izmedju Zlatibora i kanjona Uvca gde bi trebalo da bude buduće jezero za Rev.HE Bistrica. Zato su oni postavili pitanje izgradnje brane i jezera jer bi se njihove livade i seništa našle na obali velikog jezera, a nedaleko od Zlatibora. To bi značajno bilo za turizam jer bi jezero bilo na oko 800m/nv., a i turisti sa Zlatibora bi dolazili na to jezero "Klak".

PS. . . evo one nebulozne izjave Grčića u vezi roka za izgradnju Bistrice.
https://www.ekapija.com/news/3528839/rh ... 025-godine
 
Izgleda su opet nesto zeznuli u termoelektranama, pošto je proizvodnja opala na oko 1800 MW, a prethodnih dana išla do 3000 MW
 
Има доста воде...можда праве бар неке залихе угља за Нову! При тренутном увозу од 900 мегавасати, плаћамо 11 мил еура дневно. Машала!
 
Pa ne prave se valjda zalihe uglja pred samu Novu godinu. Šta su gospoda radila tokom leta?
 
Ajde ovi nasi nepismeni klosari ovde i njihove papazjanije, od njij i ne bih ocekivao neka durocona planiranja. Nego mene vise zanima kako to da na leto je ceo svet bio kul sto se tice energenata i to je trajalo tako sve do kraja oktobra i onda odjednom "u jbt ljudi preti nam kriza".

Znaci svi oni timovi eksperata u raznim drzavama, pa zatim isto to u raznim kompanijama, pa sve one analize, svi oni popisi, sve one projekcije...to sve ispade - dzabe.

Posto opet preko noci "nastade" kriza...

Znaju do kad cemo imati zalihe nafte koja lezi u milijardu nevidljivih depozita rasutih sirom planete ispod povrsine, a ovamo kao prestizne korporacije i drzave nisu znale koliko ce imati uglja, skriljaca, uranijuma, vode i vetra za 2 meseca...mda...
 
Na TikToku kruži video koji možda objašnjava ovaj pad proizvodnje...Nisam siguran u pouzdanost izvora pa ne bih dalje o tome.
 
Svaka "kriza" u modernoj ekonomiji i drustvima u zadnjih 100ak godina:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg[/youtube]
 
Eksplodirao je izgleda gorionik na B1. Teraju ga radi ono za šta nije projektovan - da sagoreva mazut u velikoj količini. To je termoelektrana na lignit, gde se inicijalno paljenje i povremena stabilizacija vatre obavlja na mazut. Ali da radi uglavnom na mazut danima da bi se zvalo da elektrana radi, e to ne može.
Možeš kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš. Sad su preterali i računi stižu.
 
Vrh