Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve u svemu napredujemo sve više i sve brže iz dana u dan! I to se vidi po ovim graficima. Ljudi uzimaju više kredita jer se više zarađuje a i više sve košta! Super!
Nekad ne kontam da li si sarkastican ili stvarno mislis. :) Zaduzuju se da nastave sa stilom zivota kojim su ziveli. Mora se na more, mora se u pubove, sad je fora da zderes u gastro pubovima... U moje vreme se uvece u kafani pilo, brate mili. Sad vidim ovi klinci narucuju neko predjelo po ceni glavnog jela na ibarci... Piju neko kraft pivo obojeno ko zna cime, casa kosta ko 3 bombe Zajecarca. Idi bezi... Ne idu ti krediti u nesto pametno, Dzo.

Nekad ne kontam da li si sarkastican ili stvarno mislis. :) Zaduzuju se da nastave sa stilom zivota kojim su ziveli. Mora se na more, mora se u pubove, sad je fora da zderes u gastro pubovima... U moje vreme se uvece u kafani pilo, brate mili. Sad vidim ovi klinci narucuju neko predjelo po ceni glavnog jela na ibarci... Piju neko kraft pivo obojeno ko zna cime, casa kosta ko 3 bombe Zajecarca. Idi bezi... Ne idu ti krediti u nesto pametno, Dzo.
Gotovinski krediti znam da ne idu na pametne stvari i da sve ide ili barem 95% ide na čistu potrošnju - kao što si i napisao piće i iće. Neko ga možda iskoristi da bi to bilo učešće za stambeni kredit ili da kupi auto ili nešto što mu stvarno treba kao bela tehnika za celu kuću. Ali ti su statistička greška i to znam. Pogotovo ti klinci što kažeš. Nije Srbija izuzetak.

Stambeni krediti po sili zakona moraju da idu u stan pa samim tim ne može da ga spiska na gluposti. Tako da to je jedino pametno.

U moje vreme se uvece u kafani pilo, brate mili. Sad vidim ovi klinci narucuju neko predjelo po ceni glavnog jela na ibarci... Piju neko kraft pivo obojeno ko zna cime, casa kosta ko 3 bombe Zajecarca. Idi bezi...
Ovo su ti sada sve kafanice i gastro barovi, nema tu pivo (genericko domace) u braon flasi zapremine 0.5. Ono kad konobaru kazes "dupli" a on zna sta da ti donese :D

Je l kupio neko neku nekretninu? Ili je neko iz bliskog okruzenja kupio?

Sve to što pišeš potvrdjuje da odredjen sloj živi dobro jer da ne živi ne bi ni uzimali te "gluposti", kreditima ili bez. Skoro sam prisustvovao da devojka poručuje hranu iz waltera da joj donesu, a walter joj na 50 metara. Tako da oboje ste u pravu.

Ne znam koliko ljudi kaci ali evo jos nesto za imati u vidu:

U skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana (član 89a), za ulaganje u alternativni investicioni fond predviđena je poreska olakšica za godišnji porez na dohodak građana u vidu poreskog kredita, i to:
  • najviše do 50% iznosa ulaganja izvršenog u kalendarskoj godini za koju se utvrđuje porez
  • istovremeno, poreska olakšica ne može biti veća od 50% utvrđene poreske obaveze

U skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana (član 89a), za ulaganje u alternativni investicioni fond predviđena je poreska olakšica za godišnji porez na dohodak građana u vidu poreskog kredita, i to:
  • najviše do 50% iznosa ulaganja izvršenog u kalendarskoj godini za koju se utvrđuje porez
  • istovremeno, poreska olakšica ne može biti veća od 50% utvrđene poreske obaveze
Godisnji porez na dohodak gradjana placa tipa oko 30k ljudi, sto je tipa 1% svih zaposlenih.
Od njih veliki deo ima platu koja je samo za nijansu veca od one granice za taj godisnji porez, pa se ne isplati baviti se time.
Ko je mladji od 40 godina ta granica je duplo veca, tj. ne vazi ono za 3 prosecne godisnje zarade nego za 6.
Zakljucak: Ovo je namenjeno za max par stotina ljudi u celoj drzavi, i to uglavnom zna se kojih.
Evo i seme vezane za to

Do pre par godina nije bilo nikakvih ograničenja koliko dugo moraš da ulažeš. Bilo je moguće da uložiš u fond 31.12. jedne godine i da podigneš ulog 1.1. naredne godine 😀 Potpuno legalno!

E onda su od pre nekoliko godina unazad uveli da moraš da drziš u fondu neki minimum, 2-3 godine koliko znam. Uglavnom, ako hoćeš maksimalnu olakšicu, moraš da spremiš 150% od iznosa koji bi platio za porez. 100% uložiš u fond, dobiješ olakšicu 50% i 50% platiš državi. Tih 100% uloženih možeš podići posle 3 godine, uz dobit ili gubitak, zavisi šta se desi sa investicionim jedinicama.

Inace, ono sto sam pisao za kurs evra pre par dana, nisam jedini koji je primetio
1764952862536.png

Do pre par godina nije bilo nikakvih ograničenja koliko dugo moraš da ulažeš. Bilo je moguće da uložiš u fond 31.12. jedne godine i da podigneš ulog 1.1. naredne godine 😀 Potpuno legalno!
Tako je, sada mora da prodje najmanje 3 godine pri povlacenju novca iz fonda u suprotnom se mora platiti porez sa sve kamatama.

E onda su od pre nekoliko godina unazad uveli da moraš da drziš u fondu neki minimum, 2-3 godine koliko znam. Uglavnom, ako hoćeš maksimalnu olakšicu, moraš da spremiš 150% od iznosa koji bi platio za porez. 100% uložiš u fond, dobiješ olakšicu 50% i 50% platiš državi. Tih 100% uloženih možeš podići posle 3 godine, uz dobit ili gubitak, zavisi šta se desi sa investicionim jedinicama.
Bas tako. Rok je 3 godine da se saceka za podizanje novca. Ima tu jos jedna caka, ako se ulaze u vise fondova a na ovom fondu se ostvari manjak onda taj manjak odnosni kapitalni gubitak moze da se koristi za prebijanje poreza koji mora da se plati na kapitalni dobitak na nekom drugom fondu (ili recimo prilikom prodaje stana ako je period od kupovine manji od 10 godina).

možel info di se nalaze te menjačnice koje dadnu za jevro 117.8 taman da promenim? misim čim je na reditu znači da je to - to.

Neko je spominjao tendenciju rasta cijena nekretnina u CG radi zatvaranja poglavlja.
Međutim sa druge strane, uvođenje viza odvlači strance. I postojeći radi toga odlaze. Za sada 9.000 Turaka.
To za posljedicu može imati i dolaske u Beograd. Rusa iz CG prije svih. Doduše u manjem broju.

Neko je spominjao tendenciju rasta cijena nekretnina u CG radi zatvaranja poglavlja.
Međutim sa druge strane, uvođenje viza odvlači strance. I postojeći radi toga odlaze. Za sada 9.000 Turaka.
To za posljedicu može imati i dolaske u Beograd. Rusa iz CG prije svih. Doduše u manjem broju.
Samo nek na Rusi dolaze. Trebaju nam

Vrh