Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Stari profesionalni upravnik je podneo ostavku.
Koliko glasova je potrebno za izbor novog profesionalnog upravnika ?
2/3 od ukupnog broja stanova ili 2/3 prisutnih na sednici skupštine stanara.

Zakon o stanovanju:
član 44. tačka 2 "o poveravanju upravljanja profesionalnom upravniku skupština stambene zajednice odlučuje većinom koju čine 2/3 ukupnog broja glasova."
Član 45. tačka 1 "Kvorum za održavanje i rad sednice skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju"
Član 43. tačka 4. "Ukoliko je vlasnik posebnog dela nedostupan, njegov glas se ne uračunava u kvorum, odnosno ukupan broj glasova u postupku odlučivanja. Smatra se da je vlasnik posebnog dela nedostupan ukoliko se tri puta uzastopno ne odazove na sednicu skupštine stambene zajednice na koju je uredno pozvan, a da pri tome nije obavestio upravnika, odnosno stambenu zajednicu o razlozima svog neodazivanja."

Poslednja izmena:
Zakonom je propisano 2/3 od ukupnog broja stanova. Postoji procedura o smanjivanju kvoruma ukoliko neki stanari ne prisustvuju 3 sednice za redom, ali napomena je da neke opštine u Beogradu ne prihvataju smanjivanje kvoruma. Najbolje je odlučiti na sastanku stanara i onda skupljati potpise redom od komšije do komšije, ako su ljudi razumni prihvatiće upravnika za kojeg je većina stanara.
Koja opština je u pitanju ako nije tajna?

Znam da je visr puta bilo reci,ali evo da ponovim, obzirom da se nista nije resilo.SBB je pre 10ak god postavio opremu za pojacavanje signala.Opremu je montirao na jedinu uticnicu dostupnu na poslednjem spratu,koja je sluzila za zajednicke poslove,radove na krovu i sl.Tokom 2023.i 2024.sam pokusavala da uspostavim komunikaciju sa njima i dogovorimo ucesce u zajednickim troskovima,ali odgovor je bio da je oorema mali potrosac i odbili su dalju saradnju,cak i nakon pretnji da cemo iskljuciti opremu.To smo i uradili 2 dana,ali se niko nije pojavio,a mi nismo imali signal,pa smo ponovo prikljucili.
Tokom naredne nedelje bi trebalo da pocnemo sa radovima na sanaciji krova i potrebno je da obezbedimo struju majstorima.Medjutim,uticnica je uzirpirana.Sta raditi,imate li predlog za resavanje problema i prevaspotavanje neposlusnog SBBa?

Zakonom je propisano 2/3 od ukupnog broja stanova. Postoji procedura o smanjivanju kvoruma ukoliko neki stanari ne prisustvuju 3 sednice za redom, ali napomena je da neke opštine u Beogradu ne prihvataju smanjivanje kvoruma. Najbolje je odlučiti na sastanku stanara i onda skupljati potpise redom od komšije do komšije, ako su ljudi razumni prihvatiće upravnika za kojeg je većina stanara.
Koja opština je u pitanju ako nije tajna?

Mislim da bi i za to trebalo da važi pravilo kao i za ostale odluke a to je 2/3 od dostupnih glasova. Ako neko ne želi da učestvuje u radu SZ zašto bi njegov glas bio bitan u izboru za (profesionalnog) upravnika?

• Sviđa mi se
Reagovanja: max
Pozdrav svima. Ima li neko preporuku za dobre svetiljke sa senzorom. Ove koje trenutno imamo u zgradi veoma kratko traju i brzo se kvare, pa mi treba preporuka za neke dobre svetiljke sa senzorom, hvala!
Ovo i meni treba. Da li moze neko da preporuci kako unaprediti tradicionalnu rasvetu koja koristi stubisni automat
- plafonjerke na senzor sa sijalicom?
- integrisane plafonjerke na senzor?
- nesto trece
Treba nam pozudano resenje da ne mora da se svaki mesec menja neka jer je pregorela

Obicna led sijalica bela bar kod mene rmtako na to se moze dodati senzor i ne mora
20251127_162130.jpg

^^^^^^^^^^Odrzavano vs Ne odrzavano ^^^^^^^^

Po meni su upravnici iz redova stanara pravi heroji. Jako često treba imati čelične živce i neopisivu želju da nešto unaprediš da bi bio upravnik. Primera radi, drugarica kupila stan u centru grada, zgrada je stara oko 80-90 godina. Naravno upravnika postavila opština, on samo uzimao parice sve ruinirano. Ona u želji da popravi stanje predlaže da ona bude upravnica. Tu kreće pakao sa majkom i ćerkom komšinicama, obe u poznim godinama. Osobe ne dolaze na sastanke stanara, zahtevaju da ona njih pismenim putem obaveštava o održanim sastancima, i da na mesečnom nivou njima pruža izveštaj o njenom radu. Naravno suludi zahtevi dve bolesne individue. U međuvremenu drugarica dobije sredstva od opštine, okreči zgradu, očisti zajedničko dvorište koje je bilo prepuno đubreta i rastinja, zameni svetla u podrumu, stavi bravu na podrumski prostor i podeli im ključeve, sanira fasadu da ne bi otpala, značajno popravi higijenu zgrade. Sve to je i često sama radila bez bilo kakve naknade.

Epilog toga je da su na poslednjoj sednici te dve spodobe došle sa advokaticom, koja je drugarici saopštila da će je tužiti kod poverenika i da se vide na ročištu. Bilo to osnovano ili ne, to zahteva gomilu vremena da se pripremi, unajmi advokata potencijalno, da ne pričam o stresu koji prolazi. Naravno komšije ostale ćute, lepo im što ništa ne rade, a pride i ne plaćaju nju jer ona nije htela da uzima naknadu. Rezultat, daje uskoro ostavku, i planira da proda stan jer ne želi da živi u raspaloj zgradi punoj govnara. Tako da što se mene tiče, upravnici iz redova stanara koji zapravo želite nešto dobro i lepo da uradite, vi ste heroji i svaka čast!

Izveštaj o sednicama može staviti na oglasnoj tabli, glasanje može održati i elektronskim putem - mailom. Ako se ne odazovu na sastanke i ne glasaju, mogu biti izuzete iz kvoruma. Jedino što zahteva organizaciju i vreme, a to bez nadoknade teže ide. Drugirici svaka čast ali sa nekima se jednostvano ne može, navikli su da daju 0 dinara i da se ne pipa ništa.

Izveštaj o sednicama može staviti na oglasnoj tabli, glasanje može održati i elektronskim putem - mailom. Ako se ne odazovu na sastanke i ne glasaju, mogu biti izuzete iz kvoruma. Jedino što zahteva organizaciju i vreme, a to bez nadoknade teže ide. Drugirici svaka čast ali sa nekima se jednostvano ne može, navikli su da daju 0 dinara i da se ne pipa ništa.
Da, već sam je savetovao slično. Njima je verovatno zasmetalo što je stavila novi bravu na podrum i napisala da komšije mogu doći do njenog stana po ključ. Valjda su spodobe mislile da će da im dodje na vrata i moli ih da uzmu ključ. Gadan smo jako narod, i jako često se izreka "Put do pakla je popločan dobrim namerama" ispostavi Kao tačna.

Po meni su upravnici iz redova stanara pravi heroji. Jako često treba imati čelične živce i neopisivu želju da nešto unaprediš da bi bio upravnik. Primera radi, drugarica kupila stan u centru grada, zgrada je stara oko 80-90 godina. Naravno upravnika postavila opština, on samo uzimao parice sve ruinirano. Ona u želji da popravi stanje predlaže da ona bude upravnica. Tu kreće pakao sa majkom i ćerkom komšinicama, obe u poznim godinama. Osobe ne dolaze na sastanke stanara, zahtevaju da ona njih pismenim putem obaveštava o održanim sastancima, i da na mesečnom nivou njima pruža izveštaj o njenom radu. Naravno suludi zahtevi dve bolesne individue. U međuvremenu drugarica dobije sredstva od opštine, okreči zgradu, očisti zajedničko dvorište koje je bilo prepuno đubreta i rastinja, zameni svetla u podrumu, stavi bravu na podrumski prostor i podeli im ključeve, sanira fasadu da ne bi otpala, značajno popravi higijenu zgrade. Sve to je i često sama radila bez bilo kakve naknade.

Epilog toga je da su na poslednjoj sednici te dve spodobe došle sa advokaticom, koja je drugarici saopštila da će je tužiti kod poverenika i da se vide na ročištu. Bilo to osnovano ili ne, to zahteva gomilu vremena da se pripremi, unajmi advokata potencijalno, da ne pričam o stresu koji prolazi. Naravno komšije ostale ćute, lepo im što ništa ne rade, a pride i ne plaćaju nju jer ona nije htela da uzima naknadu. Rezultat, daje uskoro ostavku, i planira da proda stan jer ne želi da živi u raspaloj zgradi punoj govnara. Tako da što se mene tiče, upravnici iz redova stanara koji zapravo želite nešto dobro i lepo da uradite, vi ste heroji i svaka čast!
Neka angazuje advokata obavezno koje idotkine od komsija

@vinogradjanin Bravo za prijateljicu! Ima puno takvih ljudi koji žene nešto da promene. Ja sam u jednom trenutku shvatio da imam bar desetak prijatelja koji su upravnici zgrada iz redova stanara jer su sličnog mentalnog kova kao i ja i pokušavaju da nešto poprave. Ono što mogu istaći je da nažalost ima puno zgrada gde ima socijalno nefunkcionalnih ljudi koji su zli ili imaju psihičke probleme i prosto ne žele da ništa funkcioniše. Recimo moj drug je u jednoj zgradi na Zvezdari posle puno problema digao ruke od upravljanja i izabrali su profesionalnog upravnika po preporuci u nadi da će on moći da izađe na kraj sa problemima koje imaju.

Profesionalni upravnik je dao ostavku posle mesec dana jer je upao između dve vatre - u višegodišnji sukob izmedju dvojice stanara koji se tuže u vezi ključeva za zajedničku terasu na krovu zgrade, zajedničke prostorije ali se tuže i sa stambenom zajednicom. Čim je upravnik ušao i pokušao da radi kako treba obojica tih stanara su usmerili svu svoju negativnu energiju na njega i prosto nije mogao da istrpi takvo maltretiranje. Ta dva stanara godinama bez razloga već čište obesti vode bezbroj postupaka jedni protiv drugih i protiv stambene zajednice i upropašćavaju živote ostalim stanarima u stambenoj zajednici.
Inače zgrada je u centrlanom delu Zvezdae i dobrog je kvaliteta, ali džabe sve kada ima tu dvojicu stanara pa je sada u lošem stanju.
Sada drug ozbiljno razmišlja da proda stan i preseli se negde u kraju gde stambena zajednica funkcioniše i gde nema takve komšije kojima je smisao života da zagorčaju život svojim komšijama.

@Trejsi Koliko znam nema forum posvećen upravnicima to jest sambenim zajednicama. Postoji ova tema koja verovatno ima najviše direktnih informacija i iskustava iz realnog života.
Napravio sam pre nekog vremena na redditu (što je nešto najbliže forumu) Subreddit Stambena zajednica za ovu tematiku, pa ako neko želi da piše tamo i pomogne bio bi veoma zahvalan.

Poslednja izmena:

Podeliću moje iskustvo. Došao u zgradu gde apsolutno nikoga ništa ne zanima. Prljavi zidovi, lift više ne radi nego što radi, sandučići iz prošlog veka se raspali, zgrada non stop otključana, ulazi ko hoće, radi šta hoće. "Ma šta da se zaključava, pa nikada nije bila zključana", prokišnjava svetlarnik, olučnjaci začepljeni, razbijeni...
Napravim dobar kontakt sa profesionalnim upravnikom i kažem tvoje je samo da radiš naplatu, ja ću sve ostalo. Remont lifta mora da se uradi, ne da niko pare. Nadjem se sa firmom koja održava lift, oni objasne kakav je lift, kako to radi, šta mora i zašto mora da se remontuje. Dovedem 3,4 različite firme da i oni daju mišljenje. Napravim viber grupu i na lep način objasnim da ljudi ne mogu živeti bez lifta i zašto mora remont. Sastanak, mi koji redovno dolazimo izglasamo 4 puta veći iznos za održavanje da bismo remontovali lift. Druga ekipa se pobuni i smeni upravnika, jel nemaju pojma da to ništa neće promeniti. Ekpia koja samo pametuje, zna da je haos u zgradi, a ne zna šta hoće, samo zna da neće da daju pare. Komšinici koja je bila deo te ekipe i koja je htela da preuzme zgradu objasnim lepo da je najbolje da odustane jer problemi ne mogu da se reše bez para. Moj cilj je bio da cena održavanja mora ostai makar godinu dana. Ako dodje domaći upravnik, ljudi neće uplačivati održavanje jer znaju da od tužbi nema ništa.
Nadjemo novog prof upravnika. I sa njim uspostavim dobar kolegijalni odnos. Sve to vreme ja samoinicijativno radim oko zgrade. Svojim novcem kupim farbu, silikon, alat, očistim zid, poskidam nalepnice koje godinama stoje...sve neke estetske stvari koje ne koštaju puno, a menjaju izgled na bolje. Povremeno samonicijativno detaljno očistim i dezinfikujem lift, napišem u grupi da sam to odradio. Većina to primetila i počela da sluša moje savete. Još uz to nadjem poneku donaciju za zgradu.
Sve krupne stvari tražim od prof upravnika, on pošalje ponudu, ako je razumna ja u grupi predložim da treba prihvatiti. I uspeo sam. 4/5 zgrade danas na mojoj strani i podrži sve što ja dam kao ideju.

Podeliću moje iskustvo. Došao u zgradu gde apsolutno nikoga ništa ne zanima. Prljavi zidovi, lift više ne radi nego što radi, sandučići iz prošlog veka se raspali, zgrada non stop otključana, ulazi ko hoće, radi šta hoće. "Ma šta da se zaključava, pa nikada nije bila zključana", prokišnjava svetlarnik, olučnjaci začepljeni, razbijeni...
Napravim dobar kontakt sa profesionalnim upravnikom i kažem tvoje je samo da radiš naplatu, ja ću sve ostalo. Remont lifta mora da se uradi, ne da niko pare. Nadjem se sa firmom koja održava lift, oni objasne kakav je lift, kako to radi, šta mora i zašto mora da se remontuje. Dovedem 3,4 različite firme da i oni daju mišljenje. Napravim viber grupu i na lep način objasnim da ljudi ne mogu živeti bez lifta i zašto mora remont. Sastanak, mi koji redovno dolazimo izglasamo 4 puta veći iznos za održavanje da bismo remontovali lift. Druga ekipa se pobuni i smeni upravnika, jel nemaju pojma da to ništa neće promeniti. Ekpia koja samo pametuje, zna da je haos u zgradi, a ne zna šta hoće, samo zna da neće da daju pare. Komšinici koja je bila deo te ekipe i koja je htela da preuzme zgradu objasnim lepo da je najbolje da odustane jer problemi ne mogu da se reše bez para. Moj cilj je bio da cena održavanja mora ostai makar godinu dana. Ako dodje domaći upravnik, ljudi neće uplačivati održavanje jer znaju da od tužbi nema ništa.
Nadjemo novog prof upravnika. I sa njim uspostavim dobar kolegijalni odnos. Sve to vreme ja samoinicijativno radim oko zgrade. Svojim novcem kupim farbu, silikon, alat, očistim zid, poskidam nalepnice koje godinama stoje...sve neke estetske stvari koje ne koštaju puno, a menjaju izgled na bolje. Povremeno samonicijativno detaljno očistim i dezinfikujem lift, napišem u grupi da sam to odradio. Većina to primetila i počela da sluša moje savete. Još uz to nadjem poneku donaciju za zgradu.
Sve krupne stvari tražim od prof upravnika, on pošalje ponudu, ako je razumna ja u grupi predložim da treba prihvatiti. I uspeo sam. 4/5 zgrade danas na mojoj strani i podrži sve što ja dam kao ideju.
Mi smo imali većinu a imamo upravnika iz redova stanara, prebacili smo investiciono održavanje od RSD 1.500,00 preko infostana, tako da svi moraju da plaćaju. Imamo nekoliko skupljih radova i ovo je jedini način bio da skupimo pare. Kada to prodje plan je da isto smanjimo. Inače grad Beograd je subvencionisao i zamenu ulaznih vrata i naša zgrada je dobila zeleno svetlo za zamenu istih.

Slicno je i kod nas bilo.Probono sam 5,6godina radila za zgradu,kad su komsije videle da se trudim i da imam domacinski odnos poceli su i sami da se prikljucuju,pomazu i predlazu.Uzmemo profesionalnog,on nas dovede u red sto se placanja tice,tako da sad bas fino napredujemo. Koga god da pitas,svi kazu da bez mene nista od ovog ne bismo uspeli i to mi je najveca satisfakcija.

Upravo to. Ako vec postoji prof upravnik, treba ga koristiti za te prljave poslove naplate, kontakta sa službama kada zatreba, a ovamo treba zasukati rukave i pokazati ostalima kako može zgrada lepše i funkcionalnije da izgleda. Kod nas u zgradu nije dolazio osim kad je sastanak koji je postao besmislen jer imamo viber u grupu i tu se brže i lakše dogovaramo nego na sastancima. Ja skupljam potpise, nosim ih njemu na noge, ja dočekam majstore, otključam podrum kad treba. Trošim moje vreme, ali drugačije ne može i meni nije žao jer vidim da to daje rezultat.
Ja sam svog novca lično izdvojio oko 30ak hiljada na 5 godina, što nije puno realno, a dobio sam poverenje i sredio neke stvari u zgradi koje su lično meni upadale u oči i nisam mogao da ih gledam. Danas mi starije komšije kažu da bi živele u mraku da ja nisam došao u zgradu. Kada sredimo zgradu, verovatno ćemo naplatu prebaciti na infostan i uvesti domaćeg volontera upravnika.

Prodaje li se neki stan u vašim zgradama da se preselim? :D Ja mojima skoro predložio da sami čistimo zgradu jer se žale kako im je skupo čišćenje (500 din za 1 nedeljno čišćenje, tj. 4 puta mesečno?!?!). 6 spratova, nemamo lift, 2 stana po spratu, očisti se za 20-30 minuta. Dobro je da me nisu kamenovali, sve neka gospoda ispod časti im da čiste a nema za šta pas da ih ujede. Elem, kad smo kupili stan ja sam nekih 1500-2000 eura "donirao" stambenoj zajednici kao način da se iskupim za 4 meseca komplet renoviranja i buke. Uradio sam stepenište ispred ulaza u zgradu, platio elektronsku bravu i tagove jer su vratala bila otključana 24/7, i uradio sam čišćenje podrumskog prostora, 2 kombija đubreta, i zamenio dršku na ulaznim vratima, stavio poprečne 2 da bi stariji stanari mogli lakše da otvaraju vrata, a i stare drvene su bile raspale. Nisam očekivao zahvalnost, ali sam dožio odmah da se jedna komšinica žali što sam ja stavio metalne drške za vrata a pre su bile od drveta, pa komentari kako sam mogao da sredim i gelendere kad sam već stepenice, treći komšija koji me je napao jer sam mu bacio raspali orman koji je stajao u zajedničkim prostorijama, a obaveštenje o čišćenju je stajalo mesec dana itd.

Ignorisao sam te komentare sve dok nije došlo vreme da treba da se ugradi pumpa za vodu. Tu kreće agonija od 3 godine, neće pa neće. Svi se žale kako nemaju vode, niko neće dinara da da. U dogovoru sa upravnicom prvo prebacimo naplatu na Infostan, jer ih preko 50% nije plaćalo ni dinara, i onda dve ponude za pumpu. Jedna privatnik, druga GS koja je bila 4x skuplja. Još se ja ponudim da ja dam pozajmicu SZ u visini od 3500e koliko je najniža ponuda bila, pa da oni kroz 3 godine mi vraćaju nazad. Tu sam ja prema njihovim komentarima ispao bahat, da ja mislim da mogu da ih potkupim (?!?!). I ništa na kraju posle 10 skupština stanara uspemo da nakrpimo većinu da uradimo pumpu preko GS.

Sad je nova tema drveni elektroorman, imali smo skoro požar. Opet drvlje i kamenje na mene kako ja samo želim da im uzimam novac i da sam u sprezi sa upravnicom. Baš mi je sve ovo razočaralo, jer sam odrastao u kući, navikao da pomažem komšijama a i oni nama. Nisam odustao od toga da sebi napravim lepši prostor, pa tako ja jedini prijavljujem upravnici ako se nešto pokvari, ili kontrolišem higijenu u zgradi, počistim zimi sneg i pospem so, očistim lišće i đubre po potrebi, skinem nalepnice itd. Ali džaba, očigledno sam upao u zgradu gde su ljudski odroni, i sad čekam da se uselim u novogradnju a ovaj da prodam pa da kupim neki drugi stan, jer ove "komšije" više ne mogu očima da vidim...

Prodaje li se neki stan u vašim zgradama da se preselim? :D Ja mojima skoro predložio da sami čistimo zgradu jer se žale kako im je skupo čišćenje (500 din za 1 nedeljno čišćenje, tj. 4 puta mesečno?!?!). 6 spratova, nemamo lift, 2 stana po spratu, očisti se za 20-30 minuta. Dobro je da me nisu kamenovali, sve neka gospoda ispod časti im da čiste a nema za šta pas da ih ujede. Elem, kad smo kupili stan ja sam nekih 1500-2000 eura "donirao" stambenoj zajednici kao način da se iskupim za 4 meseca komplet renoviranja i buke. Uradio sam stepenište ispred ulaza u zgradu, platio elektronsku bravu i tagove jer su vratala bila otključana 24/7, i uradio sam čišćenje podrumskog prostora, 2 kombija đubreta, i zamenio dršku na ulaznim vratima, stavio poprečne 2 da bi stariji stanari mogli lakše da otvaraju vrata, a i stare drvene su bile raspale. Nisam očekivao zahvalnost, ali sam dožio odmah da se jedna komšinica žali što sam ja stavio metalne drške za vrata a pre su bile od drveta, pa komentari kako sam mogao da sredim i gelendere kad sam već stepenice itd.

Ignorisao sam te komentare sve dok nije došlo vreme da treba da se ugradi pumpa za vodu. Tu kreće agonija od 3 godine, neće pa neće. Svi se žale kako nemaju vode, niko neće dinara da da. U dogovoru sa upravnicom prvo prebacimo naplatu na Infostan, jer ih preko 50% nije plaćalo ni dinara, i onda dve ponude za pumpu. Jedna privatnik, druga GS koja je bila 4x skuplja. Još se ja ponudim da ja dam pozajmicu SZ u visini od 3500e koliko je najniža ponuda bila, pa da oni kroz 3 godine mi vraćaju nazad. Tu sam ja prema njihovim komentarima ispao bahat, da ja mislim da mogu da ih potkupim (?!?!). I ništa na kraju posle 10 skupština stanara uspemo da nakrpimo većinu da uradimo pumpu preko GS.

Sad je nova tema drveni elektroorman, imali smo skoro požar. Opet drvlje i kamenje na mene kako ja samo želim da im uzimam novac i da sam u sprezi sa upravnicom. Baš mi je sve ovo razočaralo, jer sam odrastao u kući, navikao da pomažem komšijama a i oni nama. Nisam odustao od toga da sebi napravim lepši prostor, pa tako ja jedini prijavljujem upravnici ako se nešto pokvari, ili kontrolišem higijenu u zgradi, počistim zimi sneg i pospem so, očistim lišće i đubre po potrebi, skinem nalepnice itd. Ali džaba, očigledno sam upao u zgradu gde su ljudski odroni, i sad čekam da se uselim u novogradnju a ovaj da prodam pa da kupim neki drugi stan, jer ovi "komšije" više ne mogu očima da vidim...
Uuuuuuu,pa ti si super kooperativan komsija,takvog samo za pozeleti u zgradi!Oni te ne zasluzuju!🤣🫣

Uuuuuuu,pa ti si super kooperativan komsija,takvog samo za pozeleti u zgradi!Oni te ne zasluzuju!🤣🫣
Ma ja to gledam kao da je sve naš prostor, što i jeste. Odrasteš u kući pa naučiš da niko neće umesto tebe održavati objekat, već moraš sam. Ja razumem da nemamo svi iste materijalne mogućnosti, pa tako sam voljan i da platim više da pokrijem razliku, ali takođe komšije moraju da pokažu dobru volju i želju da održavamo naš prostor čistim. :D

@vinogradjanin Moram dodati i to da sam imao komšiju koji je razmišljao kao i ja i bio spreman da podrži sve, a on poznavao celu zgradu bolje od mene, pa je i on uticao na neke ljude. Vremenom sam pridobijao i ostale. I to je jako bitno da imaš neku masu ljudi na razumnoj strani. Ako je većina namćorasta, onda razumem da je pakao.
Ja sam i kod sebe predlagao da plaćamo nekog od komšija da čisti, da ne dajemo van zgrade 10000. Čak sam i davao predlog da čistimo volonterski rotacijom kako bi uštedeli novac. Naravno neće niko, a skupo im da plaćaju održavanje. To ti je greška što nudiš pozajmicu, to odmah radja sumnju da si u dilu sa nekim pa navijaš da se posao odradi. Ljudi su čudni i zato moraš uvek odvagati neke stvari da ne bi napravilo kontraefekat

Vrh