Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Stari profesionalni upravnik je podneo ostavku.
Koliko glasova je potrebno za izbor novog profesionalnog upravnika ?
2/3 od ukupnog broja stanova ili 2/3 prisutnih na sednici skupštine stanara.

Zakon o stanovanju:
član 44. tačka 2 "o poveravanju upravljanja profesionalnom upravniku skupština stambene zajednice odlučuje većinom koju čine 2/3 ukupnog broja glasova."
Član 45. tačka 1 "Kvorum za održavanje i rad sednice skupštine čini obična većina od ukupnog broja glasova članova koji imaju pravo glasa po određenom pitanju"
Član 43. tačka 4. "Ukoliko je vlasnik posebnog dela nedostupan, njegov glas se ne uračunava u kvorum, odnosno ukupan broj glasova u postupku odlučivanja. Smatra se da je vlasnik posebnog dela nedostupan ukoliko se tri puta uzastopno ne odazove na sednicu skupštine stambene zajednice na koju je uredno pozvan, a da pri tome nije obavestio upravnika, odnosno stambenu zajednicu o razlozima svog neodazivanja."

Poslednja izmena:
Zakonom je propisano 2/3 od ukupnog broja stanova. Postoji procedura o smanjivanju kvoruma ukoliko neki stanari ne prisustvuju 3 sednice za redom, ali napomena je da neke opštine u Beogradu ne prihvataju smanjivanje kvoruma. Najbolje je odlučiti na sastanku stanara i onda skupljati potpise redom od komšije do komšije, ako su ljudi razumni prihvatiće upravnika za kojeg je većina stanara.
Koja opština je u pitanju ako nije tajna?

• Sviđa mi se
Reagovanja: max
Znam da je visr puta bilo reci,ali evo da ponovim, obzirom da se nista nije resilo.SBB je pre 10ak god postavio opremu za pojacavanje signala.Opremu je montirao na jedinu uticnicu dostupnu na poslednjem spratu,koja je sluzila za zajednicke poslove,radove na krovu i sl.Tokom 2023.i 2024.sam pokusavala da uspostavim komunikaciju sa njima i dogovorimo ucesce u zajednickim troskovima,ali odgovor je bio da je oorema mali potrosac i odbili su dalju saradnju,cak i nakon pretnji da cemo iskljuciti opremu.To smo i uradili 2 dana,ali se niko nije pojavio,a mi nismo imali signal,pa smo ponovo prikljucili.
Tokom naredne nedelje bi trebalo da pocnemo sa radovima na sanaciji krova i potrebno je da obezbedimo struju majstorima.Medjutim,uticnica je uzirpirana.Sta raditi,imate li predlog za resavanje problema i prevaspotavanje neposlusnog SBBa?

Vrh