Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

To se svi slažemo. Ako postoji uopšte ideja da ga mi preuzmemo ovo je put, jer niko normalan neće dozvoliti da rafinerija ne radi mesecima i da NBS dobije sankcije.

To je neko moje mišljenje. Strateški resurs, vraćaju se nama izvori nafte i prava da tražimo po našoj zemlji nove izvore. Vraća se Banatski Dvor koji je koliko znam premešten u NIS. Ne ljutite se ako grešim, iznosim svoje mišljenje.

Za šta se ovde navija?
Ja navijam da nam Rusi poklone njihove akcije !
To je pravno moguće i već je bilo takvih slučajeva na berzi uglavnom izmedju rodjaka.
Pošto oni ne mogu da dobiju novac, a ako hoće da zadrže uticaj u Srbiji, onda jedino mogu da potpišu Ugovor o poklonu. Tada nema problema oko načina isplate, a jednog dana mogu da očekuju da ima vratimo 30% akcija, a ostalo otkupimo.

Poslednja izmena:
Ja navijam da nam Rusi poklone njihove akcije !
To je pravno moguće i već je bilo takvih slučajeva na berzi uglavnom izmedju rodjaka.
Pošto oni ne mogu da dobiju novac, a ako hoće da zadrže uricaj u Srbiji, onda jedino mogu da potpišu Ugovor o poklonu. Tada nema problema oko načina isplate, a jednog dana mogu da očekuju da ima vratimo 30% akcija, a ostalo otkupimo.
To sa poklonom, teško. Mogu da nam prodaju akcije ili da ga zakonom preuzmemo, pa kasnije da pregovaramo oko naknade štete.

Kad bi bilo moguće da država preuzme vlasništvo ali da se kompanija vodi domaćinski navijao bih za to. Međutim mislim da ni jedna naša vlast ne bi za to bila sposobna pa je bolje da ne preuzimamo, upropasticemo, kao EPS na primer.

Država može da proda min 25% akcija i onda suvlasnik ima prava da i on upravlja kompanijom, kontroliše rad i tokove novca. Već sam predlagao da, pošto preuzmemo NIS, prodamo 1/4 ili 1/3 vlasništva nekoj ozbiljnoj firmi.

To je neko moje mišljenje. Strateški resurs, vraćaju se nama izvori nafte i prava da tražimo po našoj zemlji nove izvore. Vraća se Banatski Dvor koji je koliko znam premešten u NIS. Ne ljutite se ako grešim, iznosim svoje mišljenje.
U redu je to, svi tako razmišljamo ali sa ovakvom vlašću to jednostavno nije moguće.

Vlast će se promeniti a NIS ostati nama. Ne moze se ta firma tako unistiti, poslovao je i za vreme najgorih sankcija. Ako sad propustimo priliku teško da ćemo imati drugu.

Još litar jedan
Tako smo za manje od mesec dana prešli put od „ljudi, ništa ne brinite, sve je pod kontrolom, biće goriva, ko drugačije kaže, kleveće i laže!“ do „ljudi, situacija je krajnje za***ana, mi očekivali da su nam Amerikanci drugari, a oni ispadoše samo partneri, a mi ni luk jeli ni luk mirisali, ništa nismo krivi, nego je l’ ima možda neko litar i po benzina na zajam?“
U međuvremenu, okupila se Vlada Srbije, čisto reda radi, da malo izgledamo kao prava država. Nismo ih viđali već neko vreme, Đuro Macut se zgranuo kad su ga pozvali i podsetili ga da obavlja najvažniju političku funkciju u zemlji, funkciju premijera, ali upravo na njih je palo to teško breme da saopšte loše vesti.
Sednici je prisustvovao i predsednik zemlje, koji je uobičajeno šefovao premijeru i ministrima, iako na to nema nikakvo formalno pravo, a njegova uloga u celom igrokazu bila je da u odnosu na njih, ptice zloslutnice, bude spasilac koji će narodu poručiti: „Ništa ne brini, narode, sve će biti u redu, ne obraćajte pažnju na ove nesposobnjakoviće, ja ću vas spasti!“
Njegove brljotine se u većini slučajeva lepe jedna na drugu i rastu poput grudve, a onda on na kraju opet dođe i kaže: „Vidi kakvu su grudvu problema napravili ovi bivši uz pomoć Hrvata, Albanaca, Bugara i kolektivnog Zapada, ali ne brinite ništa, sva sreća pa na čelu države imate… PredsednikMena, uvek spremnog da stupi u akciju!“

Njuzovci :)

Ova vest verovatno znači da OFAC očekivano ponovo nije pristao da izda privremenu licencu dok se ne završi prodaja kako ne bi stala rafinerija, nije neko iznenadjenje a ni tolika katastrofa kao što dramatični naslovi sugerišu. Sad kreće trošenje rezervi iz svih skladišta, pojačan uvoz je već u toku pa ćemo videti da li će se pre okončati kupoprodaja NIS-a ili će se ući u laganu nepodmirenost tržišta na neki period (kapiram da je kraj januara - februar kritičan period za to), neću da kažem krizu jer će biti nekog goriva na tržištu, ali verovatno neki (manji) operateri budu u ozbiljnijem problemu (a u skladu sa najavom da NIS od 01.12. ograničava isporuke po veleprodajnim ugovorima). Trka s vremenom pa ćemo videti šta ide prvo.

Ova vest verovatno znači da OFAC očekivano ponovo nije pristao da izda privremenu licencu dok se ne završi prodaja kako ne bi stala rafinerija, nije neko iznenadjenje a ni tolika katastrofa kao što dramatični naslovi sugerišu.
Pa dramatično je, otežava 3-6 meseci pregovora, dok se ne vidi da li će biti neko rešenja za rat i sankcije.

@Sale013 Kakva je situacija sa zimskim dizelom? Ne znam da li je do kola ili do goriva, ali ja primećujem da teže pali, iako nisu neke ekstremne hladnoće, temperature su oko nule.

Гасовод се ломи секирама за прављење пећи на дрва.

Biće i komunalna vatra u parku, da se ljudi ogreju i okrenu prase / jagnje.
Биће и по фискултурним салама и сличним већим просторима комунално грејање за спавање.

Pitam se ko će da finansira klubove ako propadne NIS

Питање је да ли ће постојати спорт какав знамо у нашој земљи.
Тенденције су да се два стадиона највећих клубова претворе у ливаде за пашу оваца или засад кромпира.

Vrh