Šta je novo?

Tehnologija

14.10. Windows 10 остаје без подршке. Ко не жели да пређе на малверизовани 11 нека инсталира Win 10 Enterprise IoT LTSC који има подршку до јануара 2032. године. Након 2032. године прелазим на Линукс.
пређи одмах. Није Линукс само arch где мораш сам да инсталираш драјвере за буквл све. Федора, редХат, Убунту су дистрои који су мање више одмах спремни за коришћење просечном кориснику.

f8ug3k7sned61.jpg

Poslednja izmena:
Libra je toliko dobra da paše i na glupavi win bez ikakvih podešavanjs a raznovrsnija duplo. 100% legalna džabaka je

Ђоле Певчанин wrote :
,, Не и нама који користимо крекован Office...,,

Meni da neko pošalje akt za posao ili tender sa kradenog offica , odma brisanje tj u kantu za smece. Kad muvariš sa pisanjem šta li če sve tek muvariti sa poslom.

пређи одмах. Није Линукс само arch где мораш сам да инсталираш драјвере за буквл све. Федора, редХат, Убунту су дистрои који су мање више одмах спремни за коришћење просечном кориснику.
Никако сад, LTSC користим већ 4 године и немам никаквих проблема. Прво морам да дигнем Минт у VMware Workstation да испробам.

Jedan od velikih izuma naše civilizacije, hemijska olovka :)

Nije nadmašila mogucnosti drvene grafitne olovke, čak ni u svemiru. 😀

Izazvalo veliki broj pozitivnih i negativnih komentara na vest o

АИ антена је врста додатног чвора за EuroHPC екосистем. Не хостује комплетну инфраструктуру АИ суперкомпјутера, али делује као локална "антена" или мрежни пролаз за земље или регионе који немају сопствену АИ инфраструктуру.

Колика је цена и зашто би суверена земља уложила у сопствену АИ инфраструктуру?
Типичан циклус надоградње рачунара високих перформанси: 4-6 година(ГПУ-ови најбрже старе).
- Капитални издаци: ~3-5 милиона евра
- Оперативни трошкови: 5 година × ~1 милион евра = ~5 милиона евра
- Укупни трошкови пројекта за 5 година су 8-10 милиона евра.

Да ли постоји начин да се смањи број обртаја вентилатора у BIOS-у? Узео сам нови вентилатор од 1800rpm. Међутим поприлично ми је хладно док користим компјутер што није био случај са претходним.

Да ли постоји начин да се смањи број обртаја вентилатора у BIOS-у? Узео сам нови вентилатор од 1800rpm. Међутим поприлично ми је хладно док користим компјутер што није био случај са претходним.

Da li si kulere povezao sa matičnom pločom? Zar ne bi matična trebala da im reguliše brzinu automatski u odnosu na toplotu procesora? Možeš svakako da regulišeš u BIOS-u a možeš i preko onih softvera za matičnu.

Јесам, 4 пина PWM. Вентилатор стоји позади а преко BIOS-a сам укључио PWM и нешто не видим побољшање а не бих да се играм много са графиконом да не спржим рачунар.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Јесам, 4 пина PWM. Вентилатор стоји позади а преко BIOS-a сам укључио PWM и нешто не видим побољшање а не бих да се играм много са графиконом да не спржим рачунар.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Pa ako stoji pozadi pretpostavljam da on izbacuje topao vazduh iz kućišta? Nema logike onda da bude hladnije.
I ako si povezao sa matičnom ne verujem da radi na 1800rpm. Evo moj računar trenutno kuler za procesor vrti na 835 RPM a 6 ostalih kulera na kućištu vrti na 1045 RPM.

Пробао али не знам који је вентилатор. Видим 2 за GPU, један за CPU и један непознати а имам 3 за кућиште. Стварно ми је хладно од вентилатора, не измишљам.
Screenshot_1.png

Ako si pwm ventilatore redno vezao onda su kao jedna stavka za sve. Probaj sve koji su dostupni pogotovo system fan i cpu fan. Nemoj se plašiti neće tek tako crći procesor zapravo ima temperaturnu zaštitu.

Немам појма само један сам заменио, онај који стоји позади ми је био пред цркавањем. Има PWM прикључак, буквално сам само заменио и укључио у матичну. Не бих да се играм, мислим да је то тај.

Немам појма само један сам заменио, онај који стоји позади ми је био пред цркавањем. Има PWM прикључак, буквално сам само заменио и укључио у матичну. Не бих да се играм, мислим да је то тај.

Je l' si siguran da si ga okrenuo tako da idzduvava vazduh napolje? Možda ti je hladnije jer si ostao bez grejanja, tj. bez toplog vazduha iz kućišta :)

Иначе је хладно у стану јер нисам повезан ни на какво грејање већ ложим дрва по потреби. Рачунар се налази уз спољни зид који нема изолацију па вуче од зида и од пода. Вентилатор сам ставио исто као и претходни, онако како мора бити, да вентилатор буде ка унутра јер другачије не може. Промену сам приметио након уградње новог, са старим није било проблема.

Vrh