Gessi npr, dizajnerska linija.Ja sam vidjao tus od 2000-3000 evra, dizajnirao ga neki "baja", tako da za svakog postoji proizvod da izvuce sto vise para.
Umesto toga mozes da kupis tus od 500 dinara u lidlu, koji vrsi istu funkciju.
Gessi npr, dizajnerska linija.Ja sam vidjao tus od 2000-3000 evra, dizajnirao ga neki "baja", tako da za svakog postoji proizvod da izvuce sto vise para.
Umesto toga mozes da kupis tus od 500 dinara u lidlu, koji vrsi istu funkciju.
Pa ovde se zapravo na opremanju jako stedelo naustrb pogleda i lokacije. Pogledaj npr sobna vrata, nemaju cak ni skrivene sarke. Kuhinjski sto, tv polica, garnitura... uglavnom standard.Ovo je meni baš pravi lux što bi se reklo u današnje vreme. Opremanje i sredjivanje me sada zanima koliko je izašlo.
Ma nema nista od tih, na jugu Indije koji je malo bogatiji TFR je oko jednog deteta po zeni, Sri Lanka ide u istom smeru.
Hinduizam nije pronatalitetna religija, visok natalitet imaju samo slojevi drustva i regije koje su izuzetno siromasne.
Njihovo zene ce zbog hipergamije da se poudaju za nase - to je vrlo verovatan scenario, kao sto su Romi kod nas po muskoj liniji u dobrom procentu balkanskog porekla ili kao sto su latino amerikanci po muskoj liniji evropskog porekla.
Oni ce ovde izumreti jos brze nego u maticnim zemljama.
Sećam se 2010e kad smo za Lusso radili dostavu. Sa NBG na Senjak neki trosed. Kenzo ako se sečam oko 6000 7000e ništa specijalno nije bilo ali se nosilo na treći sprat ali nije smelo ni da se spusti.Bez lifta naravno.U stanu domaćica prilično nadograđena a smrad kao u šinteriji. Nismo ga ni spustili ker je skočio da ga ''sređuje''. Bakšiš ništa.Imas Lusso u Airport Cityju, cene su na upit, imas showroom, idi da paris oci![]()
Sit gladnome ne veruje. Tako i za namestaj i za sve ostalo. Kad imas odredjene prihode jednostavno gledas neke druge stvari i to je to. Neko kupi zbog imena, neko zbog izgleda, neko ima ukusa, neko nema. Pare tu ne igraju ulogu. Kao sto je neshvatljivo nekom ko vozi auto od 5k evra zasto neki auto kosta 150k, kad preveze isto od tacke A do tacke B, tako i sa namestajem neko ne moze da pojmi da fotelja moze da kosta 5k evra kad je ima i za 200evra a drzi guzicu i slicna je udobnost.Sećam se 2010e kad smo za Lusso radili dostavu. Sa NBG na Senjak neki trosed. Kenzo ako se sečam oko 6000 7000e ništa specijalno nije bilo ali se nosilo na treći sprat ali nije smelo ni da se spusti.Bez lifta naravno.U stanu domaćica prilično nadograđena a smrad kao u šinteriji. Nismo ga ni spustili ker je skočio da ga ''sređuje''. Bakšiš ništa.
2010e dati tolike pare za takav nameštaj nije bila svakodnevnica kao danas mislim.Sećam se da je odma na telefon zvala neku drugu žensku osobu da je stigao ''Kenzo''. Nije joj bilo bitno kako izgleda i da li ga ker uništava već samo da se pohvali.
Tako da sam iz tog posla i dodira sa ljudima dubokog džepa skapirao da je skup nameštaj u 9/10 slučajeva ''Slave to appearances'' priča.
Sve ja to kapiram, nisam ni zbunjen ni iznenadjen bio. Čak i svoje tadašnje pozicije mi nije bilo apsurdno. Luksuzna roba ne ispunjava potrebu već želju. U satovima sam pa mu to dodje slično.Sit gladnome ne veruje. Tako i za namestaj i za sve ostalo. Kad imas odredjene prihode jednostavno gledas neke druge stvari i to je to. Neko kupi zbog imena, neko zbog izgleda, neko ima ukusa, neko nema. Pare tu ne igraju ulogu. Kao sto je neshvatljivo nekom ko vozi auto od 5k evra zasto neki auto kosta 150k, kad preveze isto od tacke A do tacke B, tako i sa namestajem neko ne moze da pojmi da fotelja moze da kosta 5k evra kad je ima i za 200evra a drzi guzicu i slicna je udobnost.
Ima ona krilatica da je lepota u ocima posmatraca, ja bih dodao da je i vrednost u ocima (i novcaniku) kupca.
Stvarno necuveno, daA pogled sa terase na druge zgrade i okolne kuce.
Potreba, zelja, status, samopotvrda, spoljasnja potvrda. Ujedno, to ne znaci da luksuzna roba ne valja ili ne vredi, vec ima vise komponenti koje su utkane u cenu.Sve ja to kapiram, nisam ni zbunjen ni iznenadjen bio. Čak i svoje tadašnje pozicije mi nije bilo apsurdno. Luksuzna roba ne ispunjava potrebu već želju. U satovima sam pa mu to dodje slično.
Kapiram druže luksuzna roba ima socijalnu komponentu a neluksuzna uglavnom upotrebnu.Potreba, zelja, status, samopotvrda, spoljasnja potvrda. Ujedno, to ne znaci da luksuzna roba ne valja ili ne vredi, vec ima vise komponenti koje su utkane u cenu.
Zagledaj po fast foodovima, dosta Bangledesanki/Sri Lancanki vrte pljeske i seckaju girose.Nije loše kao mogućnost, ali ne biva. Jesi li ti video negde njihove žene da su došle ovde? Ja vidim samo muškarce.
Shvatili smo za koga si....Pretpostavljam da je promet nekretnina u Sofiji daleko veci nego u Beogradu, cim im trziste nije mrtvo. Jel moze neko dati te podatke?
Voziš auto od 50k a živiš kao podstanar ....Sit gladnome ne veruje. Tako i za namestaj i za sve ostalo. Kad imas odredjene prihode jednostavno gledas neke druge stvari i to je to. Neko kupi zbog imena, neko zbog izgleda, neko ima ukusa, neko nema. Pare tu ne igraju ulogu. Kao sto je neshvatljivo nekom ko vozi auto od 5k evra zasto neki auto kosta 150k, kad preveze isto od tacke A do tacke B, tako i sa namestajem neko ne moze da pojmi da fotelja moze da kosta 5k evra kad je ima i za 200evra a drzi guzicu i slicna je udobnost.
Ima ona krilatica da je lepota u ocima posmatraca, ja bih dodao da je i vrednost u ocima (i novcaniku) kupca.
Gde? Dolina gladnih..10 lokala ni jedne te tvoje ženske....ili sam çoravZagledaj po fast foodovima, dosta Bangledesanki/Sri Lancanki vrte pljeske i seckaju girose.
Po toj logici ako imas pare bolje da sam pravis sebi auto nego da kupujes ferari od milion evra.Meni je sve ovo jako smesno, furaju se neke fora iz Amerike, pokazuju se neki luks stanovi, ****enje itd po principu videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu .... samo sto postoji "mala" razlika u bogatstvu izmedju Amerike i Srbije - ako cemo prema nominalnom gdp-u per capita da gledamo to je razlika od nekih 6.5 puta.
U bliskom okruzenju imam ljude koji su milioneri, jedan je skoro i sam pravio zgradu. Nikome od njih ne pada na pamet da kupuje ovakve precenjene stanova i da se rasipa parama.
Ako vec imas te pare, bolja ti je opcija da sam napravis zgradu nego da dajes pare na ovakve nekretnine.
Jel' ti zna zena sto zagledas zenske po fast fudovima Defke?Zagledaj po fast foodovima, dosta Bangledesanki/Sri Lancanki vrte pljeske i seckaju girose.
100k otprilike, sa obzirom da su i kupatila radjena od nule.Ovo je meni baš pravi lux što bi se reklo u današnje vreme. Opremanje i sredjivanje me sada zanima koliko je izašlo.
Ja bih voleo da svaki put kad neko iskritikuje neki dizajn i ukus okaci i sliku onoga sto je po njemu ukus, cisto da znamo da procenjima sta je sta.Uh, ozbiljno pretrpan stan, da ne ulazimo u ukuse što se tiče boja i materijala (o tome ne vredi)
bem ti dan...@shadestudio ispod je vrhunac arhitekture
Dokaz da je ovo vrhunac arhitekture je da i dalje ovako sredjeni stanovi drze cenu
Pogledajte prilog 253759
Sećam se 2010e kad smo za Lusso radili dostavu. Sa NBG na Senjak neki trosed. Kenzo ako se sečam oko 6000 7000e ništa specijalno nije bilo ali se nosilo na treći sprat ali nije smelo ni da se spusti.Bez lifta naravno.U stanu domaćica prilično nadograđena a smrad kao u šinteriji. Nismo ga ni spustili ker je skočio da ga ''sređuje''. Bakšiš ništa.
2010e dati tolike pare za takav nameštaj nije bila svakodnevnica kao danas mislim.Sećam se da je odma na telefon zvala neku drugu žensku osobu da je stigao ''Kenzo''. Nije joj bilo bitno kako izgleda i da li ga ker uništava već samo da se pohvali.
Tako da sam iz tog posla i dodira sa ljudima dubokog džepa skapirao da je skup nameštaj u 9/10 slučajeva ''Slave to appearances'' priča.
Slazem se, cenu formira lokacija, ponuda i potraznja.Za cenu je nebitno kako su sređeni stanovi, osim ako nije u njima urađeno nešto jako ekskluzivno.
Tesko da moze po metru kvadratnom ali moze po zonama, koliko je po metru kuhinje koliko po kvadratu dnevne sobe koliko spavace sobe koliko kupatila i slicno ...Jel možemo i ovde neku rang listu za opremanje stana da uvedemo po m2, pošto se dosta stanova sada prodaju skroz namešteni.
Samo nebo je granica (ili kolika si veverica)@enfario kaže za trosoban 25k.
Ja kažem da sam planirao da se prvi put za mene malo bahatim i izdvojio sam kao neki okvirni budzet 45k(verovatno će biti 50k) isto za trosoban. Za razvod i dodatne elektro instalacije placeno vec 2500, spusteni plafon neka bude 1500-2000, arhitekta 2400, a nisam ni usao u stan.
Najgora varijanta je kada prodavac ceni svoje opremanje stana kao ve3oma ekskluzivno i hoce da dodatno zaradi na tome, a ono od kicerice prsti na sve strane i bukvalno mora sve da se polupa.Slazem se, cenu formira lokacija, ponuda i potraznja.
Meni licno nista ne znaci ni da je eksluzivno, ako se meni ne svidja. Ekskluzivan stan koji mi se ne svidja ima isti trosak za mene kao i nerenoviran, svakako bih razlupao sve sto mi se ne svidja i uradio posle kako mi se svidja. Zato mi je klot novoradnja najvise fer. Kome se ne svidja neka busi, kome se svidja neka trpa namestaj i neka zivi tu odmah.
Ja komentarisao pogrešan stan, nešto na primorju :100k otprilike, sa obzirom da su i kupatila radjena od nule.