Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386
Za kraj dana, još jedna ne može se reći premijera od juče, već drugi način razmišljanja o tome kako VS vidi laka oklopna vozila koji su lovci na tenkove.

Nekada je to bio POLO:

Pogledajte prilog 251445

Sada je to izgleda ovaj koncept, oklopljeni hamer sa čak dva lansera kornet:

Pogledajte prilog 251446

Možda smo ovim na mala vrata videli zamenu za POLO u VS kojih je negde oko 40ak ako sam dobro razumeo a jedan deo se modernizuje ali to im ide nešto sporo.

Nismo izmislili rupu na saksiji, razni to imaju, Grci to guraju na isti način kao mi, vozilo iz SAD, sistem iz Rusije:

D4tokhaW0AEl2gW

A u Ukrajini sve više ima običnih kvadova i putničkih vozila sa istom logikom, mobilni, brzi, protiv-oklopni tim.

maxresdefault.jpg

Po mo mišljenu, dopada mi se više novi koncept, jer je jeftiniji, praktičniji, lakši za održavanje, brža su vozila itd.
По формацији у ВС има 96 ПОЛО М-83.

То би било најадекватније решење. Само бих ја склонио дубс и направио нову турелу са два лансера и митраљезом заједно.
Милош може да замени целу стару флоту БОВова их 80их, М16 да мења М86, лансер Нове да мења ПОЛО М83 и Кербер да замени БОВ-3, тј. да се врати лаке СПАТ 20/3 у све моторизоване јединице са Лазарима, МРАПовим М-20, ОТ М21, БТР-80, као и артиљеријске јединице, макар да сваки батаљон/дивизион има пар Кербера и пар Застава НТВ Хајдука.

Nova raketa bi trebala da zameni POLO i Maljutke

Pogledajte prilog 251457Pogledajte prilog 251458
Da, u pravu si, to je bio plan ali nešto je ne vidjamo još od IDEXa 25. Sa dometom od 8 km, to bi bila odlična zamena i unapredjenje za POLO.

Severna Koreja je to rešila na ovaj način, mislim da je ime Bulsai, videla primenu u Ukrajini, ne kažem da treba narucivati od njih :), samo kako različiti vojni sistemi vide vozila slične namene:

1000040137.jpg

Оно што је важно је да се код нас мења концепт примене као и садејство механизованих и оклопних јединица, те АРЈ уз ројеве дронова, те извиђачке дронове за корекцију ватре. Пешадија је сва у возилима и нема више цераде а оно по чему смо надалеко познати је симултано дејство ВБРа и хаубица са различитих положаја на исти циљ. Један од првих команданата који је то применио у дејствима био је генерал Божидар Делић на КиМ. Уз то формирање нападних клинова механизованих и оклопних јединица које самостално изводе дејства је такође нека наша специјалност уз дисперзију артиљерије још много пре појаве БПЛ. И још једна новина је ускоро ће бити формиран трећи вид Војске Србије који ће бити задужен за сајбер и икт ратовање. Дакле није само техника која се унапређује већ и доктрина примене исте.

Оно што је важно је да се код нас мења концепт примене као и садејство механизованих и оклопних јединица, те АРЈ уз ројеве дронова, те извиђачке дронове за корекцију ватре. Пешадија је сва у возилима и нема више цераде а оно по чему смо надалеко познати је симултано дејство ВБРа и хаубица са различитих положаја на исти циљ. Један од првих команданата који је то применио у дејствима био је генерал Божидар Делић на КиМ. Уз то формирање нападних клинова механизованих и оклопних јединица које самостално изводе дејства је такође нека наша специјалност уз дисперзију артиљерије још много пре појаве БПЛ. И још једна новина је ускоро ће бити формиран трећи вид Војске Србије који ће бити задужен за сајбер и икт ратовање. Дакле није само техника која се унапређује већ и доктрина примене исте.
Tako je, uz potpunu digitalizaciju i prikupljanje obaveštajnih podataka najnovjim sredstvima i softverima, a sve po uzoru na Izraelsku vojsku i uz njenu pomoć i Izraelska sredstva!

Stručnjaci ako mogu da objasne logiku spregnutog topa 20mm na Nori?

Што се хеликоптера тиче: данас први пут лети и Супер Пума, те највећи број хеликоптера до сада. Биће укупно 40так хеликоптера на крају. Данас лети 22 хеликоптера у формацији а верујем да ће бити додато још, што Газела и Ми-35, што Х145м.

Poslednja izmena:
Ovo drugo vozilo bi moglo biti FK3b jer na običnom Fk3 nisam video nožice pozadi koje služe za sisteme sa hladnim startom. Ko zna bolje neka objasni.

Vrh