Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 116 30,1%
  • Ne

Glasovi: 241 62,4%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    386
Koliko god ovo oružje izgledalo impresivno, ne treba zaboraviti da je VS kadrovski raspad sistema (kao i druge državne institucije). Mladi neće za male pare, postojeći kadar odlazi. Najpametniji odlaze za većim platama.
Džaba nama FK3 i sve ostalo, ako za upravljačnicom ne sedi neko ko je dovoljno pametan da to koristi.

Pored svega ovoga, ne treba imati trunku sumnje da je cela ova parada bacanje para kako bi se dobio koji politički poen u situaciji kad je vlast uzdrmana.

Zar nisu mogli ovi milioni evra da se ulože u veće plate za pripadnike VS? U njihovu obuku? U obrazovanje mladih vojnika?

Po meni nepotrebno bacanje para i maltretiranja građana da bi "vrhovni komandant" mogao da kaže evo vidi koliki mi je.

Мислим да би чак могли наш Нештин да оспособимо за тако нешто надоградњом а да се у домаћим бродоградилиштима покрене производња и речних миноловаца и корвета и интегрише како домаће тако и страно наоружање.
Mislim da je Neštin iako dobra platforma mali za tako nešto.Nama treba nešto malo manje od ''Kozare'' da može da se integriše nešto poput vILA 2 rakete, ili PULS-a sa raketama dužeg dometa, i da ima neki PVO poput HQ-17AE ili Pancir s1 SMD. Obzirom da je Sava plovna u čitavom toku kao i Dunav, a delimično i Drina i Morava, dobilo bi se sredstvo poprilično moćno.

Па и сад им се све дозвољава. Геополитичке околности се јесу промениле, али не и на Балкану.

Koliko god ovo oružje izgledalo impresivno, ne treba zaboraviti da je VS kadrovski raspad sistema (kao i druge državne institucije). Mladi neće za male pare, postojeći kadar odlazi. Najpametniji odlaze za većim platama.
Džaba nama FK3 i sve ostalo, ako za upravljačnicom ne sedi neko ko je dovoljno pametan da to koristi.

Pored svega ovoga, ne treba imati trunku sumnje da je cela ova parada bacanje para kako bi se dobio koji politički poen u situaciji kad je vlast uzdrmana.

Zar nisu mogli ovi milioni evra da se ulože u veće plate za pripadnike VS? U njihovu obuku? U obrazovanje mladih vojnika?

Po meni nepotrebno bacanje para i maltretiranja građana da bi "vrhovni komandant" mogao da kaže evo vidi koliki mi je.
Pa ipak iako se pričalo da nema ko to da vozi, da nema ljudstva, ispade da ipak ima i ko da vozi, i to u mnogo većoj količini nego što se pričalo. I ipak se 10.000 vojnika nalazi na ovoj paradi, a bilo je priči kako nema ni 7.000 pripadnika, da su sve oficiri viših činova, ćate itd. Ipak je ovo prikaz da se sve smisleno i veoma veoma dobro radi.

Osim situacije na jugu Srbije ne vidim nikakve pretenzije na našu teritoriju od strane zemalja koje nas okružuju. Više je problematika o manjinskim zajednicama sa obe strane granice ili regulacija granice usled promena na terenu (tok reke i sl.)

Osim situacije na jugu Srbije ne vidim nikakve pretenzije na našu teritoriju od strane zemalja koje nas okružuju. Više je problematika o manjinskim zajednicama sa obe strane granice ili regulacija granice usled promena na terenu (tok reke i sl.)
Javno svakako da nema. Ali složićete se da Srbija koliko god jaka da bila ne može biti pretnja ni Albaniji a ni Hrvatskoj jer su u NATO, pa eto, oni opet prave vojni savez sa tzv Kosovom, a zovu i Bugare. Da bi se otklonila svaka sumnja prema kome je namenjen nov savez, kao i ovaj sa Slovenijom, citiraću zajedničko saopštenje ministara vojnih Hrvatske i Slovenije kako obe zemlje imaju veliku odgovornost za stabilnost jugozapadnog balkana i prema miru na Kosovu i BiH

Cekaj, pa ti se prvi zalazes za prekid nabavki naoruzanja, za ukidanje VS... I sad kao "Hrvatska nema kapacitete". A zasto nema dovoljne kapacitete da samostalno ratuje sa Srbijom? Pa zbog modernizacije Vojske Srbije, nabavke novih PVO sistema, obnove lovacke avijacije, novih artiljerijskih sistema...Da nismo obnavljali naoruzanje u proteklih 10 godina mogli bi Hrvati da nas pregaze kao plitak potok. Da ste se pitali ti i ostali "internacionalisti" sve drzave u okruzenju bi samostalno mogle da pregaze Srbiju a Bujanovac i Medvedja bi se odavno zvali Bujanoci i Medvegje.

Zamoleo bih Vas da ne izmišljate i stavljate meni na teret nešto što nisam uopšte napisao - kao što je "prekid nabavki naoružanja" i "ukidanje VS".

Ukoliko izlistate unazad nekoliko stranica ili uđete u istoriju objava na mom profilu, videćete da sam pozdravio nabavku naoružanja i opreme iz Izraela.

Nisam protivnik nabavke naoružanja i opreme niti za ukidanje VS.

Jedino sam protivnik obaveznog vojnog roka jer smatram da je taj model prevaziđen i neadekvatan i da razni pseudo-moralistički argumenti za njega ne piju vodu.

Ako ne vidiš problem sa Republikom Srpskom i ako Kosovo prihvatis kao nezavisnu državu, suštinski mi nemamo nikakav bitan problem.
Ali to nije tako i mi zato imamo velike probleme i s obzirom da ti problemi nisu rešeni mi moramo biti spremni za slučaj da geopoliticka situacija to dozvoli ( ne zalažem se za srljanje). Naravno vidim da ovde ima mnogo drugačijih mišljenja po kojima suštinski ne moramo ni državu da imamo. Možemo kao cigani ili mnoge druge nacije koje nisu uspele da stvore svoju državu, da lutamo svetom.

To su više politički manevri nego nešto što nas realno može ugroziti.
Svakom vojnom sukobu u istoriji je prethodila politička priprema, pa i savezi (Antanta, mala Antanta itd) da bi se rasplamsala vatra mora da se kresne varnica, iako ona sama po sebi ne može neku štetu da nanese, kada se vatra rasplamsa, može itekako.

Svakom vojnom sukobu u istoriji je prethodila politička priprema, pa i savezi (Antanta, mala Antanta itd) da bi se rasplamsala vatra mora da se kresne varnica, iako ona sama po sebi ne može neku štetu da nanese, kada se vatra rasplamsa, može itekako.

Pa valjda vam je jasno da smo već sada u nemilosti NATO pakta ako se ozbiljno namerači na nas ?

Ako NATO pakt krene na nas, sve od naoružanja i opreme što imamo neće napraviti nikakvu razliku.

Možda dobijemo malo na vremenu da ne bude baš kao Aprilski rat 1941. godine, ali suština će biti kratkotrajni rat.

Zamoleo bih Vas da ne izmišljate i stavljate meni na teret nešto što nisam uopšte napisao - kao što je "prekid nabavki naoružanja" i "ukidanje VS".

Ukoliko izlistate unazad nekoliko stranica ili uđete u istoriju objava na mom profilu, videćete da sam pozdravio nabavku naoružanja i opreme iz Izraela.

Nisam protivnik nabavke naoružanja i opreme niti za ukidanje VS.

Jedino sam protivnik obaveznog vojnog roka jer smatram da je taj model prevaziđen i neadekvatan i da razni pseudo-moralistički argumenti za njega ne piju vodu.
Ali na koji način da popunite brojno stanje? Pritom skoro svaka zemlja na svetu ima taj model koja ima iole jaču vojsku.

Pa valjda vam je jasno da smo već sada u nemilosti NATO pakta ako se ozbiljno namerači na nas ?

Ako NATO pakt krene na nas, sve od naoružanja i opreme što imamo neće napraviti nikakvu razliku.

Možda dobijemo malo na vremenu da ne bude baš kao Aprilski rat 1941. godine, ali suština će biti kratkotrajni rat.
Da im je dovoljan NATO za to što žele da postignu, ne bi pravili male saveze.

TJ nisam se dobro izrazio, nego da mogu da nagovore čitav NATO da nas napadnu, ne bi pravili male saveze.

Druga stvar - NATO ne mora uopšte vojno da ulazi u Srbiju.

Dovoljno je da NATO članice uvedu sankcije i zabranu preleta do Srbije preko njihovih teritorija.

U roku od nedelju - dve bi u Srbiji bila masovna glad i nestašica gora nego 1990-ih jer se sada za sve oslanjamo na uvoz, uključujući poljoprivredu.

Još kad bi asfaltom prodriftovao hq9 kako najavljuje General onda bi to trebalo da znači da braća Rvacani u slučaju da im neka glupost padne na pamet (a kroz istoriju im se to često desavalo) mogli bi sa svojim ocerupanim kako oni kažu " Rafaleima" da lete izmedju Zagreba i Pule i možda dalje da prelete " akvatorij". Pritom iznad Zagreba nisko, nisko pa oko Pule sepurenje.
Isto kao što smo ih pobedili i odbranili narod u Hrvatskoj 90-ih.

„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.“

Da se ne lažemo i Hrvati beže na zapad, ali sa ovakvom vlašću u ovakvoj prćiji neće ostati niko živ, tako da džabe ti sve oružje ovog sveta, kad nema ko da ti ga koristi.

A ima i nešto do mentaliteta nas i Hrvata, ali ako krenem sad o tome, razapeće me ovde dežurni vojni analitičari.

Isto kao što smo ih pobedili i odbranili narod u Hrvatskoj 90-ih.

„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.“
Devedesete su naša sramota i ne smeju da nam se ponove. Pretrpeli smo tezak poraz ali to ne znači da treba da odustajemo od ideje da imamo jednu državu, jer nam se opet moze desiti užas sa početka dvadesetog veka kada su prekodrinski srbi ratovali protiv nas sa hrvatima koji su 20ak godina kasnije nad istim tim Srbima izvršili genocid.

Vrh