Šta je novo?

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Ne postoji veča dvoličnost ovog vremena.

Tolike kampanje protiv pušenja, zabrane, ovde-onde, apeli, upozorenja,...A ovamo najveci biznis na svetu, a i kod nas, rekao bi.

-Jel neko od vas poznaje nekoga ko je prestao da puši, jer su skupe cigare? -Ja nisam upoznao takvu osobu za sve godine koliko imam, a nemam ih malo. Naćiće možda alternativu, ali teško da će da prestane da puši.

Pritom, pušači su, čast i poštovanje izuzecima, uglavnom veoma sebični ljudi, kada je su u pitanju cigare. Kad mu kažete da se na primer iz nekog razloga (nebitno je da li imate bebu u kući, bolesnog čoveka, vama smeta iz nekog razloga,...) ne puši kad vas u stanu, automobilu,... - Kao da ste mu lupili šamar. To su uglavnom ljudi koji ne umeju i neče da poštuju tuđe granice po pitanju bilo čega, pa ni po tom pitanju.

Kad odem kod nekoga poštujem pravila te kuće, čak i tamo gde se osećam skoro pa kao u svojoj kući. Ako sam vam prijatelj, ja ću prvi da puštujem vaše granice, a ne da prvi tražim privilegije za sebe. U fazonu: ,,Aj bre, mi smo drugari toliko godine, aj meni ćeš da zabraniš da zapalim kod tebe....".

Sam sebi, dok nikog drugog direktno ne ugrožava, ima pravo da radi ko šta hoće, kako god to zvučalo.

Ni od čega mi ne pripada veća muka, nego kad vidim trudnu ženu, sa stomakom do zuba, a u ustima cigara kao kod nekog varioca, zidara ili vodovodžije. A truje to malo biće u sebi, koje još ni prvi vazduh samo nije udahnulo. Nisam ni za to da se deca drže pod staklenim zvonom, da me ne shvatite pogrešno, ali da puši trudna žena ili da drži malo dete, a u prstima cigaru, da se generalno puši gde su mala deca ili bolesni ljudi i slično...To ne mogu da shvatim.

U Makedoniji, recimo se ne puši ni na svadbama u restoranima. Ljudi izlaze napolje da puše cigare. Koji je problem da i kod nas ne može tako?
Imao sam dodirnih tačaka sa jednom, sabijala je minimum paklu u trudnoći, svi oko nje još po paklu ili dve i svi puše u stanu gde je dete i onda kao jesu jabuke organske, ni slučajno mu ne daj ako nisu 🫣

Pre jedno 5 godina su prijatelj i njegova žena organizovali doček Nove godine. Ispostavilo se da 90 posto gostiju purnja nenormalno ali da domaćica neće da otvori prozore da se malo provetri pošto joj je hladno u kratkoj suknji u sred zime.

Pošto sam video da od molbe da se otvore prozori nema ništa i da niko ne reaguje na kraju sam uzeo cigaretu i zapaliio iako ne pušim i maksimalno puštao dim da celu situaciju dovedem do još većeg apsurda.

ja kao bivsi pusac, ne razumem sebe, kako sam mogao da idem po onim kosta kafe i kofi drimovima, i da kada izadjem, se ne ugusim u sopstvenom smradu.

posto sam radio sa dosta stranaca, znao sam samo jednog pusaca (od njih 100, englez jedan, doduse starija garda). svima je prvi komentar za srbiju, cigare i smrad, od kako slete na aerodrom

Iz nekog razloga primećujem značajnije više žena/devojaka pušača u odnosu na muškarce.

Majka moja je bila strastan pušač i na kraju je stradala od emfizema pluća.

Kao bivši pušač mogu reći da se slažem sa vama. To uglavnom džmari de stigne,kad stigne... Dok sam pušio do jedne pakle nisam nešto razmišljao da ostavim,kad sam došao do dve,ćao i tako 15 god.

Код нас постоји тај један проблем, а то смо ми сами. Само покушај нешто да промениш, штагод... па да видиш какав је то проблем.
Ti, ja, bilo ko...Većinu drugih ne možemo da menjamo u odnosu prema nama, a same po sebi, pričom, savetima, traženjem razumevanja,....Verovati da možeš da promeniš na te načine tu večinu ljudi, jedna je od najvećih zabluda. Možeš samo da menjaš sebe, da budeš bolji, ako želiš da ti bude bolje. A ljudi će se promeniti i početi nešto da poštuju, jedino ako znaju da će za to biti kažnjeni ili da će za svoje ponašanje dobiti neku drugu sankciju. Ne svi, naravno da ima i razumnih koji će i bez toga, jer imaju svest, ali ti su u manjini.

Vrh