Šta je novo?

Cene nekretnina

U Madjarskoj taj sistem vazi odavno. Uzmes kredit i das stan pod hipoteku, ne mozes vise da placas rate i banka ti ne moze nista. Onda ulazis u pregovore sa bankom da im platis manju sumu od one koju dugujes i banka pristane na veliki popust. Kupac stana pod hipotekom ispati tu sumu i banka skida hipoteku.
Ovo sigurno unistava kreditnu sposobnost na duzi niz godina, zar ne?

Evo za montažne kuće cena:
600-690eur je ključ u ruke po bruto m2 bez PDV-a.
Znači za nekih 100m2 neto to je otrilike 140m2 bruto m2 kuće.
I pre toga ostaje da se odradi iskop i ploča nek je to još 60eur po m2.
Ostaje ograda, parking, zelenilo i priključci - osnovno.
Neka je to 25k sve sa placanjem poreza po m2 izgradjene kuće.
Mislim da ne trebaju projektanti i da je to ovde uracunato, verovatno i oni podnose za dozvole, ali nisam siguran.
Znači izadje 140x690x1.2 + 8000eur ploča +25k = 149k neka zaokružimo na 150k
To je otprilike 1500eur/m2 neto.
Ostaje zemljište koje nije ušlo u računicu.
I koliko bi trajala izgradnja? Npr, novac nije problem, imaš plac itd. Koliko bi trebalo da dobiješ sve dozvole, da ti naprave kuću i dobiješ sve priključke (struja, voda, gas itd)?
Zanima me čisto informativno

Koja je onda poenta hipoteke?
Mislim da ova mera ne obuhvata hipoteku.
Mislim da jedino problem moze da bude jedino za potrosacke kredite, kao sto sam rekao, a tu iznosi dugovanja nisu po 100k evra nego po par hiljada evra, a to moze da se resi prodajom televizora, automobila (mislim da se ova mera odnosi samo na nekretnine), oduzimanje od plate i slicno , a cak i da uspeju, verovatnoca da neko bas dodje u tu situaciju da nemas sta da mu uzmes je jako mala, tako da je ova mera dobra za propagandu, a generalno je dobra za zastitu ljudi koji su duzni tipa 5k evra za struju i onda ti dodje izvrsitelj i proda tvoj stan koji vredi 100k evra za 20k evra svom pajtosu.
Ako važi za potrošačke onda super. Ako je za stambene, vidim navodi se Madjarska kao primer onda mi to nije jasno u pogledu rizika plasmana kredita

Da, nego mislio sam neki optimalni scenario. Da sve protekne bez većih problema. Koliko je neki minimum da možeš da se useliš? Godinu dana?
Ja bih racunao da gubis sigurno oko 6-9 meseci samo da se bakces sa dozvolama oko svega (lokacijski uslovi, gradjevinska, prijava radova + i to za infrastrukturu i prikljucke).
Mislim da je realnija prica kada krenes od starta nekih 18-24 meseci.

I koliko bi trajala izgradnja? Npr, novac nije problem, imaš plac itd. Koliko bi trebalo da dobiješ sve dozvole, da ti naprave kuću i dobiješ sve priključke (struja, voda, gas itd)?
Zanima me čisto informativno
Zavisi od tebe kao Investitora i njih kao Izvodjača koji rade to. Ne znam jel oni rade i to sve oko papirologije ili možda imaju da preporuče neke njihove saradnike oko toga. Ja sam imao raznih slučajeva u prošlosti.
Eto kao što si i napisao, ukoliko si aktivan onda godinu dana.
U manjim opštinama bi trebalo da ide brže, ali kažem zavisi od tebe i ko će ti biti savetnik da kažem u svemu tome.
Prijatelj je izgradio montažnu pre godinu dana i mislim da je uspeo sve za manje od 18 meseci(od početka potrage za tim) i uselio se u kuću, u gradjevini je na neki način(radi u gradjevinskoj firmi) i bio je aktivan, ali je uspeo pored troje male dece i redovnog posla to da odradi.
Ja bih to sve dogovori sa tim Izvodjačima ključ u ruke i da se bave i dozvolama, iskreno ne znam da li to oni rade ali nekog mogu da preporuče i to nije skupo koliko ja znam.
E onda pre dogovora sa svima odredite vremenski rok i na tebi je da si upućen u sve i da se interesuješ i zivkaš dokle je stiglo 😉

Ok. Uz neograničena sredstva i dosta sreće minimum je oko 18 meseci. To me je zanimalo.

Ok. Uz neograničena sredstva i dosta sreće minimum je oko 18 meseci. To me je zanimalo.
Nije baš tako, ja bih rekao da može to i za manje ukoliko dobro organizuješ i dogovoriš sa ljudima koji su u tome, jbg ne znam nisam u tome niti znam inženjere koji to rade.
Neka bude od 12-18meseci.
Baš ti zavisi od postavke na početku i tebe.

Nije baš tako, ja bih rekao da može to i za manje ukoliko dobro organizuješ i dogovoriš sa ljudima koji su u tome, jbg ne znam nisam u tome niti znam inženjere koji to rade.
Neka bude od 12-18meseci.
Baš ti zavisi od postavke na početku i tebe.
Zavisi i da li bi radio montazno ili klasicna gradnja, ja bih isao sa pesimisticnom procenom uvek od 24 meseci, bolje nego da planiras 12 a bude 18 na kraju.
Pa ako bude brze super, nadmasio si svoja ocekivanja :)

Naravno, klasična gradnja je skuplja otprilike 25%, ali sve zavisi ovde sam u kalkulaciju naveo primer jedne od boljih montažnih kuća.
Klasična gradnja je sporija, ali i to jako zavisi ko ti radi i izvodi.
Zato kažem zavisi kakav si Investitor i sa kime i kako se dogovorite u ovom poslu je 75% sve odradjeno ako imaš novce i sve dobro na početku organizuješ i sa kime ugovoriš.

Nisam bio u Batajnici, ali da je tako idealna cene bi bile jače od cena u Borči. Izgleda da to sto si naveo nije dovoljno da bi Batajnica bila skuplja. I realno može da se poredi, ne zaboravi da je Borča veća i da je cela leva obala okrenuta ka Borči, a puno firmi imas i na Zrenjanincu i Pančevačkom putu, centar je isto bliži. Isto ne znam kakav je dozivljaj ziveti u Bataji, ali Borča je bila i ostala "košnica" zbog broja ljudi i nikada ti ovde nije dosadno.
Iz Batajnice imaš 2 minuta do Novosadskog auto puta...2 minuta do Niškog autoputa i brzu prugu...5 min d9 aerodroma ..
To ni Bgd nema

Dobro, ipak je oko 20 min do Aerodroma ali slazem se, Bataja je bas super povezana.
Ako se dodatno prosiri zeleznica i uvede jos redovnijih polazaka bice veoma pozeljna u sledecih 10-20 godina.

Mislim da to zavisi od opstine do opstine, i koga znas... :)
Баш тако!
У мој комшилук доселио се један од директора СББ.Купио 100 ари земље,две монтажне куће(наводно кућа коштала 50000 он понудио кеш 80 х за две и пристали)и све прикључке завршио за 2 месеца,уселио се.Све прикључио па чак му довели и оптику СББ само до његове куће ,даље нису хтели иако километрима около не постоји СББ мрежа(само у граду нека улица).
Није толико дружељубив,нико не зна детаље јер не комуницира са сељанима.
У мањим местима увек неко неког познаје а ко не зна никог..плати мало више и све се брзо завршава.

Komentari su mi odlični u Čikagu i Stokholmu je jeftinije(u Čikagu duplo) i cela ova zgrada košta milion...
Nema niko 500k osim Rusa(eh ne znaju oni ovaj forum izgleda).
Dobar je stan i zgrada, mikrolokaciju ne znam. Uračunato garažno mesto to je plus

Dobar je stan i zgrada, mikrolokaciju ne znam. Uračunato garažno mesto to je plus
Solidna je mikrolokacija samo treba proveriti koliko ce tu u buducnosti gradnje da bude. Moguce je da ce onaj ceo stadion da se rusi i izmesta.
Inace koga zanima adresa je Humska 8 :)

1756114374511.png

Stan je inace precenjen, dobrih 400e po kvadratu, ovo je APP cena za tu lokaciju

Vrh