Čisto pisanje da bi pisao, ništa novo nisi rekao. Nov si na forumu, pa ako te već mrzi da listaš unazad temu, mrzi i mene da ponavljam jedne te iste stvari stalno. Ko spori da tender ne treba da se namešta za pojedine? Ti se hvataš za pogrešne stvari. Zna se šta na tenderu nosi najviše pondera, a kriterijumi kao brend, renomirani, bolji i dokazani za tender ne postoje. To što treba sve da se uzme u obzir izmislio si toplu vodu, samo što to tako ne ide nigde. Pa eto ni po toj Evropi, nego se svi bore za posao na sve njima dostupne načine. Zato ode Bozankaya tramvaj u Napulj, grad sa oko 3 miliona stanovnika, kakve veze ima dal je glavni ili ne, a Bozankaya trole u Prag i to ne u malom broju. Turskih autobusa ima bukvalno svuda, pa i u dalekom Portugalu. Instanbul nije glavni grad Turske ako nisi znao, nego Ankara, koja mislim i da nema klasičan tramvaj. Savršeno je nebitno u ovom trenutku šta od tramvaja vozi u Instanbulu. Sam Siemens je trebao u Turskoj da otvori svoj pogon, samo ne znam dal je u tome uspeo, ili uopšte krenuo u tu priču na kraju. Turska proizvodi ogroman broj raznih komercijalnih vozila na godišnjem nivou, Mercedes i MAN odavno imaju fabrike tamo, kao i mnogi proizvođači automobila uključujući i Toyota-u. Uče ljudi da prave i sami, kao i Poljaci sa dolaskom MAN-a, Neoplana, Scania-je i Volvo-a. Pa eto danas imaju svoje brendove zahvaljujući stranim fabrikama, dok su njihova stara imena u većini nestala. To su osnovne stvari koje treba da se shvate. Ključ razvoja jedne takve industrije jeste u razvoju prateće industrije, a Turci su tu bukvalno svoji na svome, jer im je to omogućilo da budu jedni od najvećih proizvođača autobusa u svetu, među koje spada upravo i Poljska. I ne postoji fabrika, firma, koja nije sebi i nelegalno i kvarmo nameštala poslove, samo ne treba biti tu licemeran pa reći da je ok da to radi Siemens i CAF, a ružno je kad radi jedna Bozankaya. Biznis nigde ne počiva na fer igri, nije nikada niti će. A šta će ko da uzme, dobije ili kako će ko proći u svemu tome, mnogo široko za priču, sa bezbroj interesa koji se tu prepliću. Nije samo lova, mogu biti i mnogo složenije stvari. I pobrkao si odgovornost vlasti i medija. Apsolutno smatram odgovorne nosioce medija i sa jedne i sa druge strane za vrlo izražene podele u društvu, jer igraju i te kako prljavo. Služe se istim metodama ko zna za čiji sve interes. Čitaj malo bolje šta pišem da ne vodimo jalovu raspravu bezveze.
Očekivao sam da će brzo da se menja priča za dvojku. Taman sam i razmišljao da možda već i traže neka rešenja, mada ne treba u suštini ništa da diraju oko nje, bilo bi najbolje na kraju. Čim je i ranije bio plan da se pruga spušta ispod Kalemegdana, verovao sam da se neće zezati sa tim tek tako, ako i uklone prugu u Pariskoj, što se mislim i neće desiti na kraju. Malo ispipavanje javnosti, malo možda i skretanje fokusa na tramvaj da bi prošla sama pešačka zona u Pariskoj, a nije da taj potez ne znači i za drumski saobraćaj, jer ipak je lepa veza Dorćola i Brankovog mosta na primer. A i strma je ulica da bi bila pešačka zona, no očigledno im je zapelo najviše za pešački spoj Knez Mihajlove i Kalemegdana. Najvažnije je da ostane krug dvojke, pa kako god da to bude sprovedeno na kraju.