Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Zašto misliš da nema više od 5,7 miliona?

Zato što su ovaj zadnji popis iz 2022 lažirali, popisivali su ljude koji su mrtvi i koji trajno žive u inostranstvu kao da su živi odnosno da i dalje žive u Srbiji

Srbija je od 2011 do 2022 sigurno izgubila više od milion ljudi, oko 1,2-1,3 miliona, što negativnim priraštajem što imigracijom.

Mnogi ljudi se ne odjave kada odu u inostranstvo, pa se i dalje racunaju kao da su u zemlji. Ne znam bas sad da li je pominjana brojka priblizna, ali verujem da jeste manji broj ljudi od zvanicnog.

Sa druge strane, verujem i da drzava ima realne procene o odlivu ljudi, ali da li se one ukljuciju u zvanicnu statistiku je pitanje.

Koja će tragikomedija biti ako se ispostavi da se Srbija smanjila za dodatnih 1 milion, a u Beogradu usled slepačke politike i grabeži osećaj kao da je Srbija narasla na 30 miliona.

Nikad manje ljudi (u skorije doba) a nikad više gužve i haosa.

Koja će tragikomedija biti ako se ispostavi da se Srbija smanjila za dodatnih 1 milion, a u Beogradu usled slepačke politike i grabeži osećaj kao da je Srbija narasla na 30 miliona.

Beograd dobija stanovnike zbog unutrašnjih migracija pa deluje da je nikad više ljudi za onog ko živi u Beogradu.

Međutim, ko ima dodira sa unutrašnjosti (kao ja, sa obe strane - i očeve i majčine) situacija je apokaliptična: veća sela desetkovana, sa prosekom godina 65 i više

Npr selo moje majke u Sremu, u Vojvodini, sa nekih 1000-1050 ljudi po popisu iz 2002 spalo na 450-500 popisanih u 2022 ;

Predsednik mesne zajednice sela kaže da realnih stanovnika nema preko 350

Odokativno, po mom najskorijem uvidu, svaki drugi stanovnik ima 60 ili više godina

Nije to u raskoraku. Primećeno je u svetu da veliki gradovi rastu a periferija kao i ukupno stanovništvo se smanjuju. Na primer Tokio i Japan

Ma jasno. Ali koliki je Japan a kolika je Srbija... ima nas šaka jada a gde god krenem i gde god se okrenem, sve zbijeno, sve stresno, toplo (od gužve), zagušljivo, haotično...

Izađem na ulicu - haos i gužva. Čak i ako negde nema buke, ima sigurno gužve i prepreka (recimo ulice po Vračaru)
Popnem se na trotoar - ""bašte""" i divlji prodavci
Uđem u Maksi - haos i gužva
Uđem u poštu - haos, gužva i jedva se diše
Uđem u prevoz - haos, gužva i jedva se diše
Prođem kroz neki deo grada gde nisam bio tipa godinu dana - sve izbombardovano zgradama i klaustrofobično

Naravno, neke od tih situacija su rezervisane samo za tri najveća grada ali neke druge navike i sklonost ka "življenju kao skot" primećujem i širom ostatka Srbije. Čak i kad u selima uđem u lokalni market, poštu ili medicinsku ustanovu, sve nekako zbijeno, tesno, natrpano... Preskačeš ovo, izbegavaš ono, mimoilaziš se sa ljudima...

Čak i tamo gde je takoreći kolko tolko uređeno (npr nema divlje parkiranih vozila i uzurpacije javnih površina) isto se oseća ta neka zbijenost i gužva, kao da ljudi instinktivno teže ka faveli u mahali.

Npr u Smederevu prilaz do autobuske stanice ko kroz neku indijsku favelu, autobus se izvija i snalazi kroz ulice iz 19. veka. U kojima postoji i legalno parkiranje na kolovozu, umesto da budu čiste i prohodne. Ne mogu 50 godina da prošire i pročiste te prilaze ili da prosto izmeste stanicu.

Duž Srpskih puteva marketi uz samu ivicu puta, sa šljunkom ili propalim betonom umesto trotoara. Kiosci glomazni i ogromni, često posađeni gde im mesto nije. Čak i legalni parkinzi tesni, nelogični i nepropisni (nestandardni). Divlji parkinzi još gori. Stajališta zbijena i sramotno mala. Trotoari uski. Stazice uske. Stepenice uske. Itd...

gomex-bolnica-002-n-65aa59ee8e80a.webp

Ovako mnogi Srbi žive, parkiraju, koračaju, kupuju, idu negde... a mnogima je to okej tako.

Mnogo me smara to, ta srpska ljubav i navika ka zbijanju i haosu. I svake godine mi sve više bode oči, jer znam da nas je svake sledeće godine manje za još 60.000 a opet mi je osećaj kao da sam u Indoneziji...

Poslednja izmena:
Prosle godine sam isao na Homoljske planine. Bas je na mene ostavio utisak prizor pustih sela u istocnoj Srbiji. Ono nikada pre nisam video, prolazio sam kroz sela bez da sam video zivu dusu. Nikada pre nisam prolazio kroz taj kraj, mozda je i pre bilo tako, ali bas mi je upalo u oci kako nema nikog.

I onda odeš u veći grad i shvatiš da su gužve u Beogradu skromne, a nervoza prevelika. Veliki broj doseljenika iz unutrasnjosti su prinuđeni da dođu zbog posla.

Nisu nimalo skromne gužve u Beogradu. Radnim danom popodne sve od Zemuna do Konjarnika staje, a trotoari su na pojedinim mestima kao košnice.

To što ima i gorih ekstrema i boleština, ne znači da je u Beogradu dobro. I jedno i drugo je bolesno, samo je negde bolesnije.

Takođe, u Njujorku npr jesu gužve na kolvoozu ali trotoari nisu neprohodni, zakrčeni i uzurpirani baštama tako da ne može da se prođe. Stajališta su im propisna i prostrana. Parkinzi su im standardizovani i prostrani. Prodavnice prostrane. Pošte prostrane. Restorani prostrani.

A kod nas se čovek oseća kao skot i sardina čim izađe iz doma. Jer je sve debilno i slepački izvedeno.

Nisu nimalo skromne gužve u Beogradu. Radnim danom popodne sve od Zemuna do Konjarnika staje, a trotoari su na pojedinim mestima kao košnice.

To što ima i gorih ekstrema i boleština, ne znači da je u Beogradu dobro. I jedno i drugo je bolesno, samo je negde bolesnije.

Takođe, u Njujorku npr jesu gužve na kolvoozu ali trotoari nisu neprohodni, zakrčeni i uzurpirani baštama tako da ne može da se prođe. Stajališta su im propisna i prostrana. Parkinzi su im standardizovani i prostrani. Prodavnice prostrane. Pošte prostrane. Restorani prostrani.

A kod nas se čovek oseća kao skot i sardina čim izađe iz doma. Jer je sve debilno i slepački izvedeno.

Kod nas je sve zbijeno jer gradska infrastruktura u Beogradu po suštini ostala u kasnim 1970-im i nije se adekvatno menjala i proširivala od 1980 do danas

26953-zeleni-venac.jpg

Jedna od najprometnijih tačaka u Beogradu, i drumski i pešački. A još na delu za pešake, pošto nije bio dovoljno debilan i nehuman onaj prolaz i stepenice ka Maršala Birjuzova, dalje niz ulicu stave ove ulaze u podzemne koji zauzmu 2/3 širine.

Pritom je ovo slika od pre 10 godina, vidi se po modelima i bojama privatnih autobusa u pozadini.

Jednostavno Srbi vole da žive kao skotovi i ne umeju da upravljaju gradovima većim od 100.000 ljudi i to je to.

Samo mi nije jasno, Srbija prazna, napustena sela i cele oblasti, a ovi desnicari i razni ludaci hoce Kosovo...
Pa ko ce da im zivi na tom Kosovu ?

Samo mi nije jasno, Srbija prazna, napustena sela i cele oblasti, a ovi desnicari i razni ludaci hoce Kosovo...

Na temi "Vojska i namenska industrija Srbije" me ubeđuju da sam lud i da ćemo kroz nekoliko decenija moći da reintegrišemo Kosovo, Albance proteramo a naše ljude (bez definisanja koje to tačno naše ljude) naselimo kao koloniste.

Živo me zanima da li će uopšte postojati makar 1 čovek koji bi mogao da se natera tamo negde posle 2040. godine da na silu ode da živi na Kosovu i Metohiji

Poslednja izmena:
Mi smo od nekada velike nacije (ne po brojnosti) postali mala nacija luzerskog mentaliteta zbog ovakvih poput tebe i takvog razmisljanja. Nije ni cudo sto nas predsednik non stop prica "mi smo mali" i vidim da je time psiholoski uticao na mnoge, ukljucujuci tebe. Znaci da Bugari sutra upadnu u jugoistocnu Srbiju, verovatno bi isto bilo "neka ih, ionako je prazna zemlja". Ovo mi govori dosta i o tebi, da nemas samopostovanja, i to projektujes na kolektiv. Nije poenta ko ce da zivi, to je tvoja drzava i tvoja zemlja, ustavom i medjunarodnim pravom, i treba da se boris za nju, ali pre svega da ne odustanes od nje. Zao mi je sto vecina Srba ima sad taj luzerski mentalitet, ne u smislu da sad treba uzeti puske, vec ste se generalno predali. Jbni navijaci mogu "gradjanskoj intelektualnoj eliti" da drze casove o moralu, casti i obrazu.

Mi smo od nekada velike nacije (ne po brojnosti) postali mala nacija luzerskog mentaliteta zbog ovakvih poput tebe i takvog razmisljanja. Nije ni cudo sto nas predsednik non stop prica "mi smo mali" i vidim da je time psiholoski uticao na mnoge, ukljucujuci tebe. Znaci da Bugari sutra upadnu u jugoistocnu Srbiju, verovatno bi isto bilo "neka ih, ionako je prazna zemlja". Ovo mi govori dosta i o tebi, da nemas samopostovanja, i to projektujes na kolektiv. Nije poenta ko ce da zivi, to je tvoja drzava i tvoja zemlja, ustavom i medjunarodnim pravom, i treba da se boris za nju, ali pre svega da ne odustanes od nje. Zao mi je sto vecina Srba ima sad taj luzerski mentalitet, ne u smislu da sad treba uzeti puske, vec ste se generalno predali. Jbni navijaci mogu "gradjanskoj intelektualnoj eliti" da drze casove o moralu, casti i obrazu.

Sve dok je potrebe da se drži predavanje i popuje drugima na ovaj način, znam da ni od vas "patriota" nema leba.

Ako smatrate da Srbija i Srbi imaju kapaciteta i resursa te patriotskog osećaja i naboja, uzmite nađite se, organizujte se, preuzmite vlast i zaratite sa celim komšilukom na Balkanu.

To je, siguran sam, jedini način da raskrstimo više sa takvima kao ti.

Nemojte da koristite prazne floskule i fraze "sutra kada", "nekad kada", "moraćemo tada nekad" i slično.

Uzmite stvar u svoje ruke ako vas toliko ima te ako Srbija ima resursa i kapaciteta.

A da, ne možete. Nema vas. A nema ni Srbija resurse ni kapacitete za tako nešto.

Ne prijatelju, ja one koji tako razmisljaju smatram za najvece neprijatelje Srbije i sprstva, gomila "junacina" bez mozga.
Jer ne kapiraju istorijski trenutak, i realno stanje Srbije, i pruzaju se vise nego sto su im mogucnosti.
Umesto da srede ono sto imaju, npr istocna i juzna Srbija, oni od njih prave pustos i zaparlozene retke naseobine, a ovamo hoce da se sire na teritoriju gde ima 1,5 milion neprijateljski nastrojenih gradjana, sa kojima ne znaju sta ce (kazu proterace ih, ili cak i nesto gore), i onda ce i tamo da naprave pustopoljinu, koju ce gledati na TV-u, i kur*iti se kako je to srce Srbije.

zbog nemanja racia smo i doziveli sve obe gubitke u poslednjih 100 godina.

od toga da izgubiimo trecinu stanovnistva, da nam komunjare ubiju potencijal i da nam patriote smanje zemlju

Na temi "Vojska i namenska industrija Srbije" me ubeđuju da sam lud i da ćemo kroz nekoliko decenija moći da reintegrišemo Kosovo, Albance proteramo a naše ljude (bez definisanja koje to tačno naše ljude) naselimo kao koloniste.

Živo me zanima da li će uopšte postojati makar 1 čovek koji bi mogao da se natera tamo negde posle 2040. godine da na silu ode da živi na Kosovu i Metohiji
Ne mozes ih naterati u Mladenovac, a ne u Prizren.

Vrh