Poštovani Forumaši!
Evo na godišnjem sam ali da vam javim utiske oko cena pošto vidim da niko nema informacije iz prve ruke! Izgleda svi čekate gastarbajtere da vam kažu šta se dešava

)) Danas sam bio na prodajnom danu BW za Iskra zgradu! Znači standardna zgrada za srednju klasu! Gledao sam dvosobne stanove (1 bedroom)!
Ukratko mnogo se promenilo. Ludila definitivno nema. Bilo je 15-20 agenata a nekih 5 kupaca. Uglavnom muškarci i jedan bračni par. Bio sam tu oko podneva pa možda je to razlog zašto nije bilo previše ali mislim da nije to. Prosek je 40 godina tih kupaca to je moja odokativna mera!
Cene za dvosobne stanove su od 231k sa PDV-om pa naviše a ima dva ulaza i ulaz koji su danas pustili u odnosu na ulaz koji su pustili pre mesec dana je viša cena za 7k po stanu!
Dvosobnih ima puno skoro svi su dostupni na obe vertikale!
Lepo je to tamo sve organizovano kao dođeš pa ti priđe neka cica da ti uzme podatke pa te pošalje da uzmeš piće i jelo (ono na čačkalicu) kao dok ne nađe "slobodnog agenta"

)) a ono skoro svi sede slobodni

)
Kao što znate pregovora oko cene nema ali sada su mnogo lakši oko uslova plaćanja. Pre je bilo sve u fazonu uzmi ili ostavi moje uslove. Sada kao može za dvosobne stanove da vam jednu ratu pomerimo na 2027.godinu (to je agent sam ponudio bez da sam ja ista pitao), a za veće stanove može da se dogovaraju procenti i vremena plaćanja!
Tako da suma sumarum srednja klasa slabije kupuje stanove i mnogo sporije ide prodaja!
Moje mišljenje: cene stanova će da stagniraju ili blago rastu (što se vidi iz ovog primera) ali će cene renti (Kirija) da padaju ili u najboljem slučaju da ostanu iste. Opet ovde govorim o dvosobnim stanovima (50tak kvm) za srednji stalež stanovništva. Prvenstveno to mislim zbog kompresije plata - pod tim mislim da će minimalci rasti brže i više od inflacije a plate srednje klase će ostati iste ili rasti neznatno pa će doći do kompresije!
Uskoro ću vam pisati i iskustva iz drugih gradova iz naše lepe Srbije!