Šta je novo?

Cene nekretnina

slazem se da je verovatnoca pod 2 veca.
no u novogradnji ima ludaka isto. jer ovo je srbija. malo je ruski rulet, penzosi su samo ono pred grobom, pa ne mogu podignu pajser
Najgore su zgrade sa vojnim licima koji su tu po "zaslugama" ... taj nece da da ni dinar za odrzavanje ali je prvi na vratima kad krenes nesto da radis u stanu.

Nisam covek koji se kladi, ali kada bih morao da kazem da li je veca sansa da:
1. Imas debila u zgradi koji te juri pajserom u novogradnji
Slatko :) Ako postoji neki videonadzor eto prilike za jednu lepu i masnu KP
2. Imas debile u zgradi koji ce da aktivno sabotiraju stvari jer su stan dobili za dzabe pre 50 godina pa im sada svaka promena smeta, jer sta ko njima tu menja nesto u 70oj godini zivota
Najgora varijanta ... jos ako su u vecini organizovani u klanove sa uspostavljenom hijerarhijom jos iz doba komunisticke omladine kao da lupas u zid debilizma.

Najgora varijanta ... jos ako su u vecini organizovani u klanove sa uspostavljenom hijerarhijom jos iz doba komunisticke omladine kao da lupas u zid debilizma.
Haha u jednom od prethodnih stanova dodjem ja na prvi sastanak stambene zajednice, nije proslo pet minuta komsinica i komsija krenu da se optuzuju, ona njega da je njegov otac protivpravno prisvojio vesernicu on nju kako je njen otac ulazio sa bombom u energoprojekt (i komsinica i komsija su u tom trenutku imali ~70 godina). Sins of our fathers :)

U tim zgradama je kvadrat sad negde 3k minimum inace.

meni je bratov kum pricao, u zemunskim kapijama, da neki matorac hteo da zastakli terasu. i na skupu stanara su rekli da to ne moze, i on kao ko ce mi zabrani. i neki stanar kaze, ja cu ti zabranim, imam to da ti porazbijam. i deda mu samo reko, to uradi i sredicu ti da nikada vise iz zemlje da ne izadjes.

posle skontali da stari udbas haha

U medjuvremenu u Grckoj nasi ljudi nakupovali njive, sagradili kampere, naplacuju turistima smestaj i Grci ih naboli na volej kaznama haha

Haha u jednom od prethodnih stanova dodjem ja na prvi sastanak stambene zajednice, nije proslo pet minuta komsinica i komsija krenu da se optuzuju, ona njega da je njegov otac protivpravno prisvojio vesernicu on nju kako je njen otac ulazio sa bombom u energoprojekt (i komsinica i komsija su u tom trenutku imali ~70 godina). Sins of our fathers :)
da da ... nema prastanja :D

U starom stanu renoviramo mi kupatilo i to se nekako zavrsilo ali je ostalo pola dzaka peska koji nikako da bacim i stoji u samom uglu zgrade te ne smeta nikome jedno 2-3 dana. Cetvrtog dana, komsinica mlada partizanka, predsednica kucnog saveta mi mase nekim papirom i kaze da je podnela prijavu protiv mene zbog tog dzaka peska. Moj spontani odgovor u tom trenutku "Gospodjo, Dunav osiguranje ima sada akciju, sto ne osigurate stan od pozara za svaki slucaj" - posle toga me je izbegavala i na hodniku :D

da da ... nema prastanja :D

U starom stanu renoviramo mi kupatilo i to se nekako zavrsilo ali je ostalo pola dzaka peska koji nikako da bacim i stoji u samom uglu zgrade te ne smeta nikome jedno 2-3 dana. Cetvrtog dana, komsinica mlada partizanka, predsednica kucnog saveta mi mase nekim papirom i kaze da je podnela prijavu protiv mene zbog tog dzaka peska. Moj spontani odgovor u tom trenutku "Gospodjo, Dunav osiguranje ima sada akciju, sto ne osigurate stan od pozara za svaki slucaj" - posle toga me je izbegavala i na hodniku :D
Tako sam i ja komšiju pitao koji od dva svoja auta više voli, mazdu ili mercedesa.Jbg mora tako nekad...

Iskreno jedan od razloga što sam kupio novogradnju od čoveka kojeg znam je upravo to.
Nisam želeo da uletim u neku nasledjenu hijerarhiju niti u neki veliki kompleks zgrade od 150 stanova gde će da mi nameću odluke.
Prosto znam sebe najbolje tako.

Uf nezgodna tema, bolje da ne pričam iskustva... Svakako komšiluk to jest komšije utiču na cenu nekretnina, kako u zgradi tako i u stanovanju u kućama.
Treba imati baš veliko dvorište i veliku razdaljinu i od komšija kada se ima kuća. Kada se lepo ogradi i u početku dogovori granica parcela onda je mnogo bolje.

Kada se lepo ogradi i u početku dogovori granica parcela onda je mnogo bolje.
Dva reda ograde, drugi red 5m Y betonski stubovi sa zilet zicom na kracima :D

Karikiram malo ali generalno mnogo zavisi ko je oko vas i kako je dosao u posed toga sto ima. Misljenja sam da je u stvari to najbitnije, ono barem u zgradama. Svako ko je posteno platio svoj stan ima drugaciji odnos i prema stanu i prema zgradi od onih koji su kupovali za 2 marke.

Što kaže filip baš jeste nezgodna tema.
Prosto imate ljude koji odbijaju da prihvate suživot stanovanja u zgradama.
Imate ljudi koji su solidarni, predusretljvi a imate neke neke umišljene budale koji teraju inat i sabotiraju normalan život.
Ja sam 10 godina živeo u domovima i znam šta je kolektivan smeštaj.Zato se na mene svaki komšija može osloni da im u 1 ujutru popravljam ventile, menjam gume, popravljam elektriku, pozajmljujem alat šta god.
Izuzetno sam osetljiv na te koji su isključivo tu za svoj interes.Ne kaže se džabe ''ljubi bližnjeg svog''

Uf nezgodna tema, bolje da ne pričam iskustva... Svakako komšiluk to jest komšije utiču na cenu nekretnina, kako u zgradi tako i u stanovanju u kućama.
Treba imati baš veliko dvorište i veliku razdaljinu i od komšija kada se ima kuća. Kada se lepo ogradi i u početku dogovori granica parcela onda je mnogo bolje.
Sve zavisi od mentaliteta komšija. Mi srećom nikad problem, sve komšije se znaju i druže, što se kaže komšija ti kao drugi rod. Ima bu**** naravno, zvali policiju kada igramo fudbal u vreme odmora, buše lopte kada upadne u dvorište no takvi obično budu omraženii od strane svih npr kad je taj što je bušio lopte dobio unuka i kad je i unuk krenuo da se druži sa drugom decom onda možeš slobodno da udješ u dvorište i uzmeš loptu, može i dreka i galama sve može. Sve se vrati. Sa komšijom gde smo kuća do kuće bukvalno nismo ni ogradu imali do skoro, sada ima ali je kapija otvorena pa deca šetaju tamo ovamo i ne gledaju gde su. Najgore kad su ljudi otudjeni.

Bivši kolega. Kupio stan na kredit. Porodičan, veliki, lux projekat, mnogo para je dao itd. Spavaći blok u stanu mu naleže na susedni stan koji je malo veća garsonjera. Trandza prostitutka živi pored i tako....taj stan je za posao kojim se bavi. Doduše u prolazu nikad ne bi rekao da je bata a ne atraktivna devojka.
Zezamo se interno da je kurat* sreće. Već tri godine pokušava da otkupi taj stan.
Prvi stan koji sam uzeo bio je u starogradnji. Tu smo živeli tri godine. Ostao je višak materijala i ajde da sredimo i sprat gde nam je bio stan. Komšije sa sprata se nisu bunile. Drugi spratovi su slučajno biciklama, kolicima za kupovinu i ko zna šta već čime doveli izgled sprata kao pre sredjivanja za par meseci. Kada su uradili šta su hteli, evo za 6-7 godina nema novih uništavanja. Ostalo je maltene isto. Obilazim taj stan pa znam.
Zašto su to radili? Ne znam.

Tako sam ja za vikendicu zvao geometra, zvao komsije da se sve izmeri tacno. Posle toga posadio zivu ogradu obodom placa i mirna Bačka. Komsije su inace normalni ljudi, druzimo se ovako, ali opet treba jasno razgraniciti sta je cije. A i lepse izgleda plac uz to zelenilo.

Bivši kolega. Kupio stan na kredit. Porodičan, veliki, lux projekat, mnogo para je dao itd. Spavaći blok u stanu mu naleže na susedni stan koji je malo veća garsonjera. Trandza prostitutka živi pored i tako....taj stan je za posao kojim se bavi. Doduše u prolazu nikad ne bi rekao da je bata a ne atraktivna devojka.
Resi se to ... :)

Prvi stan koji sam uzeo bio je u starogradnji. Tu smo živeli tri godine. Ostao je višak materijala i ajde da sredimo i sprat gde nam je bio stan. Komšije sa sprata se nisu bunile. Drugi spratovi su slučajno biciklama, kolicima za kupovinu i ko zna šta već čime doveli izgled sprata kao pre sredjivanja za par meseci. Kada su uradili šta su hteli, evo za 6-7 godina nema novih uništavanja.
Bukvalno ista situacija. Ljudi se toliko nemarno odnose prema zajednickim prostorijama kao da je to od nekih neprijatelja a ne da oni tu prolaze svaki dan :( Taj komunisticki mentalitet gde neko drugi resava sve umesto njih ne moze tek tako da se iskoreni. S druge stranezakoni o stanovanju i odrzavanju zgrada su takvi da je dobro sto sve ovo i stoji kako stoji.

Nije moje lično, znači ničije. To je upravo problem tog socijalnog vremena i davanja stanova, svest o kolektivnom stanovanju je svedeno na minimum. Neko drugi će to da reši. Zato se ljudi iz stanova plaše kuća, "ja da dajem pare da sredim fasadu?!", "ja da čistim hodnik i dvorište?!"... najlakše je reći "ma ja bih to sredio ali... komšije neće" i baciš djubre isped zgrade...

Poštovani Forumaši!

Evo na godišnjem sam ali da vam javim utiske oko cena pošto vidim da niko nema informacije iz prve ruke! Izgleda svi čekate gastarbajtere da vam kažu šta se dešava :))) Danas sam bio na prodajnom danu BW za Iskra zgradu! Znači standardna zgrada za srednju klasu! Gledao sam dvosobne stanove (1 bedroom)!
Ukratko mnogo se promenilo. Ludila definitivno nema. Bilo je 15-20 agenata a nekih 5 kupaca. Uglavnom muškarci i jedan bračni par. Bio sam tu oko podneva pa možda je to razlog zašto nije bilo previše ali mislim da nije to. Prosek je 40 godina tih kupaca to je moja odokativna mera!
Cene za dvosobne stanove su od 231k sa PDV-om pa naviše a ima dva ulaza i ulaz koji su danas pustili u odnosu na ulaz koji su pustili pre mesec dana je viša cena za 7k po stanu!
Dvosobnih ima puno skoro svi su dostupni na obe vertikale!
Lepo je to tamo sve organizovano kao dođeš pa ti priđe neka cica da ti uzme podatke pa te pošalje da uzmeš piće i jelo (ono na čačkalicu) kao dok ne nađe "slobodnog agenta":))) a ono skoro svi sede slobodni :))
Kao što znate pregovora oko cene nema ali sada su mnogo lakši oko uslova plaćanja. Pre je bilo sve u fazonu uzmi ili ostavi moje uslove. Sada kao može za dvosobne stanove da vam jednu ratu pomerimo na 2027.godinu (to je agent sam ponudio bez da sam ja ista pitao), a za veće stanove može da se dogovaraju procenti i vremena plaćanja!

Tako da suma sumarum srednja klasa slabije kupuje stanove i mnogo sporije ide prodaja!
Moje mišljenje: cene stanova će da stagniraju ili blago rastu (što se vidi iz ovog primera) ali će cene renti (Kirija) da padaju ili u najboljem slučaju da ostanu iste. Opet ovde govorim o dvosobnim stanovima (50tak kvm) za srednji stalež stanovništva. Prvenstveno to mislim zbog kompresije plata - pod tim mislim da će minimalci rasti brže i više od inflacije a plate srednje klase će ostati iste ili rasti neznatno pa će doći do kompresije!

Uskoro ću vam pisati i iskustva iz drugih gradova iz naše lepe Srbije!

Trebao si tim ženskim cicama da polomiš vilice, blokiraju ti put do agenta i stana.

Tako se to radi u uredjenim društvima, milicija i pendrek. Samo ponavljam tvoju izjavu posle koje si nestao. Svako dobro.

Vrh