Ne mislim da je proporcionalno, mislim da je mehur veći. Stavljati proporciju i porediti gubitak kupovne moći fiat-a i naduvane vrednosti asset-a nije precizno. Asset-i su kompleksniji od proste konstatacije da je korpa proizvoda skuplja nego što je bila ranije.
Не мислим пропорционално са корпом производа, него пропорционално међу асетима (наравно да и ту има осцилација, нпр BTC). Да, хеликоптер лова иде рецимо свима подједнако, да стимулише потрошњу, али опет заврши у инфлацији асета највише (и то се не види у CPI извештајима), тако да је логично то што ти кажеш да је мехур већи, али то не значи да су ти асети скупи ако
међусобно имају сличну пропорцију, него је проблем расподела, тј што са сваком интервенцијом ти чиниш све драстичнији трансфер богатства!
Na kompu na poslu mi je. Imam ovaj grafikon, možda nađem posle negde. Podaci su svi iz RZS-a. Novogradnja je u pitanju, cene.
Нешто размишљам, нисам видео јуче у брзини овај податак да су у питању новоградње. Ако знамо да је било мртвило 2015. и да ако се градило, градило се више у централним деловима где је било пожељније и да ако знамо да је бум градње кренуо ових година и да се гради свуда, било би занимљиво онако тачкасто видети геолокације продаја и где су већи пондери, чисто онако визуелно да видимо да не поредимо бабе и жабе (експлозија Ледина нпр).
Такође још једна ствар, у овим новијим годинама видимо да су се староградње по ценама приближиле новоградњама, како релaтивно, тако и апсолутно чак. Нпр последњи податак који имамо из децембра 2024. разлика је само невероватних 175 еур, тако да би у принципу боља методологија рачунања плата/кв, била са укупним просечним ценама!
Такође, увођење медијалне плате, место просечне, мада одокативно мислим да ово послeдње не би променило много, јер је % раст сличан, али би добили резултат да је за куповину квадрата потребно још више времена!
На крају остају јако сумњиви подаци. Плате су ок (мада опет боље медијана), али цене су крајње сумњиве слажеш ли се? Мени у глави да сам ових дана видео податак да је просечна цена стана у БГ достигла 2500 еур.
Невезано за ово, било би занимљиво видети статистику расподеле људи који купују те станове у смислу % броја колико њих је куповало више некретнина пре 10 година и сада (инвестиционо нпр). Тражња дефинитивно постоји, али су веће екстремне вредности десно. Ако имамо већи број инвестиционих купаца више јединица (а субјективно имамо), смањује се могућност људима да се "скуће".