Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne može prenatrpanost da bude negativan aspekt kada ostala dva, da kažemo tri grada nemaju zajedno stanovnika koliko ima Beograd, a neki delovi uvek više manje ispaštaju. Ne mogu da se kažu da su prenatrpani kada stanovnici odlaze jer ako su prenatrpani onda dolaze, a onda i postoji razlog zašto dolaze. Što se tiče cena pošto smo ustanovili da jedino Beograd ima kvalitet života onda su cene sasvim ok.

Bio sam u svim tim gradovima sem u Vranju.

Nemamo podatke iz Registra cena nepokretnosti, ali imamo ovo iz izvetaja:
1753548668567.png

Ukratko, Q1 2025 u odnosu na Q1 2024:
  • Beograd: starogradnja poskupela, promet isti, novogradnja manje-vise ista cena, promet pao.
  • Novi Sad: starogradnja i novogradnja imaju manje-vise istu cenu, promet starogradnje znacajno porastao, promet novogradnje malo pao
  • Nis: Porastao promet i starogradnje i novogradnje i cena starogradnje i novogradnje.
  • Kragujevac: Blagi porast cena starorgradnje, jos blazi porast cena novogradnje, promet starogradnje isti, promet novogradnje porastao.
Procentualno ispada da je u Nisu najveci rast cena. 2022. je prosecna cena novogradnje u Nisu bila 50% cene u Beogradu, sad je oko 67% cene. Takodje, ranije je bila 67% cene u Novom Sadu, sad je 81% cene u Novom Sadu. A vec je par hiljada ljudi dobilo otkaze, a neki ce tek dobiti. Cene porasle, a ljudi ostaju bez posla, **** lud zbunjenog.

A ja umalo da zaboravim na MMF, koji je tu takođe kao potencijalni igrač za spasavanje dinara u slučaju da nešto zaškripi.
MMF će sve da uradi samo da ne bude neke krize lokalne ovde. Jeftinije im je da krpe kod nas nego da izvozimo nestabilnost. Još dok je poslušne i servilne ekipe na čelu države milina ...

Pogledajte prilog 245905

• Beograd: starogradnja poskupela, promet isti, novogradnja manje-vise ista cena, promet pao.
  • Novi Sad: starogradnja i novogradnja imaju manje-vise istu cenu, promet starogradnje znacajno porastao, promet novogradnje malo pao
  • Nis: Porastao promet i starogradnje i novogradnje i cena starogradnje i novogradnje.
  • Kragujevac: Blagi porast cena starorgradnje, jos blazi porast cena novogradnje, promet starogradnje isti, promet novogradnje porastao.
Procentualno ispada da je u Nisu najveci rast cena. 2022. je prosecna cena novogradnje u Nisu bila 50% cene u Beogradu, sad je oko 67% cene. Takodje, ranije je bila 67% cene u Novom Sadu, sad je 81% cene u Novom Sadu. A vec je par hiljada ljudi dobilo otkaze, a neki ce tek dobiti. Cene porasle, a ljudi ostaju bez posla, **** lud zbunjenog.
Daj nam neki uvid iz prve ruke za Niš zašto je tako i "ko kupuje te stanove"?

Ne može prenatrpanost da bude negativan aspekt kada ostala dva, da kažemo tri grada nemaju zajedno stanovnika koliko ima Beograd, a neki delovi uvek više manje ispaštaju.
Mislio sam na Beograd ne na NS i Niš i Kragujevac.
Što se tiče cena pošto smo ustanovili da jedino Beograd ima kvalitet života onda su cene sasvim ok.
Kada smo to ustanovili? Treba da razlikujemo kvalitet života i mogućnost zaposlenja i primanja.. Meni subjektivno Novi Sad ima bolji kvalitet za porodicu nego Beograd ali to je moj osećaj ne mora da bude tako.
Bio sam u svim tim gradovima sem u Vranju.
I? Kakvi su ti utisci?

SDI se smanjio izgleda dosta, suša od prošle godine radi posao a od ove će tek. Realno mi ništa sa dodatnom vrednošću ne proizvodimo da bi amortizovali te faktore, a ovo najavljeno povlačenje motačiva kablova ce dodatno da zakomplikuje stvari. Neće biti ništa dramatično ali se polako pretvara u "rat race" ili ti ko će pre do 2027.
Pa kad dobar deo kucnog budzeta prosecnog covreka ode na hranu...

Pogledajte prilog 245905

Šta nije jasno, radnici iz Jure i Nitexa nisu nikada bili na tržištu niti u mogućnosti da kupe u Nišu, tako sve i da i da 5k ljudi dobije otkaz to ne utiče na cene nekretnina. Možda ovi sa 3k+ eur što rade remote dolaze i Rusi dolaze u Niš?

Potražnja za nekretninama čija je svrha rentiranje brzo ce početi da opada što ce se reflektovati i na samu vrednost nekretnina.

AI ( veštacka intelegencija ) sada svakome kroz tel. aplikacije može da lako pomogne oko investiranja novca.
Što bi iko ulagao u nekretnine radi realne zarade (kad se odbiju svi prateci troškovi)
i ubro oko 4-6 % zarade na tako veliki kapital
kad sa sigurnijim berzanskum akciskim ulaganjima uz pomoc AI savetnika na isti kapital ubere 7-9 % zarade-profita i to bez prateceg licnig angažovanja i troškova kao kod rentiranja tipa održavanje , razne sitne zamene .... koje uz placanje angažovanog majstora u opšte nisu baš sitne )

I tako sasvim logički sled stvari jeste da
rentiranje brzo ce početi da opada, što ce se reflektovati i na samu vrednost nekretnina.

Šta nije jasno, radnici iz Jure i Nitexa nisu nikada bili na tržištu niti u mogućnosti da kupe u Nišu, tako sve i da i da 5k ljudi dobije otkaz to ne utiče na cene nekretnina. Možda ovi sa 3k+ eur što rade remote dolaze i Rusi dolaze u Niš?
Ne znam. IT je u krizi, a nesto nisam primetio da ima ovde nesto mnogo Rusa. Cujem ruski povremeno na ulici, ali bas retko, ne bih rekao da ih ima mnogo. Pre bih rekao da se tek sad upisuju neke stare kupoprodaje u nekim skupljim kompleksima od pre par godina.Takodje, posto su cene m2 inicijalno bile nize mozda su ovi krediti za mlade uticali jer je vise stanova do 100k evra nego u Bg-u, mada me cudi zasto nisu toliko uticali u Kragujevcu. Tako da bih pre rekao da su cene prorasle jos pre par godina, ali da se tek sada to vidi u statistici. Mislim da sam i pisao o tome pre godinu-dve dana.

Potražnja za nekretninama čija je svrha rentiranje brzo ce početi da opada što ce se reflektovati i na samu vrednost nekretnina.

AI sada svakome može da lako pomogne oko investiranja novca.
Što bi iko ulagao u nekretnine radi realne zarade (kad se odbiju svi prateci troškovi)
i ubro oko 4-6 % zarade na tako veliki kapital
kad sa sigurnijim berzanskum akciskim ulaganjima uz pomoc AI savetnika na ist kapital ubere 7-9 % zarade-profita i to bez prateceg licnig angažovanja kod rentiranja
kao što su održavanje , razne sitne zamene
koje uz placanje angažovanog majstora u opšte nisu baš sitne )
I sasvim logički sled stvari jeste da
rentiranje brzo ce početi da opada, što ce se reflektovati i na samu vrednost nekretnina.
I dalje nisu naši ljudi toliko finansijski pismeni.
Nisu ni za samu berzu.
Dosta njih koji su zaradili i kupili više stanova ne znaju šta znači ETF, neki ne znaju ni za S&P 500.
Za AI su čuli ljudi i neki su počeli da ga koriste ali da će ga baš slušati kada je u pitanju ulaganje novca, hoće pojedinci koji su i do sada upućeni bili u berzu i koji su na neki način finansijski pismeni. Kao i uvek ko prvi nauči i prilagodi se novoj tehnologiji on je u velikoj prednosti, kao što je bilo i za kripto.
Mi i dalje imamo jedan deo ljudi koji ne veruje bankama i neće da oročavaju novce u njima(nego drže u slamarici) ili kupuju beton/zemlju.
Ako se smanji broj ljudi koji ulaže u nekretnine, to će odgovarati stanodavcima koji ostaju u tome, dok će zakupcima to teže pasti. Manja konkurencija u izdavanju jednako veća kirija.

Kada smo to ustanovili? Treba da razlikujemo kvalitet života i mogućnost zaposlenja i primanja.. Meni subjektivno Novi Sad ima bolji kvalitet za porodicu nego Beograd ali to je moj osećaj ne mora da bude tako.
Ne znam, ovde se već na par strana priča kako jedino BG ima kvalitet života i sve na jednom mestu. Doduše treba i da si u centru.

I? Kakvi su ti utisci?
Nako, ok do srednje žalosni. Morao bih da provedem više vremena tamo pa da vidim zašto je nešto tako kako je. Leskovac mi je tu kao veliki grad najčudniji, možda ga Niš guši ali opet napredniji od manjih mestra. Pljeskavica bolja i jeftinija ima u Prokuplju no Prokuplje mi je nekako u najgoroj poziciji, verovatno su ljudi na tromedji izmedju Prokuplja, Niša i Leskovca gde Niš pobedjuje. Negotin je lep ali nekako pust, Zaječar šta znam nema tu neke preterane razlike u odnosu na Palanku da se sad nešto iščudjavam. Imamo npr i Kraljevo, Kruševac pa nije da je u ostatku Srbije samo Prokuplje. Šta reći za Babušnicu?

I ja bih rekao da je Novi Sad bolji za porodicu, dok u Beogradu ima dosta više poslovnih prilika i mogućnosti za napredovanje ka tom poslovnom menadzmentu gde osim uticaja koji donosi isto privilegije se dobija i ozbiljnija plata.Naravno i sve što stoji uz tako velik grad, mnogo više potencijalnih firmi i poslova(lakše se prebacuje iz firme u firmu).
Ovako prosečna plata- renta odnos mi je bolji u NS-u.
Novosađani su u maju u proseku zarađivali 122.165 dinara.
Ipak, najviša zarada zabeležena je u Beogradu - 133.601 dinara.

Tako nekako, no kažem, ovde se opet navodi Beograd kao jedini grad koji pruža kvalitet života dostojnog čoveka. NS je takodje nehuman još uvek. Dok se npr zanemaruju porodica, stres, gužve, prljavština, prosjaci, smeće, zagadjenost, kriminal... i sve ostalo što čini život kvaliotetnim pored broja zaposlenih u uslugama. Na kraju se svodi da svako ima nešto što njegov život čini kvalitetnim, da li je to glovo, starbaks, mir ili tišina, milion stanovnika ili 10k, 1200e plata bez stana ili 700-800e u stanu, na njemu je. Jedno je kad nemaš posao i hoćeš da obezbediš egzistenciju, drugo je kada želiš nešto više.

Tako nekako, no kažem, ovde se opet navodi Beograd kao jedini grad koji pruža kvalitet života dostojnog čoveka. NS je takodje nehuman još uvek. Dok se npr zanemaruju porodica, stres, gužve, prljavština, prosjaci, smeće, zagadjenost, kriminal... i sve ostalo što čini život kvaliotetnim pored broja zaposlenih u uslugama. Na kraju se svodi da svako ima nešto što njegov život čini kvalitetnim, da li je to glovo, starbaks, mir ili tišina, milion stanovnika ili 10k, 1200e plata bez stana ili 700-800e u stanu, na njemu je. Jedno je kad nemaš posao i hoćeš da obezbediš egzistenciju, drugo je kada želiš nešto više.
Ne be bate svi treba da se sklupcamo u motacnice za 600e kao sto si ti zamislio i da budemo zadovoljni i da nikad ne provirimo iz njih
To bi ti voleo najvise
Obisao si sve gradove u Srbiji nista nisi ukapirao

Ne znam, ovde se već na par strana priča kako jedino BG ima kvalitet života i sve na jednom mestu. Doduše treba i da si u centru.
Ja bih bezao iz centra uvek, neki ili obod ali dobro to sam ja. Da žena ne zvoca ništa mi ne bi falilo ni u Zucama, Glumčevom brdu ...
Nako, ok do srednje žalosni. Morao bih da provedem više vremena tamo pa da vidim zašto je nešto tako kako je. Leskovac mi je tu kao veliki grad najčudniji, možda ga Niš guši ali opet napredniji od manjih mestra. Pljeskavica bolja i jeftinija ima u Prokuplju no Prokuplje mi je nekako u najgoroj poziciji, verovatno su ljudi na tromedji izmedju Prokuplja, Niša i Leskovca gde Niš pobedjuje. Negotin je lep ali nekako pust, Zaječar šta znam nema tu neke preterane razlike u odnosu na Palanku da se sad nešto iščudjavam. Imamo npr i Kraljevo, Kruševac pa nije da je u ostatku Srbije samo Prokuplje. Šta reći za Babušnicu?
Pa stavio sam tri tačke za nabrajanje. Kruševac mi se čini onako, ali je SNS grad koliko čujem (tamo baš ništa ne može bez njih jer je Gašić odatle), Kraljevo mi je lepo ali opet nešto tugaljivo, Čačak poprilično zapušten ... Plate su da se pretekne ali ne i da kompezuješ život u manjem gradu.
Dobre su utiske pokupio, skroz realno bez ulepšavanja. Stvar je u tim gradovima da se vam budžeta ili državnih preduzeća dosta upinje da bi se živelo. Napredovanje ili neki profesionalni izazov je misaona imenica

Trenutni i nadolazeci problem vode je isto sto treba da ima ulogu pri odabiru grada. Koliko mogu da skapiram i Novi Sad pocinje da ima ogromne probleme sa vodom, ne znam da li su resili ono sto su imali. Neke price sam cuo da ce i Zemun biti u problemu uskoro, a i NBG. Sad sta znam, neka prica ko zna, ja sam samo cuo, mozda nista od toga nije istina.

Trenutni i nadolazeci problem vode je isto sto treba da ima ulogu pri odabiru grada. Koliko mogu da skapiram i Novi Sad pocinje da ima ogromne probleme sa vodom, ne znam da li su resili ono sto su imali. Neke price sam cuo da ce i Zemun biti u problemu uskoro, a i NBG. Sad sta znam, neka prica ko zna, ja sam samo cuo, mozda nista od toga nije istina.
To je sve istina i tek će biti problema. U suštini ide se na to da se dugoročno ukine pijaća voda sa česme već da bude samo tehnička. Ko je prodao izvorišta, fabrike vode i Jaroslav Černi sudije buduće generacije (ovo sve od kolega koji se bave tim problematikom).

Ja bih bezao iz centra uvek, neki ili obod ali dobro to sam ja. Da žena ne zvoca ništa mi ne bi falilo ni u Zucama, Glumčevom brdu ...

Pa stavio sam tri tačke za nabrajanje. Kruševac mi se čini onako, ali je SNS grad koliko čujem (tamo baš ništa ne može bez njih jer je Gašić odatle), Kraljevo mi je lepo ali opet nešto tugaljivo, Čačak poprilično zapušten ... Plate su da se pretekne ali ne i da kompezuješ život u manjem gradu.
Dobre su utiske pokupio, skroz realno bez ulepšavanja. Stvar je u tim gradovima da se vam budžeta ili državnih preduzeća dosta upinje da bi se živelo. Napredovanje ili neki profesionalni izazov je misaona imenica
Sta znam Cacak mi je ok. Svi ti gradovi nude egzistenciju i malo vise. Nemaju plate od 3-4k ali koliko ih ima u Beogradu pa i u inostranstvu? Ako gledamo prosecne poslove i zarade to je 95k vs 133k razlika od 38k da bi imao glovo, a to ti je pola kirije. Tako da sve ima svoje. Cak i zdravstvo ako gledamo za neke stvari moras u inostranstvo. Imas koka kolu u plasticnoj ambalazi i u staklenoj. Obe ambalaze sadrze koka kolu ali je u staklenoj ukusnija. Pitanje je da li je tebi ok ukus u plasticnoj ambalazi ili se ne zadovoljavas ni sa cim osim staklene za 3x vecu cenu. Ja sam seljak covek, vise mi odgovara mir, tisina, privatnost, kuca, dvoriste…

Sta znam Cacak mi je ok. Svi ti gradovi nude egzistenciju i malo vise. Nemaju plate od 3-4k ali koliko ih ima u Beogradu pa i u inostranstvu? Ako gledamo prosecne poslove i zarade to je 95k vs 133k razlika od 38k da bi imao glovo, a to ti je pola kirije. Tako da sve ima svoje. Cak i zdravstvo ako gledamo za neke stvari moras u inostranstvo. Imas koka kolu u plasticnoj ambalazi i u staklenoj. Obe ambalaze sadrze koka kolu ali je u staklenoj ukusnija. Pitanje je da li je tebi ok ukus u plasticnoj ambalazi ili se ne zadovoljavas ni sa cim osim staklene za 3x vecu cenu. Ja sam seljak covek, vise mi odgovara mir, tisina, privatnost, kuca, dvoriste…
Stvar je u tome sto tih prosečnih poslova u manjim gradovima ima jako malo za taj novac od oko 90-100k. To samo na budžetu ili neka državna firma. Sve ostalo je daleko niže i radi se dosta više.
Normalno da je bolji mir i tišina i kuća i dvorište, uvek!

Ajde ti to objasni ovima sto direkt iz provincije hoce u soliter na Nbgd, i pritom dizu cene...
Stara zgrada mi je bila puna takvih, smece na hodniku, cipele,ispred vrata, pečenje paprike na terasi … volim i ja škembiće ali ih ne kuvam u stanu :)

Sve zavisi kako,posmatras provinciju, neko ko se muci na selu ili nekom manjem gradu ima da grebe rukama i nogama da se izbavi odatle. Romantično,izgleda život u miru u kući izmaknut od grada ako je na računu ili stanovima milionce a deca odrasla

Poslednja izmena:
Stvar je u tome sto tih prosečnih poslova u manjim gradovima ima jako malo za taj novac od oko 90-100k. To samo na budžetu ili neka državna firma. Sve ostalo je daleko niže i radi se dosta više.
Normalno da je bolji mir i tišina i kuća i dvorište, uvek!
Pa ono. Ne znam koliko dugo si boravio skorije u manjem gradu ali poslova ima. Daleko manje nego u BGu ali ima i 50x manje stanovnika. No i da kazemo da su plate u manjim gradovima do 80k a bg nek je 133k opet ti 50k razlike vecinom ne pokriva kiriju, a tek ne pokriva to sto moras u centar. Zato i kazem da je prosek bar 200k pa i nekako. Sa druge strane em veca plata u inostranstvu em drugaciji i bolji sistem, zdravstvo, institucije… a ovde si opet u Srbiji.

Vrh