Šta je novo?

Karađorđeva ulica

ovo rade jer postoje realno pacijenti koji se u toku noci(a neki i u toku dana) ovdje okrecu polukruzno, skrecu gdje ne smiju i ostalo... Ali postaviti ivicnjake jer policija ne radi svoj posao je apsurd, to je kao da podignes ivicnjak na autoputu na liniji izmedju vozne i zaustavne trake kroz BG jer realno postoje kreteni koji voze tuda umjesto da ih kaznis ti stavis ivicnjake... apsurd nad apsurdima, sve idemo nekom linijom manjeg otvora,

A ako nema saobraćaja, što je problem napraviti polukružno? U Budimpešti sam to uradio bar 10x u sred noći, nema nikog, u ulici 3+3, a par puta i u toku dana da ne čekam 15m+ u gužvi.

Mešaš babe i žabe. Ne vozim zaustavnom trakom kad nisam na biciklu.

Da da, kad nema nikog u krugu od minimum 100m do 1km.
Па неко ко направи судар он мисли да тамо никог није било, али уствари било... Сигурно неко не намерно скреће па не види некога...
Као што је неко рекао, ајмо да возимо аутопутем у супротном смеру зауставном траком, нема тамо никог...

Dovodiš u pitanje moj vid? Na osnovu čega?
...
Pa dobro , ako misliš da je to zaustavnom bezbedno koliko i polukružno kad nema nikog, ko te sprečava?
...
Evo ti još jedan slučaj:
Ja uvek prelazim ulicu na crveno kad nema vozila da prolaze, evo npr. na kraju Brankovog mosta, kad se skreće desno na dole, a ko tebe sprečava da to isto radiš kad šibaju 80 na sat? Oba su kršenje propisa, i tretiramo ih jednako, zar ne?
...
I ovo:
Ja vozim motor putem 110 (ograničenje 80) kroz Beograd, a ko tebe sprečava da vozim 80 (ograničenje 40-50) tamo gde pešaci svaki čas prelaze ulicu, pa nekog pošalješ u bolnicu na 15 dana? Zar nisu oba kršenje propisa i to tačno za 30 km/h, I tretiramo ih jednako?

Poslednja izmena:
Pre 7 dana je bila skoro pa blokirana Karadjordjeva jer je bus 2A stajao popreko. Jer je pokupio dzipa koji je iz desne trake ocigleno krenuo da radi polukruzno.

Naravno to je posao za policiju a ne za ivicnjake.

Kao sto je posao i za policiju da spreci od Geozavoda da se ide pravo ispod mosta, ali ih nikad nema i masovno se ide.

@brainiac je bukvalno vozac koga treba staviti u temu zasto je saobracaj u srbiji takakv kakav je, i prosto zakljucati tu temu.

opet, ok mi je da u sred noci upalis 4 migavca i da stanes negde, ali ovo sto se pise kako ako nema nikog bez problema obrnes se u kneza milosa ili tako nekim ulica je za zatvor i oduzimanje dozvole..

Saću da vam zapušim usta!

9. Polukružno okretanje
Član 50
Vozač ne sme da vrši polukružno okretanje vozila u tunelu, na mostu, vijaduktu, podvožnjaku, nadvožnjaku, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno na mestu gde je nedovoljna preglednost, kao i na delu puta koji nema dovoljnu širinu za polukružno okretanje tog vozila.
Moja radnja npr. u Kneza Miloša je sasvim legalna!
Izvolite, pišite tužbu, pa na sud!
Vas moraliste bi trebalo za svaku sitnicu po 10 godina u zatvor!

A sad gledajte ovo!
Član 104
Zaustavnom trakom zabranjeno je kretanje vozila.
Član 36
Na putu za saobraćaj vozila u oba smera na kome postoje najmanje četiri saobraćajne trake, vozač ne sme vozilom da se kreće, odnosno prelazi na kolovoznu traku namenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.
Na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge, vozač ne sme vozilom da se kreće kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smera.
Član 331
Novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
5) člana 36. st. 1, 2. i 3
24a) člana 104. stav 2
Član 335
Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni:
7) člana 36. st. 1, 2. i 3. - 6 kaznenih poena
46a) člana 104. stav 2. - 6 kaznenih poena
Član 338
Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:
4) člana 36. st. 1, 2. i 3. - u trajanju od najmanje tri meseca

Ima li nešto da vam nije jasno?

Screenshot 2025-07-25 at 07.05.09.png

A ovi znakovi vise za ukras???
ako je znak da mozes samo pravo i desno, NE MOZES polukruzno...
polukruzno mozes samo da tu ima da sme da se skrece levo, i nema znaka da je polukruzno zabranjeno...

zato i imamo cukanja svakog dana na recimo bulevaru, jer svi rade polukruzno iako je zabranjeno, i onda se cukaju sa tramvajima. U bulevaru samo na par raskrsnica se moze uraditi polukruzno, u Kneza Milosa nigde!

Ok, u pravu si za Kneza Miloša. Ali na tvoju veliku žalost, nisam okretao u toj ulici, nego Vaci Rd u Budimpešti, i to između raskrsnica, gde ne piše zabranjeno skretanje levo!
Slažem se za čukanja, i mene na biciklu za malo tako jedan da obori kod Vuk a.
A evo npr. gde po zakonu polukružno nije zabranjeno:
1000004117.jpg

Ne piše da ne sme levo sve do sledeće raskrsnice.
Jedino piše u zakonu:
Vozač ne sme da započne bilo koju radnju vozilom u saobraćaju na putu (uključivanje u saobraćaj, promenu saobraćajne trake, prestrojavanje, skretanje, polukružno okretanje, obilaženje, preticanje, vožnja unazad, isključenje iz saobraćaja, zaustavljanje, parkiranje i dr.) pre nego što se uveri da radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način.
Tako da ne smeš to da radiš bilo kad da ti dune, nego samo kad je bezbedno.

Poslednja izmena:
Meni isto nije jasno. Možda nas zeza namerno.
па пошто свакодневно видим такве фаце које би ту и урадиле полукружно без стида, а неки људи би просто стали иза њега и чекали без икакве сирене, није ни немогуће да тако мисли :)

па пошто свакодневно видим такве фаце које би ту и урадиле полукружно без стида, а неки људи би просто стали иза њега и чекали без икакве сирене, није ни немогуће да тако мисли :)
Da kad je bezbedno, kako piše u zakonu. Ako imam potrebu za tim, i naravno, ako nikom ne smetam.
Kao što sam rekao, radio sam polukružno kad nikog nije bilo okolo.
Imaš li dokaz da bih radio polukružno dok ljudi iza mene čekaju?

Evo ja tvrdim da si ti vozio na moto putu u suprotnom smeru. Šta ćemo sad? Dokaži da nisi

Imaš li dokaz da bih radio polukružno dok ljudi iza mene čekaju?
нисам рекао да си ти то урадио, него има доста људи који то раде нон стоп.
Ја то не би урадио ни у сред ноћи кад сам сам на улици. Ишао бих како треба да се иде, и направио бих круг од 2 минута, или ти 300 метара више

kako ne pise, ne smes preci punu liniju? Ne razumem gde pise da je dozvoljeno? Imas razdelnu liniju i svoju traku, linija je puna, kako mozes napraviti polukruzno na sred ulice?
Gde piše da je zabranjeno? Koja je kazna?Dobiješ nižu ocenu iz vladanja možda?
Jasno piše sledeće:
Član 55
Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:
15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.
I nigde više se ne pominje šta sve ne sme da se radi preko dotične linije.
Nisam ni ja znao sve ovo što pričam dok me nisi isprovocirao da proverim da li je kazna za polukružno preko pune linije oduzimanje vozila i zatvor, kako si tvrdio, pa sam video da uopšte nije zabranjeno.

Poslednja izmena:
нисам рекао да си ти то урадио, него има доста људи који то раде нон стоп.
Ја то не би урадио ни у сред ноћи кад сам сам на улици. Ишао бих како треба да се иде, и направио бих круг од 2 минута, или ти 300 метара више
Ovo je već bolje.
Slažemo se da obojica ne bismo ometali saobraćaj.
Ukusi i pogledi se razlikuju, a i moje i tvoje je ok. Samo da shvatiš da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno, bilo zakonski kažnjivo ili fizički onemogućeno.

Најбоље би било да може да се ради полукружно преко пуне. Свако тумачи закон како му падне на памет. Зна се шта значи пуна линија, нема поенте сваки случај појединачно понављати, кад је изричито дефинисано да се пуна линија не сече.

Aman prijatelju, puna linija=razdelno ostrvo ili zamisli zid između. Nema preticanja što znači ni polukružnog okretanja.

Kad je pravo u pitanju, nema zamišljanja, ili piše, ili ne piše.
Gosha je našao gde piše i to je jedino bitno, i još koja je kazna za prelazak preko pune linije?

Vrh