Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja se plasim da nas bolja ekonomija ceka tek za nekoliko godina, kad SNS pukne, tad ce se videti u sta su nas uvalili, i onda u best case scenario da krenemo nekim zdravim putem razvoja, pa tek onda mozemo doci do bolje ekonomije. Do tad ce biti kriza i cene stanova ce dugorocno stagniorati (10 godina - plus minus 10%)

Ja se plasim da nas bolja ekonomija ceka tek za nekoliko godina, kad SNS pukne, tad ce se videti u sta su nas uvalili, i onda u best case scenario da krenemo nekim zdravim putem razvoja, pa tek onda mozemo doci do bolje ekonomije. Do tad ce biti kriza i cene stanova ce dugorocno stagniorati (10 godina - plus minus 10%)
Srecom, ta predvidjanja se ne zasnivaju na nekom preteranom razumevanju ekonomije, vec na overdoziranju reditom.

Pa ako prestanemo da budemo zemlja za pranje novca mozda i budemo imali znacajniji pad cena. Mozda i kurs bude pao. Seti se sta je bilo sa cenama nakon SEKE :) Cene lako mogu da idu dole, ali nezahvalno je bilo sta prognozirati. Ali da smo na nekoj "gornjoj granici" jesmo.
Ah, ok ako je zaključak da je "nezahvalno" prognozirati zato sto vec 15+ godina pišete ns ovom forumu o "balonu" koji samo što nije pukao, a trziste to konstantno demantuje, onda bih se složio sa tobom da su prognoze u vezi nekakvog potencijalnog pada prilično nezahvalne. Jedino da sačekamo neku novu SEKU za jos 15 godina, ili mozda ipak sacekati 2100 kada se broj stanovnika u Srbiji prepolovi, verovatno ce tada biti lakše doći do neke malo finije starogradnje poput Marine Dorćol, Delta Districta ili Ritz Carlton Residencies. Samo lagano i bez žurbe, budućnost je naša!

Nize cene stanova sa vecim zivotnim standardom od trenutnog je misaona imenica, iz prostog razloga sto ljudi u starogradnji i investitori znaju da se po trenutnim cenama i dalje prodaju stanovi.

Odatkle ti to da cemo imati veci zivotni standard?
Pa ako budemo imali manji zivotni standard ili krizu svakako nece ljudi imati para za stan, isto kao i sada.
U tom slucaju opet ce tu profitirati najveci igraci koji su likvidni, nista lakse nece biti prosecnom coveku, cak i bice teze dobiti kredite itd.

Pa ako budemo imali manji zivotni standard ili krizu svakako nece ljudi imati para za stan, isto kao i sada.
U tom slucaju opet ce tu profitirati najveci igraci koji su likvidni, nista lakse nece biti prosecnom coveku, cak i bice teze dobiti kredite itd.
Pa mozda je i potreban neki reset, sta znam. Mislim, ne prizeljkujem ga, autoindustrija je u krizi, a brat mi radi u autoindustriji, samo kazem da je kriza pred vratima. Ovaj nas model razvoja zasnovan na subvencijama strancima je totalno pogresan, robovlasnicki, i kad na to dodas krizu u autosektoru i to sto smo postali skupi kao radna snaga bez znacajnijeg povecanja standarda pa i ti stranci odlaze, eto ti krize pred vratima.

Pa mozda je i potreban neki reset, sta znam. Mislim, ne prizeljkujem ga, autoindustrija je u krizi, a brat mi radi u autoindustriji, samo kazem da je kriza pred vratima. Ovaj nas model razvoja zasnovan na subvencijama strancima je totalno pogresan, robovlasnicki, i kad na to dodas krizu u autosektoru i to sto smo postali skupi kao radna snaga bez znacajnijeg povecanja standarda pa i ti stranci odlaze, eto ti krize pred vratima.
Nemoj brate molim te vise resete, dosta nam je toga za zivota

Mi nikad nismo ni izlazili iz krize, kriza je naša šansa, time se vodimo već 30 godina, ali kakve veze sve ti ima sa cenom stanova?

Nemamo veće cene stanova od država koje imaju znatno bolju ekonomiju od naše.
Bilo bi lepo da da imamo mnogo bolju ekonomiju, ali samim tim to diže cene stanova onda.
Ne bih bas rekao, strahovito se priblizavamo tome da je sve teze kupiti nekretninu na NBG nego na solidnoj lokaciji u Milanu, a meni to nije normalno, obzirom da je njihov minimalac bar 1.5x veći, ako ne i 2x. Vrlo brzo se priblizavamo evropskim gradovima, ali samo po ceni stanova, nazalost. Pitanje je dana kada cemo da se izjednacimo.

Ne bih bas rekao, strahovito se priblizavamo tome da je sve teze kupiti nekretninu na NBG nego na solidnoj lokaciji u Milanu, a meni to nije normalno, obzirom da je njihov minimalac bar 1.5x veći, ako ne i 2x. Vrlo brzo se priblizavamo evropskim gradovima, ali samo po ceni stanova, nazalost. Pitanje je dana kada cemo da se izjednacimo.
Kakve veze ima minimalac sa "solidnom lokacijom u Milanu". Da bi tamo uzeo stan na dobroj lokaciji moras da budes u top 1% prihoda u Italiji. Kakve veze ima minimalac sa tim?

Kakve veze ima minimalac sa "solidnom lokacijom u Milanu". Da bi tamo uzeo stan na dobroj lokaciji moras da budes u top 1% prihoda u Italiji. Kakve veze ima minimalac sa tim?
Ima veze kako nema covek u Milanu maze avokado na leba jer je 2e i ovde i tamo a covek ovde maze dzema sa 80% secera na leba

Ima veze kako nema covek u Milanu maze avokado na leba jer je 2e i ovde i tamo a covek ovde maze dzema sa 80% secera na leba
Prosecna plata na NBGD u Aprilu ove godine je 177,000 hiljada dinara NETO:

Da uzmemo da je medijalna 20% manja jer mislim da je to realno, to mu izadje 141,600 dinara, oko 1200 EUR.

Dve takve osobe (muz i zena) zajedno prilicno brzo mogu da ustede za stan i po trenutnim cenama, ako im je to cilj naravno.
Ne bih rekao da prosecan covek na NBGD maze dzema na hleb, nije mled i mleko ali nije ni apokalipsa kakva se ovde cesto spominje.

Prosecna plata na NBGD u Aprilu ove godine je 177,000 hiljada dinara NETO:

Da uzmemo da je medijalna 20% manja jer mislim da je to realno, to mu izadje 141,600 dinara, oko 1200 EUR.

Dve takve osobe (muz i zena) zajedno prilicno brzo mogu da ustede za stan i po trenutnim cenama, ako im je to cilj naravno.
Ne bih rekao da prosecan covek na NBGD maze dzema na hleb, nije mled i mleko ali nije ni apokalipsa kakva se ovde cesto spominje.
Bice kao u filmu "Za ljubav je potrebno troje" 😀
Teska prica, nisam bas uveren, sa 2 i po soma da se ustedi za stan na nbg, mozda ako pomognu mama i tata i tast i tasta, ovako ako krenes od ovog momenta da stedis recimo, dok skupis za ucesce, vec je sve otislo.
Ako su muz i zena, znaci uz dete treba barem 70 kvadrata, puta 3500, plus garaza, nece bez 250k. Sta mislis koliko godina treba da se ustedi 50k? Ako pritom placas kiriju, i uz ove poraste cena, meni deluje prilicno nerealno da se kupi stan na NBG. A treba i da se zivi, ne da se maze dzem na leba i da se letuje u Suncev breg. Sa tim prosecnim platama mogu samo da kupe Beogradjani uz pomoc mame i tate. A i jedna cela plata ce ici na kredit, a od drugih 1200e treba da se zivi. Not gonna cut it, ja bih rekao.

Edit
BelgradeMilan
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre468,610Дин
3,999.94€
1,002,950Дин
8,560.94€
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre291,861Дин
2,491.26€
522,173Ди
U Milanu je jeftinija Nutela da se maže na hleb nego kod nas džem, zato se tamo i sa minimalcem moze platiti 8k+/m2, a kod nas je nametnuto i za 4k eur.

Bice kao u filmu "Za ljubav je potrebno troje" 😀
Teska prica, nisam bas uveren, sa 2 i po soma da se ustedi za stan na nbg, mozda ako pomognu mama i tata i tast i tasta, ovako ako krenes od ovog momenta da stedis recimo, dok skupis za ucesce, vec je sve otislo.
Ako su muz i zena, znaci uz dete treba barem 70 kvadrata, puta 3500, plus garaza, nece bez 250k. Sta mislis koliko godina treba da se ustedi 50k? Ako pritom placas kiriju, i uz ove poraste cena, meni deluje prilicno nerealno da se kupi stan na NBG. A treba i da se zivi, ne da se maze dzem na leba i da se letuje u Suncev breg. Sa tim prosecnim platama mogu samo da kupe Beogradjani uz pomoc mame i tate. A i jedna cela plata ce ici na kredit, a od drugih 1200e treba da se zivi. Not gonna cut it, ja bih rekao.
Garaza moze da se iznajmi, ne mora da se kupuje.
Moze da se zivi i u 50-60m2 sa detetom dok je dete malo, tako da je cifra blize 200,000 EUR rekao bih.
Pa kad dete poraste malo ti ces do tada skupiti jos para, prodas trenutni stan pa kupis veci i tako na svakih par godina prema broju dece i zeljama.

Za dve osobe racunaj da je kirija oko 500 EUR za OK stan, 500 EUR za hranu za dvoje ako spremate kuci i 200 EUR rezije, tj oko 1200 EUR ukupno.
Tako da bilo da zaradjuju 2000 EUR kombinovano ili 2500 ima tu lufta za lepu stednju, sad ko je kako dobar sa parama i koliko vanrednih situacija se desava, kako se letuje itd...

Po meni takve 2 osobe ako im je cilj da se sto pre skuce (i da to bude bas na NBGD) imaju potencijala da za 4-5 godina skupe ucesce.

Vrh