Šta je novo?

Izbori 2025

Jesu studenti doprli domnogih, ali to nije dovoljno. Većina opozicionih stranke toliko ništa nisu radile da je strašno, pa je u poređenju sa njima mnogo urađeno, ali to je i dalje premalo.

Nisu studenti ni blizu da dopru svuda kao SNS. SNS ima neograničeni budžet i to je nešto protiv čega je veoma teško se boriti.

Uz donacije, studenti mogu da dopru svuda, ali potrebno je mnogo veće učešće svih studenata. Obezbedićemo mi kola i novac za gorivo, studenti mogu da naprave mobilne štandove i onda moraju SVAKI dan ili barem vikend da budu svuda po Srbiji.

Studenti to moraju da urade jer oni su deo naroda koji ima neograničeno slobodno vreme trenutno.
Imas na instagramu nalog studentusvakomselu

Imas na instagramu nalog studentusvakomselu
Slabo je to. Pratim, znam, zato i kazem.

Tesko mi je iskreno da shvatim neke stvari (evo samo oko primera Luke):
  • Zasto studenti ne blokiraju Ministarstvo zdravlja jer su Luku vezali lisicama za krevet?
  • Zasto ne blokiraju Ministarstvo policije jer su slagali da nije bio vezan lisicama?
  • Zasto se ne pojave ispred bolnice (ne blokirajuci je) i javno prozovu sve zaposlene jer cute zbog vezivanja lisicama za krevet?

Zeleno svetlo nije dovoljno, to je isto kao da ja kazem komsijama : imate zeleno svetlo da prijavite sve probleme u vasem kraju. Znate li ko je prijavio svetlijku koja nije radila ispred susednog ulaza posle par nedelja? Ja (i popravili su je sutradan).

Zato nema nista od pozivanja naroda da se sam organizuje. Dobicemo ove sporadicne sukobe sa policijom gde narod nema sanse (na duze staze)

Мислим да није ни нужно да се уједуњују странке ако ће направити функционалне коалиције.
Да се окупе око једне велике као СНС (може ли неко да наброји све чланице те коалиције?), или рецимо НДСС/ПОКС, СПС/ЈС код којих су још и Зелени Србије, што нисам знао до мало пре.

Проблем са овим малим странкама, тј са оним које добацују једва до цензуса а често ни толико, је што не заступају ништа конкретно.

Природније би било да странке заступају регионе, као на пример Стаматовић, покојни Палма или некада Чанак.

Рецимо Стаматовић и псг на републици добацују до неких 1% с тим што Стаматовић има двоцифрене бројеве на Златибору и околини док ПСГ свуда добацује до 1%.
ПСГ као овакав не заступа ништа посебно, идеологија иста као нелолико постојећих странака/покрета илк се поклапа скоро па потпуно.
Сасвим је логично да оду у неку колаицију као тихи партнер као што је гомила странака око СНС или као што је Јанко Веселиновић са његовим "Покрет за преокрет" (иначе ме човек нервира јер нема никакву улогу а има покрет и стално је ту негде, класична политичка пијавица). Могу и да се уједине са неким од тих покрета/партија у једну или да се окрену неким регионалним питањима и буду значајан фактор у том делу.

Када постоји једна велика странка, као што је СНС и некада ДС, онда се питања региона/општина решава само унутар странке. Неко ко вуче много гласова из неког дела, као рецимо некада Пајтић и Мировић у Војводини, они могу да утичу само на унутарстраначким изборима како би дошли до неких решења.

Да рецимо имамо јаке странке региона, њихов глас би морао да се чује да би коалиција опстала, или барем власт на локалу.

Стаматовић је то схватио, не вреди се са рогатим бости. На републичком нивоу је донео 1% владајућој коалицији, заузврат нико му не мрда столицу у његовом реону.
Да владајућа коалиција није оволико сигурна, да је разлика између власти и опозиције мања, његов утицај би био већи.

Идеја је следећа - рецимо странка која се бави питањима Новог Сада је део коалиције за Војводину или Јужну Бачку, гласови се укрупњују и тиме могу боље да тргују на политичкој пијаци.
Рецимо та новосадска странка није задовољна како се републичка власт односи према њиховим проблемима, она може да повуче своју подршку на локалу, покрајини/региону и републици.

Jesu studenti doprli domnogih, ali to nije dovoljno. Većina opozicionih stranke toliko ništa nisu radile da je strašno, pa je u poređenju sa njima mnogo urađeno, ali to je i dalje premalo.

Nisu studenti ni blizu da dopru svuda kao SNS. SNS ima neograničeni budžet i to je nešto protiv čega je veoma teško se boriti.

Uz donacije, studenti mogu da dopru svuda, ali potrebno je mnogo veće učešće svih studenata. Obezbedićemo mi kola i novac za gorivo, studenti mogu da naprave mobilne štandove i onda moraju SVAKI dan ili barem vikend da budu svuda po Srbiji.

Studenti to moraju da urade jer oni su deo naroda koji ima neograničeno slobodno vreme trenutno.

Nažalost to se neće desiti. Broj zaista aktivnih studenata unutar pokreta je veoma mali i konstantno se smanjuje.

edit: to je ujedno odgovor i na ova tvoja pitanja:

Tesko mi je iskreno da shvatim neke stvari (evo samo oko primera Luke):
  • Zasto studenti ne blokiraju Ministarstvo zdravlja jer su Luku vezali lisicama za krevet?
  • Zasto ne blokiraju Ministarstvo policije jer su slagali da nije bio vezan lisicama?
  • Zasto se ne pojave ispred bolnice (ne blokirajuci je) i javno prozovu sve zaposlene jer cute zbog vezivanja lisicama za krevet?

Nažalost to se neće desiti. Broj zaista aktivnih studenata unutar pokreta je veoma mali i konstantno se smanjuje.
To sam primetio od početka i iskreno mi je veoma smetalo.

Naročito sada kada se, koliko vidim, vraća nastavni proces. Na žalost, čini mi se da je previše vremena potrošeno pokušvajući rešavati problem na svoj način koji nije dao puno praktičnog rezultata.

Kampanja od vrata do vrata non-stop i u mnogo većem broju.

Sada su počela predavanja, a mnogo je vremena potrošeno dok predavanja nije bilo (a kafići oko Studenjaka i Studenkak bili prepuni).
Nema mnogo smisla sad da se pocinje kampanja, to tek kad se raspisu izbori, onda ocekujem spektakl od strane studenata.
Svakih par dana neka setnja po Srbiji, zatim studenti iz lokala da obilaze okolna sela itd.
Naravno i gradjani/opozicija da pripomognu, sto donacijama, sto organizaciono.
Pored toga, svakih mesec dana jedan veliki skup, kao 15. marta i za Vidovdan.
Sto se tice kampanje, to je to.

@Orfanelin javljaj sitiaciju insajderski sta kazu ljudi, znam da sve gori, ali ako nesto bude zanimljivo podeli .
Има једна изрека коју је Черчил рекао приликом избијања другог светског рата. Ја бих само додао да нећемо заборавити.
Девет људи је тренутно у затвору, седморици је притвор продужен на месец дана од стране СНС судија. Двојица иду сутра на пресуду.

Moram da nađem tu izjavu, ali znaću o čemu pricas, bice ocito osecam.

Dodacu, onog Luku sad jesu malkice vezivali, ali su ga danas šibnuli u zatvoraku bolnicu.
Građanima su ruke vezane, protwsti moraju da budu mirni, sta god da uradis dobijes barem 30 dana u svinjcu jer ono nije pritvor, svinje borave u boljem izgleda, a drzava ne odgovara ni za jednu sitnicu.
Mi opet mirno, ocigledno cemo morati svaki dan da se okupljamo i opet "kazna za prelazenje pesackog vise puta" i tako to.... Stvarno sam besna majke mi mile,
Uzicani mogu da racunaju na komsije, svi smo zgrozeni, bice dosta ljudi u UE i juce je, ali i danas ce biti dosta, samo da se smisli kako da se aktivnije protestvuje a da se " ne gazi travica jer je kaznjivo", mada ako narod poludi

Ajde još da opljunemo opoziciju i aktiviste kako ne rade ništa jer je to ovde omiljeni sport dežurnih smatrača.

Da postoje uspešni zamorci Udbine Sektaške Laboratorije, koji sve svaljuju na ovo malo hrabrih ljudi sa jadnim resursima što su opozicija.

Ali tu postoji i dosta realne kritike mnogo toga nezrelog i loše urađenog što iscrpljuje i opozicionu energiju i umanjuje rezultate, čak pucanja sebi u nogu.
- Kosovo: "Francusko-nemački plan je dobar" Pravilno: ponavljanje popularnih floskula u kojima govoriš mnogo, a kažeš malo
- Istočni Sloveni: slepo podržavamo NATO stavove. Pravilno: velike sile zakuvale, velike sile nek rešavaju, mi nemamo ništa sa tim.
- Prevoz u BG: Jug Cerović 3+3+3 kretenizam da sa kantom farbe ukidanjem jednih pojačavanjem drugih linija dobijaš neko megapoboljšanje. Pravilno: na forumu imate tako mnogo kvalitetnog materijala, da uz određenu moderaciju možete dosta lep, relevantan i realističan plan da napravite.
- Nemate neko realno praćenje i javno kritikovanje odluka, potrebna česta jednostavna i relevatna saopštenja. Ono što radi CLS. Po informacijama iz CLS imate dva odbornika koji su saobraćajni inženjeri, u gradu gde je saobraćaj jedna od politički najjačih tema. Teme su toliko jake, da ja kada svakih par meseci jedva stignem da napišem po jedan članak, bude sa visoko nadprosečnim brojem i pregleda i komentara. To nije zato što sam genije, nego zato što su vaši stručnjaci pasivne lenštine. Verovatno karijeristički klimači glavom koji čekaju unapređenje. Ne sme tako! Potrebna je vežba, ali nije nuklearna fizika napisati nešto popularno, jednostavno i relevantno, i u pravom trenutku kao što radi CLS.
Ovo je dobro pitanje, sa SNS vidimo kako ne treba, ali to je ono što ja stalno kritikujem; nedostatak ZA politika! Hajde da dam primer reagovanja države, kada se slučajno desilo nešto sa preko 10 poginulih kao nesrećan slučaj, gde ni oni koji su postupili neodgovorno nisu želeli nećiju smrt.
Post 61204 ove teme, stranica 2449. Očekivao sam komentar ZLF, skretanje pažnje na vašu kreiranu ZA politiku i program. Ili tipa da lajkujete post, evo i nama se sviđa takav algoritam rešavanja sistemskih problema. Algoritam rešavanja krizne situacije koji sam prepisao iz inostranstva je takođe imao nadprosečnu popularnost. Od onih među vama koji imaju platu, i gomilu kontakata u inostranstvu, očekivao bih da ponudite i nešto mnogo bolje od ovoga što sam napisao.

Moram da nađem tu izjavu, ali znaću o čemu pricas, bice ocito osecam.
"We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, this Island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God’s good time, the New World, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old."

Недела им неће бити заборављена. А ни то што су ставили у тамницу нашу браћу и суграђане, док чувају криминалце са секирама и чекићима.

20132dea-03bb-47d8-82f0-44ce9f54b2bb_waifu2x_noise3_scale4x.png

Studenti sada ne mogu nikoga da imenuju kao njihovog političkog kandidata na izborima jer bi to pružilo vremena da se dotični demonizuje u medijima, a i da se na njega izvrši pritisak gubljenjem posla i na druge načine. To je najbolje uraditi tek na početku izborne kampanje.

Sve ove priče o "idealnim" partijskim grupisanjima opozicije su izrazito pogrešne. Za sledeće izbore opozicija sme imati samo jednu jednu jedinu "grupu partija", odnosno izbornu listu. Sve koji ne pristaju na to odmah treba označiti kao izdajnike i eksplicitno pozvati narod da nikako ne glasa za njih. To, kad su u pitanju postojeće opozicione partije, treba uraditi odmah i sada, neposredno posle ovih protesta. Ovo je lakše izvesti nego što možda izgleda pošto glavni programski moto sledećih izbora treba da bude da to NISU pravi izbori na kojima se bira državna politika o bilo čemu, sem jedne jedine stvari. Ti koji budu izbarani jedino treba da pripreme normalne uslove za sledeće, prave političke izbore. Zbog toga su politički programi pojedinih partija za te prve izbore savršeno nebitni, pa nemaju ni razloga da odbiju jednu tehničku, nepolitičku i vremenski ograničenu izbornu koaliciju svih. Bez toga se ne može pobediti jedna ovako dobro organizovana autoritarna vlast. Svaka prethodna podela na tim prvim izborima otvara vrata da se iskonstruišu sukobi unutar opozicionog pokreta, da se gomila raznih "lidera" međusobno posvađa, da se rascepkaju, da se raspu glasovi. Da deo naroda glasa protiv nekoga iz opozicije, umesto za zajednički cilj prethodnog normalizovanja poltičkog sistema države. Time se potpuno eliminiše i potreba da opozicione partije tokom izbora gube vreme, izlažući svoje političke programe i braneći ih, jer bi to bio i automatski, indirektni napad na politički program druge opozicione partije, što ponovo otvara Pandorinu kutiju razdora. Ovako svi zajedno pričaju samo zašto ne valja sadašnja vlast, čime se ta zajednička poruka drastično pojačava. Posle ovoga što se dešavalo na protestima, partije koje odbiju ovakvu tehničku koaliciju odmah mogu računati da će politički prestati da postoje.

Дошао је тренутак када би јединствени лидер био од велике користи, јер би могао својим интегритетом да позове на даље акције и стратегију. Баш да видим како би демонизовали Вању Грбића нпр. Или неку глумачку величину...

"We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, this Island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God’s good time, the New World, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old."

Недела им неће бити заборављена. А ни то што су ставили у тамницу нашу браћу и суграђане, док чувају криминалце са секирама и чекићима.
Ovo je dobro, nisam znala za izjavu. Mi cemo sada pravimo nas "Novi Svet" i dok ga ne bude, nevecemo odustati, pa nek nas sve uhapse. Moramo da vratimo postovanje zakona i suf i tuzilastvo, pvo je neizdrzivo

Mnogo se zaje*******avaju sa malim mestima koje i onako niko nije fermao nikad, sad jos i ovo, sta je sledece -jaram pa kao volove da nas upregnu.

Mogu da razumem konstruktivne kritike prema studentima, pošto sam ih i sam imao i iznosio tokom proleća.

Ali ovde na forumu, a i po ostatku Srbije, se uočava jedna grupacija ljudi koji idu dalje od kritike i bukvalno se slade svakom pehu ili nesavršenstvu nekog protesta i bunta, navijaju da sve propadne, da Srbija postane još gore dupe od zemlje i još gora despotija, i podsmevaju se ljudima koji još nisu klonuli duhom nego pokušavaju da naprave nešto nazovi normalno od svog društva, da ga makar podignu sa dna na predzadnje mesto, ako ništa drugo.

Da bar hoće da institucionalizuju i unovče ta svoja trovanja, pa da se lepo priključe SNSu i da dobijaju pare i usluge za svoja toksična pisanja. Ili da bar hoće da od..bu u svoje voljene Rusije, Kine i ostale despotije na koje balave i smatraju dostojnim narodima. Nego čini se da se ovde radi o nekim individuama kojima je sve ovo lična borba i osveta, pa im je bitno samo da se slade nedaćama i agoniji naroda s kojim dele gradove i zemlju. Fascinantno. Sa psihijatrijskog aspekta.

Neki od njih su se čak duvali da su uspeli u životu više nego svi. A opet ostali u Srbiji, i to da se slade tuđoj i svojoj kolektivnoj propasti. Možda je to taj uspeh o kome pričaju, možda im je životni cilj i gušt da se osvete narodu ili bar slade dok sve propada, pa misle da će time nadoknaditi neke svoje nesreće i praznine. U svakom slučaju fascinantan fenomen.

Poslednja izmena:
Онај део опозиције који не стане иза студентске листе може да бира између две опције - да буду на јединственој листи сви заједно као додатна опција онима који нису за студенте а ни за власт (на пример њихово чланство) и да моле Бога да пређу цензус или да бојкотују изборе што неки раде успешно већ који пут.
Било какво излажење на изборе самостално или у ситној коалицији је сигуран останак испод цензуса, што може чак бити и од користи само у случају да студентска листа освоји више гласова од власти, што је слабо могуће.

Studenti sada ne mogu nikoga da imenuju kao njihovog političkog kandidata na izborima jer bi to pružilo vremena da se dotični demonizuje u medijima, a i da se na njega izvrši pritisak gubljenjem posla i na druge načine. To je najbolje uraditi tek na početku izborne kampanje.
Ne, treba što pre to da urade i tako ''rezervišu'' te osobe za svoju listu/stranku. Plus, neće izbori skoro pa će svaka demonizacija do tada (termina za izbore) da se izliže od preterane upotrebe. Evo na šta tačno mislim:

Онај део опозиције који не стане иза студентске листе може да бира између две опције - да буду на јединственој листи сви заједно као додатна опција онима који нису за студенте а ни за власт (на пример њихово чланство) и да моле Бога да пређу цензус или да бојкотују изборе што неки раде успешно већ који пут.
Било какво излажење на изборе самостално или у ситној коалицији је сигуран останак испод цензуса...
Zašto nikome ne pada na pamet da stranke opozicije (pre svega ''mašinski mozak'') mogu vreme do izbora da iskoriste da sebi uzmu par ljudi (npr. od današnjeg rektora BU i/ili dekana FDU, pa do par najistaknutijih studenata - uopšteno govoreći ''simbole studentskog pokreta''), i da onda idu u izbornu kampanju sa pričom ''kod nas su na listi oni koji su najzaslužniji za pokretanje Srbije prošle godine'' itd, itd.? One ne samo da mogu, nego će im biti i politička potreba da to urade...

Po svemu sudeći nema ništa od prevremenih izbora jer su studenti zakasnili mesecima sa tim zahtevom... i na osnovu onoga što se ne dešava od 28.06. do danas, realan je 12/2026. kao termin za parlamentarne i predsedničke istovremeno, ili eventualno sam početak 2027. godine. Ako studentski pokret ubrzo ne krene u političko organizovanje, ti ljudi koje sam pomenuo neće ni imati kud nego da uđu na liste opozicionih partija jer alternativa (ta neka studentska stranka) nije napravljena.

Treba razmišljati već sada o parama za kampanju, kao i o pravljenju nove televizije na YT (studio/oprema/plate) jer nije realno da će 2026. godinu N1/NovaS dočekati baš u stanju kao danas. Te televizije nikada nisu bile profitabilne, a onaj koji ih je držao i plaćao njihov rad je prodao svoj većinski udeo i više se ne pita ništa u UM (sad hoće da se sudi sa novim vlasnicima oko bonusa od oko 200 miliona evra za njega lično). Naivno je verovati da se takva promena neće odraziti na N1/NovaS, da je eto on zaštitio njihov položaj ugovorom kad je uzimao pare (prodavao udeo).
Ima još 1001 stvar oko koje treba misliti i već sada početi raditi ako se žele dobiti ti budući izbori...

Poslednja izmena:
Vrh