Šta je novo?

Vreme i klima u Beogradu

KIŠAAAAAAAAA, barem ovde kod Fontane.

Prvo je bila sitna sitna, kao i sinoć i onda par minuta pljusak.

Ali kratko je trajao pa su kolovozi sada puni sve one prašine i suvog lišća što je bilo po ivicama.

viber_image_2025-07-07_10-08-08-199.jpg

Od juče pa do sada 3 runde kiše, poslednja bila obilna. Najzad da je malo kapnula kiša. Sad mi čudno što duva olujni/skoro orkanski vetar, makar na NBG.
Meteorolozi ispali amateri, kažu sutra, a već danas kiša padala i sada duva olujni vetar.
Ko zna kakvo (ne)vreme može biti sutradan pri jačem zahlađenju koje sledi.

Užas gledati NBGD sa prozora, a ovde ništa. Padni mamu ti.

Sve ono što je usrana suša spalila prethodnih mesec dana je napravilo brdo trunja i prašine. Sada to usrano trunje i prašina diže olujčina koja nadolazi. Ljudi ne mogu da gledaju na oči, sudaramo se po trotoarima, oči, nos i usta pune trunja. Sutra će posle oluje i pljuska isto to trunje da bude zalepljeno za trotoare, prozore, kola, stajališta...

Do malopre imah toplotni udar u tramvaju bez klime, a sada čistim oči i trepćem ko lud da bih se dokopao stajališta i prevoza.

Dok ovo pišem osećam kako mi se hladi baterija telefona koji je bio u džepu ali je opet nakupio nešto toplote i time ostao bez nekog dela kapaciteta baterije.

J.m ti klimu usranu više! Red suše, red prašine, red oluje, red sparine, red svinjca posle oluje!

Evo vam ga na leto, toplo vreme i tropska klima. Evo uživajte sad. Najedite se ove prašinčine.
025340.jpg

50756.jpg

Poslednja izmena:
U 17h ce verovatno ovo iz Tuzle stici do nas

ko2025070713300000dBZ.cappi.png

A meteorolozi "samo" gledaju kompjuterske modele. Recimo, ni na Ventusky kada se gledalo unapred nije bilo nista oko 15h, nego samo za 17h.

Sada samo zelim da pljusti par sati pa da spere svu ovu prasinu (ako slivnici budu cisti, ako ne - jbg)

Dobra vest, pala temperatura i sad je gotovo sa dnevnim od 40 i nocnim od 30. Bar nekih narednih deset dana.

I svake godine isti ciklus:

1) red poplava i/ili preteranih padavina pred kraj zime/proleće
2) red sušetine i opšteg prženja
3) red potopa, havarija i nepogoda

I onda opet nazad na korak 2, i tako sve do novembra. I svake godine sve jače i jače, sve gore i gore.

I onda posle kažu ljudi (ne na forumu, globalno) "ne smemo da menjamo klimu, ne znamo šta može da se desi 😱 "

Mislim se pa carevi, samo pogledajte kroz prozor u 3/4 godine pa mi recite šta gore može da se desi od ovog trenda kojim već idemo.
Picard-Wtf.jpg

I Balkan a i drugi regioni po svetu se bukvalno pretvaraju u Kapadokiju a ovamo mi se prosipaju priče da ne sme da se dira klima, jer ima svi da se smrznemo od oblaka i zahlađenja... Ma ajde breee...

Da sam neki od 1.500 dokonih beskorisnih multimilijardera, dao bih lepo kintu nekom institutu i nekoj organizaciji da u zemljama gde još nisu počele dogme protiv klimatskog inženjeringa, opreme lepo avione i balone onim jedinjenjima za odbijanje sunčeve svetlosti, i pustio ih lepo u stratosferu da posipaju to.

I kraj priče. Pa neka bude kako bude. Bolje i to nego da čekam inertne idiote od političara i paničare strašljivce od naučnika i organizacija da se tamo negde 2100., kad pola planete bude pustara, smiluju i sete da bismo mogli da probamo još nešto da uradimo s klimom osim da vozimo električna kola i koristimo papirne slamčice...

Minvajl, dok mi ovde imamo manjak padavina, trenutno, u drugom delu sveta:
imrs.php

I onda posle kao neee neee, nemoj da diramo klimu, ona je već savršeno balansirana... Aha, vidim...

Ja isto tako, nije bilo dovoljno što sam čkiljio i žmurio, čak ni kad sam spustio pogled i stavio dlanove ispred sebe. Nosi vetar tonu prašinčine i trunja, mož' se slikaš. Džaba dlanovi, bukvalno je bilo ko iz šmrka. Samo duva u lice.

Zamalo da se zabijem u auto cisternu koja je bila na trotoaru. A da je nešto visilo na visiini iznad trotoara, odvalio bih i glavom. Jer ne možeš da gledaš napred, samo malo dole.

Ma idi bre, smučilo mi se više.

I posle me neko ubeđuje da je isto ovako bilo i pre 20 godina... jeste k...
I najbolje da ništa ne radimo i ne diramo, jer srediće se samo od sebe a ako budemo dirali, biće ekstrema i nepogoda. A mi već 20 godina u nepogodi i ekstremima. Za 10 godina ćemo biti faking Kapadokija.

Poslednja izmena:
I posle me neko ubeđuje da je isto ovako bilo i pre 20 godina... jeste k...
I najbolje da ništa ne radimo i ne diramo, jer srediće se samo od sebe a ako budemo dirali, biće ekstrema i nepogoda. A mi već 20 godina u nepogodi i ekstremima. Za 10 godina ćemo biti faking Kapadokija.
Мислиш да није неко већ нешто радио и дирао?

Ima eksperimenata, raznih vrsta. Još od 50ih se istražuje to. Ali ne verujem da neko tajno petlja s klimom na nekoj velikoj skali i u vojne svrhe. Provalili bi jedni druge (Rusi Amere i Amere Rusi), a provalili bi ih i ljudi. Procurilo bi to, ne može se to lako sakriti. Postoje HAARP i SURA i slični projekti, ali svaka strana motri drugu i prvi bi se istužakali i prozivali da jedan pokuša da zloupotrebi.

Ja verujem u klimatske promene, ali ne pokušavam da dokučim koliko su one od ljudi a koliko prirodne. Nije mi čak ni bitno. Nije mi presudno da li je otopljenje toliko i toliko % od ljudski oslobođene enerije a toliko i toliko % od prirodnih toplo-hladno ciklusa koji traju oduvek. Obrni okreni, problem je. Šta god mu bio uzrok.

Rekao sam i negatorima promena i onima koji se kunu da je ovo samo normalan tok tzv. Milankovićevih ciklusa - okej, recimo da je sve ovo deo ciklusa... Šta ja imam od toga što će za 300 godina opet biti svežije ako ćemo dotle svi da pocrkamo ili se osakatimo kao civilizacija usled ekstremne vreline? Ja i ostalih 7.99 milijardi moramo da živimo, radimo i funkcionišemo ovde i sada.

Mene zanima problematika i pitanje kako da ljudi nastave da žive i funkcionišu u narednim decenijama a da ne dođe do kataklizmi i ogromnih globalnih problema. Ovim trendom i ovim tempom, mnogi regioni klize ka krizama. Moj je stav da nemamo šta da izgubimo a da bi zato trebalo da se proba sa klimatskim inženjeringom, pa koja god vrsta se pokaže kao najbolja.

Dokle god imamo situacije da istovremeno jedan region se davi u padavinama, a drugi u suši... ili da jedan isti region u aprilu ne zna šta će s vodurinom, a u junu upada u sušu... ja ću biti deo grupe koja se zalaže za isprobavanje klimatskog inženjeringa u cilju ublažavanja ove trenutne faze globalnog zagrevanja. Ne mislim da se mogu eliminisati suše i poplave u svetu - to je nemoguće. Ali mislim da se mogu smanjiti ekstremi i diskrepance. Da se vremenom spreči i ublaži poplava u jednom regionu i suša u drugom, tako što će se raditi na tome da se tokovi padavina bolje rasporede. Ili da se neki regioni ohlade za par stepeni u odnosu na sada. To je neophodno i zarad poljoprivrede, a i zarad očuvanja flore i faune.

Nažalost, glupi političari (glupi ne što se ne slažu, nego što ne pokušavaju da čuju i razumeju pa da ONDA odlučuju) i deo strašljivih naučnika su uspeli da zastraše deo ljudi po svetu da će se svako uticanje na klimu završiti onim scenarijom iz filma Snowpearcer (koji inače jako volim i cenim). I time su odložili globalne napore da se krene s time za bar jedno 10ak godina. A ne kapiraju da ćemo za tih 10 godina nadrljati više i gore nego u najgorem scenariju petljanja sa klimom.

Neki od njih više veruju da će 8-9-10 milijardi bolida na Zemlji (majself inkluded) moći da obore svoj uticaj na planetu na nulu, nego što veruju da se padavine mogu uspešno usmeravati i raspoređivati, ili sunčevi zraci uspešno smanjiti aerosolima u stratosferi. Stalno pričaju da se boje da se ne poremeti klimatski balans, a taj balans je već odavno poremećen. Ne znam, meni je to suludo.

This-Is-Fine.jpg

Poslednja izmena:
Ali sajt RHMZ sa slikom prof. Dr
Da li toliko ne mogu da naprave jednu jedinu stranicu sa upozorenjima

Vrh