Ima eksperimenata, raznih vrsta. Još od 50ih se istražuje to. Ali ne verujem da neko tajno petlja s klimom na nekoj velikoj skali i u vojne svrhe. Provalili bi jedni druge (Rusi Amere i Amere Rusi), a provalili bi ih i ljudi. Procurilo bi to, ne može se to lako sakriti. Postoje HAARP i SURA i slični projekti, ali svaka strana motri drugu i prvi bi se istužakali i prozivali da jedan pokuša da zloupotrebi.
Ja verujem u klimatske promene, ali ne pokušavam da dokučim koliko su one od ljudi a koliko prirodne. Nije mi čak ni bitno. Nije mi presudno da li je otopljenje toliko i toliko % od ljudski oslobođene enerije a toliko i toliko % od prirodnih toplo-hladno ciklusa koji traju oduvek. Obrni okreni, problem je. Šta god mu bio uzrok.
Rekao sam i negatorima promena i onima koji se kunu da je ovo samo normalan tok tzv. Milankovićevih ciklusa - okej, recimo da je sve ovo deo ciklusa... Šta ja imam od toga što će za 300 godina opet biti svežije ako ćemo dotle svi da pocrkamo ili se osakatimo kao civilizacija usled ekstremne vreline? Ja i ostalih 7.99 milijardi moramo da živimo, radimo i funkcionišemo ovde i sada.
Mene zanima problematika i pitanje kako da ljudi nastave da žive i funkcionišu u narednim decenijama a da ne dođe do kataklizmi i ogromnih globalnih problema. Ovim trendom i ovim tempom, mnogi regioni klize ka krizama. Moj je stav da nemamo šta da izgubimo a da bi zato trebalo da se proba sa klimatskim inženjeringom, pa koja god vrsta se pokaže kao najbolja.
Dokle god imamo situacije da istovremeno jedan region se davi u padavinama, a drugi u suši... ili da jedan isti region u aprilu ne zna šta će s vodurinom, a u junu upada u sušu... ja ću biti deo grupe koja se zalaže za isprobavanje klimatskog inženjeringa u cilju ublažavanja ove trenutne faze globalnog zagrevanja. Ne mislim da se mogu eliminisati suše i poplave u svetu - to je nemoguće. Ali mislim da se mogu smanjiti ekstremi i diskrepance. Da se vremenom spreči i ublaži poplava u jednom regionu i suša u drugom, tako što će se raditi na tome da se tokovi padavina bolje rasporede. Ili da se neki regioni ohlade za par stepeni u odnosu na sada. To je neophodno i zarad poljoprivrede, a i zarad očuvanja flore i faune.
Nažalost, glupi političari (glupi ne što se ne slažu, nego što ne pokušavaju da čuju i razumeju pa da ONDA odlučuju) i deo strašljivih naučnika su uspeli da zastraše deo ljudi po svetu da će se svako uticanje na klimu završiti onim scenarijom iz filma Snowpearcer (koji inače jako volim i cenim). I time su odložili globalne napore da se krene s time za bar jedno 10ak godina. A ne kapiraju da ćemo za tih 10 godina nadrljati više i gore nego u najgorem scenariju petljanja sa klimom.
Neki od njih više veruju da će 8-9-10 milijardi bolida na Zemlji (majself inkluded) moći da obore svoj uticaj na planetu na nulu, nego što veruju da se padavine mogu uspešno usmeravati i raspoređivati, ili sunčevi zraci uspešno smanjiti aerosolima u stratosferi. Stalno pričaju da se boje da se ne poremeti klimatski balans, a taj balans je već odavno poremećen. Ne znam, meni je to suludo.