Šta je novo?

Cene nekretnina

Netačno. Sve što je predmet ugovora o doživotnom izdržavanju ne ulazi u zaostavštinu i ovim ugovorom se ne povređuje nužni deo, jer je reč o teretenom pravnom poslu.
I meni je advokat rekao da je ovo slucaj, veoma tesko se obaraju ti ugovori (morali bi dokazati da si povredio clanove ugovora na sudu) u suprotnom ne podleze zaostavstini.
Imam drugara koji ima nategnutu situaciju u porodici i mora da pribegne ovome sa caletom (znam, zvuci suludo ali tako je) zbog nategnutih odnosa sa macehom (u vanbracnoj zajednici).

Da li vi to upravo vagate koliko se isplati da čuvate maćorce u zamenu za stan ili sam nešto propustio?
Što se ne bi spojio obostrani interes? Naravno ovde bi trebalo da se spoje stvarno ok ljudi, a ne da jedna strana pokuša da iskoristi drugu i gleda samo svoj cilj da što pre ostvari.
Nažalost mislim da normalni i pošteni ljudi u manjoj meri o ovome pričaju i uopšte i ne razmišljaju o tome, a trebalo bi.

Што се званичне процене тиче, морам рећи да сам био врло незадовољан начином на који је урађена: шаблонски, гледајући само квадратуру куће и земљишта, не и материјале и неке остале објекте (бунар, ограда, подрум и слично). За ту вредност коју су они дали можда би се могла направити та кућа по тада важећим ценама. А куде још и плац?
Није у питању била продаја, за то проценитеља не бих ни звао, радило се о деоби наслеђене имовине, уз новчану компензацију - требало је некако фер проценити колико коме. На крају смо се сложили да кућа и плац вреде око 50% више од званичне процене.
Остао је утисак да је модус рада проценитења усмерен ка интересима банака - они су најчешће муштерије - да би хипотека била што брже наплатива,њена вредност се умањује.
Slažem se, ja kada sam jednom angažovao poslata mi je ponuda sa izlaskom i bez izlaska na teren od strane licenciranog procenitelja.
Trebala mi je kao zvanična procena da bih mogao da boljem pregovaram vezano za neko zemljište koje mi je nudjeno u kompenzaciju za dug, pa sam ipak vrednovao to zemljište nekih 20-30% više od procene. Zemljište vredi kao novi Duster bez pogona na 4x4.

Što se ne bi spojio obostrani interes? Naravno ovde bi trebalo da se spoje stvarno ok ljudi, a ne da jedna strana pokuša da iskoristi drugu i gleda samo svoj cilj da što pre ostvari.
Nažalost mislim da normalni i pošteni ljudi u manjoj meri o ovome pričaju i uopšte i ne razmišljaju o tome, a trebalo bi.
Sa obzirom na cenu nege starih ljudi po meni skroz korektan dogovor sve dok su obe strane razumne i normalne i ugovor se postuje.
Svakako taj stan ce biti placen vremenom i radom umesto para u tom slucaju.

Sa obzirom na cenu nege starih ljudi po meni skroz korektan dogovor sve dok su obe strane razumne i normalne i ugovor se postuje.
Svakako taj stan ce biti placen vremenom i radom umesto para u tom slucaju.
Evo zamišljam sebe kao nekog usamljenog dedu, živim u nekretnini od 150-300k eur, nemam kome da ostavim.
Ili prodajem pa uplacujem sebi staracki dom ili prodajem pa u manji stan da imam da se izdrzavam i zivim lepo(ali ovaj slučaj je retkost, zbog selidba, cimanja u tim godinama itd...).
Treba spremacicu i kuvaricu da placam a to ne mogu zbog male penzije.
Tako da je win win, samo kada bih našao normalan par koji neće da me se brže reše 😉

Ne samo da davalac izdržavanja to svojim davanjima može da otplati, već i da preplati. Aleatornost je jedna od osnovnih karakteristika ovog ugovora, a to znači neizvesnost u pogledu davanja. Ne zna se koja će strana u tom poslu bolje proći, prosto rečeno.

Evo zamišljam sebe kao nekog usamljenog dedu, živim u nekretnini od 150-300k eur, nemam kome da ostavim.
Ili prodajem pa uplacujem sebi staracki dom ili prodajem pa u manji stan da imam da se izdrzavam i zivim lepo(ali ovaj slučaj je retkost, zbog selidba, cimanja u tim godinama itd...).
Treba spremacicu i kuvaricu da placam a to ne mogu zbog male penzije.
Tako da je win win, samo kada bih našao normalan par koji neće da me se brže reše 😉
Ja znam za jedan primer gde je to slucaj sa bukvalno komsijama.
Tu onda uglavnom bude skroz relaksirana prica jer kada ides sebi po hranu doneces i komsiji, obidjes ga pre i posle posla, eventualno ako ti zena ne radi tu je moze da isto se odazove ili odvede do lekara itd, pijete kaficu a i tu ste ceo zivot sto se kaze.

Ne moraju. Nema nikakvog osnova po kom bi oni bili potpisnici ugovora. Vlasnik raspolaže slobodnom voljom. Naslednici se pozivaju u slučaju smrti tek.
Tako je, jedini nacin osporavanja je sa dokazima da ugovor nije postovan ili lekarskim izvestajima da doticna osoba nije bila pri zdravoj svesti tokom overe ugovora kod notara.
Sve ostalo je samo trosenje vremena po sudovima.

Ja znam za jedan primer gde je to slucaj sa bukvalno komsijama.
Tu onda uglavnom bude skroz relaksirana prica jer kada ides sebi po hranu doneces i komsiji, obidjes ga pre i posle posla, eventualno ako ti zena ne radi tu je moze da isto se odazove ili odvede do lekara itd, pijete kaficu a i tu ste ceo zivot sto se kaze.
Naravno, to je odlično.
Ima i raznih sekti koje tako draftuju te starije, da ih privuku kao u zajednicu, brinemo o vam, ali prepišite stan itd...( Drugar ih jednom zatekao u stanu kod babe i isterao ih iz zgrade i kvarta kada je shvatio o čemu se radi 😉)
A cilj je da se dobiju stan, bolje mi je da normalni ljudi koji će više i stvarno brinuti budu ti koji će kasnije i dobiti stan kao tu neku požrtvanost koja je ulepšala nekom i poboljšala život i u kojem će stvarno živeti i koristiti ga.

Da li vi to upravo vagate koliko se isplati da čuvate maćorce u zamenu za stan ili sam nešto propustio?
To je nažalost u ekspanziji trenutno. Mnogo starih ljudi trenutno živi u nekretnini koju poseduje, a neki ili nemaju kome ili ne žele da ostave daljoj ili bližoj rodbini zbog odnosa prema tim osobama (što je fer). Stoga upravo mladi ljudi, parovi sa porodicom bez stana ulaze u takve aranžmane jer je na obostranu korist, a svesni su da bi ga samostalno u tom roku (10-15-20 god) teško stekli.

Ja sam lično izabrao put napredovanja, menjanja poslova, skill-ova i ostalo. Međutim, i taj put može da potraje :D.

To je nažalost u ekspanziji trenutno. Mnogo starih ljudi trenutno živi u nekretnini koju poseduje, a neki ili nemaju kome ili ne žele da ostave daljoj ili bližoj rodbini zbog odnosa prema tim osobama (što je fer).
Ili što ne mogu da je izdržavaju zbog male penzije.
A kao što sam rekao komplikovano im je i neće da je prodaju i sele se u manje nekretnine i na druge lokacije(imam lični primer takav u okruženju).
EDIT: Imaš ljudi koji bi pre dopustili(nesvesno i bez mnogo razmišljanja o posledicama) da zbog neplaćanja računa i isključenja drugih, dodje i do dolaska izvršitelja umesto da prodaju stan i da se sele.

Poslednja izmena:
To je posledica "naglog" skoka cena nekretnina na gradskim lokacijama i stanja na tržištu gde je svašta postalo vredno (zlatno doba suterena). Evo, na primer, zamislite da neko teško živi u Mislođinu, Padinskoj skeli, Kaluđerici i sl. teško i ne može platiti račune. Niko ne bi rekao "pa prodaj" jer ljudi u sebi misle "pa da, tamo je i mesto ljudima koji žive teško".
Da je ista situacija u centralni opštinama bilo bi "kupi se, oslobodi put bogatima".

Ekonomski tigar goes brrrr. Pretpostavljam da ce i ovo uticati na rast cena nekretnina.

Zasto Blic nije pisao i o ovim otkazima? :) Zaposlis 500 radnika, objavis vest, dobije ti otkaz 10.000 radnika, niko nista :)

Ekonomski tigar goes brrrr. Pretpostavljam da ce i ovo uticati na rast cena nekretnina.
T'ga za jug! :(

Nije njima cilj da objave neku vest nego da prodaju sto vise novina o ocesu se budezet ako je moguce. To se postize na razne nacine ali sigurno nije objavljivanjem losih vesti
Novine vise niko i ne kupuje, sad su to sve propagandna glasila. Poenta je u cesanju o budzet. Pisu samo ono sto im vlast kaze sto je dobro za propagandu.

Novine vise niko i ne kupuje, sad su to sve propagandna glasila. Poenta je u cesanju o budzet. Pisu samo ono sto im vlast kaze sto je dobro za propagandu.
Namerno sam ono napisao ... Novine su sada samo drugi oblik kontrole mediskog prostora i nista vise. Vecina ljudi ne ume da cita izmedju redova a kolicina djubreta koja sa u njima nalazi (rezimske i one druge) je za neverovati

Vrh