Šta je novo?

Izbori 2025

Studenti će tek odvaliti kampanju, može podrška sad da im bude i 40 posto, oni na izborima idu iznad 50.

Biće tu marševa, obilaska svakog sela, suza, imena na listi koja će privući građane...

Radikali nemaju šta novo da ponude, ucenjivani se polako bune, traže još više novca ili odlaze.

Videćemo još jednom tu tužnu brojku, verovatno ćemo progutati knedlu čitajući da je crno-crvena koalicija uzela milion i osamsto, ali ne postoji razlog da studentska lista ne uzme dva i po miliona.

Ponovo zauzeta raskrsnica na kraju Glavne u Zemunu. Opet se dovlače kontejneri, ograde i ostalo.

Izgleda mi da studenti idu na jedinu izglednu strategiju u ovim okolnostima: Brzo, pokretljivo, dinamičko i distribuirano delovanje manjih grupa koje međutim pokriva veliku površinu. Brzo sklanjanje, raspršivanje prisutnih u svim priavcima unaokolo, a čim policija prođe, ponovno skupljanje. Na istom mestu kasnije, ili odmah na slučajno izabranim obližnjim lokacijama. Ako je stvarno izabrana takva strategija, njene prednosti su ove:
  • Nagomilavanje prepreka kraće traje od čišćenja ulice. Vremenska prednost je na strani onih koji prepreke postavljaju.
  • Policija je efikasna samo u većim grupama i sa opremom, dok partizansko delovanje ne zahteva ni velike grupe ni potrebu da se duže brani prostor.
  • Ulice su dugačke linearne tvorevima koje funkcionišu samo ako prohodne čitavom dužinom. Dakle proces čišćenja ulice mora očistiti ČITAVU ulici, dok je prepreka bilo gde na njoj dovoljna da je čitavu onesposobi za funkciju. Prednost u količini posla i u flksibilnom izboru tački delovanja je ponovo na strani onih koji žele da obustave saobraćaj u odnosu na one koji žele obrnuto.
  • Policija mora da se prvo dovede odnekle i zatim koncentriše u nekoj dalekoj tački u odnosu na svoju bazu. Građani uglavnom unaokolo stanuju, pa im je i skupljanje i sklanjanje brže.

Studenti će tek odvaliti kampanju, može podrška sad da im bude i 40 posto, oni na izborima idu iznad 50.

Biće tu marševa, obilaska svakog sela, suza, imena na listi koja će privući građane...

Radikali nemaju šta novo da ponude, ucenjivani se polako bune, traže još više novca ili odlaze.

Videćemo još jednom tu tužnu brojku, verovatno ćemo progutati knedlu čitajući da je crno-crvena koalicija uzela milion i osamsto, ali ne postoji razlog da studentska lista ne uzme dva i po miliona.
Samo da urade par setnji kroz Srbiju, ima da rasture rejting ovog manijaka, zato se on tako i plasi izbora, nema sta da ponudi.

Putin podržao studente. Oca vam rusofilskog
20250630_125142.jpg

A druge strane, i da se nastavi ova "prepirka", on će sve više i više da se pojavljuje svuda i svima će da dojadi. Kod mene je to već subjektivno, ja ga nisam podnosio ranije iz očiglednih razloga, tipa on je kriminalac, ali posle ovih 7 meseci ja njega zaista ne mogu ni da gledam ni da slušam. Te laži, ta loša gluma, ta krindž iscenirana harizma, da pokušavam da smršam samo njega bih gledao kako bi mi presela hrana i kako bih konstantno povraćao (disklejmer - bulimija je ozbiljan bolest i treba je lečiti).

Tako da mu i ta taktika zaposedanja svih kanala informisanja uopšte ne ide u prilog. Šta će čovek da pomisli kada u par meseci čita iste naslove "pobedili smo obojenu revoluciju" - a niti obojene revolucije niti pobede.

Sad mi pade na pamet - na blokade treba donositi đubre sa divljih deponija po krajevima, na kolovoz izguravati nepropisno parkirane automobile, prepune kontejnere, građevinski materijal i ograde sa nelegalnih gradilišta SNS mafije, i ulicu generalno treba blokirati škartom sličnog tipa - pa da vidiš kako će službe konačno da očiste grad, i to ceo grad, za dva dana :ROFLMAO:

Ne znam da li vam je promaklo, na IG se pojavio juče priručnik o građanskoj neposlušnosti, koji između ostalog spominje i neplaćanje računa kao jedan od vidova borbe. Spomenuto više puta pre 4 meseca od strane nekih korisnika uključujući Cotru i moju malenkost.

Kod mene je to već subjektivno, ja ga nisam podnosio ranije iz očiglednih razloga, tipa on je kriminalac, ali posle ovih 7 meseci ja njega zaista ne mogu ni da gledam ni da slušam. Te laži, ta loša gluma, ta krindž iscenirana harizma, da pokušavam da smršam samo njega bih gledao kako bi mi presela hrana i kako bih konstantno povraćao (disklejmer - bulimija je ozbiljan bolest i treba je lečiti).

+1000

Ja ne gajim nikakve iluzije da će sledeći koji dođu od Srbije napraviti Švajcarsku, ali bez ikakvog razmišljanja bih glasao i za koaliciju Čanka i Vesne Pešić, samo da više ne gledam ove iskompleksirane, bahate debile i neznalice, na čelu sa najiskompleksiranijim, najbahatijim, i fizički najružnijim, mediokritetom među njima.

Vratite Božu Đelića i Svilanu, sve im je oprošteno

Пазите, колико год ова ситуација распирује бес у нама, ђаво врло добро зна шта ради. С обзиром да не може да побегне од расписивања избора, он тражи идеалан тајминг. Доступне сондаже јавног мњења показују да један део народа повлачи подршку студентима. Та подршка је у једном тренутку била скоро двотрећинска, а сада је око 55%. Дакле, ради се о тактици изнуривања, и мислим да му неће проћи, јер бес баш кључа.
Мислим да је та прича о "опадању подршке студентима" мало пренадувана, из простог разлога што студенте подржавају људи који су против режима и његовог криминалног понашања а режим доследно губи подршку нешто мање од 10 година. Малтене из године у годину су све слабији. СНС је 2020. био у дебелој кризи па им се подршка после короне није вратила на ниво из 2010их, када је криза прошла (иако су релативно добро пребродили економску кризу 2020. ). Напротив, настала је да опада. Што ће рећи да, упркос дефетистичким причама, студентима време иде на руку у смислу слабљења подршке режиму. Па и да пропадне овај бунт епилог ће бити само још слабија подршка СНС-у 2026. и 2027. Незадовољство се по природи акумулира а његови гласачи из године у годину умиру (ово је земља где 90.000 људи умре сваке године и то претежно старији од 50 година).

Најбоље што може да се уради јесте да се гура раздор "у комшилуку", децентрализовано и неконтролисано. Не мора чак ни да се крши закон, само да се загорча ботовима и батинашима на сваком кораку. Нека се онемогући да насеља нормално функционишу, разарају и поништавају снс пројекти, отежава свакодневни живот. Примера ради, комшије које комшији сендвичару у току ноћи бацају ђубре у двориште и/или буше гуме. То је психолошки герилски рат који ће их довести до тачке пуцања и урушити рејтинг који СНС има. Људи су друштвене животиње а друштвени притисак је најуспешнији алат контроле. Притом наравно, успех једне власти се односи на то колико успешно функционише држава и друштво. Ако се то саботира СНС ће просто пасти на том тесту. "Па криви су студенти" ок али ти имаш монопол над силом, ако ниси успео да их решиш ти си фејловао као власт.

Иначе, будући да су ови довели све живе у Београд да сузбију буну, сада је прави тренутак да грађанска непослушност експлодира ван њега. Буквално не могу да буду на свим местима истовремено, поготово при овим герилским "hit and run" тактикама

@Kailan
Да, режим губи подршку, и то је све тачно и врло конзистентно, но не сме се губити из вида и да постоји ова група људи која не подржава режим, али не подржава ни начин борбе студената, тзв. блокадерство, и никада неће подржати било какву непослушност према држави. То се нарочито огледа у популацији коју лове Милић и Несторовић. Већина њих је у почетку подржавала студентске захтеве (преко 80%), па чак и протесте (и до 65%), али како време одмиче, та подршка јењава. То се просто види на сваком кораку. Лично ме је за такве баш брига, и не сматрам да су нам много битни, нити да нам нешто требају. Само ту треба тражити разлог зашто се отеже са расписивањем избора.

@Kailan
Да, режим губи подршку, и то је све тачно и врло конзистентно, но не сме се губити из вида и да постоји ова група људи која не подржава режим, али не подржава ни начин борбе студената, тзв. блокадерство, и никада неће подржати било какву непослушност према држави. То се нарочито огледа у популацији коју лове Милић и Несторовић. Већина њих је у почетку подржавала студентске захтеве (преко 80%), па чак и протесте (и до 65%), али како време одмиче, та подршка јењава. То се просто види на сваком кораку. Лично ме је за такве баш брига, и не сматрам да су нам много битни, нити да нам нешто требају. Само ту треба тражити разлог зашто се отеже са расписивањем избора.
To su likovi koji su u fazonu da ih "vojska" pozove sa zavedu red na ulici, da bi se odazvali mobilizaciji. Jer vojska je to...
Mislim da ih nema mnogo.

Да напоменем још једну интересантну ствар коју пратим. На следећим парламентарним изборима у Мађарској у априлу 2026. Орбан одлази. Прошле године је основан покрет Тиса, са младим и харизматичним лидером Петером Мађаром, уместо расцепкане опозиције. Тиса сада има 50-55% подршке (а Фидес око 35%). Фицо доживљава исту судбину у Словачкој, па ето чисто да остане и то забележено. Све су то делићи једне лепе обојене слагалице.

Poslednja izmena:
Zbog ovih i ovakvih stvarno se bojim da se neće propustiti neko vozilo koje je stvarno hitno:

"Šta je prooooblem,idemo sa Music Week-a?!"

Zato nema vozila za one kojima stvarno treba, da bebe umiru u kolima dok roditelji pokušavaju da ih transportuju za BG, da se posle saobraćajke pre neki dan čekalo više od pola sata dok unesrećeni, životno ugrožen i nepomičan leži na kolovozu itd. jer je transport neophodniji za zloupotrebu nego upotrebu!
Da li je potrebno uvesti građanske kontrole za pregled vozila hitne pomoći kroz blokade?

Pa ybm li vam sve da vam...

Goje, uz malu napomenu da taj koji vodi pokret Tisa je bio do skoro u Vladajućoj partiji. Većina mađara koje znam ne vidi tu partiju kao promenu sistema, već samo promenu Orbana jer je ovo kao da izađe neki SNS-ovac, napravi svoju partiju i skine Vučića. To nije prava promena.

Да напоменем још једну интересантну ствар коју пратим. На следећим парламентарним изборима у Мађарској у априлу 2026. Орбан одлази. Прошле године је основан покрет Тиса, са младим и харизматичним лидером Петером Мађаром, уместо расцепкане опозиције. Тиса сада има 50-55% подршке (а Фидес око 35%). Фицо доживљава исту судбину у Словачкој, па ето чисто да остане и то забележено. Све су то делићи једне лепе обојене слагалице.
Taj harizmaticni lider je iz Orbanove stranke, otprilike kao da neki Nebojsa Selakovic zameni Vucic.

Meni su veći utisak ovoliko česta istraživanja javnog mnjenja, otprilike jednom nedeljno (kao i u svakoj koliko-toliko normalnoj državi):

Kod nas žvalovizije ne smeju od novembra da izađu sa rezultatima istraživanja (iako sam siguran da se za potrebe žvalave mafije sprovode svakodnevno).

Vrh