Šta je novo?

Cene nekretnina

Poredjenje NBGD i Centra je po meni slicno kao da poredis Roterdam i Amsterdam, oba grada imaju svoju svrhu, pa tako i NBGD i centar.

Centar - turisticki deo, stari grad ima staru arhitekturu i sto bi neki ljudi rekli "dusu", nocni izlasci, fakulteti , muzeji, pozorista, itd
NBGD - vise fokusiran na obicnog coveka, svakodnevni zivot i posao, dosta firmi, vise se i normalnije siri deo grada u odnosu na drugi deo preko reke

Po meni centar je dobar u periodu od 20-30 godina, dok si mlad covek, vise izlazis, blize ti je fakultet itd, posle toga kada je vreme za porodicu po meni je NBGD bolja opcija.
Nbgd vise nije fokusiran na obicnog coveka. Tacka.

Koji deo je po tebi fokusiran na običnog čoveka u Beogradu? Da li ti je NS fokusiran na običnog čoveka?
Za NS mogu da nabrojim Limane i Novo Naselje odgovarajućim za stanovnike, a za BG nisam toliko upućen ali i po meni je NBG najbliže tome.
Zašto misliš da u NS onaj deo od Narodnih heroja prema Vase Stajica i okolnim ulicama gde se nalazi galerija Matice Srpske nije po meri čoveka? Ulice sa drvoredima, lepe kuće, mir i tišina. Peške si na bilo kojoj lokaciji u centru za 10 minuta, milina.

Koji deo je po tebi fokusiran na običnog čoveka u Beogradu? Da li ti je NS fokusiran na običnog čoveka?
Za NS mogu da nabrojim Limane i Novo Naselje odgovarajućim za stanovnike, a za BG nisam toliko upućen ali i po meni je NBG najbliže tome.
On je mislio po tome kako je osmisljen deo grada. Ali u sadasnjoj situaciji Mirijevo, Altina, MML i sl... su priustivi prosecnom, t.j ne proscnom, al coveku koji ima fakultet i ok posao.

On je mislio po tome kako je osmisljen deo grada. Ali u sadasnjoj situaciji Mirijevo, Altina, MML i sl... su priustivi prosecnom, t.j ne proscnom, al coveku koji ima fakultet i ok posao.
Natprosecni ljudi (sa fakultetom i ok poslom) sa indignacijom odbijaju mesta tog tipa. Sa druge strane, neobrazovani ljudi koji imaju visoka primanja cesto vole da žive na takvim mestima, ali mahom u kućama, ne zgradama. Tu bih pridružio još i Ledine.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: mzo
Upravo blejim u Subotici. Kakva divota od grada, kao da si u Lincu, Gracu, Ljubljani...milina setati i voziti, puno drvoreda, toliko da se nisam oznojio uopste, non stop sam u hladu, plus imaju 2 velike fontane u centru. Svaka basta kafica je u debelom hladu a ne kao u Ns i Bg, prokuvas i sustanes dok prozujis malo centrom, o guzvama da i ne govorim, plus su svi pristojni. Ima i veliki parking u samom centru, 70din/sat.
Prilicno je i cisto u gradu, ima mozda poneki grafit. Arhitektura savrsena, cak i kad su u pitanju kladionice i kockarnice one su lepo upakovane u te stare zgrade, samo imaju onu bocnu reklamu da mozes da vidis iz daljine ulice.
Ko moze neka se seli ovde, stvarno top grad, nije ni cudo sto na onim listama uvek zauzima u top 3 najlepsa grada u Srbiji.
IMG_20250621_123328.jpg
IMG_20250621_122008.jpg
IMG_20250621_121511.jpg
IMG_20250621_121601.jpg
IMG_20250621_121906.jpg
IMG_20250621_123538.jpg
IMG_20250621_123332.jpg
IMG_20250621_124348.jpg

Natprosecni ljudi (sa fakultetom i ok poslom) sa indignacijom odbijaju mesta tog tipa. Sa druge strane, neobrazovani ljudi koji imaju visoka primanja cesto vole da žive na takvim mestima, ali mahom u kućama, ne zgradama. Tu bih pridružio još i Ledine.
Ljudi zive gde mogu, a ne nuzno gde bi zeleli. Covek sa prosecnom platom ne moze ni u nabrojanim naseljima bas lako da kupi bilo sta.

Subotica je pre 100+ godina imala skoro isti broj stanovnika kao Beograd, mislim da je u jednom trenutku imala cak i vise stanovnika od Beograda.
Da, tu su bili negde, mozda Bg za nijansu vise, posle wwI su oba grada imali oko 100.000. Onda su izgradili neki put ili prugu prema Ns, ili tako nesto (tako sam slusao od jednog demografa) gde je isao sav saobracaj i od tad Subotica krece rapidno da opada.

Subotica je verovatno jedan od najlepših gradova u Srbiji, prvenstveno zbog autentične mađarske arhitekture koja je posebna. Međutim, kada je reč o ekonomskoj aktivnosti, situacija je znatno skromnija. Van strogog centra grada, pretežno se prostiru porodične kuće, a poslovne prilike su ograničene.

Za nekoga ko je rođen u Subotici i ima lokalni posao, ili radi na daljinu i traži mirno okruženje, ovaj grad može biti idealan. Ali generalno, Subotica nije destinacija za one koji traže bolje ekonomske mogućnosti, nije to grad “trbuhom za kruhom”. Sad sam otvorio na blic infostud, i kao što sam mogao da pretpostavim, poslovi koji se nude su uglavnom, posao vozača, kasira, prodavca itd.

U realnosti, kada je u pitanju privredna dinamika i mogućnosti za zapošljavanje, samo Beograd i Novi Sad trenutno pružaju uslove koji opravdavaju migraciju.

Zašto misliš da u NS onaj deo od Narodnih heroja prema Vase Stajica i okolnim ulicama gde se nalazi galerija Matice Srpske nije po meri čoveka? Ulice sa drvoredima, lepe kuće, mir i tišina. Peške si na bilo kojoj lokaciji u centru za 10 minuta, milina.
Urbanistički su mi Limani najbolji kao i njihova pozicija. Velika dvoriša, sa sportskim sadržajima, blizina keja, ogromni kvartovi, pri tome pričamo o Limanu I, II, III, IV, široki bulevari i ulice pod pravim uglovima, pogotovo Liman III i IV.
Park, škole itd... Sa jedne strane Dunav i kej, a opet ušuškan od samog centra koji ti je blizu.
Fakulteti su tu.
Atomska skloništa koja služe deci za sankanje, zelenila svuda.
Urbanistički mi je jedino Novo Naselje nalik tome sa lošijim pozicijom, dalje je centar i kej to jest Dunav(Štrand).
Zamalo da uzmem stan u Patk city-u na Limanu, novogradnja pre dosta godina.
I sada sam se dvoumio izmedju kao moderne novogradnje i kompleksa koji će biti jedan od modernijih, ako ne i najmoderniji ili starogradnju na Limanu - pošto nema novogradnje.
Mislim ima nekih nadogradnja ali to sam rekao sebi da neću.
Ima ulica Vase Stajić i Radnička koje su lepe, ali kažem to su ulice a ipak treba gledati i oko njih strukturu, gužvu, probleme sa saobraćajem itd...
Radim inače u centru, na 1min od Dunavskog parka i samog pešačke zone centra i lepo je, ali nekad je baš problem saobraćaj i parking.
Svakako može sa biciklom da se dodje, ali eto zavisi od osobe do osobe i njegove rutine, takodje treba gledati i strukturu kakvo stanovništa živi u kojem delu pa i u kvartu, zgradi itd...

Poslednja izmena:
Kada sam već kod ove priče odrastao sam na Grbavici i Limanu.
Grbavica se baš izgradila i gde je moglo ubačena je zgrada i tu je koliko sam ispratio skuplje nego na Limanu. Neko bi rekao bolja je lokacija, sve ti je blizu, ali meni je prestalo to da bude humano za život zbog prevelike izgradnje.
Tako posmatram i sam centar, zato dajem prednost Limanima.
Nego pre nekoliko dana sedim sa kolegom i pričamo o njegovoj kupovini budućeg stana, treba mu veći zbog proširenja porodice.
Trenutno je na prometnom bulevaru u novogradnji, pa osim te dodatne sobe koja mu treba hoće da se preseli zbog buke i zagadjenja. Inače bi dosta njih reklo kako mu je odličan stan i na dobroj lokaciji, ali eto to su mane mikrolokacije pa i lokacije stana kada sve faktore uvrstiš.
Spomenem mu za Liman, kaže da hoću ali nema puno oglasa i to su APP cene.
Dao sam mu predlog koji je rekao da će i da odradi, da ide i zalepi oglase po zgradama da kupuje trosoban stan u toj zgradi.
Predlog je zasnovan na mom iskustvu gde žive stariji ljudi koji se ne snalaze najbolje sa oglašavanjem a male su im penzije da finansiraju njihove veće stanove na tim lokacijama.
Mnogo transakcija i kupovina se na takvim lokacijama obave a da ne dodju do oglasa to jest do kupaca koji su kao moj kolega.

Kada sam već kod ove priče odrastao sam na Grbavici i Limanu.
Grbavica se baš izgradila i gde je moglo ubačena je zgrada i tu je koliko sam ispratio skuplje nego na Limanu. Neko bi rekao bolja je lokacija, sve ti je blizu, ali meni je prestalo to da bude humano za život zbog prevelike izgradnje.
Tako posmatram i sam centar, zato dajem prednost Limanima.
Nego pre nekoliko dana sedim sa kolegom i pričamo o njegovoj kupovini budućeg stana, treba mu veći zbog proširenja porodice.
Trenutno je na prometnom bulevaru u novogradnji, pa osim te dodatne sobe koja mu treba hoće da se preseli zbog buke i zagadjenja. Inače bi dosta njih reklo kako mu je odličan stan i na dobroj lokaciji, ali eto to su mane mikrolokacije pa i lokacije stana kada sve faktore uvrstiš.
Spomenem mu za Liman, kaže da hoću ali nema puno oglasa i to su APP cene.
Dao sam mu predlog koji je rekao da će i da odradi, da ide i zalepi oglase po zgradama da kupuje trosoban stan u toj zgradi.
Predlog je zasnovan na mom iskustvu gde žive stariji ljudi koji se ne snalaze najbolje sa oglašavanjem a male su im penzije da finansiraju njihove veće stanove na tim lokacijama.
Mnogo transakcija i kupovina se na takvim lokacijama obave a da ne dodju do oglasa to jest do kupaca koji su kao moj kolega.
Grbavica je odlična, pod uslovom da imaš svoje parking mesto i da stan nije ulično orijentisan u prometnijoj ulici.

Videli smo da su novogradnje čak i na Zvezdari dostigle 5k/m2. Naravno, luksuznije novogradnje po centru, BNV i NBG su vec uveliko 7-10k m2. Da li je bilo gde u NS moguće kupiti stan po ovim cenama? Da li postoji u čitavom gradu projekat za 5k+ eur po m2?

Videli smo da su novogradnje čak i na Zvezdari dostigle 5k/m2. Naravno, luksuznije novogradnje po centru, BNV i NBG su vec uveliko 7-10k m2. Da li je bilo gde u NS moguće kupiti stan po ovim cenama? Da li postoji u čitavom gradu projekat za 5k+ eur po m2?
Projekat Ugao Invetitor Modena je prodavao pre prvog ,,ašova,, stanove od 100+ m2 za 4500eur. Mislim da su, ako ih je ostalo, tamo je sada možda preko 5k.
2 stana koja sam ja ranije gledao su bila preko 5k, oko 5500eur, jedan u Park city na Limanu III koji gleda na park i koji je bio na neki način penthaus, a drugi na kraju Dunavske ulice ulici koji je isto gledao na Dunavski park, na neki način isto penthaus.
Inače nema takvih projekata koliko ja znam i koliko sam upućen.
Ovde se prodaju luksuzniji opremljeni stanovi.
Nisam siguran ni koliko bi bila cena da sada krene Novi Sad na vodi, tamo se ne bih iznenadio da predje 5k ako budu radili luksuzno.

Poslednja izmena:
Što se tiče NS-a, po meni je da ispod 2000eur ima jedino na Adicama, nekim delovima Petrovaradina, malo oko Alibegovca(uz pregovore) i tamo u Veterniku.
Grad je od 2000-3000.
Bolja novogradnja sa dobrom lokacijom ide i do 3500eur.
I eto neki pojedinačni slučajevi idu i 4500eur.
One prethodne stanove neću da računam za koje sam ja bio zainteresovan i koji su bili preko 5k jer takvih ima baš malo.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali takvo je neko moje vidjenje cena u NS-u.

EDIT: Mislio sam na stanove koji s pristojni i nisu sutereni, loša potkrovlja, u katastrofa stanju i koji ne mogu da se uknjiže.

Poslednja izmena:
Što se tiče NS-a, po meni je da ispod 2000eur ima jedino na Adicama, nekim delovima Petrovaradina, malo oko Alibegovca(uz pregovore) i tamo u Veterniku.
Grad je od 2000-3000.
Bolja novogradnja sa dobrom lokacijom ide i do 3500eur.
I eto neki pojedinačni slučajevi idu i 4500eur.
One prethodne stanove neću da računam za koje sam ja bio zainteresovan i koji su bili preko 5k jer takvih ima baš malo.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali takvo je neko moje vidjenje cena u NS-u.

EDIT: Mislio sam na stanove koji s pristojni i nisu sutereni, loša potkrovlja, u katastrofa stanju i koji ne mogu da se uknjiže.
NS je mnogo bolji izbor nego BG za ljude sa 500k eur budžeta. Mozes da uzmes 4-soban stan plus 2 garazna mesta i još da ti ostane za opremanje.

90m2 * 3000eur =270k
1parking mesto + 1 garažno mesto = 50k
sredjivanje po m2 450eur = 40k
Ukupno = 360k + 10k nepredvidjeni troškovi
Ukupno 370k
Ako je 100m2 onda ide računica 30k se dodaje zbog kvadrature plus 5k za opremanje
Tako da ispadne nekih 405k
Mij neki zaključak je da je to tvoje opisano za Novi Sad izmedju 350-400k sasvim odličan četvorosoban stan i odlično sredjen sa 2 parking mesta za četvoročlanu pa i petočlanu porodicu.
500k je baš jak budzet

Vrh