Šta je novo?

Cene nekretnina

Можда из мене избија песимизам, али ја заиста не видим промену која може да се деси па да се то реши.

Све се то решава разумном пореском политиком. Шпекуланти, уљуљкани наследници, џабалебароши, криминалци, чланови режима...Све би се то разбежало са тржишта некретнина да имамо пореску политику цивилизоване земље.
Ne bi ništa. Već bi došlo do toga da bi jedna ili dve korporacije bile vlasnici i to verovatno negde iz Emirata ili sličnih država. Uništio bi samo male obične ljude kojima to dođe kao dopuna budžeta.

Можда из мене избија песимизам, али ја заиста не видим промену која може да се деси па да се то реши.
Nije to pesimizam, već realnost. Kupi kad ispunjavaš uslove i to je to. Kad ostariš stan će ti vrediti 2-3x više.

Ne bi ništa. Već bi došlo do toga da bi jedna ili dve korporacije bile vlasnici i to verovatno negde iz Emirata ili sličnih država. Uništio bi samo male obične ljude kojima to dođe kao dopuna budžeta.
Ово ти нема смисла. Зашто би након нормализације пореске политике пустили корпорације и прекопирали тај лош пример са запада?

Дакле, прачам о томе шта треба урадити а ти додајеш из неког разлога неки хипотетички лош потез како би оповргао овај први добар?!

Kako ne bi? Pa da je poreska politika kao u Holandiji gde deca placaju 30% ili koliko vec na nasledstvo verujem da bi ti prvi dobro razmislio da li bi kupio stan da se nadje deci ili bi gledao da ga ulozis na drugom mestu.

Država raspila konkurs za javno preduzeće, 107 pozicija i 208 radnih mesta. Kažu, da povećamo produktivnost :) Ne znam kako drugim uspešnijim državama polazi za rukom da imaju manji broj zaposlenih u javnom sektoru, a da su efikasniji. Zato i propadaju.
Gde se moze pogledati ova informacija?

Kako ne bi? Pa da je poreska politika kao u Holandiji gde deca placaju 30% ili koliko vec na nasledstvo verujem da bi ti prvi dobro razmislio da li bi kupio stan da se nadje deci ili bi gledao da ga ulozis na drugom mestu.
Ali šta sa firmama koje imaju u vlasništvu nekretnine?
Umesto na fizičko lice otvoriš firmu i na njoj imaš sve nekretnine, kasnije ti deca postanu vlasnici i ne plaćaju taj porez.
Verovatno imaš tekuće stvari kao trošak za firmu ali onda je sve regulisano i izbegneš taj porez, koliko sam shvatio tamo je odlično za firme.

Ali šta sa firmama koje imaju u vlasništvu nekretnine?
Umesto na fizičko lice otvoriš firmu i na njoj imaš sve nekretnine, kasnije ti deca postanu vlasnici i ne plaćaju taj porez.
Verovatno imaš tekuće stvari kao trošak za firmu ali onda je sve regulisano i izbegneš taj porez, koliko sam shvatio tamo je odlično za firme.
Lako se moze napraviti provera ili dodatni uslov za posedovanje nekretnine od strane firme.
Na primer, moze da poseduje firma nekretninu ako u njoj obavlja svoju deltanost, ili je delatnost usko vezana za posedovanje nekretnine.
Puko prebacivanje nekretnine na firmu da bi se izbegao porez se lako ulovi od strane drzave koja to hoce.

Registruješ je za promet nekretnina izdavanje itd...
EDIT: Ovo bi i bilo ok, onda ne bi imali kolekcionare nekretnina, nego bi svi izdavali i ne bi bilo praznih stanova, veća konkurencija bi se stvorila pa samim tim i bolja ponuda i cene za stanovništvo.
Onda oporezuješ i firmu.
Pa sada, uglavnom države izlaze u susret korporacijama i hoće da ih privuku.

To sve će ići tako dok tržište nekretnina ne postane besmisleno i onda ćemo videti države kako reaguju protiv akumulacije stanova.

Trenutno imaju korist od svog tog prometa, ali to ima svoj kraj, posebno u malim državama kao što je Srbija gde postoji realno dva do tri jača urbana centra.

Sav taj kapital će morati da se preusmeri u produktivne delatnosti, ovo sad što se dešava (svuda na planeti) je ekonomski nezdrava situacija.

A drzava je sisala vesla 🙂
Ok, imas pravo na jednu nekretninu u kojoj se odvija delatnost. Ako imas firmu koja se bavi izdavanjem nekretnina, onda su drugaciji porezi.
Pravis razliku da li firma poseduje nekretnine koje izdaje ili je samo posrednik. Sve se moze srediti 😉

Kad totalno odustaneš od kupovine stana u Bg-u - sve postane značajno lakše.
Makar u mom slučaju.
Tako je i prslo tržište 2009. Ne zbog nemaštine nego što su svi digli ruke od kupovine jer su cene bile budalaština. Nakon toga se tek pogoršalo sve ekonomski.
Ko hoće da plati Zvezdaru 5k super. Ja podržavam 🙂. Samo rokaj 🙂.

Ово ти нема смисла. Зашто би након нормализације пореске политике пустили корпорације и прекопирали тај лош пример са запада?

Дакле, прачам о томе шта треба урадити а ти додајеш из неког разлога неки хипотетички лош потез како би оповргао овај први добар?!
Sam primer je loš zato što je utopijski. Zašto bi se država lišila dodatnih poreskih prihoda kroz oporezivanje nekretnina, ne sumnjam da bi rado sproveli tu "normalizaciju". Sa druge strane, zemlje sa dobro optimizovanom poreskom politikom imaju krupne korporacije kao vlasnike kapitala (ukljucujuci i stanove). Deluje mi potpuno nadrealno da mi budemo dobro optimizovani plus da ne kopiramo "loše primere sa zapada".

Tako je i prslo tržište 2009. Ne zbog nemaštine nego što su svi digli ruke od kupovine jer su cene bile budalaština. Nakon toga se tek pogoršalo sve ekonomski.
Znači ljudi mogu da plaćaju današnje cene od 4k po m2, samo to ne žele da rade jer se osećaju loše obzirom da za iste pare mogu da kupe stan u Stocholmu? To je više psihološki nego finansijski moment, očigledno nam ide bolje nego što sam zamišljao kada ljudi ukoliko glavni problem nije nedostatak novca.

Sam primer je loš zato što je utopijski. Zašto bi se država lišila dodatnih poreskih prihoda kroz oporezivanje nekretnina, ne sumnjam da bi rado sproveli tu "normalizaciju". Sa druge strane, zemlje sa dobro optimizovanom poreskom politikom imaju krupne korporacije kao vlasnike kapitala (ukljucujuci i stanove). Deluje mi potpuno nadrealno da mi budemo dobro optimizovani plus da ne kopiramo "loše primere sa zapada".
Pravo kazes, evo npr Kanada se ne odrice tih taksi
I opet, slazem se, mi treba da kopiramo neke stvari sa zapada.

Ne sećaš se nemaštine? Pošto se ja sećam dobro. Niko nije digao ruke, nego je počela kriza na svim frontovima.

Ne znam kako ste vi živeli, ali na moju porodicu je SEKA izuzetno uticala, i na mnoge druge u državi, sad da se pravimo kako nije bilo nemaštine i kako su ljudi samo odlučili da ne kupuju nekretnine je alternativna realnost.

Нешто ниси добро разумео. Држава би драстично повећала пореске приходе нормализацијом пореске политике.

Сада имамо политику стимулисања социјалног раслојавања, награђивања нерада, дестимулисања привреде, акумулације некретнина, прања новца и стимулације криминала.

Престанак тога није утопија него цивилизацијски минимум.

Ок, накупио сам два потпуно бесмислена одговара некаквих експерата који указују на одређену агенду јер видим да ипак нису толико неинтелигентни људи па да могу да верују у ово што пишу и у оно што бране а што је дословно један од темеља уништења овог друштва. Још један прекршај и завршили смо господо.

Poslednja izmena:
Pravo kazes, evo npr Kanada se ne odrice tih taksi
I opet, slazem se, mi treba da kopiramo neke stvari sa zapada.
Da, ali zašto navodiš primer zemlje koja je sve samo ne priuštiva za stanovanje (naručito u velikim gradovima). Dakle, da li je ideja vacancy tax-a da se dodatno napuni budžet, ili da se napravi ekvilibrijum na tržištu i dostupnije nekretnine za širi društveni sloj stanovništva? Ako je ovo drugo, onda svakako Kanada nije dobar primer. Da ne govorim da je najveći deo stanova koji se izdaju u vlasništvu korporacija.

Slazem se, Kanada je los primer kada se gleda dostupnost stanovanja. Treba gledati primere Belgije i mozda Austrije.

Da, ali zašto navodiš primer zemlje koja je sve samo ne priuštiva za stanovanje (naručito u velikim gradovima). Dakle, da li je ideja vacancy tax-a da se dodatno napuni budžet, ili da se napravi ekvilibrijum na tržištu i dostupnije nekretnine za širi društveni sloj stanovništva? Ako je ovo drugo, onda svakako Kanada nije dobar primer. Da ne govorim da je najveći deo stanova koji se izdaju u vlasništvu korporacija.
Pa malo su pristupacniji nego mi
2025-06-13 12_45_00-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And Toronto, Canada — M...png

Plus, primeti da je Kanada 2021 imala oko 37 miliona stanovnika, a sad ima oko 41.5:
2025-06-13 12_47_45-Canada - Wikipedia — Mozilla Firefox.png

Da li mi imamo takav rast? Plus imaj u vidu da dolazi visoko kvalifikovana radna snaga.

Pa malo su pristupacniji nego mi
Pogledajte prilog 241433
Plus, primeti da je Kanada 2021 imala oko 37 miliona stanovnika, a sad ima oko 41.5:
Pogledajte prilog 241434
Da li mi imamo takav rast? Plus imaj u vidu da dolazi visoko kvalifikovana radna snaga.
Rast čega, stanovništva ili cene stanova? Ne razumem šta hoćeš da pokažeš ovim podacima, dobro je poznata kanadski imigraciona politika, oni imaju naveću stopu rasta stanovništva na svetu među industrijalizovanim zemljama. Kakve veze to ima sa činjenicom da su stnanovi u kanadskim gradovima 1) mahom nepriuštivi za lokalno stanovništvo i 2) većinski u vlasništvu korporacija koje ih izdaju?

Kad pomislim da ne mozes dati vise delulu tejk od dosadasnjih ti izvalis nesto ovako, lol.

Vrh