Šta je novo?

Cene nekretnina

Možda si i ti kao i svi mi ovde žrtva lošeg sistema i uništavanja standarda života.

Jasno mi je da ako živiš ovde, trenutno moraš to da prihvatiš i radiš na tome da napreduješ.

Ali ja pola godine provedem u Švedskoj i vidim kako tamo porodica sa dve prosečne plate živi. Neuporedivo bolje.

Ja sam prvi kritičar cene nekretnina u Beogradu i na ovoj temi možeš naći stotine mojih komentara koji kritikuju stanje na tržištu, ali opet ne mislim da treba ići u deluzije, što je čest slučaj ovde i masa korisnika misli da im neko duguje stan u širem centru grada (najskupljoj zoni u celoj državi) jer zarađuju, pazi sad, prosečnu srpsku platu.

Prosečna plata na Nbg-u je (da uzmemo sa iste opštine gde hoćeš da živiš ajde) je 160k. To je 2x 160 = 320k. 2700 evra. 700 na ratu i sve je ok, kupiš stan. Rešen problem.
Lep scenario. Koliko je veliki taj stan, gde se nalazi i koliko sam učešće dao da bi mi rata bila 700 evra?

Lep scenario. Koliko je veliki taj stan, gde se nalazi i koliko sam učešće dao da bi mi rata bila 700 evra?
Trenutno to je stan oko 170k EUR. Znaci ako je 3000 EUR /m2 to je 56m2, ako nadjes malo ispod oko 60m2.
Sasvim dovoljno za prvi stan, umesto da bacas 700 EUR na kiriju svaki mesec, pa posle par godina prodaj i predji u veci stan.

jel to sa kreditom na 30godina?

i btw jedno pitanje za refinsansiranje kredita, jel postoji praksa da se to uradi u banci u kojoj je uzet kredit? :D

700e rata je na 300 meseci oko 120K evrica. Neka je ucesce 30K ukupno 150K, sa tim parama moze da se kupi nekih ~50kvadrata dresine na NBGD i jos racunaj na to najmanje 20K renoviranja

jel to sa kreditom na 30godina?

i btw jedno pitanje za refinsansiranje kredita, jel postoji praksa da se to uradi u banci u kojoj je uzet kredit? :D
To je kredit na 30 godina da:
Screenshot 2025-06-10 at 16.17.17.png

Cak se moze naci i niza kamatna stopa pa uzeti veci kredit.
35 hiljada ucesce i teraj.

700e rata je na 300 meseci oko 120K evrica. Neka je ucesce 30K ukupno 150K, sa tim parama moze da se kupi nekih ~50kvadrata dresine na NBGD i jos racunaj na to najmanje 20K renoviranja
300 meseci nije 30 godina.

Ja sam prvi kritičar cene nekretnina u Beogradu i na ovoj temi možeš naći stotine mojih komentara koji kritikuju stanje na tržištu, ali opet ne mislim da treba ići u deluzije, što je čest slučaj ovde i masa korisnika misli da im neko duguje stan u širem centru grada (najskupljoj zoni u celoj državi) jer zarađuju, pazi sad, prosečnu srpsku platu.
Masa korisnika je u pravu. Ukoliko kao porodica zaradjuješ dve prosečne plate, zaslužuješ prosečan život.

Stan prosečne veličine u "širem centru" od koga ti treba 40 minuta kolima do centra je minimum koji bi neko sa dve prosečne plate trebalo da može da priušti.

Masa korisnika je u pravu. Ukoliko kao porodica zaradjuješ dve prosečne plate, zaslužuješ prosečan život.

Stan prosečne veličine u "širem centru" od koga ti treba 40 minuta kolima do centra je minimum koji bi neko sa dve prosečne plate trebalo da može da priušti.

Prosečan život u Srbiji nije život u najskupljim delovima glavnog grada.

700 x 36 x 12 = 302.400
Lepo si ilustrovao, neko ko odbija da kupi stan i bude podstanar ce izgubiti 250,000 EUR za tudju nekretninu za 30 godina svog zivota :)
U stvari izgubice i vise, jer kamatnu stopu mozes da fiksiras pa da je pojede inflacija, kiriju ces malo teze da fiksiras.

Isto ne znam odakle x36 odjednom, mesate matematiku malo.
36 meseci i 12 meseci se mnozi odjednom :D

Joe takodje mi nisi odgovorio na to da li mladi u Srbiji imaju isti standard kao mladi u Holandiji i da li je to "dobro, bolje, još bolje za koje znaju od svog rodjenja" na istom nivou kao dobro za koji znaju holandjani.
Izvinjavam se što nisam odgovorio. Skroz sam zaboravio ali eto sad ću. Mislim da odgovor neće imati puno veze sa temom cene nekretnina.
I mladi Holanđani i mladi Srbi (rođeni posle 2000) znaju samo za dobro to je tačno i da samo ide na bolje. Mislim da mladi Holanđani bolji standard imaju od mladih Srba, ali dosta lošiju klimu na koju ne mogu da utiču. Sad ne bi da zvučim kao neki deda koji kritikuje mlade ali eto ja ću ti reći šta ja zapažam kod mladih Holanđana što kod naših nema u tolikoj meri (ali opet da se ogradim da ne znam baš sve). Mnogi Holanđani su jako samoživi (individualci) čak previše - takva je i kultura ovde oduvek bila ali sad mislim da je previše otišlo. Npr. žive cura i dečko zajedno i sve ali bukvalno sve se deli do centa poslednjeg. Ne mislim samo na rent i režije već idu do toga da se vodi računa ko je kupio 2 hleba više... Parama su opterećeni i to do poslednjeg centa. Da slučajno ne bi platili ni cent više nekom, pa ni da bi dali sendvič nekom...
Opet mnogi između srednje škole i fakulteta uzimaju gap year - "praznu godinu" da idu da putuju po svetu, ali po nekim zabitima i nekim posleratnim zonama (Kambodže, Vijetnami, Libije, Iraci, zemlje južne Amerike, itd...) što mi je ludost, ali ajde. Onda svi mladi ovde se ne venčavaju (preferiraju da žive u grehu čak i kad imaju decu)... Ok je da živite zajedno da se probate pre braka, ali kad dobiješ decu da ste i dalje u "vezi" onda mi je to malo previše... Ljudi u mojim godinama zovu muža (dečkom) i suprugu (curom)...
Karijera i put kroz život mnogo zavisi od starta - što je slično kao i kod nas.
Ono što je isto "bolest jako bogatih društava" je da su preterano opterećeni ekologijom i zelenom agendom (dobro tu mediji imaju dosta uticaja).
Što se tiče razvoda - tu mislim da su na vrhu Evrope - čak nekad prekidaju brakove (mada to više nisu mladi) samo zato što su se odljubili i nema više leptirića... A imaju decu...
Ne znam šta si mislio da čuješ. Izneo sam dosta generalizovane stavove i moja lična zapažanja i odmah da se ogradim da ima izuzetaka i da nije sve tako. Ovo ja vidim šta se dešava.

Sve dok se mesta kao sto su Batajnica i Borca vidjena kao stigma, neuspeh ili nesto cega se ljudi stide nema nama brige za rast cena m2.

Voleo bih da nekad svratite do Batajnice, Nove Pazove i Stare Pazove da shvatite da neki delovi su i bolje uredjeni od centralnih opstina a da je u skoro svim slucajevima mnogo humaniji kraj za porodicu od Beogradskih ulicica na Vracaru.

Ova pošalica ti je potpuno nepotrebna i nema nikakvog efekta. 5d chess move, vredjas coveka koji brani ljude koji su u situaciji u kojoj si i ti sam.

Baš zato što smo u istoj situaciji se osećam slobodnim da ti to kažem, treba prosto prihvatiti da u Beogradu dve prosečne plate ne mogu da doguraju toliko daleko koliko bi ljudi voleli, i to je tako kako je.

Ima mnogo stvari koje bih promenio, od oporezivanja, preko urbanizma do planskih naselja, ali nije realno očekivati da se to desi za naših života i na nama je da plivamo kako možemo.

Šta može da se promeni - količina novca koju zarađujemo, posao koji radimo, komfor koji sebi stvorimo na mestu gde živimo.

Kažem opet, kao neko ko je mnogo godina proveo živeći na levoj obali, stvarno nije toliko loše koliko ljudi na ovom forumu vole da pričaju, i može sasvim korektno da se živi u Borči, Kotežu (...) Nema fensi restorana kao na NBG na svakom koraku, ali nije ni Sudan.

Ljudi treba da se sete da su ranije NBGD blokovi isto imali lose konotacije i nisu bas bili mesto koje se gleda pozitivno za zivot.
Vise puta sam za mladje momke cuo za lep nadimak "st*** iz bloka", interventna i sastanci sa njom su iskustva par mojih prijatelja koji bi samo kao klinci sedeli u parku.

Vremena se menjaju, treba otici i videti uzivo kako zive ljudi sada, a ne pre 5,10,15,20 godina ili to sto si cuo da ima problem neki.
Batajnica danas i pre 20 godina kada sam bio klinac su 2 razlicita sveta, kao sto verujem da je slucaj sa dosta delova Beograda.

Sve dok se mesta kao sto su Batajnica i Borca vidjena kao stigma, neuspeh ili nesto cega se ljudi stide nema nama brige za rast cena m2.

Voleo bih da nekad svratite do Batajnice, Nove Pazove i Stare Pazove da shvatite da neki delovi su i bolje uredjeni od centralnih opstina a da je u skoro svim slucajevima mnogo humaniji kraj za porodicu od Beogradskih ulicica na Vracaru.
Nije ovde problem samo u samom mestu, svracao sam ja svuda, sve je to okej. Ali tebi mesto zivota treba svakondevno za odlazak na posao. Ja mogu da zivim u Batajnici i da putujem na NBG. A sta ako zena radi na Zvezdari? Sta onda? Da ja zivim u Batajnici, a ona na Mirijevu pa da se vidjamo za vikend? Prevoz i infrastruktura su problem. Nemamo kanalizaciju, nemamo metro. Guzve katastrofalne.

Evo danas u sred dana Autokomanda potpuno blokirana. Vise ne postoji spic, slicno je 24/7 u Beogradu.

Ne znam zasto toliko ljudi misli da je samo naselje problem. Negde jeste stvarno, ali je prvenstveno nepovezanost sa ostalim delovima grada. Samo prakticno gledam.

Isto tako i Ovca/Borca. Sta ako radim u Jurija Gagarina, a zivim u Borci? A zena promeni posao i krene da radi na Vidikovcu? To su pitanja koja su bitna za zivot, da odaberes lokaciju koja ti je okej za svakodnevni posao, nece svi luksuz i centar grada, ali je sistem takav da svi moraju to da zele, iako u sustini ne zele.

Treba nam metro i kanalizacija svuda. Izasla bi ideja za centrom/NBG iz glave i meni, i mnogima jos. Rasteretili bismo krugodvojkase svog prisustva, i to svojom voljom.

Ljudi treba da se sete da su ranije NBGD blokovi isto imali lose konotacije i nisu bas bili mesto koje se gleda pozitivno za zivot.
Vise puta sam za mladje momke cuo za lep nadimak "st*** iz bloka", interventna i sastanci sa njom su iskustva par mojih prijatelja koji bi samo kao klinci sedeli u parku.

Vremena se menjaju, treba otici i videti uzivo kako zive ljudi sada, a ne pre 5,10,15,20 godina ili to sto si cuo da ima problem neki.
Batajnica danas i pre 20 godina kada sam bio klinac su 2 razlicita sveta, kao sto verujem da je slucaj sa dosta delova Beograda.

ima ono, kada je beba popovic pricao o legiji, kako se secam u nekom intervju
kao

"sta reci o njemu, on je decko sa novog beograda"

Nije ovde problem samo u samom mestu, svracao sam ja svuda, sve je to okej. Ali tebi mesto zivota treba svakondevno za odlazak na posao. Ja mogu da zivim u Batajnici i da putujem na NBG. A sta ako zena radi na Zvezdari? Sta onda? Da ja zivim u Batajnici, a ona na Mirijevu pa da se vidjamo za vikend? Prevoz i infrastruktura su problem. Nemamo kanalizaciju, nemamo metro. Guzve katastrofalne.

Evo danas u sred dana Autokomanda potpuno blokirana. Vise ne postoji spic, slicno je 24/7 u Beogradu.

Ne znam zasto toliko ljudi misli da je samo naselje problem. Negde jeste stvarno, ali je prvenstveno nepovezanost sa ostalim delovima grada. Samo prakticno gledam.

Isto tako i Ovca/Borca. Sta ako radim u Jurija Gagarina, a zivim u Borci? A zena promeni posao i krene da radi na Vidikovcu? To su pitanja koja su bitna za zivot, da odaberes lokaciju koja ti je okej za svakodnevni posao, nece svi luksuz i centar grada, ali je sistem takav da svi moraju to da zele, iako u sustini ne zele.

Treba nam metro i kanalizacija svuda. Izasla bi ideja za centrom/NBG iz glave i meni, i mnogima jos. Rasteretili bismo krugodvojkase svog prisustva, i to svojom voljom.
Cale je putovao na NBGD da radi a keva na Kosutnjak i to oboje prevozom a ne kolima pa evo imao sam fino detinjstvo i odrastao sam u zdravog i pravog coveka.
I to je trajalo pa jedno 10 godina otprilike.

Tom logikom da biras idealnu lokaciju koja ce da ti pokrije sve moguce lokacije posla je nemoguce, a mnogo je lakse promeniti posao nego kupiti stan u centru.

Ja mogu da zivim u Batajnici i da putujem na NBG. A sta ako zena radi na Zvezdari? Sta onda? Da ja zivim u Batajnici, a ona na Mirijevu pa da se vidjamo za vikend?
Bukvalno imam prijatelje, mladi bračni par, koji iz Bataje idu svaki dan na posao ka Vračaru i Jerkoviću. Kupili su kuću/stan, onu što podseća na karingtonku na ulazu u Bataju. A imaju standard za Nbg bez problema, samo što im je računica ovako bila hiljadu puta bolja. Dvorište fino, renovirali sve tip top.
Takvih ljudi imaš koliko hoćeš, zato cene skaču i po periferiji svuda.

Cale je putovao na NBGD da radi a keva na Kosutnjak i to oboje prevozom a ne kolima pa evo imao sam fino detinjstvo i odrastao sam u zdravog i pravog coveka.
I to je trajalo pa jedno 10 godina otprilike.

Tom logikom da biras idealnu lokaciju koja ce da ti pokrije sve moguce lokacije posla je nemoguce, a mnogo je lakse promeniti posao nego kupiti stan u centru.
Kakav je bio saobracaj kad si ti bio klinac, a kakav je sada?

Vrh