Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ako u Minhenu, Amsterdamu (ili predgradjima tih gradova) ima stanova na nivou cena u Mladenovcu i Lazarevcu, odmah se prijavljujem za useljeničku vizu. Ali nešto mi govori da to nije baš slučaj, pre će biti cena u Mladenovcu + 500%.
Nije to bila poenta komentara, nego da, ako vec u Beogradu ne mozes da nadjes nista normalno za zivot, nego moras da se selis iz njega, kad se vec selis, seli se tamo gde mozes imati mnogo bolju buducnost, cak i da placas kiriju neki period, a stan ces kupiti lakse od te plate nego od plate u Beogradu.

Pa ako u Minhenu, Amsterdamu (ili predgradjima tih gradova) ima stanova na nivou cena u Mladenovcu i Lazarevcu, odmah se prijavljujem za useljeničku vizu. Ali nešto mi govori da to nije baš slučaj, pre će biti cena u Mladenovcu + 500%.
Ja ti mogu reći da u okolini Amsterdama NEMA ništa u cenovnom rangu Mladenovca. Nema ni u selima na samom severu Holandije pored Groningena gde su samo krave (naša paralela Babušnice)...
To što ljudi romantizuju cene, pa neka pogledaju i neka porede slično sa sličnim. Ljudi poredi Premium gradnju na top lokaciji (npr. Kings Circle) sa cenama socijalnih stanova u teškim predgrađima.

Nije to bila poenta komentara, nego da, ako vec u Beogradu ne mozes da nadjes nista normalno za zivot, nego moras da se selis iz njega, kad se vec selis, seli se tamo gde mozes imati mnogo bolju buducnost, cak i da placas kiriju neki period, a stan ces kupiti lakse od te plate nego od plate u Beogradu.
Dosta delova Beograda je normalno za zivot, al daleko pesaka/kolima od centra, u tom grmu lezi zec

Je l' može neko da mi objasni šta se desilo u Septembru 2024? Krediti za mlade su najavljeni tek u Decembru ako se dobro sećam. Odakle ovaj skok za par meseci u oglasima?
1000019752.png

Možeš da stvari gledaš tako, a možeš da kažeš i da je zahvaljujući reakcijama ECB-a spasena i održana finansijska stabilnost finansijskog sistema. Tokom SEKE je svetski GDP pao 0.1%, a tokom korone jače od 3%, pa ti vidi koje su razmere tog šoka bile. Bolje da su pustili da puknemo svi po šavovima pa da ratujemo za hleb.

Šta smo u prošlosti imali kao neke super sisteme bolje od ovog? Preterano pojednostavljujete kompleksnost savremenog ekonomskog sistema, u kome ima i dosta pametnih i dobrih poteza, osim loših na koje si potpuno fokusiran. Monetarni sistem nije vakum - on ima realna ograničenja i ne može da reši strukturne slabosti. Mislim, ako hoćeš da kažeš da ECB nije u potpunosti zavisna, ok je, u pravu si. Nije doduše ni potpuno nezavisna. U slučaju kovida su se fiskalna i monetarna politika brzo složile da nema druge nego da se štampa, i to je po meni rezultovalo spasom.

Спасом путем расподеле, где су они одредили ко ће то да плати спашавајући једне и оштетивши друге.

Јасно је мени зашто су то урадили, писао сам ја овде и шта је алтернатива и како би улице изгледале да су пустили тако. Неће изнемогла бакица којој су обезвредили минули рад кроз пензију да диже револуцију или некоме коме су штедњу обезвредили, али ипак има шта да стави на сто. Онај радноспособан са троје деце коме је рата кредита прешла плату (или још горе, изгубио је посао), a вредност имовине му пала толико да евентулном продајом не покрива ни пола главнице нпр (што смо имали прилике да видимо пре 15 година), тај хоће да прави револуцију и да уједа.

Како год, осим што мандат за то немају и што бих за такве интервенције увео кривичну одговорност за разне Јоргованке по свету (јер једноставно за то НЕМАЈУ МАНДАТ), проблем нису решили, само су наставили са добрим старим Kicking the can down the road, па ће следећа интервенција бити по обиму и интензитету још већа, кад дође време. А доћи ће можда и брже него што очекујемо, управо зато што су створили привид да је профитабилно нешто што реално није и да оваквим понашањем то још и стимулишу!

Ja ti mogu reći da u okolini Amsterdama NEMA ništa u cenovnom rangu Mladenovca. Nema ni u selima na samom severu Holandije pored Groningena gde su samo krave (naša paralela Babušnice)...
To što ljudi romantizuju cene, pa neka pogledaju i neka porede slično sa sličnim. Ljudi poredi Premium gradnju na top lokaciji (npr. Kings Circle) sa cenama socijalnih stanova u teškim predgrađima.
@iv4n ima poentu skroz, ako sam dosao u Beograd za boljim zivotom, a cene me teraju da zivim u Mladenovcu, otici cu u inostranstvo. Zivecu kod aerodroma u Cirihu i putovati u Cirih 40min vozom. Ne razumem sta u izlaganju coveka nije jasno i tacno.

Ja ne razumem zašto od toga pravite tragediju, svako treba da ide tamo gde mu je trava zelena, oduvek bilo i biće.

To nije istina. Ljudi su uglavnom poredili cene na "sličnim" lokacijama - pa sam tako ja na primer uporedio najskuplju novogradnju u centru Stokholma sa Kings Circlom, zgradi na mestu Hotela Jugoslavija itd i cena je bila na istom nivou. Takodje smo @Pera Zdera i ja poredili stanove u Sollentuni, Tyresö, Vällingby sa stanovima u Mirijevu, na Banjici ili Ceraku - i cene su često niže za neuporedivo veći kvalitet i bolju povezanost sa centrom grada. A da ne pričamo ponovo o tome koliko su puta plate veće nego kod nas.

Joe takodje mi nisi odgovorio na to da li mladi u Srbiji imaju isti standard kao mladi u Holandiji i da li je to "dobro, bolje, još bolje za koje znaju od svog rodjenja" na istom nivou kao dobro za koji znaju holandjani.

@iv4n ima poentu skroz, ako sam dosao u Beograd za boljim zivotom, a cene me teraju da zivim u Mladenovcu, otici cu u inostranstvo. Zivecu kod aerodroma u Cirihu i putovati u Cirih 40min vozom. Ne razumem sta u izlaganju coveka nije jasno i tacno.
Koliko košta stan u Cirihu kod Aerdroma, ako je isto koliko u Mladenovcu skroz podržavam. U suprtonom možeš da uzmeš stan u Ovči ili Bataji i putuješ Beovozom do Vuka ili NBG, mnogo kraće nego 40 minuta.

Koliko košta stan u Cirihu kod Aerdroma, ako je isto koliko u Mladenovcu skroz podržavam. U suprtonom možeš da uzmeš stan u Ovči ili Bataji i putuješ Beovozom do Vuka ili NBG, mnogo kraće nego 40 minuta.
Pa kako moze da bude isto, razlikuju se plate tamo i ovde.
Idi ti zivi u Ovci i Bataji, nemoj nama da stavljas ladne obloge na vrelo celo.
Dal' je realno da poredis po standardu i infrastrukturi Bataju/Ovcu i predgradje Ciriha? Ti koji si video sveta?

Mogu da se nađu stanovi za male pare kome je zaista stalo da živi u BG, eto ja sam živeo na levoj obali jako dugo, nije zombilend, ne ujeda sirotinja, ima tržni centar, pijace, igrališta, može da se nađe stan povoljno u delovima koji imaju kanalizaciju (Borča, Kotež).

Dokle god je na ovoj temi "stan u Beogradu" eufemizam za "stan na NBG", dotle ćemo da slušamo žalopojke kako stanove samo kupuju kriminalci i IT.

Pa kako moze da bude isto, razlikuju se plate tamo i ovde.
Idi ti zivi u Ovci i Bataji, nemoj nama da stavljas ladne obloge na vrelo celo.
Izvini, a gde bi ti tačno da živiš u BG? Prvo kažeš "ja sam svojim trudom i obrazovanjem pobegao iz blata", onda sa nipodaštavanjem govoriš o Ovči i Bataji kao mestima za život. Malo si kontradiktoran u svojim izlaganjima.

Mogu da se nađu stanovi za male pare kome je zaista stalo da živi u BG, eto ja sam živeo na levoj obali jako dugo, nije zombilend, ne ujeda sirotinja, ima tržni centar, pijace, igrališta, može da se nađe stan povoljno u delovima koji imaju kanalizaciju (Borča, Kotež).

Dokle god je na ovoj temi "stan u Beogradu" eufemizam za "stan na NBG", dotle ćemo da slušamo žalopojke kako stanove samo kupuju kriminalci i IT.
Po tebi je sasvim normalno da mladi obrazovani bracni par treba da zivi u Borci? I da jedva i nju priusti? Meni to nije normalno.

Neko sa dve prosečne beogradske plate bi morao da može da kupi stan na kredit u prosečnom delu Beograda (Novi Beograd, Zvezdara, bliži delovi Voždovca itd.)

Po tebi je sasvim normalno da mladi obrazovani bracni par treba da zivi u Borci? I da jedva i nju priusti? Meni to nije normalno.

Izvini, ali mladi obrazovani bračni par nije kraljevska porodica da očekuje život na dvoru - niti je Borča Mordor.

Moja žena i ja spadamo u te "mlade obrazovane" i živimo u delu grada koji bi ti verovatno označio kao treći krug pakla.

Postovi ti pršte od elitizma.

Izvini, ali mladi obrazovani bračni par nije kraljevska porodica da očekuje život na dvoru - niti je Borča Mordor.

Moja žena i ja spadamo u te "mlade obrazovane" i živimo u delu grada koji bi ti verovatno označio kao treći krug pakla.

Nego kako nego elitizam. Kad trazim nesto normalno onda me nazivaju elitistom. Ako je za dve prosecne plate sto kaze covek iznad vrhunac zivota Borca onda bolje da zapale u Rumuniju

Neko sa dve prosečne beogradske plate bi morao da može da kupi stan na kredit u prosečnom delu Beograda (Novi Beograd, Zvezdara, bliži delovi Voždovca itd.)

Delovi koje si naveo nisu prosečni delovi Beograda, već neke od najskupljih opština u celoj državi.

Da li ste vi svesni da od šireg gradskog jezgra BG i tih nekoliko opština koje svi gledaju, trenutno ne postoji skuplje mesto što se tiče cene nekretnina?

Po vama bi svako sa dve prosečne plate trebalo da živi na najskupljim lokacijama u zemlji?

Nego kako nego elitizam. Kad trazim nesto normalno onda me nazivaju elitistom. Ako je za dve prosecne plate sto kaze covek iznad vrhunac zivota Borca onda bolje da zapale u Rumuniju

Elita u glavi, ali ne po prihodima. Verujem da je to jako mučno iskustvo života.

Možda si i ti kao i svi mi ovde žrtva lošeg sistema i uništavanja standarda života.

Jasno mi je da ako živiš ovde, trenutno moraš to da prihvatiš i radiš na tome da napreduješ.

Ali ja pola godine provedem u Švedskoj i vidim kako tamo porodica sa dve prosečne plate živi. Neuporedivo bolje.

Prosečna plata na Nbg-u je (da uzmemo sa iste opštine gde hoćeš da živiš ajde) je 160k. To je 2x 160 = 320k. 2700 evra. 700 na ratu i sve je ok, kupiš stan. Rešen problem.

Vrh