CherryBlossom
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 15.08.2021.
- Pohvaljen
- 391
Popularno je reci kako je taj centar katastrofa. I jeste. Ali kad zakopas dublje, brzo dodjes do toga da ljudi to izgovaraju da se ne bi izblamirali u drustvu. Ne znaju tacno sta je to lose. Sad je lako uperiti prst u vecna gradilista, prljavstinu od istih, buku od istih. Lako je uperiti prst i u arhitektonsko planski haos. Niko, recimo, ne kaze da je vazduh u urbanoj zoni kriminalno zagadjen. Otrovan.
Ali je opet, velikom vecinom, kritika usmerena prema faktu da je uopste izgradjeno i urbanizovano. Meni se jako svidja sto postoji i gomila vrhunskih restorana, i velikih, snabdevenih supermarketa i megamarketa, i apoteka, i hotela, i privatnog smestaja. Ne znam gde na svetu moze bolji smestaj da se nadje za manje pare. Mozda Bugarska. Ili neka jugoistocna Azija, juzna Amerika. Proliferacija spa centara, pozdravljam. Ulaganje u ulicnu infrastrukturu, iako neuko, sporo i lose, pozdravljam.
Trzni centar je ok.
Ono sto fali, je pristup sportu i rekreaciji za obicne ljude. Fudbal, basket, kvalitetna teretana, ozbiljne pesacke staze, ozbiljne biciklisticke staze. Stvari od kojih bi Zlatibor trebao da zivi. Jednog dana, ako od sadrzaja bude bilo samo "pa eto, hajp, idemo jer tu se valjda ide", kao sad, te prazne zgradurine ce ga sahraniti.
Ljudi koji ponekad dođu na Zlatibor možda i ne znaju reći šta je to tačno loše u centru, mi koji ovde živimo ili provodimo par meseci godišnje itekako znamo reći šta je loše.
Najlošije od svega je što se nepovratno propustila prilika da se napravi nešto lepo od ovog mesta, e to je najlošije!
Kako i zašto se to dogodilo znamo i sami. Da je ovaj Zlatibor u Sloveniji koji bi to raj bio, dao bih 500.000€ za vikendicu.
Ovako ću sve da rasprodam kad dođe trenutak kojeg čekam i da uložim negde dalje!
Ovde su mi srušili snove u zadnjih 10 godina i degradirali ovo nekada lepo mesto!
Promenom strukture objekata (srušene lepe male vikendice zarad izgradnje zgrada) promenila se i struktura vikendaša. Nekada moje komšije novinari, književici, sportisti u penziji, vojna lica, učitelji... Creme de la creme društva. Sada mi tetovirani džiberi džipovima gaze tuje i borove jer ispred svoje zgrade nemaju dovoljno parkinga.
Komšije su jednostavno bili prinuđeni prodati vikendice, nisu imali sreće jer su se pogrešni ljudi dokopali nekog zemljišta pa pretili da će ih zatvoriti zgradom (što nekima i jesu napravili na kraju). Onda su otkupljene vikendice potovarili u kamione i dalje se već sve zna... Od starih komšija ostao još koji, za sada...