Šta je novo?

Cene nekretnina

jeste, ali koliko oni zauzimaju deo bloka 30? vrlo malo, kao i soliteri u blok 23 i 28. ali na primer ako pogledas broj parkica, igralista, zelene povrsine blok 30 je medju prvima.

Edit: ali zato yu biznis centar preko puta je ubedljivo najgori :D tamo ne bih ziveo nikada
Gde su parkici? Neuredjena poljana, koja nije na vreme popunjena vrticem ili skolom.

Gde su parkici? Neuredjena poljana, koja nije na vreme popunjena vrticem ili skolom.

mozda, da ceo blok samo zive mladi parovi sa malom decom. ali jednostavno nije tako.
mozemo da pricmao hipoteticki kako sta, ali u praksi je drugacije

isto vazi i za blokove 28, 29 jer svaki dan provodim dane sa detetom u jednom od njih

edit: ne pisem ovo jer su oni idealni, daleko od toga, mnogo mana ima. ali sa obzirom da sam ziveo van nbg, i u stvari nikada nisam zeleo da zivim na nbgu, posto je ceo bg septicka jama, ovo je malo pored jame

mozda, da ceo blok samo zive mladi parovi sa malom decom. ali jednostavno nije tako.
mozemo da pricmao hipoteticki kako sta, ali u praksi je drugacije

isto vazi i za blokove 28, 29 jer svaki dan provodim dane sa detetom u jednom od njih

edit: ne pisem ovo jer su oni idealni, daleko od toga, mnogo mana ima. ali sa obzirom da sam ziveo van nbg, i u stvari nikada nisam zeleo da zivim na nbgu, posto je ceo bg septicka jama, ovo je malo pored jame
Kada su blokovi useljavani, 90% su bile porodice sa po dvoje dece.

Moj komentar je bio da je pola NBG loše mesto za život. To ne isključuje da ima i gorih lokacija.

ne iskljucuje, samo je bilo pitanje koji su to delovi, na sta je receno da su to soliteri, koji zauzimaju mnogo manji procenat povrsine. ali dobro
mozemo sada da se vrtimo u krug, posto ocigledno divergiras

Bolje je gledati EUR swap krivu tj. Hedge cost, trenutna vrednost Euribora ti ne govori puno ukoliko uzimas dugorocni kredit
Pa jeste, ali fiksna banka koju nudi banka već sadrži hedge cost i bazirana je na EUR swapu za dugoročni period. Može samo da sazna koliko je "realna" fiksna koju nudi banka, odnosno koliko ga kidaju maržom.
Jedino ako si mislio da hedžuje, uzme varijabilnu pa posmatra EUR swap 10y, 20y recimo, da fiksira posle kad je razlika mala.

P. C. Svakako si u pravu, bolje će shvatiti dugoročno šta ga čeka.

Ne rastu samo u BGu cene već i u provinciji i to za 18%...

Naravno da rastu.
Samo što je u Somboru taj rast "blag" (niska početna tačka od nekih 80k dinara za kvadrat i rast oko 40% od 2019. god.).
A stope inflacija od tada do danas su: 1.9%, 1.3%, 7.9%, 15.1%, 7.6%,4.3%, 4.4%. Pa ti vidi kumulativno u odnosu na drugu robu kakav je to skok 😅

Bolje je gledati EUR swap krivu tj. Hedge cost, trenutna vrednost Euribora ti ne govori puno ukoliko uzimas dugorocni kredit
Jedino ako si mislio da hedžuje, uzme varijabilnu pa posmatra EUR swap 10y, 20y recimo, da fiksira posle kad je razlika mala.

P. C. Svakako si u pravu, bolje će shvatiti dugoročno šta ga čeka.
Nebitno je jer ce kredit verovatno biti otplacen u nekih 5-6 godina, vise gledam kratkorocni trend

Ma da, Bugari su bas revnosno ispunili sva poglavlja u poptuno zasluženo primljeni u veliku porodicu naroda zvanu EU. Inače, proces članstva je krajnje objektivan i transparentan i ne zavisi od trenutnih političkih projekcija, već u suštinskom ispunjenju zahteva od strane zemlje kandidata.
Fascinantno kako je tržište stanova u Beogradu “sveto pismo”, cene su realne, ko ne može da kupi, neka se ne žali. A kad dođe neka druga tema, na primer Bugarska, odjednom zvanični narativi više ne važe? Znači EU greši kad primi Bugarsku i iza te realnosti je neka “viša sila/igra”, ali u slučaju cena stanova u Beogradu, onda je to sve “realno”.

Malo doslednosti ne bi škodilo ili verujemo u sistem, pa poštujemo sve njegove ishode, ili smo svi kritički nastrojeni, pa možemo i cene kvadrata da dovedemo u pitanje.

I da dam i ja svoje mišljenje o cenama stanova u Beogradu.
Smatram da cene ne korespondiraju sa kvalitetom života u gradu, ali su takve kakve jesu i to je realnost na tržištu.

Zašto su takve? To je rezultat kombinacije više faktora , nažalost, na štetu srednje klase u Srbiji.

Da li će padati ili rasti? Mislim da bi pad cena mogao da se desi jedino u slučaju ozbiljnog pucanja tržišta nekretnina na Zapadu, kao 2008, ili ako dođe do pada SNS-a, što bi potencijalno uzdrmalo sistem izgrađen od 2012. do danas.

Ukoliko se trenutna situacija nastavi, očekujem blagi, postepeni rast.

Fascinantno kako je tržište stanova u Beogradu “sveto pismo”, cene su realne, ko ne može da kupi, neka se ne žali. A kad dođe neka druga tema, na primer Bugarska, odjednom zvanični narativi više ne važe? Znači EU greši kad primi Bugarsku i iza te realnosti je neka “viša sila/igra”, ali u slučaju cena stanova u Beogradu, onda je to sve “realno”.

Malo doslednosti ne bi škodilo ili verujemo u sistem, pa poštujemo sve njegove ishode, ili smo svi kritički nastrojeni, pa možemo i cene kvadrata da dovedemo u pitanje.

I da dam i ja svoje mišljenje o cenama stanova u Beogradu.
Smatram da cene ne korespondiraju sa kvalitetom života u gradu, ali su takve kakve jesu i to je realnost na tržištu.

Zašto su takve? To je rezultat kombinacije više faktora , nažalost, na štetu srednje klase u Srbiji.

Da li će padati ili rasti? Mislim da bi pad cena mogao da se desi jedino u slučaju ozbiljnog pucanja tržišta nekretnina na Zapadu, kao 2008, ili ako dođe do pada SNS-a, što bi potencijalno uzdrmalo sistem izgrađen od 2012. do danas.

Ukoliko se trenutna situacija nastavi, očekujem blagi, postepeni rast.
Mislim da me nisi razumeo-nisam želeo da osporim prijem Bugarske u EU. Uprkos svim trenutnim problemima i previranjima, u mom sistemu vrednosti članstvo u EU je pozitivna stvar. Koliko je ulazak Bugarske bio objektivno zaslužen ili plod tadašnjih globalnih interesa i projekcija, manje je važno. Ono što sam hteo da kažem je da je ta zemlja uprkos svom članstvu u EU i dalje u lošem stanju, svakako zemlja sa najvećim odlivom stanovništa u prethodnih 15 godina, a taj trend se nastavlja. Dakle, argument o Bugarskoj je bio u kontekstu nečije izjave kako se tamo dobro živi, kako su stanovi u centru Sofije priuštivi i generalno sve je jeftinije, a standar života viši nego u Beogradu. Ta izjava je apsolutno netačna, dovoljno je da odeš tamo i provedeš par dana da vidiš koliko je sati.

Ok, ali ovo o čemu ti govoriš su sistemski problemi kapitalizma, a ne neka unikatna anomalija Beograda. Većina velikih gradova Evrope su u svojim centralnim četvrtima "igralište viška kapitala"i nisu dostupni građanima sa prosečnim primanjima. Problem Beograda je što određeni delovi grada koji su na svega 5-10 km od centra grada (Mirijevo, Višnjica, MML, itd.) i u nekoj normalnoj konstalaciji bi bili širi centar, a u Beogradu su mahom devastirana naselja bez adekvatne infrastrukture.

Višnjica, Mirijevo i MML ne bi ni u jednoj konstelaciji bili širi centar jer je iza njih livada, i to je najobičnija podvala.

Na Starom gradu, Vračaru i Savskom vencu živi 10% stanovništva Beograda. U zoni koja bi uključivala i Palilulu do Pančevačkog mosta, Zvezdaru do Cvetka, Lekino brdo, Donji Voždovac i Novi Beograd živi blizu 50% stanovništva Beograda. Predstavljati to kao nekakvu ekskluzivu je jednostavno podvala.

U zoni u kojoj živi pola Beograda stanove mogu da priušte samo oni koji su u top 10% ili više po zaradama. To je anomalija na koju se ljudi žale, na šta ih Marije Antoanete upućuju da se presele u Ovču.

Mislim da me nisi razumeo-nisam želeo da osporim prijem Bugarske u EU. Uprkos svim trenutnim problemima i previranjima, u mom sistemu vrednosti članstvo u EU je pozitivna stvar. Koliko je ulazak Bugarske bio objektivno zaslužen ili plod tadašnjih globalnih interesa i projekcija, manje je važno. Ono što sam hteo da kažem je da je ta zemlja uprkos svom članstvu u EU i dalje u lošem stanju, svakako zemlja sa najvećim odlivom stanovništa u prethodnih 15 godina, a taj trend se nastavlja. Dakle, argument o Bugarskoj je bio u kontekstu nečije izjave kako se tamo dobro živi, kako su stanovi u centru Sofije priuštivi i generalno sve je jeftinije, a standar života viši nego u Beogradu. Ta izjava je apsolutno netačna, dovoljno je da odeš tamo i provedeš par dana da vidiš koliko je sati.

Srbija ima manji neto odliv od Bugarske samo zato što nije u EU i što su minus delimično pokrile izbeglice i doseljenici iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Kosova.

Poslednja izmena:
Bio sam dosta puta u Sofiji, i prosao ceo Balkan, uključujući i dosta gradova u Bugarskoj.

Najvažniji kriterijum za ocenu životnog standarda nije: “idi tamo na par dana i videćeš koliko je sati.” Statistika, BDP po glavi, potrošačka korpa, cene i neto plata mogu da kažu jedno, dok tvoj/nečiji subjektivni osećaj iz vikend ture u Sofiji kaže drugo. Meni subjektivni osećaj da se tamo živi za 20%-30% bolje nego ovde, taman onoliko kolika je i razlika u GDP PPP

Postoji razlog zašto su tamo jeftinije nekretnine.

Takođe, ni ti ni ostali u ovoj diskusiji od 2700 strana niste uzeli u obzir jedan važan faktor koji utiče na to zašto su cene stanova (uvek bile) u Beogradu toliko visoke u odnosu na standard, ili zašto su, recimo, Sarajevo i Skoplje skuplji od Soluna. Cela stvar ima veze sa urbanističkim zakonima koje smo nasledili još iz vremena Jugoslavije, i sa današnjom produktivnošću. Nemam sad volje da ulazim dublje u temu, ima tu dosta sistemskih stvari i kultoroloških faktora.

Postoji razlog zašto su tamo jeftinije nekretnine.

Takođe, ni ti ni ostali u ovoj diskusiji od 2700 strana niste uzeli u obzir jedan važan faktor koji utiče na to zašto su cene stanova (uvek bile) u Beogradu toliko visoke u odnosu na standard, ili zašto su, recimo, Sarajevo i Skoplje skuplji od Soluna. Cela stvar ima veze sa urbanističkim zakonima koje smo nasledili još iz vremena Jugoslavije, i sa današnjom produktivnošću. Nemam sad volje da ulazim dublje u temu, ima tu dosta sistemskih stvari i kultoroloških faktora.
Ovo zvuči i mistično i malo prepotetno u isto vreme, ali zaintrigiran sam. Nakon 2700 stranica dolazi novi član u diskusiju i skreće pažnju na "sistemske i kulturološke faktore" na koje nismo obratili pažnju. A ja mislio da smo svaku temu koja ima i nema veze sa nekretnina,a obradili već milion puta :D

🤣🤣🤣poredjenje sa Bugarskom je tek u začeću, narednih 1000 strana o tome i opet nećemo razumeti logiku u cenama stanova u Beogradu 🙃

zna li se šta je sa @vradovic ?

Ne pratim redovno u zadnje vreme i čovek nestade, jeli se makar javio verzijama 2.0 i 3.0 i zašto im prepušta pozornicu ?
P.S. Ne dirajte mi micu 😉

Vrh