Šta je novo?

Cene nekretnina

Idemo offtopic, poenta price je bila da se kod nas zivi lose, i da ljudi ne dolaze u Beograd zbog prestiza, nego zbog loseg standarda van vecih gradova. I to sto su se neki "snasli" ne znaci da su okruzenje i sistem dobri.
Isto, mislim da zestoko potcenjujes malogradjanski nacin razmisljanja koji dobar deo stanovnistva ima.
Imas ljude koji ce da srozaju svoj kvalitet zivota samo da bi svaki dan ispijali kafu na Vracaru i ziveli u krugu dvojke.

Uvek možeš da menjaš lokacije tokom života. Hvala bogu kod nas nekretnine drže cenu, ne gubiš previše.
Ja živim na Nbg sad jer su mi mala deca, pa je dosta zgodno, blizina posla, vrtića, doma zdravlja, parkića, prodavnica svih živih. Da mi neko uleće da pokupi decu, malo ih pričuva itd, verovatno bih se udaljio još odavno.
Ako se ne budem u međuvremenu odselio iz Srbije, verovatno ću se udaljiti ubrzo iz centra. Previše vozila, gužve, vrućine sve jače - treba mi malo mira 😅

Mnogi ljudi nemaju potrebe za tim prestizom, ali se forsira centralizacija da bi se pumpalo trziste nekrentina. Daj ljudima koji ne zive u Beogradu beogradske plate, pa da vidimo da li u Beograd dolaze zbog prestiza ili posla.

Ne pricam o prestizu zivota u centru, nego uopste o zivotu u velikom ili glavnom gradu.

Pola mojih poznanika/prijatelja koji su otisli u inostranstvo uopste nisu otisli u glavne gradove tih drzava. Recimo, od poznanika koji su otisli u Austriju uglavnom je u pitanju bio Graz ili Salzburg, a ne Bec. Od onih koji su otisli u Norvesku mislim da niko nije u Oslu. Od ovih koji su otisli u Nemacku mislim da niko nije u Berlinu, par njih su u Frankfurtu (jer se bave finansijama, a tamo je finansijski centar), ostali su svi u nekim manjim mestima kojima cesto i ne znam ime.

Idemo offtopic, poenta price je bila da se kod nas zivi lose, i da ljudi ne dolaze u Beograd zbog prestiza, nego zbog loseg standarda van vecih gradova. I to sto su se neki "snasli" ne znaci da su okruzenje i sistem dobri.
Nemacka je redak slucaj gde glavni grad nije i najbogatiji grad sa najvisim platama (prvenstveno zato sto je bio u sred Istocne Nemacke tokom podele), gotovo u svakoj drugoj zemlji to nije slucaj. Mozda bi se slicno moglo reci i za Italiju i Svajcarsku, zbog nacina na koji su nastale.

Ta deluzija da je 'preko' svejedno gde zivis jer su poslovi svuda isti je samo to, jos jedna deluzija u nizu.

Cene nekretnina po velikim gradovima su posledica, ne razlog, dostupnosti placenijih poslova i sadrzaja.
Ne znam, pitaj ga.
Meni je to suludo ali ja ne mogu tu nista da promenim.
Defke je opozicionar (ponekad opravdava poteze vlasti, ako su isplativi) ali brani i opravdava projekat Rio Tinto.
Uostalom postoji tema pa mozes da procitas sve sta je pisao.
Kada bih se ja pojavio na nekom opozicionom skupu u majici "podrzavam Rio Tinto", 90% ljudi bi me gadjalo konzervom kao Milosa Cacija Pavlovica pre neki dan. Ili bih dobio makar krose u glavu.
Ne banalizuj molim te.

Ne znam, pitaj ga.
Meni je to suludo ali ja ne mogu tu nista da promenim.
Defke je opozicionar (ponekad opravdava poteze vlasti, ako su isplativi) ali brani i opravdava projekat Rio Tinto.
Uostalom postoji tema pa mozes da procitas sve sta je pisao.
Kada bih se ja pojavio na nekom opozicionom skupu u majici "podrzavam Rio Tinto", 90% ljudi bi me gadjalo konzervom kao Milosa Cacija Pavlovica pre neki dan. Ili bih dobio makar krose u glavu.
A njega puštaju...kao "pa on je takav" ?
Ali imati poroda...decu...i ostavljati im otrov znog kao novca a godišnje se pokrade 10puta više...hmmm....
Ok...nema on to...
Izvini admin

Nemacka je redak slucaj gde glavni grad nije i najbogatiji grad sa najvisim platama (prvenstveno zato sto je bio u sred Istocne Nemacke tokom podele), gotovo u svakoj drugoj zemlji to nije slucaj. Mozda bi se slicno moglo reci i za Italiju i Svajcarsku, zbog nacina na koji su nastale.

Ta deluzija da je 'preko' svejedno gde zivis jer su poslovi svuda isti je samo to, jos jedna deluzija u nizu.

Cene nekretnina po velikim gradovima su posledica, ne razlog, dostupnosti placenijih poslova i sadrzaja.

Ne banalizuj molim te.
Bar ne banalizuje Jadar i litijum...normalan je

Zato sto su tako u mogucnosti. Tj, zato sto su zemlja clanica EU, a ne raspala ruska gubernija.
Samo da podsetim da je Bugarska zemlja koja zadnjih 100 i kusur godina nepogrešivo bira stranu koja izgubi rat.

To su komentarisali neki američki generali kada je postala članica NATO.

U međuvremenu su Amerikanci odustali od kampanje protiv Huta, jer su im gađali nosač sa 900 km udaljenosti.

A Bugari su dobili glanc nove neispravne F16, koje su papreno platili.

Ima tu nečega.

Uvek možeš da menjaš lokacije tokom života. Hvala bogu kod nas nekretnine drže cenu, ne gubiš previše.
Ja živim na Nbg sad jer su mi mala deca, pa je dosta zgodno, blizina posla, vrtića, doma zdravlja, parkića, prodavnica svih živih. Da mi neko uleće da pokupi decu, malo ih pričuva itd, verovatno bih se udaljio još odavno.
Ako se ne budem u međuvremenu odselio iz Srbije, verovatno ću se udaljiti ubrzo iz centra. Previše vozila, gužve, vrućine sve jače - treba mi malo mira 😅
Bar pola novog Beograda je izrazito nehumana sredina za zivot, pogotovo za porodice.

Dosta subjektivna percepcija, moram priznati.
Doduše ne razmišljam previše o humanosti u svakodnevnom životu, više o praktičnosti. Možda mi je Lipovica "humanija", ali ono...

Ako su blokovi koji vaze za jedan od boljih koncepata nehumani zanima me koji delovi Beograda se smatraju humanim tacno?
Jer po meni NBGD je jedno 2x humaniji od Vracara, Dorcola, itd.

danas sam opet isao kroz blok 9c. ja verujem, da ako se ovako nastavi i ono sto je dobro u tim blokovima nestati, jer ce autoa poceti da se parkiraju u parkovima, prolazima itd itd. a pritom ti blokovi vec ionako nemaju mnogo prostora, jer su se izgradile one zgrade sa belom ciglom bez liftova.

tako da pitanje je vermena. novi blokovi se vec prave u duhu kao da je centar grada

danas sam opet isao kroz blok 9c. ja verujem, da ako se ovako nastavi i ono sto je dobro u tim blokovima nestati, jer ce autoa poceti da se parkiraju u parkovima, prolazima itd itd. a pritom ti blokovi vec ionako nemaju mnogo prostora, jer su se izgradile one zgrade sa belom ciglom bez liftova.

tako da pitanje je vermena. novi blokovi se vec prave u duhu kao da je centar grada
Ljudi su problem, evo ja u bloku gde sam uvek parkiram na manje "pozeljna" mesta, tj ima prasine ili zna biti blata i gde moras malo da otpesacis (par minuta) do zgrade ali brate oko mene bude prazno, a onda se gospoda parkiraju u prolaze zgrade, dizu na ivicnjak, parkiraju na zelenilo i druge akrobacije da bi im kola bila ispred zgrade ili da bi izbegli prasinu / blato.

ali koliko ima tih solitera? mislim iskreno oni deluju manjina u odnosu na druge zgrade (aj da se ogradim mislim na blokove od 23 do hotela jugoslavije)
jel tvoja pretpostavka zbog savskih blokova?
Soliteri su najgori, ali u principu, svaki deo sa premalo zelenila, previse ljudi na malom prostoru i previse beton i asfalta.

Soliteri u bloku 30, preveliki i preblizu jedan drugom.

jeste, ali koliko oni zauzimaju deo bloka 30? vrlo malo, kao i soliteri u blok 23 i 28. ali na primer ako pogledas broj parkica, igralista, zelene povrsine blok 30 je medju prvima.

Edit: ali zato yu biznis centar preko puta je ubedljivo najgori :D tamo ne bih ziveo nikada

Meni su centralni blokovi oko arene ok, i savski su ok isto. Najveća mana je loše stanje zgrada, ali urbanistički je to odlično.

Blokovi od delte nadalje su mi katastrofa, i stari i novi.

Vrh