Šta je novo?

Cene nekretnina

Da te pitam nešto, jel ti smatraš da neko može da bude ispravna osoba i da teži pravnoj državi, institucijama koje funckionišu, jednakoj primeni zakona na sve, a da opet podržava tržišnu privredu? Ovde se sada govori o poređenju sa....pazi sad, Bugarskom! Znači, treba da težimo da budemo kao najsiromašnije, najkorumpiranija i najnerazvijenija zemlja EU, a jedini argument je zato što su stanovi tamo jeftini. Meni to sve govori da su ljudi frustirani i zarobljeni u nekom vremenu gde država treba da im obezbedi stan. Ok, poređenja sa Švajcarskom su izlišna, ali zašto da nam cilj ne bude da dostignemo nivo razvijenosti Slovenije ili makar Hrvatske? Ah, da, tamo su stanovi skupi i nepriuštivi naručito u gradovima, pa onda primer Sofije zvuči bolje. Toliko o borbi za demokratiju, institucije, pravnu državu i slične ideale.
Ako smo daleko iza ovakve zemlje, šta ti to govori o nama?

Ako smo daleko iza ovakve zemlje, šta ti to govori o nama?
Promašio si suštinu, mnogima ovde ne smeta korumpiranost i retrogradnost društva, već im se privlačnim čini to da mogu može da se kupi kvadrat stana u prestonici te države za 1300 eur. U Srbiji moraš da ideš 40 km van Beograda da bi našao nešto u tom cenovnom rangu i to neki ovde smatraju uspehom Bugarske države, što je naravno smešan argument. Kao, čim se prodaje tako jeftino, to je pokazatelj stabilne države gde nema korupcije. Nivo kako mali Perica zamišlja ekonomiju i ekonomske tokove.

Promašio si suštinu, mnogima ovde ne smeta korumpiranost i retrogradnost društva, već im se privlačnim čini to da mogu može da se kupi kvadrat stana u prestonici te države za 1300 eur. U Srbiji moraš da ideš 40 km van Beograda da bi našao nešto u tom cenovnom rangu i to neki ovde smatraju uspehom Bugarske države, što je naravno smešan argument. Kao, čim se prodaje tako jeftino, to je pokazatelj stabilne države gde nema korupcije. Nivo kako mali Perica zamišlja ekonomiju i ekonomske tokove.
Narodu je bitno da moze da obezbedi sebi krov nad glavom i pristojan zivot. U Bugarskoj je to mnogo lakse ostvariti. Da li je to znak stabilnosti i manje korupcije ne znam, ali sam uveren da prosecan Bugarin zivi bolje nego prosecan Srbin, a to je valjda najbitnije. Jedino mozda prosecan bugarski tajkun moze manje da krade, a prosecan stanodavac da manje dere stanare.

Poslednja izmena:
Narodu je bitno da moze da obezbedi sebi krov nad glavom i pristojan zivot. U Bugarskoj je to mnogo lakse ostvariti. Da li je to znak stabilnosti i manje korupcije ne znam, ali sam uveren da prosecan Bugarin zivi bolje nego prosecan Srbin, a to je valjda najbitnije. Jedino mozda prosecan bugarski tajkun moze manje da krade, a prosecan stanodavac da manje dere stanare.
U Bugarskoj se ne živi dobro, to je zemlja koja ima veći odliv stanovništva čak i od Srbije. Da je tamo zaista poželjno živeti, cene stanovanja bi to reflektovale.

Bugarska ima solidno vecu nejednakost primanja od Srbije. (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tessi190/default/table)

Hoćeš da kažeš da cene nekretnina u Beogradu reflektuju da je Beograd poželjan grad za život?

Ja bih pre rekao da reflektuju da je poželjan grad za investiranje u nekretnine.
Ne znam koliko je BG poželjan za investiranje u nekretnine jer postoje mnogi drugi investicija koji donose značajno bolji ROI od stan u Beogradu. To je prikazano na ovom forumu već puni puta.
Međutim, jedan značajan broj ljudi koji živi i radi u Beogradu očigledno rapsolaže budžetima da kupe stan po postojećim cenama, dakle tržište postoji. To naravno ne znači da je BG objektivno najbolji grad za život, daleko od toga, ali mnogi od nas svesno biraju da žive ovde, neko iz sentimentalnih razloga, neko iz porodičnih, a ja samo iz racionalnih jer jer na nivou prihoda koji je na nivou razvijenih EU zemalja, imam bukvalno duplo niže troškove (ukljulujući troškove stnaovanja) nego što bih imao u Berlinu, Amsterdamu ili Stocholmu.

Ne znam koliko je BG poželjan za investiranje u nekretnine jer postoje mnogi drugi investicija koji donose značajno bolji ROI od stan u Beogradu. To je prikazano na ovom forumu već puni puta.

Ali postoji vera da cene u BG samo rastu. Pominjao sam to ranije. Mislim da ljudi uopšte ne razmišljaju o ROI već samo da će im cena skakati svakako i da zato kupuju kao mahniti bez obzira na loš ROI.

Međutim, jedan značajan broj ljudi koji živi i radi u Beogradu očigledno rapsolaže budžetima da kupe stan po postojećim cenama, dakle tržište postoji. To naravno ne znači da je BG objektivno najbolji grad za život, daleko od toga, ali mnogi od nas svesno biraju da žive ovde, neko iz sentimentalnih razloga, neko iz porodičnih, a ja samo iz racionalnih jer jer na nivou prihoda koji je na nivou razvijenih EU zemalja, imam bukvalno duplo niže troškove (ukljulujući troškove stnaovanja) nego što bih imao u Berlinu, Amsterdamu ili Stocholmu.
Ovo je sve samo opštost koja važi i za Bugarsku. Tržište postoji, ima bogatih ljudi, žive razni iz brojnih razloga. Ne govori ništa posebno ni o Bugarskoj ni o nama u suštini.

Linkovao si nesto sto se ne poklapa sa onim sto tvrdis. Na toj istoj listi Bugarska 35, Srbija 38, ostale zemlje ispod 35. Od nas je gora samo Turska, tako da nisi u pravu. Ok, ispravka, to su podaci za 2014, ali opet sad je to na papiru mozda malo bolje, u praksi najvecu nejednakost prave oni koji ne primaju plate nego izvlace milijarde preko tendera i peru pare preko nekretnina. To samo znaci da u Bugarskoj vise ljudi zaradjuje jako dobre plate sto ne dize cene nekretnina, a kod nas vise ljudi pere milijarde sto dize cene nekretnina.
Sa minimalcem u Bugarskoj od 550 evra ti treba 2.5 plate za 1m2 stana od 1.300 e/m2 kao u onoj zgradi sto sam share-ovao. U Srbiji bi ti trebalo 5-7 minimalca za 1m2 u slicnoj zgradi na slicnoj lokaciji.

Ovo je sve samo opštost koja važi i za Bugarsku. Tržište postoji, ima bogatih ljudi, žive razni iz brojnih razloga. Ne govori ništa posebno ni o Bugarskoj ni o nama u suštini.
Ne znam koji su razlozi za život u Bugarskoj. Ja ne bih svesno birao da se tamo preselim. Kada bih zarađivao 5X više nego što trenutno zarađujem, rado bih se preslio u neku razvijenu zemlju EU. U tom kontekstu, ne bih to uradio zbog novca, priuštivosti stanova ili nekog drugog ekonomskog interesa, već zato što vrednujem društvenu uređenost, institucije i ostale odlike demokratski uređenih sistema koje nedvosmisleno u Srbiji nedostaju. Međutim, obzirom da nisam na tom nivou prihoda, svesno biram da živim u manje uređenom sistemu zarad višeg materijalnog kvaliteta života,

Pitanje je koliko je njihov novac gastarbajterski novac usmeren na domaću scenu i koliko im je ekonomski aktivna dijaspora.
Iako ne možemo da donesemo brz zaključak, gledajući doznake bi se reklo da ne unose tako puno para sa strane. Tu oko 3% BDP u poslednjih 10 plus godina. Kod nas je to konstantno na 7%+ (što nije baš za neku pohvalu, ali ajd sad). Tradicionalno imamo jaku dijasporu koja šalje dosta novca u zemlju. To je veliki faktor u ovoj našoj priči.
Zaboravio si da milion ljudi živi u Srbiji od pomoći dijaspore. To kvari sliku.

Ok, ispravka, to su podaci za 2014, ali opet sad je to na papiru mozda malo bolje, u praksi
Naravno, kao sto znas ko sve kupuje stanove u Bg, kao sto znas kako te automatski reketiraju cim otvoris kafic, kao sto znas kakva je racunica za zgradu na Vracaru na 3 ari placa, kao sto znas da se u Bugarskoj samo kraducka a ovde krade bez mere, tako sada znas i da taj gini koeficijent tu nesto na papiru, a u praksi vec sve onako kako si ti zamislio.

Jeste uspeh. Postoji direktna veza između emigracije i priuštivosti stanova. Plus imaju 3 puta veći promet od nas. Slao sam već.
10 godina aktivnog rada na priuštivom stanovanju i brigi za stanovništvo smo iza njih.
Ovde nije priča da li bugari trebaju da se sele kod nas ili mi kod njih. Ovde je priča o dve najpribližnije zemlje po svim parametrima i brige za domaće stanovništvo.

Poslednja izmena:
Ne znam koji su razlozi za život u Bugarskoj
Pa ne znaš ni za Srbiju, čim navodiš da je jedini razlog što živiš u njoj niska poreska stopa, ili šta već. Tako da to: da se u Bugarskoj dobro živi, to bi se reflektovalo na nekretnine, nisi potkrpio ničim ni u našem ni u njihovom slučaju, ako dobro shvatam.
Zaboravio si da milion ljudi živi u Srbiji od pomoći dijaspore. To kvari sliku.
Nisam zaboravio ništa. Napisao sam : iako to nije za pohvalu, što ukazuje na to što kažeš. Poenta je da je priliv novca iz dijaspore velik, i investiciono i ne.

Jeste uspeh. Postoji direktna veza između emigracije i priuštivosti stanova. Plus imaju 3 puta veći promet od nas. Slao sam već.
10 godina aktivnog rada na priuštivom stanovanju i brigi za stanovništvo smo iza njih.
Bugarska vec 30 godina i pored jaceg nesto jaceg prirodnog prirastaja gubi vise stanovnika od Srbije. U periodu kad smo mi izgubili milion oni su izgubili dva.

Naravno, kao sto znas ko sve kupuje stanove u Bg, kao sto znas kako te automatski reketiraju cim otvoris kafic, kao sto znas kakva je racunica za zgradu na Vracaru na 3 ari placa, kao sto znas da se u Bugarskoj samo kraducka a ovde krade bez mere, tako sada znas i da taj gini koeficijent tu nesto na papiru, a u praksi vec sve onako kako si ti zamislio.
Znaci mi sad imamo puno ljudi koji ne znaju sta ce sa parama i kupuju preskupe stanove, samo sto to nismo mi, dok istovremeno imamo nikad vecu jednakost. Sto veca jednakost veca guzva za kupovinu stanova u BGH2O.

Znaci mi sad imamo puno ljudi koji ne znaju sta ce sa parama i kupuju preskupe stanove, samo sto to nismo mi, dok istovremeno imamo nikad vecu jednakost. Sto veca jednakost veca guzva za kupovinu stanova u BGH2O.
Ne razumem, imamo brojne primere ljudi na ovom forumu koji su poverovali u argument "prenaduvanih cena" pre 3 ili 4 godine i odložili kupovinu, samo da bi par godina kasnije kupili stanove po još višim cenama. Mislim da su o tome pisali @sutraw, @Extroniks, @enfario....tako da da, mi kupujemo te preskupe stanove sada, nisu to neki imaginarni ljudi.

Pa ne znaš ni za Srbiju, čim navodiš da je jedini razlog što živiš u njoj niska poreska stopa, ili šta već. Tako da to: da se u Bugarskoj dobro živi, to bi se reflektovalo na nekretnine, nisi potkrpio ničim ni u našem ni u njihovom slučaju, ako dobro shvatam.
Koliko sam Ja ukapirao nije u pitanju niska poreska stopa već što su mu troškovi niži pa pored njegove plate (više puta spomenute 10k+) može da živi bolje nego u Švedskoj ili Austriji,a kada bi zaradjivao 50k mesečno onda bi se preselio u uredjenu državu. Postoje ljudi jbg koji će se preseliti i u Kambodžu ako će tamo da bude kralj medju populacijom, a u nekom uredjenom društvu samo gradjanin.

Pa Bugarska gubi daleko veći precenat stanovništva kroz emigraciju nego Srbija. Zašto ljudi konstatno odlaze iz Bugarske ako su priuštivi stanovi dobar razlog da se tamo ostane?

Vrh