Šta je novo?

Cene nekretnina

Nisam stigao sve da pročitam, ali vidim da Bugare spominjete.
Najbolji drugar mi je iz Dimitrovgrada, neka njegova braća su za Sofiju otišla a neki za BG.
Ja sam par puta bio u Banskom na skijanju.
U Banskom su jeftini aranžmani i po meni najjeftinije skijanje i u odnosu na cenu i najbolje(ipak mi je Kopaonik favorit).
Apartmani su bili toliko jeftini da nisam mogao da verujem, realno i dalje se čudim kako neko za te pare može da sagradi nešto na planinini i da za toliko prodaje.
Ne znam ni da su bili za 50% jeftiniji da li bih kupio, ali eto prvi put da sam se toliko začidio za cenu, pogledajtw malo.
Za stan na kredit u Beogradu, bugarin kupi u centru Sofije + jedan za zimovanje+ jedan za letovanje+ nov auto i na kraju mu bude 40% manja rata zbog povoljnijih kredita.

20% neto kvadrata ode na zemljište.
50%kvadrata ključ u ruke Izvodjaču radova
pola-pola se plaća taksa za uredjenje gradjevinskog zemljista izmedju Investitora i Izvodjača
Investitor je u obavezi da nabavi projekte.
Ovo je primer Investitora koji nema mnogo keša i tek kreće u izgradnje i odlučio se na kompenzacije.
Verovatno nema svoj tim i menadzment kao ni banku koja bi mu dala ozbiljan kredit.

Nešto tu ne štima u kalkukaciji. Cena izgradnje je tu negde, razlika može da bude samo u zemljištu, taksama i profitu. Pre bih rekao da se ovde masovno kupuje investiciono i od koruptivnih para pa to dize cene kao blesavo. Ima i do ponude i zamrznute legalizacije, lepo su to smislili

Nisam stigao sve da pročitam, ali vidim da Bugare spominjete.
Najbolji drugar mi je iz Dimitrovgrada, neka njegova braća su za Sofiju otišla a neki za BG.
Ja sam par puta bio u Banskom na skijanju.
U Banskom su jeftini aranžmani i po meni najjeftinije skijanje i u odnosu na cenu i najbolje(ipak mi je Kopaonik favorit).
Apartmani su bili toliko jeftini da nisam mogao da verujem, realno i dalje se čudim kako neko za te pare može da sagradi nešto na planinini i da za toliko prodaje.
Ne znam ni da su bili za 50% jeftiniji da li bih kupio, ali eto prvi put da sam se toliko začidio za cenu, pogledajtw malo.
Mrtva trka ko ima više, ti drugara ili hulja kumova :)
Oprosti na doskočici :)

Nešto tu ne štima u kalkukaciji. Cena izgradnje je tu negde, razlika može da bude samo u zemljištu, taksama i profitu. Pre bih rekao da se ovde masovno kupuje investiciono i od koruptivnih para pa to dize cene kao blesavo. Ima i do ponude i zamrznute legalizacije, lepo su to smislili
Razlika je najveća u ceni zemljišta.
Druga razlika je što neko aminuje da smeš da gradiš. Manje mesto - lakše, veće mesto - teže. U većem mestu iako imaš mnogo para, ne možeš da gradiš tek tako.
Bugarska je koruptivna zemlja sa jakom dijasporom, sličnim brojem stanovnika itd bukvalno najsličnija Srbiji.....ali eto.... vidite i sami.

Poslednja izmena:
Razlika je najveća u ceni zemljišta.
Slazem se sa time ali cenu zemljista odredjuje potencijalna cena stanova i tu sad imamo spregnute velicine. S druge strane tu imamo gradsko i drzavno zemljiste koje se prodaje po jednoj ceni da bi se materjalizovalo kroz kvadrate u drugoj ceni a muljanja na pretek. Mnogo su velike disproporcije da bi mogle da se objasne iskljucivo ekonomskim faktorima.

Kod nas za 1.300 evra ima stanova samo u mestima koja i ne spadaju u Beograd tipa Stara Pazova i sl
Inace, ovaj kompleks koji sam delio se ne gradi negde bogu iza nogu, nego u sirem centru Sofije.
Pogledajte prilog 240422

Jel moze neko da objasni po kom osnovu je cena nekretnina, recimo cena novogradnji na nekim boljim lokacijama tipa 4k e/m2?
Koji deo te cene je zemljiste (za onog ko kupuje, ne za onog ko ga dobije dzabe), koja je cena izgradnje, koliko ide drzavi na ime poreza i taksi, a koliko je profit investitora?
Da vidimo ko nas najvise pljacka?
Ako Bugari prodaju novogradnju koja izgledom potpuno parira BgH2O (mozda je cak i kvalitetnija, ali ne zalazim u materijalizaciju) za 1.300 evra, a u to ulaze i zemljiste, i troskovi izgradnje, i takse i porezi i zarada investitora, ne bi bilo lose da uporedimo sa situacijom kod nas.
Ako je najveci problem zemljiste, onda bi drzava trebalo da svojom politikom obezbedi zemljiste za izgradnju i sirenje grada.
Ako su problem takse i porezi, onda drzava moze da se odrekne svog dela da bi narod imao priustivije stanove.
Ako je cena izgradnje, to znaci da su nasi investitori jako neefikasni.
Ako je profit, jasno je da nas pljackaju.
Evo Bugari su dokaz da ne moras da pumpas cenu nekretnina da bi digao GDP. Cak je mozda i kontra logika. Mozda bas niza cena stanova utice povoljno na GDP, ali onda nema toliko pljacke kao sada.
Ajde da uzmemo da nas debelo pljačkaju. I da od sutra se pojave novogradnje od 1300e po kvm. To je bila prosečna cena u Stepi Stepanoviću u 2012 i 2013 godini, kada je država dala besplatno zemljište (bivša kasarna) pa je dala besplatno uređenje zemljišta i sve osim cene kvadrata je bilo za dž. I početna promotivna cena je bila 990e (na RTSu) a prosek je bio 1300e kvm. Sad zamislimo da se sve novogradnje pojave sa tim cenama do čega bi to dovelo.
1.) Svi koji bi hteli bi kratkoročno se brzo skućili i investiciono bi svi kupovali po 3 stana. To bi odgovaralo izuzetno maloj grupi ljudi (kupcima stanova kojih je oko 12k godišnje u BG i da dupliramo to je 24k kupaca godišnje).
2.) Na nivou države bi dovelo do deflationaly bust-a jer bi to odmah značilo da svi stanovi u starogradnji vrede 70% manje - znači pobuna svih ljudi koji imaju stanove.
3.) Zastoj prodaje jer ako nečemu padne cena 60-70% onda ćeš sačekati da vidiš da li će pasti još.
4.) Drastičan pad prihoda od poreza državi.
Na te poteze se niko ne odlučuje jer deflacija je gora od inflacija generalno jer svi čekaju onda niže cene i niko neće da kupi jer sutra će biti još jeftinije. Imali smo nedavno primer s Tesla autima kad je Mask spustio preko noći cene novih auta za 30% pa su se svi postojeći vlasnici pobunili jer im polovnjaci onda vrede više od novih pa su morali još više da režu cene svojih polovnih pa su još više izgubili. Samo što je to mala grupa ljudi pa nisu mogli ništa da naprave. U slučaju stanova to je velika grupa ljudi - kod nas je to većina koji imaju stanove. I sad im odjednom kažeš tvoj stan ne vredi 200+k već 65k.... Preko noći. Realno to da i urade sa jednom zgradom ne bi imalo efekta. Da bi imalo efekta moraju graditi novo naselje tipa BW da bi imalo uticaja na cene, a da urade svi postojeći vlasnici starogradnje bi poludeli. Šta mislite zašto svi prećutkuju BW i divljanje cena, jer svima odgovara. Što sam i rekao prosečan penzioner u BG je težak 250k eura... I sad da mu se napravi novo naselje neko i da više ne vredi 250k eura već 70k... Ihaa pa eto recepta za uspešnu revoluciju.
Realno gledano vraćanje cena na 1300e u Beogradu bi značilo tako duboku krizu globalnu (na nivou sankcija i rata) da bi tržište bilo skroz zaustavljeno. Tih par stotina i hiljada ljudi koji bi se skućili bi jedini bili profiteri, svi ostali od 80% vlasnika starogradnje do države do banaka bi bili na gubitku. Promet bi bio na nuli zbog straha od daljnjeg pada.

Slazem se sa time ali cenu zemljista odredjuje potencijalna cena stanova i tu sad imamo spregnute velicine. S druge strane tu imamo gradsko i drzavno zemljiste koje se prodaje po jednoj ceni da bi se materjalizovalo kroz kvadrate u drugoj ceni a muljanja na pretek. Mnogo su velike disproporcije da bi mogle da se objasne iskljucivo ekonomskim faktorima.
Cenu zemljišta odredjuje cena izgradnje kvadrata 🙂. Tržišna cena vs cena izgradnje nije ista. Zato su kompenzacije zakon. Ako hoćeš keš, dobićeš manje.

Kako misliš cena izgradnje?
Pa lepo. Imaš zemljište. Tržišna vrednost je 20% kvadrata (najviše). Investitor ti daje stanove čija ga izgradnja košta oko 1000e po m2. Ako hoćeš keš nećeš sigurno da dobiješ 20% tržišne cene već izgradjenih kvadrata.

Nešto si se pogubio. Koga briga da li će nekom penzioneru vredeti stan 250k ili 70k? Zašta njemu trebaju te pare osim da kupi novi veći tv da gleda Vučića? Sa druge strane mladi su produktivni i od njih živi cela zemlja.
Nisu u pitanju samo penzioneri. Evo i svi ovde mladi koji su kupili stanove šta misliš da sad izađe naselje i naselja koja koštaju 1300kvm. Znači svi ostali mogu max da traže 1000-1200 e po kvm a plaćali 4k... Nije to baš tako jednostavno. Dao sam ti primer auta, a za nekretnine je i teže. Neće ni država - manji porez manje sve... Sve će da stane. Jel bi ti kupio stan koji danas košta 4k sutra 1300 a prekosutra ne znaš ni sam možda 900... Ne bi. Već bi rekao čekaj da vidim dokle može da se spušta. Imaš milion primera na berzi. Niko ne kupuje kad cena pada a svi kad raste... Slično je i s nekretninama.

Pa lepo. Imaš zemljište. Tržišna vrednost je 20% kvadrata (najviše). Investitor ti daje stanove čija ga izgradnja košta oko 1000e po m2. Ako hoćeš keš nećeš sigurno da dobiješ 20% tržišne cene već izgradjenih kvadrata.

Zavisi od situacije, mogu da ti kažem iz prve ruke da su investitori spremni da plate više ako je lokacija dobra.

Treba praviti razliku izmedju ETF-a i MegaSegaTrenda, izmedju Medicinskog i Singidunuma, itd.
Oba studenta idu 4 godine ali je kolicina znanja, truda itd drasticno razlicita.

Po meni diploma ko diploma ne treba da bude razlika da imas vise para, bas jer je obrazovanje uruseno.
Ranije je ipak dosta vise vredela diploma pa si i mogao da pravis taj argument, danas svaka susa ima neku "diplomu" i sad zbog toga treba da ima neke benefite? Tesko...

Doduse to je vec delimicno tako, neki fakulteti su cenjeni a neki nisu, i mislim da kao sto je ranije receno onaj ko je sposoban da uzme diplomu ETF-a a nije sposoban da se izbori za dobar posao i platu je delimicno sam kriv za to.
Mislim da i ljudi ne shvataju da danas postoji inflacija visokoobrazovanih širom sveta.

Pre 50 godina je prosečan inženjer iz bilo koje branše bio tražen, a danas ih toliko ima da za neke poslove i doktorat ne garantuje da će biti primljeni.

Velika ponuda koja je pretekla tražnju.

Bansko izgleda kao kada bi se napravio skijaški centar u mestu poput Kaluđerice. Atmosfera u mestu je sve samo ne skijaška. Ogromna hiperprodukcija apartmana i jedna gondola koja izvlači do staza, na koju se čeka satima. Ceo koncept je potpuni horor, sve zajedno sa "bugarska mafija" tipovima sa stomacima i tetovažama i zlatnim lancima kao iz 90-ih što tumaraju po hotelskim bazenima. Celo mesto deluje toliko nadrealno da he teško dati bilo kakvu objektivnu ocenu.
Kao Zlatibor? Samo što ima snega pa možeš i da skijaš?

Zavisi od situacije, mogu da ti kažem iz prve ruke da su investitori spremni da plate više ako je lokacija dobra.
Teško. I da je nekom ostalo plac na dobroj lokaciji i da ima milione šta mu to vredi kad ne može da gradi. Više je situacija uzmi ili ostavi.
Što bi rekao Miloš Obrenović:
"Ako hoćeš hoćeš, ako nećeš opet hoćeš".

To jedino važi za lokacije gde sitni investitori prave mini zgrade sa desetak stanova.

Teško. I da je nekom ostalo plac na dobroj lokaciji i da ima milione šta mu to vredi kad ne može da gradi. Više je situacija uzmi ili ostavi.
Što bi rekao Miloš Obrenović:
"Ako hoćeš hoćeš, ako nećeš opet hoćeš".

To jedino važi za lokacije gde sitni investitori prave mini zgrade sa desetak stanova.

Moja porodica ima mali plac u širem centru gde je investitor spreman da plati višestruko više nego što bi to vredelo po tvojoj kalkulaciji... Zato znam.

Moja porodica ima mali plac u širem centru gde je investitor spreman da plati višestruko više nego što bi to vredelo po tvojoj kalkulaciji... Zato znam.
"To jedino važi za lokacije gde sitni investitori prave mini zgrade sa desetak stanova."

👆👆👆👆👆

Mislim da sam već napisao. Lepo kaže parola gore.

Apsolutno, da nema ko da plati kvadrat 4k evra, ne bi ni investotori kupovali zemljiste po ogromnoj ceni. Apsolutno su spregnuti i ne moze da se gleda samo cena zemljista.

Vrh