Šta je novo?

Cene nekretnina

Mozemo i da zvanicno kazemo da nam sledi demografski kolaps ove godine. Prva 4 meseca su dobar indikator trenda.
Najsiromasnija zemlja u Evropi, plus demografski potop => ovo ne da je balon, nego mislim da je jedna od najiracionalnijih baloncina koju smo imali u istoriji svetske ekonomije.

Pogledajte prilog 240383
1. Nije najsiromasnija zemlja Evrope
2. Danas rodjene bebe se na trzistu nekretnina najboljem slucaju pojavljuju za dve decenije. Pri tom je ovo daleko od demografskog potopa.
3. Ako mislis da je ovo najiracionalnija baloncina u istoriji svetske ekonomije, onda nisi bas upoznat sa istorijom svetske ekonomije. Ovo nije ni u top 50 iracionalnih baloncina u ovom trenutku.

Sprdali smo se drugar i ja kad nam je Zen Hill nudio za 1650e stanove. U fazonu ko ce tamo da uleti za te pare, nije ni blizu. Fast forward godinu dana kasnije, obojica kaparisemo stanove koji su mnogo skuplji i dalje od tog stana. I tad kad smo uzeli, mislili smo da uzimamo na peak-u. A ono i dalje skace. Da ne poveruje covek bukvalno.

Izgleda da peak ne postoji, nebo je granica.
Koje godine su tamo stanovi bili 1650 E ?
Sada cenim da su 3.000 + pdv.

Meanwhile in Sofia:
- 140k evra za 103m2 - 98k evra za 71m2 - 78k evra za 55m2 Inace, kazu da je pocetna cena u ovom kompleksu bila 900 e/m2, sad je 1.300 e/m2.
Koliko bi ovo kostalo kod nas? Koja je kod njih cena izgradnje i koja je njihova tajna povoljnih m2?
Da li ovako nesto moze da se kupi u Beogradu po ovoj ceni makar i na najgoroj periferiji gde je cena parcele 0? Ako ne moze, sta je to sto cene cini ovakvim kakvim jesu? Samo pogresni odgovori dolaze u obzir (tacan se zna, pljacka).

Inace, i tamo ima skupljih nekretnina od ovih, ali su opet mnogo jeftinije nego u Beogradu, i opet ima mnogo kvalitetniji izbor za svaciji dzep, ono sto u Bg-u kosta 4k-5k evra tamo je max 2k-3k evra, fantastican izbor.
1748897037550.png
1748896396891.jpeg

1748896425963.jpeg

1748896518493.jpeg

Poslednja izmena:
Meanwhile in Sofia: 140k evra za 103m2
Koliko bi ovo kostalo kod nas? Koja je kod njih cena izgradnje i koja je njihova tajna povoljnih m2?
Pogledajte prilog 240409
Pogledajte prilog 240410
Pogledajte prilog 240411
Pa, bar puta 3

Meanwhile in Sofia:
- 140k evra za 103m2 - 98k evra za 71m2 - 78k evra za 55m2 Inace, kazu da je pocetna cena u ovom kompleksu bila 900 e/m2, sad je 1.300 e/m2.
Da li ovako nesto moze da se kupi u Beogradu po ovoj ceni makar i na najgoroj periferiji gde je cena parcele 0? Ako ne moze, sta je to sto cene cini ovakvim kakvim jesu? Samo pogresni odgovori dolaze u obzir (tacan se zna, pljacka).

Inace, i tamo ima skupljih nekretnina od ovih, ali su opet mnogo jeftinije nego u Beogradu, i opet ima mnogo kvalitetniji izbor za svaciji dzep, ono sto u Bg-u kosta 4k-5k evra tamo je max 2k-3k evra, fantastican izbor.
Pogledajte prilog 240413Pogledajte prilog 240409
Pogledajte prilog 240410
Pogledajte prilog 240411
Sad ozbiljno, jesi li ikad bio u Sofiji ili pričaš na osnovu nekih rendera koje si video na netu? Bugarska je zemlja u Evropi koja je projektovanja da izgubi najveći deo svoje populacije u narednih 25 godina, tako da i taj argument koji Sale ovde konstatno navodi kao najveći problem u Srbiji je izražen u Bugarskoj još više. Međutim, ono što je još smešnije u tvom izlaganju je što navodiš primer ovih stanova kao dokaz da u Bugarskoj, za razliku od Srbije, nema korupcije. To je naravno potpuno netačno, Bugarska je jedna od najkorumpiranijih drzava Evrope, mada im ide u prilog što su makar u EU pa je ta korupcija manja danas nego pre 20 godina.
U istinski uređenim gradovima i državama gde ljudi zapravo žele da žive, cene kvadrata to reflektuju. Daleko od toga da je Beograd primer takvog mesta, ali dovoljno je da se prošetaš gradom pa da shvatiš da je u odnosu na Sofiju, BG bastion kosmopolitizma i sofisticiranosti.

Sad ozbiljno, jesi li ikad bio u Sofiji ili pričaš na osnovu nekih rendera koje si video na netu? Bugarska je zemlja u Evropi koja je projektovanja da izgubi najveći deo svoje populacije u narednih 25 godina, tako da i taj argument koji Sale ovde konstatno navodi kao najveći problem u Srbiji je izražen u Bugarskoj još više. Međutim, ono što je još smešnije u tvom izlaganju je što navodiš primer ovih stanova kao dokaz da u Bugarskoj, za razliku od Srbije, nema korupcije. To je naravno potpuno netačno, Bugarska je jedna od najkorumpiranijih drzava Evrope, mada im ide u prilog što su makar u EU pa je ta korupcija manja danas nego pre 20 godina.
U istinski uređenim gradovima i državama gde ljudi zapravo žele da žive, cene kvadrata to reflektuju. Daleko od toga da je Beograd primer takvog mesta, ali dovoljno je da se prošetaš gradom pa da shvatiš da je u odnosu na Sofiju, BG bastion kosmopolitizma i sofisticiranosti.
Sofija je imala veci rast broja stanovnika od Beograda u poslednjih 10 godina (ako ne racunamo Ruse, mada moguce da su i oni imali odredjeni priliv Rusa i Ukrajinaca). A sto se tice korupcije, i tamo je verovatno ima, samo sto tamo kraduckaju, a kod nas pljackaju bez uzdrzavanja.

Nosilac izrade Urbanističkog projekta Studio N. Investitor je fizičko lice, a projektant Biro za projektovanje Modular Plus.

Fizicko lice gradi kompleks sa 152 stana, zanimljivo :)
Ајме урбанизма!

У наредним вековима изучаваће нас на арх/урб катедрама. А богме и на студијама социологије и психологије.

Sofija ima metro i kopa novu liniju. Nasa IT scena je za bugarsku trafika. Imaju duplo veci izvoz nego mi i plate dosta vece. Bio sam vise puta u Sofiji, jeftinije je od Beograda puno. Ljudi na jugu cesce idu u Sofiju u soping ili aerodrom (i tu nas deru ovi nasi sa taksama). Puste zelje domacih neutralaca je da smo jaci od Bugara.

Sinji kukavci poceli i Bugarima da se dive. IT velesila koja samo kraducka :)

Pa realno Srbija je gora od bilo koje EU zemlje (uključujući Bugarsku). Manji indeks korupcije, veći izvoz IT usluga, veći broj it stručnjaka, pristup eu fondovima, bdp veći, javni dug manji...

Nema divljenja, samo realno uporedimo. Standard je bolji i to važi za bilo koju EU zemlju vs Srbija. Ko nam je kriv kad biramo takvu vlast.

I dalje cekamo listu top 50 iracionalnih baloncina...
Sreća je lepa samo dok se čeka.
Pa realno Srbija je gora od bilo koje EU zemlje (uključujući Bugarsku). Manji indeks korupcije, veći izvoz IT usluga, veći broj it stručnjaka, pristup eu fondovima, bdp veći, javni dug manji...

Nema divljenja, samo realno uporedimo. Standard je bolji i to važi za bilo koju EU zemlju vs Srbija. Ko nam je kriv kad biramo takvu vlast.
Naravno da su ispred, strateški su se opredelili još pre 25 godina i iskoristili prednosti. Za to što su dobili, i nisu odmakli toliko ispred koliko su mogli (videti Rumuniju).

Mi sa druge strane ne uspevamo da se odredimo kroz sad vec više garnitura vlasti, tako da da, sami smo krivi.

O svemu tome moze ozbiljno da se diskutuje ali ne sa ekipom koja ce sve da banalizuje trenutnom politikom.

Nisam stigao sve da pročitam, ali vidim da Bugare spominjete.
Najbolji drugar mi je iz Dimitrovgrada, neka njegova braća su za Sofiju otišla a neki za BG.
Ja sam par puta bio u Banskom na skijanju.
U Banskom su jeftini aranžmani i po meni najjeftinije skijanje i u odnosu na cenu i najbolje(ipak mi je Kopaonik favorit).
Apartmani su bili toliko jeftini da nisam mogao da verujem, realno i dalje se čudim kako neko za te pare može da sagradi nešto na planinini i da za toliko prodaje.
Ne znam ni da su bili za 50% jeftiniji da li bih kupio, ali eto prvi put da sam se toliko začidio za cenu, pogledajtw malo.

GDP Srbije 97 milijardi USD, GDP Bugarske 117 milijardi USD (25-30% veci). Hrvatska 98 milijardi sa skoro duplo manje stanovnika. Madjarska ima 237k milijardi USD (uz 40% veci broj stanovnika, ali vidi per capita). Rumunija 403 milijardi USD (doduse uz veci broj stanovnika, ali vidi per capita). Sve zemlje u EU, svuda glavni gradovi imaju metro (sem Zagreba koji je manji, pa mu mozda i ne treba).
GDP per capita Srbije 14k USD, GDP per capita Bugarske 18.5k USD (30-35% veci). Rumunija ima 21k USD, Madjarska i Hrvatska 25+k USD.

Cisto da se vidi gde smo.

I sad Bugari sa manje-vise istim platama kao i mi mogu da kupe vise nekretnina nego mi sa istim platama? Ko je tu onda srecniji i bogatiji?

Nisam stigao sve da pročitam, ali vidim da Bugare spominjete.
Najbolji drugar mi je iz Dimitrovgrada, neka njegova braća su za Sofiju otišla a neki za BG.
Ja sam par puta bio u Banskom na skijanju.
U Banskom su jeftini aranžmani i po meni najjeftinije skijanje i u odnosu na cenu i najbolje(ipak mi je Kopaonik favorit).
Apartmani su bili toliko jeftini da nisam mogao da verujem, realno i dalje se čudim kako neko za te pare može da sagradi nešto na planinini i da za toliko prodaje.
Ne znam ni da su bili za 50% jeftiniji da li bih kupio, ali eto prvi put da sam se toliko začidio za cenu, pogledajtw malo.
Bansko izgleda kao kada bi se napravio skijaški centar u mestu poput Kaluđerice. Atmosfera u mestu je sve samo ne skijaška. Ogromna hiperprodukcija apartmana i jedna gondola koja izvlači do staza, na koju se čeka satima. Ceo koncept je potpuni horor, sve zajedno sa "bugarska mafija" tipovima sa stomacima i tetovažama i zlatnim lancima kao iz 90-ih što tumaraju po hotelskim bazenima. Celo mesto deluje toliko nadrealno da he teško dati bilo kakvu objektivnu ocenu.

Sve si u hiperboli prikazao, a tebe smatram objektivnim.
Jeste čeka se prvi put duže zbog gondole, ali kasnije su staze odlične u rangu sa Kopaonikom.
Smeštaj povoljniji, jeftini hoteli sa SPA centrom.
Bio sam 2 puta i nisam naleteo na te djilkoše po hotelima, niti na skijanju niti u izlasku(nisam sada baš izlazio do kasno i neke diskoteke).
EDIT: @Analitičar završio sam igrom slučaja u Grandu na gostovanju jedne
naše estradne dive, e to ti je tvoje opisano tipovi sa stomacima i tetovažama i zlatnim lancima kao iz 90-ih sve sa starleticama.
A baš šteta kakvu istoriju ima Grand i Kopaonik, kada stranci tako nešto vide.

Poslednja izmena:
Kod nas za 1.300 evra ima stanova samo u mestima koja i ne spadaju u Beograd tipa Stara Pazova i sl
Inace, ovaj kompleks koji sam delio se ne gradi negde bogu iza nogu, nego u sirem centru Sofije.
1748906002377.png

Jel moze neko da objasni po kom osnovu je cena nekretnina, recimo cena novogradnji na nekim boljim lokacijama tipa 4k e/m2?
Koji deo te cene je zemljiste (za onog ko kupuje, ne za onog ko ga dobije dzabe), koja je cena izgradnje, koliko ide drzavi na ime poreza i taksi, a koliko je profit investitora?
Da vidimo ko nas najvise pljacka?
Ako Bugari prodaju novogradnju koja izgledom potpuno parira BgH2O (mozda je cak i kvalitetnija, ali ne zalazim u materijalizaciju) za 1.300 evra, a u to ulaze i zemljiste, i troskovi izgradnje, i takse i porezi i zarada investitora, ne bi bilo lose da uporedimo sa situacijom kod nas.
Ako je najveci problem zemljiste, onda bi drzava trebalo da svojom politikom obezbedi zemljiste za izgradnju i sirenje grada.
Ako su problem takse i porezi, onda drzava moze da se odrekne svog dela da bi narod imao priustivije stanove.
Ako je cena izgradnje, to znaci da su nasi investitori jako neefikasni.
Ako je profit, jasno je da nas pljackaju.
Evo Bugari su dokaz da ne moras da pumpas cenu nekretnina da bi digao GDP. Cak je mozda i kontra logika. Mozda bas niza cena stanova utice povoljno na GDP, ali onda nema toliko pljacke kao sada.

Poslednja izmena:
Vrh