Šta je novo?

Cene nekretnina

Inace nesto sam jos u prolazu procitao vezano za BDP sto mi je zapalo za oko:

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2025. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,0 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 5,6 odsto, i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 1,1 odsto.

Prilicno fin pad BDP-a u sektoru gradjevine.

Cime li su nadomestili pad BDP-a u sektoru gradjevine da bi izasli na +2% ukupno?
Najznačajniji realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija, 8,0 odsto, i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 2,1 odsto.

Vise ima ovde da ne prepricavam:

Jedna mala nota, tu marzu daju samo za promenljivu kamatnu stopu, za fiksnu je veca.
Da da, ali meni je i za varijabilnu bila oko 3% prosle godine.
Cime li su nadomestili pad BDP-a u sektoru gradjevine da bi izasli na +2% ukupno?
Screenshot 2025-06-02 at 15.34.32.png

Ovde su i konkretne vrednosti (poredi se prvi kvartal prosle godine sa prvim kvartalom ove):

Screenshot 2025-06-02 at 15.34.50.png

Sustinski, rudarstvo, energetika i preradjivacka industrija su toliko veci od gradjevinarstva da lako nadomesti pad u svemu ostalom.

Sta mislite o ovome, kako ce uticati na nas
Cene nekretnina će porasti sigurno, za ostalo ne znam...

Šalim se, ima tu raznih potencijala koji se mogu (ali ne moraju iskoristiti). Mi imamo skromnu razmenu sa njima, i to duplo veću u uslugama koliko vidim.

Mi smo se 2021 integrisali i u mrežu Svetskog logističkog pasoša (WLP) gde je Dubai glavni centar praktično, te bi to moglo da pospeši logistiku.
Potencira se da bi ovo moglo da poveća SDI, ulaganje UAE u poljoprivrednu infrastrukturu i proizvodnju, kako bi ih snadbeli hranom itd.

Mislim jbg, ako zamisliš na trenutak da smo strava ozbiljni i da ćemo iskoristiti max sve potencijale ovoga, onda možeš da zamisliš svašta, tehnološke start-upove, obnovljiva energija, sigurnost hrane bla bla. Ovako cenim da će neko vreme rezultati ostati skromni, dok (ako) ne dođe do nekih reformi koji se tiču naših starih, dobro poznatih neefikasnosti.

Takodje zanimljivost jedna:

Prste krediti samo tako.

Novoodobreni krediti nemaju nikakav uticaj na dobit, a kamoli da zbog njih skoci dobit 40%.

Takodje, nije me mrzelo da proverim posto su bilansi banaka dostupni onlajn, prihodi od kamata u 1. kvartalu su isti kao i prosle godine, isto je i sa prihodima od naknada, a dobit bankarskog sektora je porasla za 10%, i to zbog nekih vanrednih prihoda (verovatno racunovodstveni efekat spajanja banaka).

Dakle clanak nidje veze. Sramota za Danas.

Svakako bez para ne ostaju, posluju rekordno iz godine u godinu a nama marze i troskovi sve veci i veci

Novoodobreni krediti nemaju nikakav uticaj na dobit, a kamoli da zbog njih skoci dobit 40%.

Takodje, nije me mrzelo da proverim posto su bilansi banaka dostupni onlajn, prihodi od kamata u 1. kvartalu su isti kao i prosle godine, isto je i sa prihodima od naknada, a dobit bankarskog sektora je porasla za 10%, i to zbog nekih vanrednih prihoda (verovatno racunovodstveni efekat spajanja banaka).

Dakle clanak nidje veze. Sramota za Danas.
Znači "fake news" u režiji Danasa? Šta onda očekivati kada citarmo izveštaje RGZ i ostalih državnih organa, koje prihvatamo kao aksiome tačnosti i istine? Možda cene stanova nisu porasle ovoliko koliko se navodi u zvaničnim izveštajima i ostalim publikacijama tog tipa?

Nosilac izrade Urbanističkog projekta Studio N. Investitor je fizičko lice, a projektant Biro za projektovanje Modular Plus.

Fizicko lice gradi kompleks sa 152 stana, zanimljivo :)
Ma ovo je bio Energoprojektov plac, koji je nekako zavrsio u rukama fizickog lica. Spominjali su se i neki Skaljarci da su umesani u izgradnju, tako da se ja ne bih uzdao u kvalitet gradnje ili pouzdanost investitora.

Inace projekat je najavljivan vec nekoliko puta, ako ne obezbede dodatnu infrastukturu, a verovatno nece, sledi kolaps i pad kvaliteta zivota ovog dela Visnjicke Banje, jer su ulice generalno uske i u losem stanju.

Za te pare u Briselu kica izmedju 200-300 kvadrata, koja se granici sa sumom / parkom. Znam da je neuporedivo, kupuje se gde se zivi, samo ne mogu a da ne povucem paralele na ulozeno / dobijeno.
Haha ovo agencije nisu htele ni da objave da ne gube pare na oglas, oglasivac je vlasnik.

Ja sam imao komsiju koji je prodavao kucu za 600.000 evra.

Doduse toliko je otprilike i ulozio. Platio je na vrhuncu balona 2008. oko 450.000 evra plus je ulozio oko 100-150.000 i mislio da vrati sredstva.

Kucu je prodavao jedno 5-6 godina, na kraju je uspeo da je proda 2022. za 380.000 evra. :cool:

Ja volim prvi da pljucnem po bankama (šta ćeš, moram negde da dam sebi lufta), ali marže na stambene kredite u Srbiji su istorijski gledano na niskim granama. Tad kad je euribor bio nula koma nešto ili minus, marže su bile 3%+, odnosno činile su glavni deo ukupne kamatne stope.
Tako da... euribor pada i situacija nije baš tako loša 😅
Pa koliko je bila najmanja kamata za kredite u EUR ikada?

Moglo je posle na kredit ali 2450e+pdv, bar za stan do 70m2 za koje sam trazio ponude. Ja sam mislio da je to preterivanje jer je bnv, a i centar tada bio 2000-2200+pdv. Sudeci po slikama nakon zavrsetka, a i skoro svakog dana prolazim pored deluje da su ok ispostovali render i materijale.

Nosilac izrade Urbanističkog projekta Studio N. Investitor je fizičko lice, a projektant Biro za projektovanje Modular Plus.

Fizicko lice gradi kompleks sa 152 stana, zanimljivo :)
Pa bolje da kupiš od fizičkog lica, koje iza svega stoji svojom ličnom imovinom, nego od fantomske firme koja je napravljena samo da izgura projekat.

Vrh