Šta je novo?

Cene nekretnina

Sprdali smo se drugar i ja kad nam je Zen Hill nudio za 1650e stanove. U fazonu ko ce tamo da uleti za te pare, nije ni blizu. Fast forward godinu dana kasnije, obojica kaparisemo stanove koji su mnogo skuplji i dalje od tog stana. I tad kad smo uzeli, mislili smo da uzimamo na peak-u. A ono i dalje skace. Da ne poveruje covek bukvalno.

Izgleda da peak ne postoji, nebo je granica.
Slicna prica, bilo mi puno 2000 eur po m2 ili 2500 za novogradnju pa 3 godine kasnije kupio za 3300 🤡

Ja bar ne mogu da kažem da sam ispao glup, jer sam skupio pare za kupovinu tek nakon skoka cena... Ne znači da mi frustracija nije bila jednako velika.

Opet si dobro prošao, ne bi me čudilo da cena bude 4400 kada se zgrada izgradi.
Vec se frljaju sa ciframa po halo oglasima za zgradu preko puta, tako da nije ni to nemoguc scenario kroz godinu dana.
Da se nadovezem na samog sebe:

Za terminal 10 dok nisu krenuli radovi sam im bio trazio ponude prosle godine, cena kvadrata je bila 400-500 EUR manja po kvadratu:
66,59 m2, po strukturi trosoban, orijentisan prema IMT-u.
Cena: 3.521 €/m2 sa uračunatim PDV-om, ukupno sa uračunatim porezom € 234.470

77,02 m2, po strukturi trosoban, orijentisan prema Novoj Ulici.
Cena: 3.454 €/m2 sa uračunatim PDV-om, ukupno sa uračunatim porezom € 266.027

76,95 m2, po strukturi trosoban, orijentisan prema Airport Garden-u
Cena: 3.586 €/m2 sa uračunatim PDV-om, ukupno sa uračunatim porezom € 275.943

Ja ću ti dati odgovor zašto im se ne žuri. Zato što naše firme ne rade kao US ili EU firme da su sve na kredit uzeli, da su mašine na lizing, da su radnici outsourcovani preko nekih Adeko agencija itd... Što sve zida troškove i prisiljava te da odmah prodaješ. Naši većinom imaju svoje mašine i da li će mu bager stajati 3 meseca u garaži baš ga brige. Zgrada je izgrađena i stoji, ne traži leba. On može da čeka i prodaje polako. Možda još nema novi plac gde bi gradio... Ima milion razloga. Šta tebe sprečava da odeš i ponudiš mu nižu cenu?! Ako je zainteresovan videžeš sam. Ako te oduva na prvu nije zainteresovan i kraj. Stanovi nisu kajsije pa da će za dva dana da se pokvare na suncu. Još ako je dobra lokacija može da čeka 10 godina. Ako nema banku da mu diše za vratom (a većina nemaju) čemu žurba. Razdvojite u glavi US/EU i SR.
Mogu i ja da dodam jos nesto zasto vecini srednjih i vecih developera nije frka.

Sta god da gradite, mozete dati vlasniku placa novac, kvadrate ili mesano. Recimo da se dogovorite sa vlasnikom parcele da cete mu dati 20% kvadrata.

Vas tih 20% kvadrata kosta manje vise isto na bilo kojoj lokaciji. Recimo da je gradnja premim segmenta 1000 EUR/kvm. Recimo da je projekat od 3000 kvm neto. Vi coveku dajete 600 kvadrata neto i to vas kosta 600.000 evra. Bilo da je Dedinje, Paliula, Vracar, Pazova, Zlatibor, Kopaonik, Beograd na vodi. Naravno, treba ukljuciti neto/bruto kvadrate ali da ne komplikujem racunicu.

Iz te perspektive investitor ne moze biti u minusu dokle god ide prodaja.

E sad, ako prodavac placa trazi novac, on nece biti zadovoljan sa 600.000 evra na lokaciji na Vracaru vec ce traziti nesto izmedju - tipa 600 kvm * prodajna cena kvadrata u izgradnji. Recimo da je to sada 3000 eur/m2 a da ce se prodavati pred kraj izgradnje za 3500 ili 4000. Mozda pristane i na 2000/2500 eur po kvadratu.
Ko je srednji/veliki moze to da iskesira i onda mu na tih 600 kvadrata ostaje jos 500 evra zarade. Napravice za 1000EUR, dace unapred 2000-2500 evra vlasniku placa, prodace za 3500 ili 4000. Prakticno je plac dobio za dzabe ili je jos i zaradio.
Ostalih 80% kvadrata, u ovom slucaju 2400 m2 ga kosta 2.4 miliona evra da napravi. I moze da se igra, da prodaje, da dize cenu, da ceka kupca itd itd

Ako je manji investitor i mora da prodaje stanove unapred, da radi kompenzaciju itd, racunica se menja.

Poslednja izmena:
Usitni :) gradjevinsko zemljiste, poljoprivredno, garaza, parking, garosnjera, jednoiposobni :)

EDIT: Imaju i ova parking mesta po nbg sa 1 metar sirine, za motor :)

Mogu i ja da dodam jos nesto zasto vecini srednjih i vecih developera nije frka.

Sta god da gradite, mozete dati vlasniku placa novac, kvadrate ili mesano. Recimo da se dogovorite sa vlasnikom parcele da cete mu dati 20% kvadrata.

Vas tih 20% kvadrata kosta manje vise isto na bilo kojoj lokaciji. Recimo da je gradnja premim segmenta 1000 EUR/kvm. Recimo da je projekat od 3000 kvm neto. Vi coveku dajete 600 kvadrata neto i to vas kosta 600.000 evra. Bilo da je Dedinje, Paliula, Vracar, Pazova, Zlatibor, Kopaonik, Beograd na vodi. Naravno, treba ukljuciti neto/bruto kvadrate ali da ne komplikujem racunicu.

Iz te perspektive investitor ne moze biti u minusu dokle god ide prodaja.

E sad, ako prodavac placa trazi novac, on nece biti zadovoljan sa 600.000 evra na lokaciji na Vracaru vec ce traziti nesto izmedju - tipa 600 kvm * prodajna cena kvadrata u izgradnji. Recimo da je to sada 3000 eur/m2 a da ce se prodavati pred kraj izgradnje za 3500 ili 4000. Mozda pristane i na 2000/2500 eur po kvadratu.
Ko je srednji/veliki moze to da iskesira i onda mu na tih 600 kvadrata ostaje jos 500 evra zarade. Napravice za 1000EUR, dace unapred 2000-2500 evra vlasniku placa, prodace za 3500 ili 4000. Prakticno je plac dobio za dzabe ili je jos i zaradio.
Ostalih 80% kvadrata, u ovom slucaju 2400 m2 ga kosta 2.4 miliona evra da napravi. I moze da se igra, da prodaje, da dize cenu, da ceka kupca itd itd

Ako je manji investitor i mora da prodaje stanove unapred, da radi kompenzaciju itd, racunica se menja.
NIsmo znali...

razmisljam se da kupim ovaj stan

ima li neko iskustva vezanu za ovu zgradu?

Prvi dan dovedi popa da ga osvešta, da ga oslobodi od nečastivih sila suinvestitora...

Bitno za EURIBOR, ocekuje nas jos 3 smanjenja kamatnih stopa za po 0.25% do kraja godine u eurozoni ako je verovati predikcijama bankara
Iako nisu u durektnoj vezi, jesu u posledicnoj, tako da ce varijabilna kamatna stopa biti sve primamljivija

Bitno za EURIBOR, ocekuje nas jos 3 smanjenja kamatnih stopa za po 0.25% do kraja godine u eurozoni ako je verovati predikcijama bankara
Iako nisu u durektnoj vezi, jesu u posledicnoj, tako da ce varijabilna kamatna stopa biti sve primamljivij
Valjda će u fiksnu mali korigovati?
Da li se neko seća da su banke spuštale svoju maržu i ako jesu, zasto bi to uradile?

Sto bi spustale marzu kad imaju profit uvecan 42% u prvom kvartalu? Ljudima ocigledno ne smeta.
Najniza marza koju imaju je 2.25% trenutno, ispod 2% sumnjam da ce ici.
Ima smisla. Da li se secas istorjskih vrednosti, da li je ikada isla ispod 2%?

Dokle god ljudi mogu mesečno da se uklope, nebitno im je kolika je kamata.

Svi koji uzimaju stambene kredite, računaju da će vremenom inflacija pojesti vrednost tog novca.

Ja volim prvi da pljucnem po bankama (šta ćeš, moram negde da dam sebi lufta), ali marže na stambene kredite u Srbiji su istorijski gledano na niskim granama. Tad kad je euribor bio nula koma nešto ili minus, marže su bile 3%+, odnosno činile su glavni deo ukupne kamatne stope.
Tako da... euribor pada i situacija nije baš tako loša 😅

Vrh