Šta je novo?

Cene nekretnina

Dzo se hvali kako je sve kredite isplatio za 7 godina tako da ga nista ne sprecava. Ima stan i kucu u Amterdamu, stan BG i porodicnu kucu u nekom drugom gradu. Dakle moze da zivi kao grof jer je ovde bolje i mnogo dobro ali je i sam svestan da ako ovde zivi kao grof opet je losije nego kao radnik u NL ali ipak mislim da je yatrovan N medijima i da se zato ne vraca jer se plasi.
Džo je veliki stručnjak, pametan, školovan i zaposlen u moćnom biznisu tako da nije uporediv sa drugima. Moji su morali raditi na traci u fabrici a posle posla istovarati na pristaništu jer banka ne prašta ako kasniš sa ratama.

Jbg sami su napravili problem sa kreditom, nije izolovan slucaj, polete ljudi sa parama.

Kasnim 50 stranica, ne mogu da postignem da ispratim temu ccc
Elem, upravo gledam kod mojih najnoviji racun iz banke za stan u Stokholmu, varijabilna kamata 3.54%, a nude opcije - ako se ostavi varijabilna sledeci obracun je 3.25% ili fiksne stope - na 1 do 3 godine je tu negde oko 3.1%, a recimo na 10 god je 3.8% - ima i jos medjuopcija tipa 5 ili 7 godina, u sustini sto duzi period vece su kamate.

Kod nas ljudi srecni kad fiksiraju na malo ispod 5% i to jos kao drzava intervenisala.
Znaci Svedska, drzava sa decenijski stabilnim AAA kreditnim rejtingom, ima tek 1% nize kamate od jedne BBB- Srbije i nesto nize od jedne A- Hrvatske (https://www.otpbanka.hr/gradani/stambeni-kredit-u-eurima) Pa to je strasno.

od jedne BBB- Srbije i nesto nize od jedne A- Hrvatske

Ima Hrvatska i bolje ponude.

Screenshot_20250529_125230_com.android.chrome.jpg

Evo na primer, posao kasirke u Skroz Dobroj Pekari toliko niko neće da radi da su počeli, pored plate od 90k, da nude i besplatan smeštaj svim radnicima koji nisu iz BG, a rade u njemu.

Imamo hiperprodukciju kancelarijskih radnika, a fizičke poslove više niko neće da radi - ne znam čemu se čudite na ovoj temi.

Kao što rekoh, za svaki posao HR-a u firmi prijavi se 500 ljudi, a za kasirke Maksi mora da grebe.

Pitao sam te gore šta je tvoje rešenje za ovaj presedan preplaćenih nkv radnika
Imaš uzrok i posledicu. Uzrok je loš život. Kada nemaš šta da izgubiš, ti odeš u inostranstvo. To je važilo godinama za prostu radnu snagu. Od NKV radnika do zanatlija. Ako ti nećeš ima ko hoće. E onda su oni otišli i sad ih nema. Posledica su verovatno migranti. Sada to imamo isto sa belim kragnama samo što njih ne možeš da uvezeš. Uzrok je loš život i nipodaštavanje truda i rada. Uzimaj jarac pa za vikend i u drva da ideš. Što nisi bio zanatlija , šta bi ti hteo. I onda prodje vreme. Ljudi odu. Od države pitanje šta će ostati. Jedin razlika u odnosu na prethodne situacije je što sada nemamo demografski potencijal da možemo ponovo da se izvučemo.
A gde ćeš da odeš? Ista ti je situacija i na Zapadu! Ista! Ja nisam mogao nikoga da nađem da mi zameni gornji grejač u rerni za 100 e keš! To je pola sata posla! Ja kupio deo! Niko ali doslovno niko nije hteo doći! Na kraju sam sam odradio uz YouTube! Neće niko da radi "male poslove".
To se ne menja na zapadu od 1980. Skup rad. To se kupuje novo.

Poslednja izmena:
Imaš uzrok i posledicu. Uzrok je loš život. Kada nemaš šta da izgubiš, ti odeš u inostranstvo. To je važilo godinama za prostu radnu snagu. Od NKV radnika do zanatlija.

Nećeš verovati, ali ista je situacija i na zapadu što se tiče belih okovratnika.

Zadnjih 50 godina generalno postoji hiperprodukcija radnika u oblastima koji su se inače smatrali srednjeklasnim pozivima.

Moraš da budeš ozbiljan stručnjak da bi dobio dobru platu danas.

Znaci ignorisemo cinjenicu sto je ista Astra kod nas skuplja 7k.
Нисам пратио опел моделе годинама, поређење цена између држава се разликује у много чему. Битна ставка на сваком возилу је ниво опреме који се посебно наручују. Имамо интернет и могућност да купимо из било које државе. Не треба филозофирати

Necemo migrante ali necemo ni plate bar za potrosacku korpu nkv radnicima. !.!

Ok. Somalijac koji je prošao obuku od 3 nedelje i radi za proizvodnom trakom uz 2 krečenja na crno ima istu zaradu kao Nemac inženjer, senior ekonomista, mašinac itd. Nisam znao. Izvinjavam se. Sigurno je tako.
Kriza udarila kod njih 50 godina. Propast.

U Hrvatskoj su koliko sam ispratio jako skocile cene nekretnina od kada su usli u EU. Stranci pokupovali kuce po primorju i to se prelilo na gradove. Sada se banke otimaju za musterije jer nije lako da nadju obicne ljude koji bi uletali u kredit po visokim cenama i kamatama i onda se igraju na nekim nivoima malo iznad euribora - tromesecni je negde oko 2%.

Svedska ima drugaciji sistem, odlucili su da ne idu previse agresivno u obaranje kamatnih stopa i tako i treba, ne zele da izazovu nov talas inflacije. Tako radi zemlja koja razmislja decenijama unapred, a ne samo do kraja politickog mandata.

A Srbija je paradoks - drzava intervenise da kamate ne budu vece od 5%, pa svi kao cekaju sta ce da se odluci. U medjuvremenu fiksni kurs dinara, inflacija rasturila, cene svega skocile tako da je hrana, gorivo i vecina bitnih stvari skuplja nego u EU.

Poslednja izmena:
Izenjer 2015: Ok mozda radim za 500e, ali barem ona kasirka radi za 200e, imam 2,5 puta vecu platu od nje, zasto bih isao u Nemacku da radim za 10 puta vece pare?

Inzenjer 2025: Ja da rmbacim za 1300e a ona kasirka da dobije celih 750e? Ma odo ja u Nemacku da radim za 4 puta vece pare, necete me prevariti!

Izenjer 2015: Ok mozda radim za 500e, ali barem ona kasirka radi za 200e, imam 2,5 puta vecu platu od nje, zasto bih isao u Nemacku da radim za 10 puta vece pare?

Inzenjer 2025: Ja da rmbacim za 1300e a ona kasirka da dobije celih 750e? Ma odo ja u Nemacku da radim za 4 puta vece pare, necete me prevariti!
Znaš u čemu je razlika Defke?
Nada.

Nego niko mi ne reče kojom matematikom je na zapadu isto. Somalijac uz 2 krečenja= senior

U Hrvatskoj su koliko sam ispratio jako skocile cene nekretnina od kada su usli u EU. Stranci pokupovali kuce po primorju i to se prelilo na gradove. Sada se banke otimaju za musterije jer nije lako da nadju obicne ljude koji bi uletali u kredit po visokim cenama i kamatama i onda se igraju na nekim nivoima malo iznad euribora - tromesecni je negde oko 2%.

Svedska ima drugaciji sistem, odlucili su da ne idu previse agresivno u obaranje kamatnih stopa i tako i treba, ne zele da izazovu nov talas inflacije. Tako radi zemlja koja razmislja decenijama unapred, a ne samo do kraja politickog mandata.

A Srbija je paradoks - drzava intervenise da kamate ne budu vece od 5%, pa svi kao cekaju sta ce da se odluci. U medjuvremenu fiksni kurs dinara, inflacija rasturila, cene svega skocile tako da je hrana, gorivo i vecina bitnih stvari skuplja nego u EU.
Svedska pametna zemlja, nece da spuste mnogo nego samo do 3.2% treba paziti na inflaciju i razmisljati decenijama unapred.

Ne ko ova luda Srbija, spustili cak na 5% briga ih sto ce cene da skoce.

A država se zadužuje čak po 8% 🙂. I sad najavljujemo 25%- 30% inflacije za naredne dve godine dok sami očitavamo struju 🙂. Po NBSu je to naravno 4% godišnje 🙂. Raste BDP a kurs stabilan 😂.
Mislim ovo nije ništa novo, ovo već traje i traje i nastavlja se.

Nego ima li nekih info o cenama...
Cene rastu u skladu sa m2 monetarnom masom Srbije. Otvoriš m2 za dinar i to ti je to.
Dok ne pukne kriza tako je.
Nema šta drugo da pratiš u uslovima ograničene ponude. Na 20% povećanja mase računaj rast cena od 15%. To važi uz zakucan kurs.

A država se zadužuje čak po 8% 🙂. I sad najavljujemo 25%- 30% inflacije za naredne dve godine dok sami očitavamo struju 🙂. Po NBSu je to naravno 4% godišnje 🙂. Raste BDP a kurs stabilan 😂.
Mislim ovo nije ništa novo, ovo već traje i traje i nastavlja se.
Gde to najavljujemo 25-30% inflaciju i gde se zaduzujemo po 8%?

Vrh