Šta je novo?

Cene nekretnina

Izgleda nisi skoro imao nove ljude u firmi, nisi video kakvo je trziste. Znas koliko je tesko da nadjes junior ekonomistu koji nece da prevrce ocima i da rinta ceo dan? Pretesko. Ali tako i treba, ljudi traze pare, a trziste ne nudi nista. Razlog je prost, keca im se da ih izrabljuju. Nemas nesto puno izbora na polju visoko obrazovanih za odredjene struke, koliko god to delovalo cudno.

Ranije je trebalo da se rmba godinama, kao sto si ti radio 24/7, kao i ja, da bismo dosli do posla gde je lakse i gde su bolji uslovi i veca plata, a sada je drugacije. Nas je bilo vise koji smo hteli da kidamo za jednu poziciju od ovih danas. I to je trend koji ce da se nastavi. Pogledaj malo i izanaliziraj juniore kod sebe u firmi ako je malo veca firma i videces kakvi su. Lagani kao pero. Nije lepo da se generalizuje, ali brate zabole ih. Znaju da bolji na trzistu ne postoje, a svi su slicni i to je to.

U medjuvremenu otkupna cena voca, povrca, mesa i mleka je dzabe. Ja sam svojevremeno kao proizvodjac brao kupine po ceo dan i nisam mogao da zaradim 500 dinara za dan (tipa pre 15 godina). A tu racunaj i oranje, kopanje, freziranje, zalivanje, rezanje, vezivanje, prskanje, gorivo, ljude... Nemas pare ni da platis nekog da ti bere.
Cena pšenice je sada 13 dinara..kao i 2007 godine
Sve jasno

Nemam ja problem, ja bih rado platio i duplo vise i progresivno zdravstveno ako bih znao da bi onda se cekanje na magnetnu spustilo i da bi moglo da imamo normalne plate i normalan broj lekara koji lece sve ljude.

Nemam ja problem sa time, vec sto das silne pare i onda decu lece smsovima a politicari spiskaju 50k eur na jedan vikend partijanja.

Opet kazem, pokupili smo najgore oba sistema.
Radiš 25 godina
..ne odešnikad u bolnicu
Zatrebati mahnetna i scener....nisi hitan ..cekaj 6 meseci ako bude ispravan.
Nazoveš privatnika ..može ...dođite za 30 minuta...tada bilo 100 evra .
25 godina uplacujem ....i na kraju dam 100 evra privatniku.
O cemu mi pricamo ovde..

499405416_1106711624816348_6446627743078784709_n.jpg

Radiš 25 godina
..ne odešnikad u bolnicu
Zatrebati mahnetna i scener....nisi hitan ..cekaj 6 meseci ako bude ispravan.
Nazoveš privatnika ..može ...dođite za 30 minuta...tada bilo 100 evra .
25 godina uplacujem ....i na kraju dam 100 evra privatniku.
O cemu mi pricamo ovde..
Солидарност Мићо.
Ваљда је супер што никад не користиш средства која си одвајао за здравство.Ја сам имао 4 операције,све одлично прошле и потрошио сам своје уплате и још троје за здравствено осигурање.
Волео бих да ми је тај новац остао неискоришћен.

Ovo mi je ludilo totalno. Znas kad bih kupio na Banovom brdu ako mogu na NBG nesto slicno? Znaci nikad, za tri zivota. Na osnovu cega formiraju cene, ja ne znam. Ali bitno da se prodaje i ljudi kupuju. Samo nebo je granica.
Иста цена Баново брдо и центар града.Катастрофа!

Pogledaj malo reddit, danas je tržište brutalno, a sve naznake su da će biti još gore. Danas niko ni ne traži juniore, svi oglasi su za 5+ godina iskustva, jer zašto bi se neko bavio onboardingom, mentorisanjem i slično kad mogu da dobiju već iskusnog izvršioca koji ima tonu na tržištu. Juniori i u IT-ju ne mogu da nadju poslove što je do pre godinu dana bilo nezamislivo. Trenutno su samo seniori bezbedni jer su teško zamenljivi.
Danas je teško naći čoveka da radi u proizvodnji u pekari 3. smenu ili prodavca u kiosku gde se radi čitav dan bez pristupa toaletu, ili dostavljaca hrane jer su to pozicije koje niko neće da radi. Za kancelarijsku varijantu ima izvršilaca koliko hoćeš. U mojoj staroj firmi (Big 4) klinci i te kako rmbače i vikendom I uveče, naravno kafa priroda posla to zahteva. Neko ko tamo dođe sa stavom da u 17:00 nestaje sa posla, isključuje se sa maila, gasi službeni telefon ne potraje ni nekoliko meseci. Tako je bilo pre 15 godina, tako je i danas u toj industriji.
Поредим запосленост данас и 85-89 у мом крају.Потпуно је иста,сви који желе а раде имају посао и још да бирају.И нико не ради за минималан.Никада од тада није овако било

To je super, onda lepo ne zelim da placam obavezno zdravstveno koje ne funkcionise.

Sto ja da subvencionisem sistem koji ne radi?

Ne, ovako em placas dobar deo primanja em to sto placas mozes da okacis macki o rep.
Niti imamo opremu dobru niti su doktori placeni a svi placamo od plate dobar deo.

Ili treba skroz razdvojiti privatno i drzavno ili treba drzavno da bude opciono pa idi leci se gde hoces. Ovako ljudi placaju ceo zivot zdravstveno i opet kad im treba magnetna idu kod privatnika.
Обавезно здравствено функционише.Сигурно не како би требало или ми желимо али не може без плаћања здравственог осигурања.
Да не наводим случајеве где приватна пракса не може помоћи,попуњеност амбуланти,хитне случајеве.Сви се хватате за скенер и магнетну.Скенер има сваки град а ако не желите чекати ни дан 12000 није никакав новац данас.

Evo ide minimalac gore!
То значи да почиње додворавање за изборе.Вероватно ће и пензионери добити повећање или бар једнократну помоћ да се одлуче за кога ће гласати.

Поредим запосленост данас и 85-89 у мом крају.Потпуно је иста,сви који желе а раде имају посао и још да бирају.И нико не ради за минималан.Никада од тада није овако било
Nije ista kupovna moc, tih godina si sa novcem koji zaradjujes mogao mnogo vise.

Nije ista kupovna moc, tih godina si sa novcem koji zaradjujes mogao mnogo vise.
Није то лако проценити.Тада сам купио нову Ладу.Данас имам три аутомобила.Техника је данас много приступачнија,одећа и обућа такође,скоро све осим хране је јефтиније али и лошијег квалитета.(ТВ платио 1600 дм,веш машину 1200 дм,видео рекордер 2800 дм полован...).
Путовање је било повољно тако да се доста путовало.

Evo dao sam ti hint gore
Cak i pod pretpostavkom da je ovo tacno za 1984. godinu ( a nije), neka bude i kao QLED televizor, ne mora OLED. Ko danas ima pocetnu platu 150-200k? Da li neko sa zavrsenom srednjom ima platu 150-200k? Cale je tada ziveo sa srednjom bolje nego sada medior programeri.

Mogao si vise da kupis tad, ne lupaj. Moj cale od prve plate sa srednjom skolom kupio video rekorder i regal. Kupi ti od prve plate danas orman od 100k i TV od 150k (tad je video rekorder bio kao sad OLED televizor).
Имао сам тада врхунску плату,(већу од плате генералног директора) и могао бих само да сањам куповину коју је твој тата обавио.Или је узео на кредит или си заборавио.Није се могао купити ЕИ ТВ од једне плате никако.

Имао сам тада врхунску плату,(већу од плате генералног директора) и могао бих само да сањам куповину коју је твој тата обавио.Или је узео на кредит или си заборавио.Није се могао купити ЕИ ТВ од једне плате никако.
Nisam ja ni bio rodjen tad, nema sta da zaboravljam ili da pamtim. Cak i da sam pobrkao stvari (mozda sa godinom, tipa da je ovo bilo kasnije). Cak i da je bio u pitanju kredit (nema veze, mozda sam ja nesto lose razumeo kad se pre par godina pricalo o tome, prihvatam sugestiju, mozda je caletova i kevina plata zajedno), i dalje stoji da je bolje i kvalitetnije ziveo sa srednjom skolom i bio platezno mocniji u odnosu na cene svega okolo nego danas medior programeri.

Cak i pod pretpostavkom da je ovo tacno za 1984. godinu ( a nije), neka bude i kao QLED televizor, ne mora OLED. Ko danas ima pocetnu platu 150-200k? Da li neko sa zavrsenom srednjom ima platu 150-200k? Cale je tada ziveo sa srednjom bolje nego sada medior programeri.
Poredis drasticno razlicite stvari gde je jedno daleko sustinski vrednije od drugog.

To je kao da kazes da je kupovna moc nekom clanu amazonskog plemena veca nego nama, jer on od svoje mesecne zarade moze da nabavi tri stapa da ih baca u dalj a to je njemu ko Playstation 5

Jaki psyops na forumu
Обавезно здравствено функционише.Сигурно не како би требало или ми желимо али не може без плаћања здравственог осигурања.
Да не наводим случајеве где приватна пракса не може помоћи,попуњеност амбуланти,хитне случајеве.Сви се хватате за скенер и магнетну.Скенер има сваки град а ако не желите чекати ни дан 12000 није никакав новац данас.
Funkcionise kako da ne, od babe komsinica 3 godine cekala na operaciju kuka a do tada jedva hodala.

Probudite se malo i popricajte sa ljudima kakva iskustva imaju pa onda recite da funkcionise.

Kao što sam rekao već. Isto sve to i ništa mi to nije dobro donelo. Niko ne može da ti vrati živce i privatan život. Ta tri-četiri sata prekovremenog, pogotovo na početku karijere..... slabo plaćen a gladan si opet. Poručiš neku hranu drugi put na poslu i to ti je prekovremeni koji si zaradio maltene.
Gledaju te kao debila ako odeš posle tri sata prekovremenog. Kao gde ćeš sad kad još posla ima. zaj*** taj život.
Не могу да схватим да неко ради прековремено без материјалне или друге користи.
Ако није велика материјална корист онда је напредак у каријери,доказивање на послу које ће се касније материјализовати.
Радио сам увек после друге смене и трећу када видим да могу остварити додатних 12 сати на плату.
У другој фирми сам остајао дуже сат два да бих напредовао(пословођа).
Ништа џабе

Vrh