Šta je novo?

Posao i radna prava

1. maj je u stvari najvazniji praznik, a raditi na taj dan je najveca sramota.
To nije uvreda nekog imaginarnog boga i njegovog sina nego uvreda i samouvreda svakog od nas i nade dnevne golgote, najamnog rada u kapitalizmu.

Не би радиле продавнице тај дан кад не би ништа куповали (један је*бени дан у години). Али како да не купим кад сам заборавио гајбу, како кад би нешто слатко, како кад зафале цигаре, како кад сам превише глуп да раније купим довољно...
Солидарни смо само док нам минимално не ремети рутину, па чак и ако је то малчице пунија кеса неког ранијег дана.

Ranije je bilo lakše pripremati i planirati kupovinu za praznike i neradne dane jer se manje i radilo i bilo je manje obaveza, distrakcija, trošenja vremena u saobraćaju...

Inače ja nisam ništa kupio danas. Planirao sam i snabdeo se ranije. Ali razumem one koji su često u frci ili obavezama (npr deca) pa im zatreba da i u toku praznika ili vikenda idu u kupovinu.

Ali nije problem toliko u tome da nešto radi nedeljom ili praznicima. Odnosno, varaju se ljudi ako misle da bi prodavcima i zaposlenima bili nešto mnogo bolji životi da se nedeljom i praznicima ne radi. Ne bi. Poslodavci bi našli nove načine da to nadoknade i da iskoriste zaposlene.

Sem toga, nije isto postavljati pitanje da li treba npr. 500 odvojenih lokacija da rade uvek, ili je ok da vikendima i praznicima ostane 50 lokacija koje mogu da opsluže one koji baš moraju i tih dana da pazare nešto.

Ogromna je to tema socio-ekonomske prirode, mnogo šira i kompleksnija od pukog "samo nek se ne radi vikendom i svim praznicima". I o tome ne treba da se pita žvalava smradina bez dana radnog staža i ostatak njegove SNS bagree s konopa i koca. Nego istinski stručnjaci, sociolozi, ekonomisti, sindikati, potrošačka udruženja, itd... Pa tek onda da se to nosi u Skupštinu i odbore na razmatranje i usvajanje ili neusvajanje.

Poslednja izmena:
Barabska posla
još uvek kažnjavaju svakog ko je počeo u ranoj mladosti da radi
a stimulišu ne radnike koj počinju vrlo kasno da rade

Evo Prvi maj i radnička prava -
tacnije 1 maj
posecanje na placku i ne pravo radnika

Tokio uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

Japanska prestonica uvešće četvorodnevnu radnu nedelju za vladine službenike kako bi pomogla zaposlenim majkama i podstakla rekordno nisku stopu nataliteta, piše CNN.

Metropolitanska vlada Tokija kaže da bi nova mera, koja počinje u aprilu sledeće godine, mogla da omogući zaposlenima tri slobodna dana u nedelji. Najavljena je i druga mera koja će roditeljima dece od prvog do trećeg razreda osnovne škole omogućiti da deo plate zamene za mogućnost ranijeg završetka radnog vremena.

"Ukidanje rada", Bob Blek, isecak,

"Rad izvrgava ruglu svaku priču o slobodi. Zvaničan stav glasi da svi mi imamo pravo da živimo u demokratiji. Neki drugi ljudi, manje srećni i manje slobodni, moraju da žive u policijskim državama. Ti nesrećnici moraju da se potčinjavaju vladajućem poretku, često potpuno samovoljnom. Vlast ih drži pod stalnim nadzorom. Državna birokratija kontroliše čak i najmanje detalje njihovog svakodnevnog života. Službenici koji im izdaju naređenja odgovorni su samo pred višim instancama, državnim ili privatnim. Svaka pobuna i neposlušnost se kažnjavaju. Doušnici redovno dostavljaju svoje izveštaje nadležnim organima. Sve to je, kažu, nešto veoma loše.

I zaista je tako. Samo što ovo nije ništa drugo nego opis modernog radnog mesta bilo gde u Americi. Liberali, konzervativci i liberteri, koji lamentuju nad totalitarizmom, obični su prevaranti i licemeri. U bilo kojoj umerenoj poststaljinističkoj diktaturi ima više slobode nego na bilo kom radnom mestu u Americi. U kancelarijima i fabrikama nailazimo na istu vrstu hijerarhije i discipline kao u zatvoru ili u manastiru. Kao što su Fuko i drugi pokazali, zatvori i fabrike pojavljuju se otprilike u isto vreme, a njihovi upravnici svesno su razmenjivali tehnike kontrole.

Radnik je rob na određeno vreme. Gazda je taj koji ti govori kada ćeš da dođeš, kada ćeš da odeš i šta treba da radiš u međuvremenu. On ti govori koliko ćeš da radiš i koliko brzo. Slobodan je da svoju vlast ispoljava do ponižavajućih krajnosti, određujući, ako želi, koju odeću moraš da nosiš i koliko često možeš da ideš u WC.
Osim u nekoliko slučajeva, ima pravo da te otpusti iz bilo kog razloga ili bez ikakvog razloga. Špijunira te preko svojih doušnika i nadzornika, praveći o svakom zaposlenom poseban dosije. Svaki prigovor proglašava se za “neposlušnost”, kao da je radnik nevaljalo dete, zbog čega ne samo da možeš dobiti otkaz nego i biti isprašen na ulicu, bez ikakve nadoknade. Bez namere da ovo po svaku cenu primenim i na njih, treba primetiti da deca kod kuće i u školi imaju sličan tretman. To se pravda njihovom navodnom nezrelošću. Šta to govori, ako se ima u vidu da su njihovi vaspitači i roditelji takođe radnici?

Ovaj ponižavajući sistem dominacije upravlja barem polovinom budnog vremena većine žena i skoro svih muškaraca, tokom nekoliko decenija, to jest, najvećim delom njihovog života. Sistem u kojem živimo možemo, u određenom kontekstu, s pravom nazivati demokratijom ili kapitalizmom ili, još bolje, industrijalizmom, ali ono o čemu je zapravo reč su fabrički fašizam i uredska oligarhija. Svako ko tvrdi da su ljudi koji žive u takvom sistemu slobodni ili je lažov ili bu****.

Zamislimo za trenutak da rad ne pretvara ljude u tupave podanike. Zamislimo, uprkos svemu što nam govori psihologija i na šta računaju njegovi ideolozi, da rad nema nikakav uticaj na formiranje karaktera. Zamislimo najzad da rad nije tako dosadan, iscrpljujući i ponižavajući kao što svi znamo da jeste. Čak i tada rad pravi sprdnju od svih humanističkih i demokratskih težnji, prosto zato što nam oduzima toliko mnogo vremena. Sokrat je govorio da manuelni radnici stvaraju loša prijateljstva i postaju loši građani zato što nemaju vremena da se posvete negovanju prijateljstva i ispunjavanju građanskih obaveza. I bio je u pravu. Zbog rada, kakav god bio, mi stalno gledamo na sat. Jedino što takozvano “slobodno vreme” čini slobodnim je to što gazdu ne košta ništa. Slobodno vreme najvećim delom koristimo da bismo se pripremili za posao, otišli tamo, vratili se kući i onda se oporavljali od njega. Slobodno vreme je eufimizam za poseban oblik rada, poseban faktor proizvodnje, koji podrazumeva ne samo prevoz do radnog mesta i nazad o sopstvenom trošku, već i primarnu odgovornost za vlastito održavanje i oporavak. Ugalj i čelik su toga pošteđeni. Strug i pisaća mašina ne moraju to da rade. Zato ne treba da nas čudi kada Edvard Robinson u jednom od svojih gangsterskih filmova kaže: “Rad je za debile!”
"

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ika
To je uglavnom tako al ipak ljudi beže, hrle na zapad a ne na istok da bi radili.

Dodoše jedno kratko vreme je bio popularan posao nastavnika engleskog u vrtiću u Kini. Moj brat od strica ga je radio jedno vreme, posao je uključivao i da deci menja pelene s vremena na vreme, kad nije nikog drugog da to uradi. Kaže puste ih usrane da šetaju, morao sam da im menjam pelene.

Eto, to je iz druge ruke, nije iz prve. Danas radi u Švajcarskoj. Druga dva brata rade kao vozači u Nemačkoj. Najbolja drugarica iz osnovne živi u Londonu. Drug koji vam je otvorio vrlo aktivnu temu o bahatim vozacima i parkiranju se prošle godine odselio u New York. Tamo radi kao onaj što prima rezervacije i usmerava goste na ulazu u resoltoran.

Искуство мојих пријатеља са Кином је баш супротно, мада то су угл инжињери којима би свуда било колико толико океј.
Станови са смешним киријама, изузетно уређени градови и јако добра сегрегација рада и остатка живота, њима је боље него свуда где су били, а и мени тако звучи.
Нпр када бих бирао све осим САД или Кину одабрао бих Кину, док САД има предност јер бих једно 4-5 године живео ко слепац и крцкао све паре док се не вратим негде са бољи односом приватног и пословног живота.

За професора енглеског су ми рекли да то спада у категорију послова "за беле мајмуне", пошто смо ми за њих егзотика увек имамо некаквог посла, а тај је најгори из жанра не забављања. Не кажем овиме да ти је рођак глуп па није могао боље, него просто одабрао је врв најгори посао за образоване у Кини.

Ne, ne sve si u pravu... On je bio u manjem nekom mestu i nije mogao bolje, daleko je od inženjera...

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Уф, сад нзм да л' си ипак схватио као да ти врећама породицу или не. Али ств нисам хтео, него проф. енглеског за белца је тамо посао као физикалац за Румуна у Србији 1993, баш лоши услови.

Ne vređaš, dečko je kuvar nema neko obrazovanje.

Sećam se da mu je za dokaz da zna engleski sestra slikala knjižicu srednje škole i poslala na viber i to je bilo dovoljno. 😁

Al ipak menjanje pelena je išlo u paketu... izdržao je neko vreme...

Ne ako si im otac. ;) ili ako ti je to željeni posao.

😁
aByGXdA_700b.jpg

Uzimam ti nešto a dajem ti ništa, a ako ti ne uzmem nešto za ništa , uzecu ti sve

Lele pa ovo nema ni u maštovitim ne stvarnim crtanim filmovima ni u SF filmomima
Ali zato ima u Srbiji

Vojni rok se ne smatra radnim odnosom, pa doprinosi nisu uplaćivani tokom njegove obaveze

- U Srbiji služenje vojnog roka ne ulazi u obračun penzijskog staža
- Vojni rok se ne smatra osnovom za penzijsko i invalidsko osiguranje, a novčana nadoknada tokom služenja se ne računa kao zarada.
-Štaviše, dok traje vojna služba, svim zaposlenima prava iz radnog odnosa – uključujući i penzijsko osiguranje – zamrzavaju se.

prilikom obračuna penzije NEOPHODNO je dostaviti dokaz o regulisanju vojnog roka – bilo putem overene kopije vojne knjižice, bilo uverenja iz vojnog odseka –

Izvor 1
www.blic.rs
Vojni rok i penzija: ZaÅ¡to jedan papir stvara problem pri penzionisanju? Evo Å¡ta buduÄi penzioneri treba da znaju
Za brojne muÅ¡karce koji su odrasli u Jugoslaviji, služenje vojske nije se doživljavalo samo kao obaveza prema državi, veÄ i kao kljuÄni korak u sazrevanju.
www.blic.rs www.blic.rs

Izvor 2

nsuzivo.rs
Penzioneri bez ovog dokaza ostaju bez penzije: Bolje proverite ili sledi penal | NS Uživo
Za sve penzionere u Srbiji je stigla važna vest koja se odnosi na naplatu doprinosa za penzije. Saopšteno je kako se to kretalo u prvom kvartalu, a objašnjeno je i koji sve faktori utiču. Naravno, mnogi ne znaju da bez jednog papira mogu da ostanu bez penzije, a sada je pojašnjeno o čemu je...
nsuzivo.rs nsuzivo.rs

Budalaština nad budalaštinama 🤮😡👹

Vezano za freelance prijavu poreza i doprinosa...

Jel neko zna kako to ide u praksi da nam približi?

Koliko sam razumeo nalog na eID uz preuzete parametre u pošti kako bih aktivirao aplikaciju consentID da bih zatim otišao na sajt poreske uprave ili frilenseri.com da prijavim prihode za tromesečje unazad kako bih se samooporezovao?

Sve drugo je jasno, opcija 1, 2, generisana uplatnica... Samo taj početni deo nije.

Dakle ne moram da imam kvalifikovni elektronski sertifikat u vidu tokena ili kartice i čitač, već uz consentID (koji podrazumeva fizicki odlazak do pošte ili neke banke naveli su koje filijale po parametre kako bi ih uneo) i to je to?

Šta znači imati kvalifikovan potpis u cloudu? Da li je to ikako neophodno za prijavu frilens poreza i doprinosa ili je vezano za druge usluge koje možda zahtevaju najveći nivo dokazivanja pouzdanosti IDa... Koliko sam razumeo consentID app je srednji nivo dokazivanja pouzdanosti identiteta al dovoljan za prijavu poreza.

Nagrdiše tu aplikaciju u komentarima na google play samo tako. Nadam se da radi uopšte. Kad čitas komentare korisnika ispada da e upravu imamo samo na papiru i na televiziji... Muke tantalove da ljudi sve to podese i pokrenu...

euprava radi ok kao i ConsentID, dobra je stvar jer ti ne treba lična karta i digitalni sertifikat na njoj uvek.

Koliko sam razumeo nalog na eID uz preuzete parametre u pošti kako bih aktivirao aplikaciju consentID da bih zatim otišao na sajt poreske uprave ili frilenseri.com da prijavim prihode za tromesečje unazad kako bih se samooporezovao?

Sve drugo je jasno, opcija 1, 2, generisana uplatnica... Samo taj početni deo nije.

Dakle ne moram da imam kvalifikovni elektronski sertifikat u vidu tokena ili kartice i čitač, već uz consentID (koji podrazumeva fizicki odlazak do pošte ili neke banke naveli su koje filijale po parametre kako bi ih uneo) i to je to?

Šta znači imati kvalifikovan potpis u cloudu? Da li je to ikako neophodno za prijavu frilens poreza i doprinosa ili je vezano za druge usluge koje možda zahtevaju najveći nivo dokazivanja pouzdanosti IDa... Koliko sam razumeo consentID app je srednji nivo dokazivanja pouzdanosti identiteta al dovoljan za prijavu poreza.

Nagrdiše tu aplikaciju u komentarima na google play samo tako. Nadam se da radi uopšte. Kad čitas komentare korisnika ispada da e upravu imamo samo na papiru i na televiziji... Muke tantalove da ljudi sve to podese i pokrenu...
Da li je bolje biti freelancer ili preduzetnik pausalac?

Kapitalizam, kao dominantni ekonomski sistem našeg vremena, ne oblikuje samo način na koji radimo i trošimo, već i način na koji doživljavamo sreću, uspeh i smisao života. To je neka vrsta sistema u kome je sreća izjednačena sa bogatstvom, gde je sreća nešto što treba kupiti, a ne iskusiti. Sistem napreduje tako što nas navodi da verujemo da su finansijski uspeh i stalni rad jedini putevi ka ispunjenju, ostavljajući nam malo vremena i energije da zaista živimo.

Ja nisam freelancer, ali deluje da je isti sistem kao za ostale poreze.

- U poštu da aktiviraš consentID
- Onda sa tim consentID-en generišeš neki kvalifikovani sertifikat: https://eid.gov.rs/documents/Uputst...kovanog_elektronskog_sertifikata_u_klaudu.pdf
(mislim da je to, jednom se radi, posle se koristi)
Kad to odradiš prođe mislim dan-dva (možda sam ja nabo vikend) i nekako ti jave / saznaš da je gotovo. Ne sećam se više kako, možda sam samo probao i ono radilo.
- Posle toga možeš na sajtu poreske uprave da podnosiš i potpisuješ prijave. Ne treba čitač.

Sve lepo radi, bar od kako imamo taj consentID (bar na iPhone-u). Za mene su muke bile ranije, zato što nemam Windows mašinu, a one aplikacije su zvanično samo za Windows.
Sada glavni problem da iskopam login stranu, koje me ne šalje na download Windows aplikacije :D

Kapitalizam, kao dominantni ekonomski sistem našeg vremena, ne oblikuje samo način na koji radimo i trošimo, već i način na koji doživljavamo sreću, uspeh i smisao života. To je neka vrsta sistema u kome je sreća izjednačena sa bogatstvom, gde je sreća nešto što treba kupiti, a ne iskusiti. Sistem napreduje tako što nas navodi da verujemo da su finansijski uspeh i stalni rad jedini putevi ka ispunjenju, ostavljajući nam malo vremena i energije da zaista živimo.

Da li si ti srećan pošto ne radiš i ne robuješ kapitalu (osim što si stekao kapital pa te sad baš briga da radiš)?

Zar ne reče da te je partner isplatio ali te i dalje drži kao zaposlenog kao (tvoje reči) "konja kojeg čeka da crkne". Znači ne radiš ono što drugima savetuješ?

Da li je bolje biti freelancer ili preduzetnik pausalac?

To zavisi da li bi fiksno da plaćaš nezavisno od prihoda ili shodno prihodima. A ako je frilens, shodno visini prihoda biraš jedan od dva modela oporezivanja...

Ja nisam freelancer, ali deluje da je isti sistem kao za ostale poreze.

- U poštu da aktiviraš consentID
- Onda sa tim consentID-en generišeš neki kvalifikovani sertifikat: https://eid.gov.rs/documents/Uputst...kovanog_elektronskog_sertifikata_u_klaudu.pdf
(mislim da je to, jednom se radi, posle se koristi)
Kad to odradiš prođe mislim dan-dva (možda sam ja nabo vikend) i nekako ti jave / saznaš da je gotovo. Ne sećam se više kako, možda sam samo probao i ono radilo.
- Posle toga možeš na sajtu poreske uprave da podnosiš i potpisuješ prijave. Ne treba čitač.

Sve lepo radi, bar od kako imamo taj consentID (bar na iPhone-u). Za mene su muke bile ranije, zato što nemam Windows mašinu, a one aplikacije su zvanično samo za Windows.
Sada glavni problem da iskopam login stranu, koje me ne šalje na download Windows aplikacije :D

Hvala, hvala.. da, i ja bih sve preko telefona ako može, nadam se da ću se snaći... Imam fore do jula kad treba napraviti prijavu za prethodni kvartal...

Vrh