Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovo je postalo toliko uobicajeno kod nas da mislim da se vise niko ne cima oko ovog. I to sitne ribe sta rade, mozete misliti sta rade ove krupne ribe. Pa na zapadu padne cela Vlada ako jedan politicar ima plagiran doktorat, kod nas mozes da ukrades desetine milijardi evra i nikom nista.
znas li ti kako je bilo u moje vreme kad rafovi nisu bili puni :)

Ovo je postalo toliko uobicajeno kod nas da mislim da se vise niko ne cima oko ovog. I to sitne ribe sta rade, mozete misliti sta rade ove krupne ribe. Pa na zapadu padne cela Vlada ako jedan politicar ima plagiran doktorat, kod nas mozes da ukrades desetine milijardi evra i nikom nista.
U zemlji gde predsednik javno brani vlasnika Jovanjice mislim da je suludo vise pricati o da li se krada i koliko.
Svaka susa u lokalnoj samoupravi ima malverzacije od po par desetina hiljada EUR, a kamoli neki na vecim pozicijama.

Pre nadstresnice se i znalo po opstinama kao javne tajne koje su tarife u katastru da ti se zavrsi predmet.
A i dan danas se mesta za posao u javnim institucijama kupuju, znam iz prve ruke primer gde je placeno 15,000 EUR za poziciju lekara u BGu, i naravno sve smo to normalizovali i sada se cudimo sto svaka fufa izvlaci pare iz sistema.

Samo ću dodati da to nije nažalost SNS izmislio, ja kad sam bio u srednjoj školi bile demokrate na vlasti i tad se stalno zaposlenje u gimnazijama kupovalo (kružila je priča oko 10k EUR tad), a nekim mojim drugarima su očevi radili po opštinama u unutrašnjosti i hvalili su se koliko se lapa.

Ta mikro-korupcija tako da je nazovem, postoji kod nas jako dugo i pitanje je da li će se ikad iskoreniti zaista, s obzirom da je već deo kulture javnog sektora.

Samo ću dodati da to nije nažalost SNS izmislio, ja kad sam bio u srednjoj školi bile demokrate na vlasti i tad se stalno zaposlenje u gimnazijama kupovalo (kružila je priča oko 10k EUR tad), a nekim mojim drugarima su očevi radili po opštinama u unutrašnjosti i hvalili su se koliko se lapa.

Ta mikro-korupcija tako da je nazovem, postoji kod nas jako dugo i pitanje je da li će se ikad iskoreniti zaista, s obzirom da je već deo kulture javnog sektora.
zamisli moraš da platiš 10k da bi imao platu ispod 1k....

Javna je tajna jos pre 20 godina bila da posao kosta jednu godisnju platu

Nije naravno, to traje odavno. SNS je to unapredio do maksimuma i podigao na mnogo visi nivo. Uopste ne govorimo o korupciji trenutno nego o tome kako su oteli drzavu. Kao u western filmovima kad neki batica zauzme grad i maltretira i reketira sve okolo.

Jeste ali pogledaj afere koje su bile kao katastrofa šta DS radi. Boza i limunada. Smešno je koje su to bili problemi i afere u odnosu na danas (osim privatizacije, to je bilo krupno). A i te sitne duše su kompletno preletele u sns.
Realno i da dodje Isus, pitanje šta možemo da uradimo u narednih 6-7 godina koliki haos su napravili svuda a prepustiće vlast kad se poslednji evro potroši i zemlja zaduži

Poslednja izmena:

Usvajanje predloženih izmena stvorilo bi pravni okvir koji omogućava nadležnim institucijama da se, u praksi, potpuno izuzmu od odgovornosti za potencijalne negativne posledice po zdravlje ljudi, bezbednost objekata i životnu sredinu.

U prevodu lagani utorak.

@Salev85

Veći problem je natalitet od emigracija, koje cu ciklične, pokazuju trend opadanja, imamo i priliv stanovništva iz nekih ExYu zemalja itd…

Ipak, ono što je izuzetno zanimljivo je kako emigracije utiču na protestni potencijal u zemlji: umesto da se pobuniš, ti odustaneš i odseliš se, a preostali nezadovoljnici ostanu da kukaju u svojoj manjini. Što manje bude bilo emigracije (a biće ih!), to će naša mogućnost da unutar zemlje menjamo stvar biti jača.

1. Manje doznaka = veća zavisnost od socijalne infrastrukture unutar zemlje = više nezadovoljnih = snažniji protest. Mi (na sreću i nesreću) nadomešćujemo socijalne transfere doznakama i borimo se sa apsolutnim siromaštvom, te je država lišena te uloge.

2, Paradoksalno, posle je ta krajnja potrošnja dobro oporezovana, i redistribuira se ka lojalnom javnom sektoru čije je učeće u platnom fondu poprilično veliko (a produktivnost po radnom satu po svoj prilici značajno niža). Kod nas je oporezivanja rada reklo bi naštelovano da isisa maksimalan poreski prihod iz zaposlenog. Tako kukamo na sivu ekonomiju istovremeno kidajući po zaradi najmanje plaćenih...

3. Onda imaš situaciju gde imaš dosta više para na raspolaganju naspram ekonomske vrednosti koje proizvedemo u zemlji. Zato imamo aprecijacijski pritisak na dinar, izvoz nam je skup, usluge u nerazmenjivom sektoru takođe.

4. Idelani scenario: Vlast se menja, Institucije kreću da rade, sveopšti optimizam u narodu, sve manje emigracija, sve jača baza potencijalnih pobunjenika unutar zemlje, sve manja zavisnost od doznaka a sve veća zavisnost od sopstvenog ekonomskog autputa, smanjenje broja parazita u javnom sektoru, značajno povećanje produktivnosti....

Da ne idem dalje, već sam prećero.

Nikada!

Tako nekako. Prvo trebamo da krenemo od sebe. Naučeni smo tako, a to nas uče ovi "ćuti, može i gore". Kupi diplomu, kupi javni posao da imaš sigurnu penziju i ne talasaj. U jednom mestu npr 5000e košta posao čuvara u bolnici. I generalno manje više ajde i to da se proguta, veći je problem što se na bitna mesta postavljaju ljudi koji su pogodni ili koji su platili umesto stručnih ljudi, zato ništa i ne funkcioniše kako treba. U jednom mestu nisu imali koga za dodatnog hirurga pa su postavili jednu medicinsku sestru koja nije školovana za to u fazonu "ma naučiće". Teško nama sa prosvetom i zdravstvom u narednom periodu.

@Salev85

Veći problem je natalitet od emigracija, koje cu ciklične, pokazuju trend opadanja, imamo i priliv stanovništva iz nekih ExYu zemalja itd…

Ipak, ono što je izuzetno zanimljivo je kako emigracije utiču na protestni potencijal u zemlji: umesto da se pobuniš, ti odustaneš i odseliš se, a preostali nezadovoljnici ostanu da kukaju u svojoj manjini. Što manje bude bilo emigracije (a biće ih!), to će naša mogućnost da unutar zemlje menjamo stvar biti jača.

1. Manje doznaka = veća zavisnost od socijalne infrastrukture unutar zemlje = više nezadovoljnih = snažniji protest. Mi (na sreću i nesreću) nadomešćujemo socijalne transfere doznakama i borimo se sa apsolutnim siromaštvom, te je država lišena te uloge.

2, Paradoksalno, posle je ta krajnja potrošnja dobro oporezovana, i redistribuira se ka lojalnom javnom sektoru čije je učeće u platnom fondu poprilično veliko (a produktivnost po radnom satu po svoj prilici značajno niža). Kod nas je oporezivanja rada reklo bi naštelovano da isisa maksimalan poreski prihod iz zaposlenog. Tako kukamo na sivu ekonomiju istovremeno kidajući po zaradi najmanje plaćenih...

3. Onda imaš situaciju gde imaš dosta više para na raspolaganju naspram ekonomske vrednosti koje proizvedemo u zemlji. Zato imamo aprecijacijski pritisak na dinar, izvoz nam je skup, usluge u nerazmenjivom sektoru takođe.

4. Idelani scenario: Vlast se menja, Institucije kreću da rade, sveopšti optimizam u narodu, sve manje emigracija, sve jača baza potencijalnih pobunjenika unutar zemlje, sve manja zavisnost od doznaka a sve veća zavisnost od sopstvenog ekonomskog autputa, smanjenje broja parazita u javnom sektoru, značajno povećanje produktivnosti....

Da ne idem dalje, već sam prećero.
Ovo je mission impossible! Toga nema više ni u bajkama, a ni u državama na Zapadu. Eto mogu za NL odgovorno da tvrdim da parazita kako vi zovete u državnom sektoru ima na HILJADE! Zloupotreba zakona (bolovanja i slično) idu do maksimuma u državnim službama. Dobro tu je kriva i država jer je dozvolila do 2 godine da budeš na bolovanju sa 100% plate (namera je bila plemenita, ali onda su to ljudi preokrenuli pa su svi sad bolesni skoro dve godine onda nekom magijom ozdrave pa rade pa se prebace u drugi departman pa onda opet skoro 2 godine)...
ljudi su ljudi gde god bili. Može se deo sprečiti ali dovesti do ovakvog savršenstva nema šanse! Institucije će početi da rade samo ono što im se naredi da urade, posle se opet vraćaju na fabrička podešavanja. Tu će ostati isti ljudi (promeniš šefa i nekog zamenika) ali 80% mašinerije ostaje isto. A ono što sam naučio isto je da ti ne možeš protiv mašinerije - ja sam u multinacionalnoj korporaciji, ona ima svoj sistem rada, ili se prilagodiš ili te proguta. Isto i državni aparat. Viđao sam ljude da su dolazili na senior vice president funkcijama pa su nakon godinu dana odlazili svojevoljno jer ništa nisu mogli da urade/promene. Jednostavno je mašina tako kalibrisana.

Ko zna, argumenti su tu, "ima mleka i brašna", "bilo je gore pre 25 godina", svuda je isto", "ćuti, može i gore", "tako je oduvek"... :) samo čekam da krene i "borba je uzaludna".
Borba nije uzaludna ali mislim da će za mnoge biti odnos uloženog i dobijenog jako razočaravajući. U prošloj 5.oktobarskoj revoluciji jedino se Čeda omastio i okoristio (barem tada, sad šta je postao i kako se srozao je druga priča) i možda još par likova. Ostali svi nula.
Po meni lično, lakše je otići ako vam se sistem ne sviđa pa kad se promeni vi se vratite. Niste izgubili godine i vreme.

Ja se secam sredinom 1994. kad mi otac pokojni dodje iz Rumunije jer nema goriva u Jugoslaviji, napuni rezervoar, izvuce crevo i ubaci ispod auta da ga istoci, pa u lavor. Mene zaduzi da strazarim ispred auta dok se gorivo pretace, a zatim u flase prespe radi dalje preprodaje.
To su legendarna vremena. Nezaborav.
Sada ima i goriva i mleka. Ali preskupo.
Odlicno me pamte pumpadzije u Bijeljini, Karakaju, Zvorniku, Tovarniku, Zupanji. Cariniku kazem da sam dosao po gorivo posto me ovi "moji" besomucno pljackaju.

Vrh