Šta je novo?

Cene nekretnina

Jel neko jos ima informaciju da je od pocetka Marta prodaja nekretnina u Beogradu, maltene potpuno stala? Iz 3 razlicite BG agencije su me zvali da mi nude neke stanove, jer sam prije godinu pokusao nesto da kupim preko njih. Naravno svi stanovi koje gledam su extra skupi, i reko cini mi se da su u 2025 jos za jedno 15% porasle cijene u odnosu na 2024.
Jel se stvarno toliko lagano prodaje, jer ja gdje god sam htio da spustim cijenu, na stanove od preko 300k, manje vise niko nije bio voljan ni 1000e da spusta, pitah. Kazu, vjerujte sve stoji, nikada ovako nije bila prodaja.

Da li ce biti nekog pada cijena jos je rano reci, ali mozda konacno mogne da se cjenka.
Nece biti pada cene, nego ce ti sto prodaju stanove da drze oglas po toj ceni jos godinu dana, a onda ce da dignu ponovo cene i da opet ne prodaju.
Salu na stranu, i meni se cini da su u oglasima digli cene, a ne znam kako misle da prodaju kad kriza kuca pred vratima. Tacno je da ima onih koji ne znaju sta ce sa parama koji i dalje kupuju, ali obican narod ima sve manje para i na trzistu je sve manje para. Ali vec 4+ meseci nemamo azurne podatke o prodaji, pa samo mozemo da nagadjamo. Takodje je opao i broj oglasa na Halo Oglasima, kao da su mnogi odustali od prodaje jer ne mogu da dobiju para koliko im treba za ono sto su zacrtali. Situacija je bas losa, i ekonomska generalno, i za kupovinu.

Nece biti pada cene, nego ce ti sto prodaju stanove da drze oglas po toj ceni jos godinu dana, a onda ce da dignu ponovo cene i da opet ne prodaju.
Ima nekih stanova koji bukvalno stoje po 5 godina u oglasima. Ima i par stanova koji su trenutno oglaseni po nizoj ceni nego prosle godine (dodusee i ta cena je nekih 20% preko njihove vrednosti)

Ima nekih stanova koji bukvalno stoje po 5 godina u oglasima. Ima i par stanova koji su trenutno oglaseni po nizoj ceni nego prosle godine (dodusee i ta cena je nekih 20% preko njihove vrednosti)
E a sada nam reci koja je njihova prava vrednost?
Jel hoćeš da podeliš te oglase pa da komentarišemo 😂

E a sada nam reci koja je njihova prava vrednost?
Jel hoćeš da podeliš te oglase pa da komentarišemo 😂
Nisam se lepo izrazio, ne znam koja je prava cena tog stana, nemam ideju uopste. Znam samo da su skinuli prosle godine 20% od onog sto su trazili prodalo bi se dok je jos bila pomama (mozda)...

Evo ova konkretno stoji u oglasima 3 godine:

Poslednja izmena:
Ko ce da kupi stan sa ROI-jem od 50 godina.

Nece nikakvi Nepalci ili Filipinci doci da spasu cene nekretnina, pad fertiliteta je izgleda ubrzao i desava se brze nego sto se ocekivalo.
Kina ce izgubiti oko pola populacije do kraja veka, to je 700 miliona ljudi. Prvi ce oni pokupiti radnu snagu ako im bude trebala (ako ne bude sve automatizovano vec).
TFR na Flipinima je pao na 1.55, a do pre 10 godina je bio oko 3.

Mislim da postoji velika nesigurnost posla medju ljudima.

Ja bih da imam stan na prodaju, prodao sto pre da uzmem ista para i ulozio u par obecavajucih tech kompanija.

Da je neko ulozio pre 10 godina u MS akcije 100.000 evra sada bi imao 1.000.000 evra.

Vrednost stana je otprilike pratila inflaciju u Srbiji, tako da je povecana recimo za 60%, plus je na izdavanje zaradio nekih 20.000 evra neto.
Znaci optimisticno gledano neka duplo zarada, ako je sve ispalo kako treba, a realno samo je sacuvao pare od inflacije.

Da je neko ulozio pre 10 godina u MS akcije 100.000 evra sada bi imao 1.000.000 evra.

Drugar u Nemackoj proda kucu i pokupi sve sto je imao i kupi akcije Rheinmetall-a nekih pola godine pre ruske invazije. U medjuvremenu:

1747245272452.png

Jeste donekle kocka, ali ako nemas zivaca i vidis da cene padaju ili stvari ne idu u dobrom smeru mozes brzo da prodas akcije i izgubis 10-20% recimo.

Ko ce da kupi stan sa ROI-jem od 50 godina.

Nece nikakvi Nepalci ili Filipinci doci da spasu cene nekretnina, pad fertiliteta je izgleda ubrzao i desava se brze nego sto se ocekivalo.
Kina ce izgubiti oko pola populacije do kraja veka, to je 700 miliona ljudi. Prvi ce oni pokupiti radnu snagu ako im bude trebala (ako ne bude sve automatizovano vec).
TFR na Flipinima je pao na 1.55, a do pre 10 godina je bio oko 3.

Mislim da postoji velika nesigurnost posla medju ljudima.

Ja bih da imam stan na prodaju, prodao sto pre da uzmem ista para i ulozio u par obecavajucih tech kompanija.

Vrednost stana je otprilike pratila inflaciju u Srbiji, tako da je povecana recimo za 60%, plus je na izdavanje zaradio nekih 20.000 evra neto.
Znaci optimisticno gledano neka duplo zarada, ako je sve ispalo kako treba, a realno samo je sacuvao pare od inflacije.
Kako smo svi pametni sa novcima koje nemamo..ili " kad bih ja imao ja bi"...Pa zato i nemaš ....
Razmisli malo...

Od Trump Tower? Video sam da je uhapšen neko, ali da će zbog toga da se ne odobri Trumpov projekat? Pa to je kao kad je neko mislio da neće ništa biti od BNV.
Trump je već bio par puta ovde...
Bio bio. Nego najuriše ovog našeg ako ne laže internet i onda poništeno kao sve.

Kako smo svi pametni sa novcima koje nemamo..ili " kad bih ja imao ja bi"...Pa zato i nemaš ....
Razmisli malo...
Ficko micko hvala na dobrom savetu.

Evo bas razmisljam da li da dam 100.000 evra za spajz na Novom Beogradu - supku Evrope, ili da investiram u kompanije koje ce oblikovati svet u narednom periodu.

Evo bas razmisljam da li da dam 100.000 evra za spajz na Novom Beogradu - supku Evrope, ili da investiram u kompanije koje ce oblikovati svet u narednom periodu.
Bolje ovde za te pare da se ode lepo 2 nedelje za eto malo i manje od 100k.

Jeste to Halkidiki, za razliku od Maldiva i ostalih eskluzivnih mesta 😉

Ima još jedan razlog što se dižu cene. Kaže mi drugar, gradjevinac, da su digli cene na APP jer im odgovara usporenje prodaje.
Jednostavno nemaju novi plac još uvek i vagaju da li je bolje da imaju neprodate stanove ili pare na gomili bez novog projekta u planu. Osećaju neizvesnost i on i kolege koji su u istom poslu.

A nalazis se na ovom forumu.....imas vremena za ovde a treba da oblikuješ svet ????
Hvala na prisustvu...odoh do Maska da zavrsim neke stvari...veruj mi...

Ima još jedan razlog što se dižu cene. Kaže mi drugar, gradjevinac, da su digli cene na APP jer im odgovara usporenje prodaje.
Jednostavno nemaju novi plac još uvek i vagaju da li je bolje da imaju neprodate stanove ili pare na gomili bez novog projekta u planu. Osećaju neizvesnost i on i kolege koji su u istom poslu.
Imaju oni uvek plac za narednih nekoliko zgrada nego je ovo drugo.

Od Trump Tower? Video sam da je uhapšen neko, ali da će zbog toga da se ne odobri Trumpov projekat? Pa to je kao kad je neko mislio da neće ništa biti od BNV.
Trump je već bio par puta ovde...
BNV je lično čedo, a trampova kula zavisi od tog jednog čoveka koji je pričaju ljudi najsujetnija osoba na svetu tako da... :)

Drugar u Nemackoj proda kucu i pokupi sve sto je imao i kupi akcije Rheinmetall-a nekih pola godine pre ruske invazije. U medjuvremenu:

Pogledajte prilog 238114
Ova priča spada bukvalno u najmasnije lovačke priče. Ajde realno samo pogledaj. Drugar prodao jedinu kuću u kojoj je živeo i sve pare znači 300-400k eura uložio u akcije jedne jedine firme?!?!?:)) (pa nije on Bill Gates pa da proda 1 kuću od 100 kuća pa onda uloži). Ali ajde to je uradio.
Scenario br. 1: Uložio i akcije stvarno skočile kao što ti kažeš pa je od 300k uloženih sada 6,8 miliona eura! Šta se dešava s njim i porodicom? Misliš da će on da trpi istu ženu od pre 5 godina da ga svaki dan kinji i kritikuje ga? Neće. Razvod odmah. Pola njoj pola njemu. On se pakuje, dolazi u Srbiju, kontaktira DJ Žeksa da mu svakih par dana nove cure od 20-25 god dovodi a deo vremena provodi i na Tajlandu.
Scenario br. 2: Uloži sve pare od jedine kuće u akcije 1 firme. Akcije ne porastu ili čak padnu. Razvod odmah! Žena ga kinji i kritikuje svaki dan + je sje*******an za ceo život jer je prokockao jedinu kuću! Skače u novembru ispred ICE voza.

Mislim da ova priča je toliko neutemeljena da nemam ni reči. Ajde se samo zapitaj, koliko moraš biti siguran ili kockar da jedine teško zarađene pare staviš sve u akcije JEDNE firme (koja god to bila). Ajde još da si rekao u ETF pa kao ima veće šanse da poraste, ali u akcije jedne firme?! To već graniči s naučnom fantastikom.

BNV je lično čedo, a trampova kula zavisi od tog jednog čoveka koji je pričaju ljudi najsujetnija osoba na svetu tako da... :)
Meni iskreno nekako čudno da se Trumpu tera inat, al ajde svašta je moguće. Ne znam i do koje faze je stiglo sa tim projektom, ako je dobijena lokacijska dozvola onda teško.
Nije toliko bitno za ovu temu svakako osim prognoza koliko će tamo biti cena m2 i da li bi to bio najskuplji m2 u BG-u 😄

Meni iskreno nekako čudno da se Trumpu tera inat, al ajde svašta je moguće. Ne znam i do koje faze je stiglo sa tim projektom, ako je dobijena lokacijska dozvola onda teško.
Nije toliko bitno za ovu temu svakako osim prognoza koliko će tamo biti cena m2 i da li bi to bio najskuplji m2 u BG-u 😄
neke dubokoukorenjene ljudske osobine teško da se mogu sputati tek tako pa makar imao i trampa s druge strane...u svakom slučaju, igrao bih tiket na 15 hiljada po kvadratu u slučaju da nekada dođe do tog projekta

Vrh