Šta je novo?

Svetska politika

Ne. A i broj je baš mali u poslednjim godinama pre zločinačke invazije 2022.

Ako se nešto spremalo, poput etničkog čišćenja, stane se na granicu i upadne sa vojskom ako krene neka ukrajinska Oluja. Tada bi Rusija imala podršku čitavog normalnog sveta.

Oni su pored zaštite stanovništva upali jer su rekli da vrše:

- demilitarizaciju Ukrajine (nije nadležan)

- denacifikaciju Ukrajine (nije nadležan)

- sprečavanje ulaska Ukrajine u NATO (nije nadležan)

- vraćanje istorijskih teritorija, Ukrajina lažna država, Ukrajinci ne postoje kao narod (nije nadležan).

Jedino sprečavanje genocida i etničkog čišćenja može biti legitimno, no to se nije dešavalo.

Rumunija:

Znači čovek koji je silom prilika zamena za onoga koga je EU bukvalno zabranila, dobija isto toliko glasova koliko i prva dva iza njega zajedno (41% = 21% + 20%)

Biće zanimljivo u komšiluku. Njima je problem što se Francuzi i Englezi možda spremaju na direktnu vojnu intervenciju da spreče ako Rusi krenu na Odesu. Pošto je u igri ko će kontrolisati Crno More. A samo je iz Rumunije moguć vojni ulaz u taj deo Ukrajine. Pa bukvalno biraju da li ulaze u rat sa Rusima. To vam je sudbina kad ste deo EU u ovakvo vreme. I ja sam za EU, eventualno. Ali brate, ne sada.

па ово је немогуће, значи више верујете неким извештајима него неко ко живи ту???
страшно
Takva su ovo vremena.... Ne veruje se svojim očima nego percepciji i propagandi. Belo je crno a crno je belo, Istoina je neistina, neistina je istina

Ako se nešto spremalo, poput etničkog čišćenja, stane se na granicu i upadne sa vojskom ako krene neka ukrajinska Oluja. Tada bi Rusija imala podršku čitavog normalnog sveta.

- vraćanje istorijskih teritorija, Ukrajina lažna država, Ukrajinci ne postoje kao narod (nije nadležan).

Jedino sprečavanje genocida i etničkog čišćenja može biti legitimno, no to se nije dešavalo.

Kako to nije bilo etničkog čišćenja kad su svi Rusi u Ukrajini odmah videli šta se sprema i kakvi su etnički zakoni doneti ili se upravo pripremaju? Zabranjen jezik i crkva, i kulturne institucije, ruše se spomenici ... šta je još potrebno? Da čekaju dok im neko ne zakuca na vrata? To je bila jasna kulturno-etnička priprema da se Ukrajina pretvori u trajnu anti-Rusku NATO tvrđavu, kao neophodan dodatak vojnim pripremama u kojima je Ukrajinska vojska bila de fakto pretvorena u NATO vojsku iako formalno nije član (usaglašavanje normativa, oružija, doktrina, organizacije vojske...)

Poslednja izmena:
Takva su ovo vremena.... Ne veruje se svojim očima nego percepciji i propagandi. Belo je crno a crno je belo, Istoina je neistina, neistina je istina

Znači veruješ nekoj nepoznatoj ženi koja kaže kako je "sve bilo redu sem nekih detalja" a ne veruješ izveštaju UN i grobljima? Ili gomili novinara koji su tamo bili i slali snimke? Pa iz toga izvlačiš zaključak koliko je "tužno verovati percepciji i propagandi"?

Znači veruješ nekoj nepoznatoj ženi koja kaže kako je "sve bilo redu sem nekih detalja" a ne veruješ izveštaju UN i grobljima? Ili gomili novinara koji su tamo bili i slali snimke? Pa iz toga izvlačiš zaključak koliko je "tužno verovati percepciji i propagandi"?
Ne pratim više temu. zamorno je. Ne znam o čemu pričate, svako tera svoju priču, nema tu dokaza ni "dokaza". Koliko mogu da naslutim kompomanijina supruga je ukrajinka, pa pretpostavljam da zna šta se tamo dešava. A svi drugi skaču na njega. Samo sam tu reagovao - taktika je "ako mi činjenice ne odgovaraju, onda nisu dobri izvori informisanja".
Ako grešim, onda se izvinjavam.

Kako to nije bilo etničkog čišćenja kad su svi Rusi u Ukrajini odmah videli šta se sprema i kakvi su etnički zakoni doneti ili se upravo pripremaju? Zabranjen jezik i crkva, i kulturne institucije, ruše se spomenici ... šta je još potrebno? Da čekaju dok im neko ne zakuca na vrata?
Ništa nije bilo zabranjeno, ali jeste dolazilo do podsticanja ukrajinskog jezika i nezavisnosti crkve.

Situacija je bila zeznuta i obe strane su brljale, ali Putler je tupan koji je krenuo stopama Slobodana Milosevica i radikala i tako ce i proći. Neverovatno glup lik. Uz to i čisto zlo.

Ponavljam, izvrsio je invaziju na kompletnu zemlju pod suludim i i nelegitimnim izgovorima, osim jednog, bombardovao Kijev, a onda pokušao i kopneno da ga osvoji.

Sad imamo opšti masakr, a pre invazije su bili sukobi niskog intenziteta.

Vojska u Donbasu je bila dovoljno jaka da izdrži bar neko vreme u slučaju neke Oluje, a u tom slučaju bi Putin imao legitimitet da uđe.

Ja bih bio u tom slučaju na strani Rusije.

Lik je bolesnik i na to nesposobni bolesnik. Da je bar sposoban, sve bi ovo bilo sa mnogo manje krvi i sa mnogo više pravde.

Jedno je štititi neki Vojnić na primer, drugo je bombardovati Dubrovnik. Opet ista sranja pravi tupson. I još ga neko pravda i podržava...

Praktično se vraćamo na ono da je Srbima Sloba samo kriv jer nije pobedio.

Pa ukrajinci su i imali svoju Oluju koja je delimično bila uspešna i koju su su rusi isto tako delimično sprečili. Pre te Oluje veći gradovi u Donbasu nisu bili pod kontrolom ukrajinske vlasti da bi ih nakon vojnih akcija povratili. Izgubljeni su Slavjansk i Kramatorsk, verovatno još neki gradovi.

I pazi sada, Rusija nije dobila podršku "čitavog normalnog sveta" nego sankcije. Ali eto, ti tvrdiš da bi u 2022. to sigurno dobila. Jer ti to znaš.

Ukrajina se spremala za novu Oluju, otud i nabavka i Barjaktara od Turske, Džavelina iz SAD i gomile drugog oružja... Sve to pre 2022.
E sad, što se rusi ovaj put nisu odlučili da čekaju i da reaguju post festum deluje kao pametno sa njihove strane. Kao što se vidi u ovom ratu, kad ti neprijatelj osvoji grad/selo/livadu mnogo je teže to povratiti kad se već utvrdi. Vidi se i po ukrajinskim pokušajima, a isto tako i sa ruskim da oslobode delove Kurske oblasti.

Te priče da bi neko nešto rekao da su ukrajinci napravili svoju Oluju okačite mačku o rep. Jer niko reč nije rekao ni kad je bila prava Oluja, ni kad su spaljivani živi ljudi u Odesi, bitno je ko je protivnik, a ne pravo i legitimitet.

Ne pratim više temu. zamorno je. Ne znam o čemu pričate, svako tera svoju priču, nema tu dokaza ni "dokaza". Koliko mogu da naslutim kompomanijina supruga je ukrajinka, pa pretpostavljam da zna šta se tamo dešava. A svi drugi skaču na njega. Samo sam tu reagovao - taktika je "ako mi činjenice ne odgovaraju, onda nisu dobri izvori informisanja".
Ako grešim, onda se izvinjavam.

Dobro, ali onda ili prati temu ili nemoj da iznosiš tako bezuslovne tvrdnje. Ja nemam ništa protiv ako ljudi nisu informisani ili greše, ali imam protiv onih koji ne žele da odvoje svoje "dragoceno" vreme da se informisali, ili čak i da bi samo pročitali svaku poruku do kraja, a ipak tvde kako sigurno znaju. Svako slobodno bira šta će pratiti. Pa izaberite ono za šta IMATE vremena. Samo se tako forum sastoji od poruka koja vredi čitati jer je u svaku od njih uloženo vreme i trud.

Broj kontakata koje ima jedna osoba je relativno mali, isto kao i oblast po kojoj se ona kreće. A ako je to neka obična osoba, koja nije na posebnom položaju, čista je lutrija pogađati koliko je znanje te osobe stvarno reprezentatativna slika čitave situacije u čitavoj zemlji. I koliko je ona uopšte objektivna u onome što vam kaže. Pa to što pojedinac kaže može biti samo deo čitave slike.

Ovde si potpuno u pravu al to se isto odnosi kad pojedinac/došljak s obzirom na njegovo neposredno iskustvo priča bajke o Belorusiji.

Dobro, ali onda ili prati temu ili nemoj da iznosiš tako bezuslovne tvrdnje. Ja nemam ništa protiv ako ljudi nisu informisani ili greše, ali imam protiv onih koji ne žele da odvoje svoje "dragoceno" vreme da se informisali, ili čak i da bi samo pročitali svaku poruku do kraja, a ipak tvde kako sigurno znaju. Svako slobodno bira šta će pratiti. Pa izaberite ono za šta IMATE vremena. Samo se tako forum sastoji od poruka koja vredi čitati jer je u svaku od njih uloženo vreme i trud.
svakako mi ti i onaj lik što navija za nuklearni rat nisu izvori informacija. Smatram da ti inkliniraš previše ka jednoj strani. Ja više verujem očevidcima nego medijima a posebno ne internetu. Ak je žene živela tamo, onda zna više od nas ovde, situacija je slična kada Vučić priča penzionerima kako im je dobro i imaju velike penzije.

Pa ukrajinci su i imali svoju Oluju koja je delimično bila uspešna i koju su su rusi isto tako delimično sprečili. Pre te Oluje veći gradovi u Donbasu nisu bili pod kontrolom ukrajinske vlasti da bi ih nakon vojnih akcija povratili. Izgubljeni su Slavjansk i Kramatorsk, verovatno još neki gradovi.

I pazi sada, Rusija nije dobila podršku "čitavog normalnog sveta" nego sankcije. Ali eto, ti tvrdiš da bi u 2022. to sigurno dobila. Jer ti to znaš.

Ukrajina se spremala za novu Oluju, otud i nabavka i Barjaktara od Turske, Džavelina iz SAD i gomile drugog oružja... Sve to pre 2022.
E sad, što se rusi ovaj put nisu odlučili da čekaju i da reaguju post festum deluje kao pametno sa njihove strane. Kao što se vidi u ovom ratu, kad ti neprijatelj osvoji grad/selo/livadu mnogo je teže to povratiti kad se već utvrdi. Vidi se i po ukrajinskim pokušajima, a isto tako i sa ruskim da oslobode delove Kurske oblasti.

Te priče da bi neko nešto rekao da su ukrajinci napravili svoju Oluju okačite mačku o rep. Jer niko reč nije rekao ni kad je bila prava Oluja, ni kad su spaljivani živi ljudi u Odesi, bitno je ko je protivnik, a ne pravo i legitimitet.
Dok vi ističite samo jednu stranu, vaše pisanje možete okačiti mačku o rep.

Ja nemam problem da pišem, a i pišem često, o zapadnim sranjima u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini... gde god hoćeš.

Meni je cilj tj. želja da u Ukrajini bude mir i da niko ne strada ili ako mora jer je sukob, onda što manje, jednako kao što mi je želja da u Srbiji bude što manje mozgova ispranih Hepijem.

Ja stvarno ne poznajem nikoga ko se loži na zapad i u fazonu, ajmo, rokaj ih, pobij sve Ruse (iako ima sigurno i takvih, ali negde 0,01 posto i ne izlaze iz kuće i bleje na tviteru 00-24h.). Ovih što rade to, ali obrnuto, odnosno naviju za Ruse da tenkovima gaze do Lisabona, poznajem gomilu.

Dok se Putinu ovi naši klošari bore tamo i njih prima o vojsku, dok čini zločine, dok je u tuđoj zemlji... dužnost svakog čoveka je da bude protiv toga.

Kamo sreće, prvi bih voleo, da je nastala neka protivteža zapadnim govnima, bolja i pravednija. Ovako imamo samo još veće primitivce. Prvo, ne bi ni dozvolili to u Ukrajini, vodili bi mudru politiku, drugo, ako bi se nešto i desilo, reagovali bi brzo, precizno, profesionalno i efikasno. Sad imamo sve suprotno.

Ljudi spontano teže ravnoteži u svim oblastima, pa je zato svima urođena želja da pomognu slabiju i više ugroženu stranu. Ne uvek zbog nekog osećaja pravde, nego zbog jasnog i evolucijom ugrađenog iskustva da je zivot moguć samo ako su razne suprotnosti u stabilnoj ravnoteži. Život je ono što postoji samo tako što uvek balansira na "ivici noža". Na obe strane je ponor. U savremenoj zapadnoj civlizaciji Rusija je do sada bila slabija strana. Zato su mnogi prilično strastveni u pokušaju da joj pomognu i povrate globalnu ravnotežu. Kad počne da dominira, okrenuće se protiv nje. To tako i treba da bude.

Dok vi ističite samo jednu stranu, vaše pisanje možete okačiti mačku o rep.

Ja nemam problem da pišem, a i pišem često, o zapadnim sranjima u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Ukrajini... gde god hoćeš.

Meni je cilj tj. želja da u Ukrajini bude mir i da niko ne strada ili ako mora jer je sukob, onda što manje, jednako kao što mi je želja da u Srbiji bude što manje mozgova ispranih Hepijem.

Ja stvarno ne poznajem nikoga ko se loži na zapad i u fazonu, ajmo, rokaj ih, pobij sve Ruse (iako ima sigurno i takvih, ali negde 0,01 posto i ne izlaze iz kuće i bleje na tviteru 00-24h.). Ovih što rade to, ali obrnuto, odnosno naviju za Ruse da tenkovima gaze do Lisabona, poznajem gomilu.

Dok se Putinu ovi naši klošari bore tamo i njih prima o vojsku, dok čini zločine, dok je u tuđoj zemlji... dužnost svakog čoveka je da bude protiv toga.

Kamo sreće, prvi bih voleo, da je nastala neka protivteža zapadnim govnima, bolja i pravednija. Ovako imamo samo još veće primitivce. Prvo, ne bi ni dozvolili to u Ukrajini, vodili bi mudru politiku, drugo, ako bi se nešto i desilo, reagovali bi brzo, precizno, profesionalno i efikasno. Sad imamo sve suprotno.
Ne, nego pišeš radi pisanja.
Kao eto niko ni reč ne bi rekao da je Rusija ušla u Ukrajinu nakon što bi ukrajinci pokušali da vrate ceo Donbas.
A nije da pričamo o istoriji 19. veka, pa da se vide reakcije "normalnog sveta" na gruzijski pokušaj njihove Oluje. Jel ih neko sprečio, uveo sankcije, podržao Rusiju u tome?
Jel sprečio neko Azerbejdžan u njihovoj uspešnoj Oluji?

Nije to sve bilo pre sto godina.
Ja ti to pišem radi tvog primera, eto Rusija samo da je sačekala na granici sa vojskom da ukrajinci napadnu i sve bi bilo drugačije. Možda po ruse, da bi izgubili 3x više vojske pokušavajući da povrate šta bi izgubili u tih prvih par nedelja/meseci.

A ovo, što te nerviraju ljudi koji navijaju za ruse koji gaze do Lisabona. Šta da ti kažem, postoji razlog što srbi navijaju za to, i ne, nije zbog Putinove propagande. Ovih što se lože na zapad i u fazonu su pobij sve ruse su logično na zapadu, i za to postoji isto razlog što se oni ponašaju kako se ponašaju.

Protivteža zapadnim govnima su kinezi. Izgradili su supersilu od države a da nikog nisu poravnali sa zemljom, rade i grade, na pomisao da vrate vlast nad odmetnutim teritorijama im se preti, i nije im palo to na pamet (još uvek). I pored toga im se uvode sankcije i vrši medijska satanizacija kao da ih je sve Hitler lično pravio.

да нажалост :(
Исто као када би неко рекао ко не зна какво је стање у Србији прочита информер и све поверује како је...

да нажалост :(
Исто као када би неко рекао ко не зна какво је стање у Србији прочита информер и све поверује како је...
Šta da se radi, najbolje da se čovek ne zamara previše.Pa kad.stvarnost zvekne posred čela....

па ја тако улетим са неким мојим информацијама, али не вреди :)
Percepcija danas igra veoma velik značaj. Evo, čak i u SAD ekonomisti su pričali da im je ekonomija u dobrom stanju, ali republikanci su nametnuli narativ i percepciju da je stanje loše. I dobili su na tome izbore (uz percepciju da ih ugrožava nelegalna imigracija). Ili onaj lik što je juče pobedio u Rumuniji. Opisuju ga kao pro-MAGA, ppro- Putin, anti-EU, pripadnik Romske manjine, a najviše glasova (iznad 61%) je dobio od rumunske brojne dijaspore, koja živi u EU. Interesantna je i njihova percepcija.

Poslednja izmena:
Interesantno je jačanje desnice u zemljama bivšeg istočnog bloka. To se naročito ogleda u Nemačkoj, gde na AfD na teritoriji bivše istočne Nemačke ubedljivo pobeđuje. Koji su razlozi za to?

За Путина рећи да је изузетно зао и глуп лик је благо рећи идиотски. Расправа са таквим особама је беспредметна.

Десница је јака у источној Европи јер тренутно не иде, а комунизам је демонизован, па је једино логично да је лоше јер нису довољно десно. За то је добар лакмус тест сам интернет и људи који на њему пишу како им је било лоше у Чехословачкој, Пољској,... из неког глупог разлога уместо неких стварних проблема. Нпр људи који кукају како нису имали 1389 канала на ТВу или кокаколу уместо да се жале на неке стварне проблеме, а притом скоро сигурно имају мање од 60 година па се ни не могу сећати тог периода.

Иначе, за Русију и Украјину се не може причати с људима уколико не сматрају следеће 5 тврдње тачне:
1. Украјина је имала, и даље има, проблем са неонацистима, један од већих у Европи
2. Запад својом меком моћи јесте удаљавао Украјину од Русије
3. Решење ниједног од претходна два није рат
4. Крим би највероватније и на реалном, праведном референдуму одабрао прикључење Русији (разне ипсосове анкете од 2007-2012)
5. Убијени Руси у Одеси и Харкову су насилан крај протеста за који неко треба да одговара, а не етничко чишћење.

Aко се не слажете у томе, просто живите у различитим реалностима и тјт.

Interesantno je jačanje desnice u zemljama bivšeg istočnog bloka. To se naročito ogleda u Nemačkoj, gde na AfD na teritoriji bivše istočne Nemačke ubedljivo pobeđuje. Koji su razlozi za to?
Zato što se levica sve manje ponaša kao feel-good deca cveća liberalna levica, a sve više kao ima da radiš, misliš i ponašaš se kako je predviđeno levica, čiju su inkarnaciju već videli. I nije cool.

Levica danas i nije levica, jer je nekad levica podrazumevala socijalističke ideje i radničku borbu, a danas podrazumeva da podržavaš gej paradu.

Današnja levica je u vreme prave levice bila percipirana kao centrizam ili desni centar. To što danas to zovemo levicom govori o tome koliko se ceo ideološki spektar pomerio udesno od pada SSSR.

Vrh