Evo ga expo u Japanu. Onaj što ga je prešišala Slovenija i nezaustavljiva Srbija.
Zato je nezaustavljiva Srbija planira da potroši (potrošila već 70%) za svoje projekte pod nazivom expo skoro 10 puta više novca od Japana.
E zato što Srbija troši 10 puta više novca, zato imamo i ovakve djon obraz ljude koji pravdaju pljačku i nezaustavljiv rast.
Otece Defke lebac Nemanji Anticu iz usta...napravite podcast fazon, monetizujete, od para ulozite u nekretnine
Nisu rekli da smo bolji (sem možda bože) već da ih stižemo laganim korakom.Ja sad ozbiljno pitam.
Kako je moguće da se neko usudi i da poredi našu domaću privredu sa japanskom i nemačkom privredom?
Kako je moguće da neko ozbiljno pokušava da napravi paralelu i da priča pogrdno o njihovoj ekonomiji i da ističe da smo bolji bez ikakvog srama (izgubljena decenija.....lol, mi smo maltene izgubili poslednjih 50 godina od 60?
Ovo su već teške dijagnoze i na to ne treba da se odgovara.
Možemo da radimo analize, šta slediti, izbegavati... samo se ne trebamo hvaliti kao da smo ih već prestigli ili da evo samo što nismo kad smo veoma, veoma daleko od pomenutih. A kad tu temu započne lik kome smetaju blokaderi, kome smo mi bogati jer danas ima više vozila nego pre 30 godina (kao precednik kad kaze da su na skup 15 marta dosli samo bogati jer su došli kolima, a vozovi nekim čudom nisu radili), kome ne smeta korupcija i kriminal jer "to postaji odavno kod nas"... onda je to vredjanje inteligencije.Zasto bi radio bilo kakvu analizu i poredjenje onda, ‘sem da hranis sujetu’?
Valjda da bi skontao nesto, gde si ti, gde smo mi, kako se krecemo, sta treba slediti, sta izbegavati, sta je realno, sta nerealno, sta je cemu uzrok?
Nismo Japan i nismo Nemacka, mozemo samo da radimo na tome da sto pre dodjeno do njih. A ja ne znam kako mozemo pricati o priblizavanju njima bez konkretnog merenja i analiziranja tog priblizavanja.
Na ovo sam mislio:I na to ste skocili ko opareni. Kako se to uklapa u tvoj opis ne znam.
A sa tom hranom po istoj ceni ne znam gde onda kupuju posto do sad nema namirnice, robe ili usluge ovde da sam je platio isto ili manje nego u Bgu.
Zahtevam odgovor na moje pitanje. Poštujte agendu.Ajde ova diskusija sa Nemcima ima dosta i realnog okvira, ali meni Rumuni nisu jasni. Možda bi Defke mogao da mi ponudi odgovor: Kako da postigneš takav ekonomski uspeh, a da ti glavna muzička zvezda izgleda ovako?
Pogledajte prilog 236660
Pa i ne hvalimo se, odnosno ja nisam nikada pisao sa takvom namerom, a nisam ni bozine postove shvatao tako.Možemo da radimo analize, šta slediti, izbegavati... samo se ne trebamo hvaliti kao da smo ih već prestigli ili da evo samo što nismo kad smo veoma, veoma daleko od pomenutih.
Pa sta sam tu pogresio? Ja za sta god da sam se uhvatio da mi je trebalo, bilo je skuplje. Ok mozda je neki puter ili neko meso jeftinije (ovako odokativno sto sam gledao i nije bilo), ali nisam to na odmoru kupovao.Na ovo sam mislio
Ne vidim problem, lijep covek.Zahtevam odgovor na moje pitanje. Poštujte agendu.
Jbg, zamisli sad da mi smanjimo korupciju na minimum, odjednom se pojavi brdo para koje se raspodeljuju medju narodom i neophodnim javnim sektorom (školstvo, zdravstvo). Doživeli bi i mi ekonomski bum, a glava muzička zvezda bi nam bio... u stvari i ne znam ko je kod nas najpopularniji.Zahtevam odgovor na moje pitanje. Poštujte agendu.
85% Rumuna bi reklo da nije. HahhahaNe vidim problem, lijep covek.
Kebau stvari i ne znam ko je kod nas najpopularniji.
Kad odeš na "odmor" uvek potrošiš više nego što planiraš tako da nije baš za poredjenje. Što se akcija tiče ima baš dosta, zavisi gde i šta gledaš, a veoma zavisi i kada što se garderobe tiče. Najviše "prevara" sa akcijama kod nas je na prehrambenim proizvodima što vidim i dan danas, proizvod košta 450din, posle nekog vremena "akcija pred istek roka trajanja 50%" i košta 270din. Kako pitaš se? Da li smo pametniji od Japana pa znamo bolje da računamo? Pa tako što veče pre stigne nivelacija na cenu od 540din i sa 50% popusta bude 270din, kada akcija prodje stigne nova nivelacija i voala cena je opet 450din. Ima sličnih primera i za tehniku, mada sve to zavisi koji prodavac i šta se prodaje. Da smo skupi, skupi smo, pogotovo za naša primanja. Jedino šta nam je još uvek relativno jeftino su usluge ali i to polako ide gore. Nisam bio svestan do sada koliko košta dečiji rodjendan u igraonici, ljudi nisu normalni pogotovo ovi Beogradjani šta plaćaju. Od sledeće godine samo šuma, šupihkumaterinu.Pa i ne hvalimo se, odnosno ja nisam nikada pisao sa takvom namerom, a nisam ni bozine postove shvatao tako.
Pa sta sam tu pogresio? Ja za sta god da sam se uhvatio da mi je trebalo, bilo je skuplje. Ok mozda je neki puter ili neko meso jeftinije (ovako odokativno sto sam gledao i nije bilo), ali nisam to na odmoru kupovao.
Ja bih voleo da je stvarno onako kako se ovde prica, u Bgu skupo a preko sve jeftinije, jer sam na svakodnevne troskove potrosio solidno vise para nego sto sam planirao, a nije da sam se nesto izivljavao.
Ja bih voleo da ‘preko ima pravih akcija, a ne ova prevara kod nas’ jer sam bas namerio da u Milanu malo obnovim garderobu i na kraju nisam nasao nista sto ovde nema po istoj ceni.
Razmišljao sam u novogradnji gde sam uzeo stan u sklopu kompleksa će biti i poslovna zgrada i da tamo prebacimo kancelarije firme. Da kupimo sada u izgradnji pa kada se izgradi da se polako selimo, a trenutne da prodamo kada se izvrši selidba.Trziste nekretnina je mozda tiho, ali nas forum ovih dana boga mi nikad glasniji.
Jel neko ovde razmatrao investiranje u poslovni prostor / lokale za promenu, zasto da, zasto ne?
Da malo se odmaknemo od Japana i Nemacke nazad u Srbiju.
OT: Jel u pitanju Subaru? Vozio sam se Foresteru iz `24. enterijer je kao u "nemcima" od pre 20 godina, bez ikakvog preterivanja. Jedina prednost je što ima brend automobila za intelektualce, kao što je nekada bio Saab 90-ih.Inace, kapiram da ne postoji zemlja u ciju odbranu ljudi vise skacu od Japana, neverovatan su brend oko sebe izgradili. Da se razumemo, i meni su dragi, vozim Japanca (koji se danas nov prodaje prakticno neizmenjen kao i kad sam ga ja kupio pre 8 godina, sto dovoljno govori o nivou stagnacije), volim pojest ramen, volim pogledat dobru animu, al brojke ne lazu.
Mislim da su ti poređenja loša i u zavisnosti od toga šta uzmeš kao reper za poređenje dobijaš različite uvide. Recimo akcizna roba kao što su cigare je kod nas daleko jeftinija nego u Nemačkoj, više od 100%. Da li je to nešto pozitivno i dobro? Ja mislim da nije.Kad odeš na "odmor" uvek potrošiš više nego što planiraš tako da nije baš za poredjenje. Što se akcija tiče ima baš dosta, zavisi gde i šta gledaš, a veoma zavisi i kada što se garderobe tiče. Najviše "prevara" sa akcijama kod nas je na prehrambenim proizvodima što vidim i dan danas, proizvod košta 450din, posle nekog vremena "akcija pred istek roka trajanja 50%" i košta 270din. Kako pitaš se? Da li smo pametniji od Japana pa znamo bolje da računamo? Pa tako što veče pre stigne nivelacija na cenu od 540din i sa 50% popusta bude 270din, kada akcija prodje stigne nova nivelacija i voala cena je opet 450din. Ima sličnih primera i za tehniku, mada sve to zavisi koji prodavac i šta se prodaje. Da smo skupi, skupi smo, pogotovo za naša primanja. Jedino šta nam je još uvek relativno jeftino su usluge ali i to polako ide gore. Nisam bio svestan do sada koliko košta dečiji rodjendan u igraonici, ljudi nisu normalni pogotovo ovi Beogradjani šta plaćaju. Od sledeće godine samo šuma, šupihkumaterinu.
Sta ce ti takav drug...ljiga treba biti za takve stvari.Inace, ima licitacija za oduzete stanove, tipa nemas vise kako da placas kredit, banka zapleni stan i ide na licitacju, a da prisustvujes tim licitacijama ti treba ozbiljna veza, drugar je uzeo stan sa jednom spavacom sobom, oko 45 kvadrata, bas kod Beogradjanke, 2019, preko licitacije za nesto manje od 40 000 eura, ulozio malo manje od 20 000 da ga sredi bas lux i izdaje ga stan na dan
Ljudi o cemu se ovde vise prica uopsteMislim da su ti poređenja loša i u zavisnosti od toga šta uzmeš kao reper za poređenje dobijaš različite uvide. Recimo akcizna roba kao što su cigare je kod nas daleko jeftinija nego u Nemačkoj, više od 100%. Da li je to nešto pozitivno i dobro? Ja mislim da nije.
Sa druge strane, kvalitet domaće hrane je još uvek prilično dobar i ako stvari kao što su sveže meso, povrće, sir to je sve u Srbiji jeftinije nego u Nemačkoj za ekvivalentan nivo kvaliteta. Za industrijske namirnice razlike su manje, ali opet ne toliko kao što pojedini ovde tvrde. Idi na Numbeo i uradi poređenje Beograda sa okolnim gradovima (Zagreb, Sofija, Ljubljana, Tirana) i pogledaj u kategoriji groecery prices, Beograd je jeftiniji 10-20%. Ako uradiš istu komparaciju sa gradovima razvijenih evropskih zemalja (Minhen, Amsterdam, Stocholm) namirnice u tim gradovima su 60+% skuplje u tim gradovima nego u Beogradu. Ne kažem da su ovi podaci 100% tačni i istiniti, ali ako neko uzima primer Nutelle kao ultimativni prametar i na osnovu toga tvrdi da je sve kod nas skuplje nego na zapadu, to je očigledna zamena teza i trvijalizacija diskusije. Za usluge poput sišanja, kozmetičkih usluga i slično, kod nas je sve to 2 ili 3 puta jeftinije. Ti si spomenuo proslavu dečijeg rođendana u igraonici, a i sam znaš kako se to kod nas slavi sa elaboratnim tortama na sprat, fancy outfitima, dekorom kao za svadbu i slično. U svakom slučaju, kada bi to isto organizovao u nekom gradu na Zapadu, bilo bi višestruko skuplje.
Meso u EU rok upotrebe 1 godNIje sve 2 ili 3 puta skuplje. Onaj drugar iz Beča ovde platio neku popravku zuba 1300e, u Beču su mu tražili 1700e. Nije ni sve akcizno jeftinije kod nas, recimo gorivo. Cigare su jeftinije jer se proizvode kod nas, a i moraju da budu jeftinije da ljudi ne bi poludeli jer rade ni za šta tako da cigare i alkohol moraju da budu jeftini zbog nekog socijalnog mira npr da se ne bune što nam je gorivo medju najskupljima u svetu. Za sveže meso je takodje upitan kvalitet. Nemam šta da gledam numbeo, nisam od onih koji je bio u drugim zemljama samo na internetu. Ono što mene zanima je u proseku ista cena, nešto je jeftinije, nešto skuplje ako gledamo samo namirnice. Kućna hemija i kozmetika kod nas skuplja... ali da ne dužimo već smo pričali o ovome i već si pokušao da dokažeš kako smo jeftiniji jer ti kupiš sir od proizvodjača po jeftinoj ceni koja je manja od cene u marketu u Nemačkoj. Odlično poredjenje nema šta. Ne znam koliko bi rodjendan koštao na zapadu, ja pravim neki standardni rodjendan nikakvo iživljavanje i fenseraj pa mi je opet preskupo.
je*******iga, oportunista sto se kaze, ja ne bih mogao da se obogatim na tudju nesrecu, ali ima ko moze...Sta ce ti takav drug...ljiga treba biti za takve stvari.
Cena ce padne za po 50%Opet da pitam kao pre nekog vremena. Koliko bi eventualna promena vlasti u Beogradu i na republici uticale na cenu nekretnina, kratkorocno i srednjerocno?