Šta je novo?

Prijepolje - man.Mileševa - Aljinovići

IMG_20240106_173355.jpg


Bilo je tu dosta zemljanih radova i ugradjenog kamena o čemu je govorio šef gradilišta u ovom snimku.

 
Poslednja izmena:
Ima li ikakav snimak od Mileševa do Aljinovića ?

Ovo je već 100 puta prežvakano.
 
Tu se ništa ne radi, nema šta da se snimi.

Edit:

Ako nekom treba kako da dođe Prijepolje - Sjenica starim putem, evo uputstva:

Napomena da ovo nije put kroz tunele, on je neprohodan, i ima put preko Kosatice, do vodene poljane, taj put planiraju za spajanje sa autoputem. Sve u svemu, od ta tri, 2 su užasna, a 1 ne postoji.
 
Poslednja izmena:
Ne bih o obećanjima, bilo je i obećanje vladiki da će put za Mileševu biti gotov do Vidovdana 2022.

Od 10-12 obećanih stvari Prijepolju, skoro nijedna nije ispunjena u potpunosti, a uskoro su 3 godine od dolaska najvećeg.

Ispunjeno je : trafostanica u Velikoj Župi (uskoro otvaranje, dakle nije 100%, ali skoro), čišćenje bare u Velikoj Župi (100%, rešio jedan lik iz MZ, doveo mašinu i očistio odvode za dan, rešio problem star 10 godina), put za manastir vidite i sami dokle je, možda 20%, Bare Kamena Gora je urađeno 50% asfalta, Ivanje Sopotnica krenuli radovi, aj da kažemo nekih 30% ako je urađeno maksimalno, Šarampov Ivanje 0%, gasovod neće skoro, spajanje sa autoputem 0%, put do Vodene Poljane 0%, investitor nijedan nije doveden 0%, i zaposlen za stalno jedan lokalac u komunalnom 100%, koji je inače tu radio.

Ali - da ne idem u politiku. Samo dela, na papiru sve super zvuči.
 
Vlasto, pogledaj slike na predhodnim stranicama puta kroz kanjon.

Ako hoće da povežu Prijepolje sa autoputem kod Duge Poljane, onda bi trebalo da trasa ide prema Sjenici, a ne prema Novoj Varoši preko Vodne Poljane koja je na 1.400m/nv. Znači put do Aljinovića ili kroz kanjon Mileševke završiti započeti put ili preko Hisaldžika, Kaćeva, Mileševog Dola i Karaule. Možda je i bolja ova druga varijanta jer bi se povezalo više sela i zaseoka.

IMG_20240106_233004.png
 
Poslednja izmena:
Znamo da se ništa ne radi nego da vidiimo kako izgleda ta trasa, ni jedan snimak do sada, mogu i fotke.
Imaš 3 puta, ne znam na koji misliš, ali ovako:

Put Prijepolje - manastir Mileševa - Aljinovići, put prohodan samo do 1km iza manastira i možda još 500m do prvog tunela, dalje je probijeno još par tunela (recimo 10), ali su zatrpani kamenjem, ne može auto da prođe. Ovo je najbliži put teoretski, ali zbog kanjona Mileševke, odrona, političke situacije, nikad dovršen. Izgleda da nije u planu da se pravi nikad. Ovde sam išao i video sam put, ali peške. Autom neprohodan kao što rekoh.

Put Prijepolje Mileševa Kosatice Vodena Poljana - put je seoski, makadam, skrene se na jednoj ogromnoj krivini od manastira ka selu Kosatica. Nikad nisam išao, ali je put makadam od starta, uzak i slično, s vremena na vreme ga naspu, ali je u užasnom stanju i niko nikad nije tuda išao za Sjenicu. Put vodi do Vodene Poljane (Zlatar). Ovde je bila ideja da se spoje dva manastira, Mileševa i duga poljana, a najnovija (predizborna) ideja jeste da se seoski put proširi na 6m umesto 3m, i da to bude veza sa brzom saobraćajnicom Nova Varoš Duga Poljana. Dakle Prijepolje teoretski ide običnim putem do Vodene Poljane, tu se uključuje na brzu saobraćajnicu iz Nove Varoši i ide sve do Duge Poljane.
Snimak puta je ovde :

Treći put je put od Prijepolja, preko Begovog mosta i Kaćeva za Aljinoviće. To je stari put za Sjenicu. Zbog lošeg puta, izabrano je da se pravi novi kroz kanjon (put broj 1), međutim nije zaživelo. Taj put se od Begovog mosta razdvaja na 2 dela, desno i levo, i spajaju se gore. Ako ideš desno, makadam je od starta, i sve su serpentine. Gore možda ima negde asfalta, ali je put u takvom stanju da do Kaćeva treba 30-40 minuta. Sve u svemu, nikakav put. Put levo je asfaltiran prvih 5-6km, vodi kroz selo Hisardžik (ima tvrđava Mileševac, Jeringrad ili kako je ko zove), isposnice Svetog Save, i džamija sa najstarijim Kur'anom na Balkanu (sveta islamska knjiga). Sve u svemu, nakon toga je opet užasan put i spaja se sa tim desnim, koji zovu krivine. Ovo je jedan deo tog puta:
 
Taj stari put za Sjenicu jeste sada "nikakav put", ali on je kategorisan kao "M8" i može da se rekonstrujiše i proširi na 6-7m. Eventualno i koriguje trasa, ako je potrebno, a izlazi na put "29" Nova Varoš - Sjenica par km dalje od Aljinovića.

IMG_20231022_183942.png
 
.. a što se tiče lošeg puta - letos sam išao na relaciji Semegnjevo - Mokra gora, preko Panjka i Krsmanskog potoka.

Na većem delu trase brzina mi je bila max 5 metara u minuti, pa ti zamisli kakav je.

A meštanin koji me je "informisao" reko mi ako imam francuski auto da batalim radnju.
Nemam francuza. A i išao sam ovom trasom par puta ranije. Nikad više.

Tako da ovo sa tvojih video snimaka je autoput.

:sesir:
 
Možeš li mi reći u kakvom je stanju put do slapova Sopotnice ?
Išao sam tamo pre jedno 7-8 godina i bio je ok, sem što je na pojedinim delovima baš uzan.
 
Da ti kažem, ima taj uski put, asfaltiran je i u ok stanju (sem na tipa 2 mesta po 3m), sem što je uzak. I most koji se prelazi je onako, mada su ga popravljali nešto skoro.

A drugi put, koji vodi od sela Ivanje su krenuli da rade, od 14km rade 7 i mislim da je skoro spreman za asfalt. Na preostalih 7 je nešto makadam, nešto asfalt. Nisam išao tim putem, al kažu da su ga uravnjali, proširili i generalno taj put ima manje krivina i biće mnogo bolji nego onaj uski. Sprema se asfalt, verovatno posle zime.
 
Da li možeš da navedeš još neko mesto u okolini Prijepolja vredno obilaska ?

Hvala !
 
Vidi ovako, lepo je obići Kamenu Goru (planinu) i sveti Bor kako ga zovu, stablo staro par stotina godina (potraži slike). Ako voliš prirodu, od Kamene Gore imaš lepe staze da prošetaš do Jabuke (isto planina, nekadašnje pionirsko odmaralište) i vidiš spomenik i ruinirani memorijalni centar Boška Buhe. To su staze od 10-15km.

Lepo je posetiti naravno manastir Mileševu, a u blizini imaš srednjovekovni grad Mileševac, u podnožju je džamija sa najstarijim Kuranom na Balkanu (sveta islamska knjiga). Takođe, sa druge strane tvrđave su isposnice Svetog Save, u stenama iznad litica, ali je napravljen pešački put. Ovo apsolutno ima smisla jer je Sveti Sava sahranjen, tj. prenet u Mileševu, do spaljivanja moštiju na Vračaru. Dakle, 99% nije fake mesto.
Ispod isposnica i tvrđave je kanjon Mileševke, koji je predivan, koji ima Pančićeve omorike i beloglave supove, a baš ovaj put za Sjenicu je nekada trebalo da prođe s druge strane puta. U tim tunelima je sniman film lepa sela lepo gore. Tu na pola puta između manastira i tvrđave je i ribnjak i mini zoo vrt (restoran) Kanjon, zanimljivo jer je u samoj reci, vrlo lepo posebno kad je toplije, zimi bude hladno jer je to praktično kraj (ili početak) kanjona.
Ukoliko voliš rafting, imaš rafting na Limu koji je realno adrenalinski bolji od Tare, s tim što je Lim dosta prljav od smeća nažalost, za razliku od Tare.

Tu je i lep grad, sa odličnim muzejom (Vlade Divac je donirao sve medalje i dresove), pa možeš videti olimpijske medalje, čak i nagradu za kuću slavnih. Osim toga ima i 3-4 stalne postavke o životu i gradu. Grad je lep i ima dve reke u centru, sređen park i sjajnu komplet lepinju sa ćevapima (Mahova pekara). Kupiš i odeš u park da jedeš, fenomenalno iskustvo, a nećeš se pokajati za ukus, neverovatno je i autentično. Tu su i 3 džamije u gradu ako želiš da se upoznaš sa islamskom kulturom. Generalno nije veliki grad, a pored reka je zaista lepo prošetati. Hrana je isto odlična u svakom restoranu (teletina na svaki način - uglavnom nema greške, Čaršija, Romansa, Kosač).

Šta još ima zanimljivo - pa rekao bih svašta, ali je infrastruktura dosta loša. Recimo postoje stećci u Hrtima koji su pod Uneskovom zaštitom, najvrednijim od svih (samo 4 lokacije u Srbiji su taj nivo zaštite), ali taj objekat apsolutno nije turistički ispromovisan, često bude skroz zapušten, pa nisam siguran koliko to mogu preporučiti, posebno jer nema vodiča.

Ima još super stvari na Jadovniku, divlja planina gde se gnezde Beloglavi supovi, najveća kolonija posle Uvca mislim, ima njihovo hranilište, a svrate i medvedi, vukovi itd. To bi morao neko da te povede, jer je put bez terenca praktično nemoguć. Najviši vrh je 1700+m.

Ima još mnogo rečica u divljini koje su lepe sa vodopadima i slično, ali to je samo za entuzijaste, ljude koji baš vole prirodu. Za prosečnog turistu nažalost nije. Ako ti bude trebao smeštaj ili nešto u seoskim domaćinstvima, možeš mi pisati da ti preporučim po tvojim potrebama. U gradu smo loši sa hotelima nažalost, 2 su uništena, a jeftin i dobar smeštaj se može naći i u konacima manastira Mileševa.

E da, tu su i recimo manastiri Davidovica (nemanjićki, gde je po legendi sahranjeno 9 Jugovića), Kumanica itd. Stvarno zanimljiv grad, ali nažalost totalno devastiran, posebno poslednjih 10 godina.
 
Fantastično, sa koliko tihe ljubavi prema svom gradu je ovo napisano. Dobar deo navedenog znam i volim, naročito Jadovnik, a mnogo sam iz tvog posta novog i naučio.

Jako mi je drago kada pročitam ovakvu poruku od nekoga o svom kraju. Puno ljubavi, po neku i gorku kritiku, opet iz ljubavi. Lepo je to videti.
 
Možeš li mi reći u kakvom je stanju put do slapova Sopotnice ?
Išao sam tamo pre jedno 7-8 godina i bio je ok, sem što je na pojedinim delovima baš uzan.
Bez problema možeš i tim uskim putem preko Župe. Asfalt je do pred sam ulazak u selo.

Sopotnica mi je selo inače ali retko zalazim. Čak neke parcele oko samih slapova pripadaju mojoj porodici. Imam neku "viziju" da obnovim staru vodenicu koja se srušila pre jedno 30ak godina. Ali samo imam viziju, nista ne preduzimamo :D
 
Mali foto prilog raspravi. Par slika na kojima se vidi postojeći put od manastira Mileševa do Vodene Poljane, nastalih sa mojih šetnji po Zlataru. Ono što otežava ovu trasu je velika visinska razlika; manastir je na 543 m n.v., a Vodena Poljana na oko 1445 m n.v. Bukvalno put prolazi kroz Zlatar i ovde su najveći snegovi u našem kraju (bez Jadovnika).
Prva slika pogled sa Merice (jedan od vrhova Zlatara ) na veliku dolinu gde je levo lociran manastir Mileševa i vidi se put koji iz doline koji vodi na Zlatar. Druga slika na Vodenoj Poljani, predivno mesto za šetnju i boravak.
20200728_124327.jpg
20180512_181553.jpg
 
Možeš li dati koordinate oba snimka, skini sa GoogleEartha.

A ovaj vijugavi put sa prvog snimka gde tačno počinje u dolini ?

Hvala !
 
Put ide iz Prijepolja, a vijugavi makadam polazi kod manastira Mileševa (koji se ovde ne vidi, zaklanja ga ona kosa levo), selom Donja Kosatica i penje sa na Zlatar.
Koordinate negde na početku puta: 43°22'55"N 19°43'22"E.
Vodena Poljana koordinate: 43°24'19"N 19°48'46"E
 
Znači za Vodenu Poljanu se sa puta N.Varoš-Sjenica skrene desno za manastir Svetih Vrača ?

Molim te daj i koordinate prve slike.
 
@vlasta
Vidi ovako: dobro si uočio da se sa puta N. Varoš- Sjenica skreće desno i dolazi kod manastira sv. Kozme i Vrača i to je na Vodenoj Poljani (druga slika vidi se malo konak tog manastira).
U nastavku puta ide se ispod vrhova Zlatara i dalje se put spušta u D. Kosaticu ka manastiru Mileševa i PP dalje.
 
Taj put nije asfaltiran, čisto kao informacija. Dođe se tačno na krivinu koja ide oko manastira Mileševe, praktično zaobilazni put oko manastira, na 30m od njega.
 
Vrh