Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

IMG_5965.jpeg

Princip je sličan kao ta creva koja vidite po gradu, samo što kod ovakvog sistema nema potrebe da se ide i zaliva svako individualno drvo nego se sve zaliva automatski. Ovakvi sistemi uopšte nisu toliko skupi i ne iziskuju ne znam ni ja koliku investiciju ako sistem zalivanja već postoji što u Kragujevcu jeste slučaj. Svakako manje od 4000 evra za novu sadnicu.

Platani na bulevaru su opstali zahvaljujuc sistenu za zalivanje
Inace @astrodule postoji hemija kojom se premaze zid koji kuckari zapisavaju i odbija se mlaz i ide na kućice i to pas zapamti i više nikad
Sto se tice zelenila ispred palte rade izgleda dodatni sistem
20250701_083655.jpg

Staza uradjena pre par godina prekopana ni slučajno cev da je ostavljena ili da je podbuseno
20250701_083453.jpg

Zanimljivost sa okretnice
20250629_131103.jpg

Sve sprzeno ali ima traka zelene trave
20250629_131340.jpg

Ovde se bolje vidi ^^^
20250629_131732.jpg

Neko pocupao sistem kap po kap ^^^
Mozda kad se rekonstruiše pruga dobijemo nesto zeleno
20250708_171843.jpg

Možda bi Zelenilo trebalo da razmisli o vrećama za zalivanje sadnica i mladog drveća:

Treebuddy

1752220476851.png

1752220582812.png

Na srpskom: Treebuddy srpski
Najjeftinija verzija od 75 litara košta 12,90 evra i ispušta vodu 8 sati.

Gledam pre neki dan nakon one oluje, drvored na Terazijama, nit jadnijeg drvoreda, nit više polomljenih grana.

Imam utisak da od kad sam ja bio klinac, onaj drvored na Terazijama nije izrastao više od 5cm. Koje je ono uopšte drvo i zašto izgleda onako jadno?

Gledam pre neki dan nakon one oluje, drvored na Terazijama, nit jadnijeg drvoreda, nit više polomljenih grana.

Imam utisak da od kad sam ja bio klinac, onaj drvored na Terazijama nije izrastao više od 5cm. Koje je ono uopšte drvo i zašto izgleda onako jadno?
😂

Зашто да не, изгледа витално. Видиш да је доле крошња здрава и бујна. Треба орезати суве гране и добро залити( највећи проблем)

Могуће, ипак мислим да је штета од суша. Обично страдају врхови и периферни делови. Доле делује здраво, треба видети изблиза.

Kad smo već kod rezidbe - hteo bih da orežem neke grane na drvetu ispod prozora. Čitao sam da se to radi pred zimu, ali me zanima da li će napraviti veliku štetu i ako ih sada orežem.

Ništa nije bolesno ili suvo, samo mi se ne sviđa da imamo toliko niskih grana, plus što se upliću u ruže.

Slika je od pre mesec-dva, sada su neke grane još niže.

viber_image_2025-07-21_12-15-42-071.jpg

Ја лично бих сачекао рану јесен или рано пролеће. Вегетација је измучена сушом и високим температурама. Орезивање сада је додатни шок.

IMG_4815.jpeg

Pogledajte prilog 244044
Princip je sličan kao ta creva koja vidite po gradu, samo što kod ovakvog sistema nema potrebe da se ide i zaliva svako individualno drvo nego se sve zaliva automatski. Ovakvi sistemi uopšte nisu toliko skupi i ne iziskuju ne znam ni ja koliku investiciju ako sistem zalivanja već postoji što u Kragujevcu jeste slučaj. Svakako manje od 4000 evra za novu sadnicu.
Где има ово да се купи?

Milsim da ove vreće uglavnom uzgajivači voća koriste za voćnjake... Što se tiče grada, nažalost vidim da bi noge lagano dobile vreće

Ја лично бих сачекао рану јесен или рано пролеће. Вегетација је измучена сушом и високим температурама. Орезивање сада је додатни шок.

Pogledajte prilog 245321
Drvo o kojem piše @astrodule je zdravo drvo, jer se on brine o njemu i redovno ga zaliva. Može komotno i sada da se oreže, ali u manjem obimu, pa na proleće pred kretanje same vegetacije, opet u manjem obimu. Određene vrste drveća se i po nekoliko puta u toku godine orezuju, zbog načina i brzine rasta.​

Vrh