Šta je novo?

Zelenilo ulica i bulevara Beograda - Drvoredi, travnjaci, baštice

Na sajmu je ovo sive i crne boje, stopilo se sa ogradom, izgleda kao da ga niko nikad ne odrzava.

_20200528_170912.JPG

_20200528_170851.JPG

Мањеж.

Livade oko palate Srb postace trajno zelene ...ovako je trebalo i park usce uraditi ...

travnjak-siv01-2020-05-28-22-18-31.jpg

travnjak-siv02-2020-05-28-22-18-31.jpg

travnjak-siv03-2020-05-28-22-18-31.jpg

travnjak-siv04-2020-05-28-22-18-31.jpg

travnjak-siv05-2020-05-28-22-18-31.jpg

Јел то кап по кап мрежа или за прскалице?

Dobro su se setili. Ovde treba odraditi i totalno novo popločavanje ispred i oko palate umesto oronulih i popucalih ploča.

Pogledajte kako izgledaju neravno i rasklimano tokom prijema stranih delegacija, a evo primera solidnog popločavanja u Varšavi npr.

Prilozi

• warsaw2.jpg
    warsaw2.jpg
    97,6 KB · Pregleda: 3.518
  • varsava.jpg
    varsava.jpg
    316,3 KB · Pregleda: 3.519
  • cipras prijem.jpg
    cipras prijem.jpg
    137,8 KB · Pregleda: 3.521
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743032#p743032:1bkzcata je napisao(la):
abrines » Today, 08:07[/url]":1bkzcata]Јел то кап по кап мрежа или за прскалице?

Kap po kap se ne ukopava, tako da je vrv za prskalice.

Pre neko veče sam prošao pored SIV-a, prskalice su radile iako je ceo dan padala kiša, travnjak se pretvorio u baruštinu. Automatika im je na tajmer, izgleda da nisu čuli da može da se veže automatika za merač vlage zemljišta.

Pre desetak dana skresali i danas kosili, ali pošto nisu odneli, kosili okolo granja.
Zelenilo ne može ni samo sa sobom da se sinhronizuje
081fe8c784eb25b7b46e81b3cbcaef88.jpg

Još malo u vezi "topping" metoda orezivanja.

Davno sam pisao i kačio slike kako je ta metoda veoma uspešno ispala kod mene u kraju (parking uz BZĐ 122-134)

Evo, imamo i primer Dušanove gde su mislim prošle godine kresali i sve je prosto "buknulo" ove sezone

toping u dusanovoj.jpg

Ali, imamo i primer gde već sigurno dve godine se ništa ne dešava na Adi. Ne mogu da nađem slike iz perioda kada je skresano tom metodom, ali i da se to desilo prošle godine (a mislim da je to čak urađeno pre 3 godine), neverovatno mi je da baš ništa nije niklo.

IMG_0011.JPG
IMG_0013.JPG

inače, moja žena ovu metodu zove "pileće nogice"

Орезиваће десни дрворед у Бул. Краља Александра, у делу преко пута Ташмајдана. Видео сам јуче како постављају траку са обавештењима за аутомобиле.

Da, okačili su neki na Tviteru i već zeleni fundamentalisti kreću sa svojim "originalnim" rečnikom.

Videćemo na šta će to ličiti sledeće godine, a oni koji se razumeju mogu da napišu kako bi trebalo orezivati i objasniti zašto topping nije uvek dobar.

Evo još jedan primer skoro pa uspešnog topinga. Dr Hugo Klajna kod pijace

IMG_0017.JPG
IMG_0018.JPG
IMG_0022.JPG

Pitanje za strčnjake - zašto je negde bolje uspelo, a negde i nije baš u potpunosti.

И ту су успели да двоструки дрворедни травњак са обе стране улице сведу на једноструке, а сада ни један дрворедни травњак него паркинг између стабала, као и у Миланковићевом булевару и сада у припреми за Омладинских бригада код блока 70.

Наставља се са уклањањем уличних дрворедних травњака уместо да се обнављају некадашњи дрворедни травњаци, као значајна појава модернизације, хигијене и еколошког визионарства 30 их година прошлог века и наставка те модернизације, чак и у доба сасвим другачијег поретка у другој половини прошлог века, када у скоро свим новим насељима настају улични дрворедни травњаци, посебно на Новом Београду.

Јаблани су били па уклоњени и у Цвијићевој и Немањиној, а последњих двадесет година се уклањају свуда, од врта Мањеж где их је пуно засађено још од настанка врта, а последњи уклоњени 2005, при обнови и ниједан засађен, па на окретници у Рајићевој, у Чубурском врту, у КБЦ у Делиградској итд. Пуно јабланова је било и у Доњем Калемегдану.

Јаблан је иначе медитеранског порекла, чест у Италији, али је нејасно зашто је незванично, али извесно забрањен у Београду ?

Ajde ajde Vožd info ispod fotografije da znamo o čemu je reč. A i kameru na mobilnom bi mogao da središ :p

Споменик културе
Амам кнеза Милоша,
Адмирала Гепрата 14

Иако саграђен у време успостављања нововековне српске државе1836-37, објекат је прављен према принципима турских јавних купатила. Представљао је саставни део тадашњег дворског комплекса кнежевих синова Милоша и Михаила Обреновића, који је потом служио потребама Министарства финансија. Од целог комплекса до данас сачувао се једино амам, приземна зграда са истуреном оџаклијом. Претпоставља се да је објекат изведен према замисли Хаџи Николе Живковића, „дворског“ неимара кнеза Милоша, коме се приписују најзначајније грађевинe у Београду из овог периода – Конак кнеза Милоша у Топчидеру и Конак кнегиње Љубице.
И поред тога што димензије зграде нису велике, она има све саставне делове амама – шадрван, капалук, халват, хазну и ћулхан. Објекат је конципиран као самостална грађевина, правоугаоне основе. Главна просторија, која је служила за купање и одмор, засведена је плитком куполом, изведеном концентричним постављањем опека. Посебан детаљ куполе и сводова представљају отвори за осветљење, покривени стакленим клобуцима.

http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/s ... ilosa.html

Иза се види, са леве стране, палата "Јадран" у Немањиној.

Колико се сећам, Амам је заклоњен зградом са стране А. Гепрата са које је пуцано на Ђинђића.

Amam je pretvoren u kafanu vidi se palata jadtan kao nova u ponom sjaju
Vrijedno zelenilo
zelenilo01-2020-06-29-00-54-04.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=752382#p752382:33nb47e4 je napisao(la):
Mikie » Ned Jun 28, 2020 10:26 pm[/url]":33nb47e4]Иза се види, са леве стране, палата "Јадран" у Немањиној.

Колико се сећам, Амам је заклоњен зградом са стране А. Гепрата са које је пуцано на Ђинђића.

Da, to je zgrada Zavoda za fotogrametriju koja izgleda kao zgrada duhova.

Vrh